ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εκλέχτηκε το νέο Εκτελεστικό Γραφείο

Μεγαλύτερος του αναμενόμενου, ο αριθμός όσων αποδοκίμασαν τον Κ. Λαλιώτη

Από το πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος
Από το πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος
Τα 34 «όχι» προς τον Κ. Λαλιώτη για την υποψηφιότητά του στη θέση του γραμματέα (32 «λευκά», 2 άκυρα, 147 «ναι), σε συνδυασμό με τον καταποντισμό του Α. Τσοχατζόπουλου, που έλαβε μόλις 82 ψήφους και κατετάγη όγδοος στη σειρά εκλογής του νέου 11μελούς ΕΓ, είναι τα σημαντικότερα αποτελέσματα της χτεσινής συνεδρίασης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

Οπως προέκυψε από τις ψηφοφορίες για την εκλογή του ΕΓ, οι «γραμμές» δεν έσπασαν, καθώς ο Θ. Πάγκαλος, που βρέθηκε εκτός της λίστας, τόσο των «εκσυγχρονιστών», όσο και των «τσοχατζοπουλικών», αν και έθεσε υποψηφιότητα, απέτυχε τελικά να εκλεγεί.

Στην ψηφοφορία για το νέο ΕΓ, ψήφισαν 181 μέλη της ΚΕ (υπήρξαν 1 «λευκό» και 1 άκυρο) και το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ απαρτίζεται πλέον από τους: Βάσω Παπανδρέου (έλαβε 147 ψήφοι), Απ. Κακλαμάνη (119), Ε. Βενιζέλο (110), Δ. Ρέππα (99), Κ. Σκανδαλίδη (98), Μ. Νεονάκη (97), Γ. Παπανδρέου (95), Α. Τσοχατζόπουλο (82), Μ. Αποστολάκη (73), Τ. Αντωνίου (58) και Χρ. Παπουτσή (56). Απέτυχαν να εκλεγούν οι Θ. Πάγκαλος (50) και Ε. Λαμπράκη (29).

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, θεωρείται σίγουρο ότι στην αυριανή σύνθεση της νέας κυβέρνησης δε θα μετάσχει η εκλεγείσα στο ΕΓ Μ. Αποστολάκη (κάτι που ανακοίνωσε από χτες ο πρωθυπουργός) και κατά πάσα πιθανότητα ούτε ο Χ. Παπουτσής. Με βάση, δε, τους εσωκομματικούς συσχετισμούς, από τους εκλεγέντες οι δύο μόνο κατατάσσονται στο κλίμα «Τσοχατζόπουλου» (Αντωνίου, Παπουτσής) και οι υπόλοιποι στο κλίμα «Σημίτη». Τα νέα πρόσωπα, δε, του ΕΓ (Ρέππας, Αποστολάκη, Νεονάκης), θεωρούνται ακραιφνείς «σημιτικοί». Συνολικά, το «σκορ» στο ΕΓ, πλην του προέδρου και του γραμματέα που συμμετέχουν εξ οφίτσιο, είναι 8-3 υπέρ Σημίτη.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των «όχι» στο πρόσωπο του Κ. Λαλιώτη, εκτιμάται ως μεγαλύτερος του αναμενόμενου, καθώς, πέραν του πρωθυπουργού, τη στήριξη προς το πρόσωπό του για τη θέση του γραμματέα είχε χτες ανακοινώσει και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Από το περιβάλλον του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε η εκτίμηση πως οι διαρροές προέρχονται, τόσο από την πλευρά των «εκσυγχρονιστών», όσο και των «σκληρών» της λεγόμενης «αντιπολίτευσης».

Ο Κ. Λαλιώτης

Μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα, ο Κ. Λαλιώτης, στο χαιρετισμό του, αφού μίλησε περί «χρέους» και «τιμής» που συνιστά για τον ίδιο η εκλογή του, έδωσε ένα στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει. Ετσι, μίλησε περί ανάληψης πρωτοβουλιών για διάλογο με τις προοδευτικές κινήσεις, αφού προηγουμένως φρόντισε να προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ «δεσπόζουσα» θέση στην προοδευτική παράταξη και παίζοντας με αντιδεξιές «κορόνες», μιλώντας για την ανάγκη να φαίνονται οι «διαφορές» (;) του ΠΑΣΟΚ με τη «συντήρηση, τον αναχρονισμό, το νεοσυντηρητισμό και το νεοφιλελευθερισμό της Δεξιάς»...

Παράλληλα, ο Κ. Λαλιώτης εκθείασε τον Κ. Σημίτη ως οραματιστή της «πολιτικής των μεγάλων οριζόντων», τόνισε τους «διαχρονικούς συναισθηματικούς δεσμούς του» με τον Α. Τσοχατζόπουλο, τάχθηκε υπέρ της «επανίδρυσης» και της «θετικής υπέρβασης» του ΠΑΣΟΚ.

Ας σημειωθεί ότι δεν απέφυγε να θίξει το φαινόμενο των εναντίον του «λευκών», λέγοντας ότι και «τα "λευκά" έχουν τη σημασία τους», συμπληρώνοντας ότι πιστεύει πως με την εκλογή του θα δικαιώσει, περισσότερο από όλους, όσους δεν τον ψήφισαν.

