ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Ψηφίσματα καταδίκης από μαζικούς φορείς

«Αυτές τις μέρες ολόκληρη η ανθρωπότητα συγκλονίζεται από έναν άδικο πόλεμο που έχει εξαπολυθεί από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους εναντίον του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας. Ολοι μαζί ανατρέπουν το διεθνές δίκαιο και προσπαθούν να επιβάλουν το δίκιο του ισχυρού». Τις παραπάνω επισημάνσεις καταγράφουν στο ψήφισμά τους, το οποίο συνέταξαν και ενέκριναν, κατά τη διάρκεια του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που έγινε στην Ελευσίνα στις 18 Οκτώβρη, ο Δήμος Ελευσίνας, η Επιτροπή Αγώνα για τα δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες και η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας,

Η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζουν σ' άλλο σημείο, από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό τους, παρέχοντας διευκολύνσεις μέσω των αμερικάνικων βάσεων και δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να παράσχει ό,τι της ζητήσουν. Παράλληλα, ομολογεί πια ανοιχτά ότι είναι έτοιμη να εκχωρήσει κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΕΕ στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας και η ευρύτερη περιοχή μπορεί να είναι στόχος αντιποίνων με ολέθριες συνέπειες για το λαό μας.

Ο ελληνικός λαός όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, όλος ο λαός του Θριασίου και της Μεγαρίδας, τονίζουν αμέσως μετά, ο οποίος έχει και πρόσθετους λόγους να ανησυχεί, λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής, υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και αγωνίζεται για να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν και ο πόλεμος, για να ματαιωθούν τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους της ΕΕ που προκαλούν αποσταθεροποίηση, ανασφάλεια και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη.

Και καταλήγουν: «Διατρανώνουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε για να παρθούν ενωτικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, από ολόκληρο το μαζικό λαϊκό κίνημα της περιοχής μας, με στόχο το δυνάμωμα της πάλης μας, για το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρήνη, στην πατρίδα μας και ολόκληρο τον κόσμο».

- Το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΚΑ Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου Αττικής με ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει τη θλίψη του για τα αθώα θύματα της 11ης του Σεπτέμβρη και καταδικάζει κάθε είδους τρομοκρατικών χτυπημάτων με επιθέσεις αυτοκτονίας ή με πολέμους.

Τα θύματα είναι θύματα όποια κι αν είναι, τονίζεται στο ψήφισμα, όποιος κι αν τα δημιουργεί, με επιθέσεις αυτοκτονίας ή με έξυπνες βόμβες. Διαπιστώνουμε ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε στο Αφγανιστάν είναι πόλεμος οικονομικών συμφερόντων που από καιρό γύρευαν την αιτία οι Αγγλοαμερικανοί.

Ο μεγαλύτερος τρομοκράτης, καταλήγουν οι συνταξιούχοι με έμφαση, είναι εκείνος που έχει τη δύναμη και τα όπλα και τα χρησιμοποιεί για τα δικά του συμφέροντα. Γι' αυτό ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μη συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σ' αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησαν Αμερικάνοι, ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον έλεγχο των πετρελαιαγωγών.

Αντιπολεμικές μαθητικές εκδηλώσεις

Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες των μαθητών της χώρας συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα. Με πορείες, αποχές από τα μαθήματα, συναυλίες, αλλά και εκδηλώσεις ενημέρωσης, οι μαθητές εκφράζουν τα αντιιμπεριαλιστικά τους αισθήματα και διαδηλώνουν ενάντια στον πόλεμο, την τρομοκρατία, τους βομβαρδισμούς.

Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη:

- Οι μαθητές του 5ου ΕΛ Αιγάλεω προχωρούν σε δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους (τις δύο τελευταίες) και κλείσιμο κεντρικού δρόμου.

- Στο Περιστέρι οι μαθητές από τα 4ο, 13ο, 10ο, 9ο ΕΛ πραγματοποιούν στις 12 το μεσημέρι συναυλία στην πλατεία Αγίου Αντωνίου.

- Οι μαθητές από το 60ό ΕΛ Κυψέλης διοργανώνουν στις 2 το μεσημέρι κινητοποίηση στην πλατεία Κυψέλης.

- Στις 9.30 το πρωί οι μαθητές στην Κατερίνη, συγκεντρώνονται στο πάρκο απέναντι από το CAFE.

Αύριο, Παρασκευή, οι μαθητές του 1ου ΕΛ Καματερού θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση και συναυλία στην πλατεία Καματερού.

