ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν

Καταδικαστική για τη Μ. Δαμανάκη η απόφαση της ΚΠΕ

Ο Συνασπισμός ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που δεν ένιωσε την ανάγκη να συγκαλέσει την Κεντρική του Επιτροπή μετά τις 11 Σεπτέμβρη. Κι όταν το έκανε, ενάμιση μήνα αργότερα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, η συνεδρίαση αναλώθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ ηγεσίας και Μαρίας Δαμανάκη. Η φημολογία όλων των προηγούμενων ημερών είχε προϊδεάσει για το σκηνικό μιας συνεδρίασης όπου η καθολική συμμετοχή των μελών της ΚΠΕ και η προσήλωσή τους στις εργασίες θα συνέπιπτε με τα «ον» και «οφ» της τηλεοπτικής κάμερας στην έναρξη και το τέλος των ομιλιών του Ν. Κωνσταντόπουλου, της Μ. Δαμανάκη και μερικών ακόμα πρωτοκλασάτων.

Η αίσθηση που άφησε ήταν πως και οι δύο πλευρές επιθυμούν το διαζύγιο, καμία όμως δεν επιθυμεί να χρεωθεί και την ευθύνη του. Ετσι, θεωρείται σίγουρο πως το επόμενο διάστημα θα πορευτούν συγκρουόμενες, έως ότου κάποια από τις δύο να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Η ηγεσία του ΣΥΝ πάντως εκτιμά πως η τακτική του (συμμαχίες, πόλεμος) προοπτικά θα του αποφέρει οφέλη που θα αποκρυσταλλωθούν στο εκλογικό ποσοστό του και δε δείχνει καμία διάθεση να τα θυσιάσει για μια ομαλή συμβίωση με τους «ανανεωτές».

Στα πλαίσια αυτά ο πρόεδρος του κόμματος υπεραμύνθηκε της πολιτικής του και κατά συνέπεια καταφέρθηκε εναντίον της Μ. Δαμανάκη, η οποία τη «διαστρέφει και τη λοιδορεί δημόσια».

Η Μ. Δαμανάκη αντέτεινε «νεοκομμουνιστική μετάλλαξη», καπέλωμα του ΣΥΝ από τον «Χώρο», επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία και διευκρίνισε πως δεν πρόκειται να γίνει υπουργός του ΠΑΣΟΚ, απειλώντας πως θα μηνύσει όσους ισχυρίστηκαν κάτι τέτοιο. Διαμήνυσε, ακόμη, πως δεν παραιτείται και πως θα συνεχίσει να υπηρετεί τους ψηφοφόρους της και το εκλογικό πρόγραμμα με το οποίο εκλέχτηκε βουλευτής.

Από κει και έπειτα η συνεδρίαση κύλησε με τους «ανανεωτές» να υπεραμύνονται των απόψεων της Μ. Δαμανάκη και να στηλιτεύουν τις επιλογές της ηγεσίας και με τους υπόλοιπους να καταγγέλλουν τους «ανανεωτές» για τις δικές τους απόψεις. Μάλιστα, ο Στ. Πιτσιόρλας, συντονιστής της ΠΓ, στην προσπάθεια να υπερασπίσει την πολιτική του κόμματος στο θέμα των συμμαχιών, ομολόγησε ότι «ο χώρος μας δίνει τη δυνατότητα να συσπειρώσουμε δυνάμεις και να απομονώσουμε το ΚΚΕ και δεν καταλαβαίνω, εμείς που φύγαμε πριν δέκα χρόνια από το ΚΚΕ ήμασταν καλοί και αυτοί που φύγαν τώρα είναι κακοί;».

Να σημειώσουμε εδώ ότι ελάχιστοι αντιστάθηκαν στον πειρασμό και δεν επιτέθηκαν στο ΚΚΕ, μη αρκούμενοι σε αφορισμούς της πολιτικής του (ο Δ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για ανιστόρητες βλακείες, άλλοι για επαρχιώτικο αντιιμπεριαλισμό κ.ο.κ.), αλλά προχωρώντας, όπως ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σε κατηγορίες περί «πολέμου του ΚΚΕ εναντίον του ΣΥΝ χωρίς αρχές»!

Με τη δευτερολογία του ο Ν. Κωνσταντόπουλος εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Μ. Δαμανάκη, καλώντας το σώμα να πάρει θέση για την πολιτική του κόμματος σε ό,τι αφορά στον πόλεμο, τις συμμαχίες, αλλά και στο αν οι βουλευτές του κόμματος «είναι με τα σταυρουλάκια που πήραν». Οπερ και εγένετο. Η πολιτική απόφαση με την προσθήκη μιας παραγράφου όπου καταδικάζεται η στάση της βουλευτού, ψηφίστηκε με 96 ψήφους υπέρ, 2 κατά, 2 λευκά και την αποχώρηση των 16 «ανανεωτών». Το σήμα της «αποχώρησης» έδωσε ο Μ. Παπαγιαννάκης, αφού η έκκλησή του «βγάλτε την ονομαστική αναφορά και το συζητάμε» δεν έγινε αποδεκτή.

Αμέσως μετά η Μ. Δαμανάκη δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «το 2001 η διαφορετική άποψη δε φυλακίζεται, η απάντηση της Αριστεράς στις σύγχρονες προκλήσεις δεν είναι ο Δ. Τσοβόλας και η νεοκομμουνιστική μετάλλαξη».