Ο Θ. Πάγκαλος

Ο Θ. Πάγκαλος από την πλευρά του, και βάλλοντας εμμέσως κατά των μηχανισμών, εξήγησε ότι έθεσε υποψηφιότητα γιατί το ένιωσε ως υποχρέωση μετά την εκλογή του σε υψηλή θέση στην ΚΕ από το συνέδριο. Ερωτηθείς, δε, για τον ανασχηματισμό, δήλωσε ότι τα στελέχη ενός κυβερνητικού κόμματος, όταν τους προτείνει ο πρωθυπουργός να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, οφείλουν να ανταποκρίνονται.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Είστε ο «ιμάντας» της κυβέρνησης. «Δουλέψτε»!

Με μια ομιλία του Κ. Σημίτη, που έγινε περισσότερο για τους τύπους και λιγότερο γιατί υπήρχε κάτι ουσιαστικό να ειπωθεί, ξεκίνησε η χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επιγραμματικά στα θέματα της επικαιρότητας κάνοντας για μια ακόμα φορά αναφορά στην τρομοκρατία, λέγοντας ότι πρέπει «να δράσουμε ώστε να πάψει να είναι απειλή». Δικαιολογώντας δε, την πλήρη ταύτιση της κυβέρνησής του με την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι οι «15» στη Γάνδη πήραν τις αποφάσεις τους με γνώμονα «να αποφευχθεί η πιθανότητα κλιμάκωσης της κρίσης». Γι' αυτό, δήλωσε, «συμβάλλουμε ενεργά στην εφαρμογή» της πολιτικής της ΕΕ.

Στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης τόνισε ότι η κυβερνητική κατεύθυνση θα κινηθεί απαρέγκλιτα στη γραμμή της «συσπείρωσης για την ευρωπαϊκή προοπτική» επισείοντας τον κίνδυνο της «απομόνωσης» και της συνακόλουθης «καταστροφής» σε αντίθετη περίπτωση, αφού, όπως είπε, η κατάσταση θα ήταν «δραματικά αρνητική αν δεν υπήρχε η ΟΝΕ και το ευρώ»...

Πέραν της κινδυνολογίας, το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο της πρωθυπουργικής τοποθέτησης ήταν η αποστροφή του κατά των λαϊκών στρωμάτων: «Υπάρχουν ακόμα αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες, γραφειοκρατικοί μηχανισμοί και κυρίως παγιωμένα συμφέροντα», είπε ο Κ. Σημίτης, και δίνοντας το στίγμα του άτεγκτου πολέμιου των «συντεχνιών», κατέληξε: «Αυτά πρέπει να πολεμήσουμε και να νικήσουμε»!

Από το λόγο του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι συστάσεις προς τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ: «Πρέπει να είστε φορείς διάδοσης των απόψεων του κόμματος», είπε στα μέλη της ΚΕ του, καλώντας τους, να αποτελέσουν τον «ιμάντα μεταφοράς» της κυβερνητικής πολιτικής στην κοινωνία. Δεν παρέλειψε, επίσης, να επαναλάβει τις συστάσεις κατά της εσωκομματικής «εσωστρέφειας», τις «κενές περιεχομένου αντιθέσεις» και τις «προσωπικές στρατηγικές». Αναφορά που σε συνδυασμό με τα λεγόμενά του για τα κριτήρια εκλογής του νέου ΕΓ (μίλησε για «συνέχεια», «ανανέωση» και «εναλλαγή»), ερμηνεύτηκε και ως στίγμα των προθέσεών του γύρω από τον ανασχηματισμό.

Κατά τα λοιπά αφού αφ' ενός ευχαρίστησε τον απερχόμενο γραμματέα Κ. Σκανδαλίδη και αφ' ετέρου δήλωσε ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Κ. Λαλιώτη ως νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από τον κομματικό μηχανισμό να δώσει τη μάχη για τη «νίκη» στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Προηγουμένως είχε διανθίσει την τοποθέτησή του με τις συνήθεις πλέον αντιδεξιές «κορόνες» του τύπου «η Δεξιά καραδοκεί»...

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Σήμερα η «νέα» κυβέρνηση

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό το νέο σχήμα της κυβέρνησης. Συνεργάτες του κ. Σημίτη ...διαλαλούσαν χτες ότι «αυτός ο ανασχηματισμός» θα έχει απολύτως τη «σφραγίδα Σημίτη», καθώς ο πρωθυπουργός, όπως διαμήνυε στο περιβάλλον του, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε «παζάρια» και «συμβιβασμούς»...

Χαρακτηριστικό, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, ήταν ότι στην προτροπή συνεργατών του να τηλεφωνήσει στον Α. Τσοχατζόπουλο νωρίτερα από τους υπόλοιπους «υπουργήσιμους», ώστε να επιφυλαχτεί στον νυν υπουργό Αμυνας μια «ειδικότερη μεταχείριση», ο πρωθυπουργός απαντούσε: «Αυτού του είδους τα τηλέφωνα θα γίνουν την Τρίτη το πρωί, και όχι νωρίτερα, σε όλους»... Την ίδια ώρα, από το περιβάλλον Τσοχατζόπουλου - ίσως σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την αποτυχία της «ομάδας» του στο συνέδριο - σπέρνονταν φημολογίες του τύπου, «αν ο Ακης επιχειρηθεί να υποβαθμιστεί δεν αποκλείεται να αρνηθεί την είσοδό του στην κυβέρνηση».

Αυτοί που μέχρι χτες θεωρούνταν αμετακίνητοι από τα υπουργεία τους είναι οι Γ. Παπανδρέου, Π. Ευθυμίου, Ε. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ από εκεί και πέρα οργίαζαν οι φήμες για το «ποιος πάει πού», καθώς και για το «ποιος έρχεται και το ποιος φεύγει»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