Χτες, άλλωστε, στο ραδιόφωνο του «Σκάι», η Μ. Δαμανάκη επέμεινε στις απόψεις της, κατήγγειλε ως αρνητική την εξέλιξη που είχε η συνεδρίαση της ΚΠΕ και δήλωσε πως τα «περιθώρια στενεύουν, από τη μεριά μου θα τα εξαντλήσω, αλλά δεν παίρνω εγώ τις αποφάσεις». Από τα ερτζιανά παρέλασαν επίσης χτες όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, μεταφέροντας σ' αυτό το πεδίο την αντιπαράθεση που υπήρξε στην ΚΠΕ.

Να σημειώσουμε πως την παραίτησή του από την ΚΠΕ και την αποχώρησή του από το κόμμα κατέθεσε ο Β. Δεληγκάρης (από τις τάξεις των «προεδρικών»). Αναλύοντας τους λόγους της απόφασής του επανέλαβε τις καταγγελίες των «ανανεωτών», λέγοντας πως η φυσιογνωμία του ΣΥΝ μετατοπίζεται προς νεοκομμουνιστικές εκδοχές, πως υποκαθίσταται από το «Χώρο», πως η ηγεσία παρεκκλίνει από συλλογικές αποφάσεις, επιλέγοντας συμμαχίες με τον Δ. Τσοβόλα και τον Ν. Σαρρή και πως έχει επιλέξει «να απομακρυνθεί η Δαμανάκη και ο Παπαγιαννάκης και άλλα στελέχη για να έρθουν στη θέση τους ο Μ. Κωστόπουλος και ο Γ. Θεωνάς».


Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Αναζητά συνεργασία - επιβίωσης

Ο δήμαρχος Αθηναίων εκλιπαρεί ουσιαστικά την κυβέρνηση να του δημιουργήσει μητροπολιτικό δήμο, για να διασωθεί μετά το αναμενόμενο ναυάγιο του ΚΕΠ

Διέξοδο στη συνεργασία του με το δικομματισμό, βασικά με την κυβέρνηση, αναζητεί ο Δ. Αβραμόπουλος, αλλά συνεχίζει να «διατηρεί» το κόμμα του που διαρκώς «ξεφουσκώνει» και στα γκάλοπ, προφανώς για «διαπραγματευτικούς» λόγους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, επιχειρώντας να προετοιμάσει την «κοινή γνώμη» για τις επόμενες κινήσεις του, επανέφερε ξαφνικά την Κυριακή τον ενδιαφέρον του να κατέβει ως υποψήφιος για δήμαρχος στην περίπτωση που η Αθήνα γίνει μητροπολιτικός δήμος. Υπενθυμίζοντας παλιότερη σχετική πρότασή του, η οποία όπως είπε γίνεται επιτακτικότερη ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι «από την ώρα που η πρότασή μου γίνει δεκτή, τότε δε σας κρύβω ότι θα το σκεφτώ, γιατί η μητροπολιτική οργάνωση της Αθήνας έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει». Ταυτόχρονα, επιχείρησε να πείσει ότι τίποτα δεν αλλάζει με το κόμμα του, ισχυριζόμενος ότι η απόφασή του για τον μητροπολιτικό δήμο «δε σταματάει την άλλη απόφαση» για το ΚΕΠ που προχωράει στο ιδρυτικό συνέδριό του τον επόμενο μήνα.

Οι συγκλίνουσες και βάσιμες ερμηνείες που δόθηκαν από το σύνολο των ΜΜΕ ότι δηλαδή «ο δήμαρχος το ξανασκέφεται για το κόμμα» υποχρέωσαν τον Δ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει χτες σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία επιχείρησε να αποσυνδέσει την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος για το μητροπολιτικό δήμο με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την...«άλλη απόφασή» του για ίδρυση κόμματος. «Ανεξάρτητα από το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία αυτή και μόνο έχει τη δυνατότητα λήψεως μιας τέτοιας απόφασης (σ.σ. της δημιουργίας του μητροπολιτικού δήμου), αταλάντευτα και ξεκάθαρα το ΚΕΠ πορεύεται μπροστά», τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι θα ηγηθώ του ΚΕΠ στις επόμενες εθνικές εκλογές». Ταυτόχρονα, όμως, σημείωσε με έμφαση ότι «η μητροπολιτική διοίκηση της Αθήνας είναι η μοναδική διέξοδος μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη». Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, άφησε να εννοηθεί ότι προσβλέπει στην ένταξη των Στ. Μάνου, Α. Ανδριανόπουλου, Μ. Ανδρουλάκη στο ΚΕΠ, λέγοντας «σημασία δεν έχει από πού ερχόμαστε αλλά πού πηγαίνουμε». Βέβαια, στενοί συνεργάτες του Στ. Μάνου απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση, διά του Δ. Ρέππα, φρόντισε να κρατήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας μητροπολιτικού δήμου, ενισχύοντας τις πληροφορίες για παρασκηνιακές κινήσεις, με στόχο τη συνεργασία με τον δήμαρχο Αθηναίων. «Είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε. Δεν είναι του παρόντος», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Εχουν, κατά καιρούς, διατυπωθεί διάφορες σκέψεις. Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Αφού, λοιπόν, όλα αυτά είναι ακόμη στο πλαίσιο των συζητήσεων, δεν μπορεί να τοποθετηθούμε για ένα θέμα που είναι μεταγενέστερο».

Από την πλευρά της ΝΔ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Μ. Εβερτ, ο οποίος επισήμανε (στον «Πλάνετ») ότι ο Δ. Αβραμόπουλος «ανακόπτει την προσδοκία του κόμματος, με αυτό που είπε. Γιατί να πάει κάποιος κοντά στο κόμμα του όταν ο πρόεδρος ενδιαφέρεται για κάτι άλλο;». Ο Β. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι «ο κ. Αβραμόπουλος τυπικά διατηρεί το ΚΕΠ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