Το Σάββατο οι μαθητές του 1ου ΕΛ Ν. Ιωνίας θα πραγματοποιήσουν συναυλία στις 7 το απόγευμα στο χώρο του σχολείου τους. Την ίδια μέρα συναυλία έχουν προγραμματίσει και οι Μαθητές Ενάντια στον πόλεμο στα Γιάννενα, στις 8 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων.

Επίσης, οι μαθητές ορισμένων σχολών της Σιβιτανιδείου διοργανώνουν βδομάδα αντιπολεμικής δράσης και ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη το χώρο κοσμούν δύο εμπνευσμένα πανό: «Ο θάνατος πάει διακοπές στο Αφγανιστάν», «Γιατί δεν έχουμε βιβλία; Γιατί οι Αμερικάνοι έχουν έξοδα πολέμου». Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται συζητήσεις που εκφράζουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο.

Οι μαθητές του 61ου ΕΛ Γκράβας έχουν συστήσει την Αντιπολεμική Κίνηση Μαθητών και όλο αυτό το διάστημα μαζεύουν τρόφιμα, φάρμακα και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια για το λαό του Αφγανιστάν.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προγραμματίζονται νέες πρωτοβουλίες

Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών κατά του Αφγανιστάν εξέφρασε η Αντιπολεμική Επιτροπή Πειραιά στην προχτεσινή της συνεδρίαση. Οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων της πόλης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση κατήγγειλαν την ένταση των επιχειρήσεων, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό τους. Επίσης ζήτησαν να σταματήσει κάθε συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο, τονίζοντας ότι κανένας Ελληνας στρατιώτης δεν πρέπει να βγει έξω από τα σύνορα. Επίσης να τερματιστούν οι διευκολύνσεις που παρέχονται από την Ελλάδα στους ιμπεριαλιστές.

Ακόμα, επισημάνθηκαν οι εκβιασμοί που γίνονται για την επέκταση του πολέμου και σε άλλες χώρες με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας, ενώ σημειώθηκε η ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας από όλα τα ΜΜΕ. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω λαμβάνεται νέα δέσμη αντιδραστικών μέτρων από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία προκειμένου να χτυπηθούν οι λαϊκές ελευθερίες.

Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάληψης νέων πρωτοβουλιών για τη διεύρυνση της Αντιπολεμικής Επιτροπής. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν συναντήσεις με μαζικούς και επιστημονικούς φορείς του Πειραιά, καθώς και με εργατικά σωματεία. Θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για δημιουργία αντίστοιχων επιτροπών στους περιφερειακούς δήμους της περιοχής, όπως ήδη έχει γίνει στην Κοκκινιά. Θα αξιοποιηθούν όλες οι μορφές για την ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς. Τέλος θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Πόλεμος και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες», με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Νέες εκδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο

Συνεχίζεται η διοργάνωση αντιπολεμικών συλλαλητηρίων και εκδηλώσεων, από Επιτροπές Ειρήνης και άλλους μαζικούς φορείς. Συγκεκριμένα:

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη σήμερα, Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πατησίων και Κυψέλης διοργανώνουν πικετοφορία, σήμερα, Πέμπτη 25 Οκτώβρη, από την Πλατεία Αμερικής μέχρι το τέρμα Πατησίων, στις 6 μ.μ.

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Πλάκα Μονεμβασιάς διοργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών καθώς και φορείς και σύλλογοι της περιοχής, το Σάββατο 27 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ.

Στη Λιβαδειά

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λιβαδειάς, απευθύνει πλατύ κάλεσμα εναντίωσης στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καλεί το λαό και τους φορείς της περιοχής, σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Τετάρτη, 7/11, για διεύρυνση της επιτροπής και για προγραμματισμό πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

Να θέσει «βέτο» η κυβέρνηση

Να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση το Σωματείο Εργαζομένων Καπνοβιομηχανίας «Κεράνη», με ψήφισμα της πρόσφατης Γενικής του Συνέλευσης. Επίσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση να προβάλει «βέτο», ώστε να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, που σκοτώνουν αθώους πολίτες και καταστρέφουν τη χώρα.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΣΒΟΥ
Πρόγραμμα δράσης

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή η Συντονιστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Λέσβου για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη και αποφάσισε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις επισκέψεις και ομιλίες μελών της στα κεφαλοχώρια του νησιού. Επίσης, αποφασίστηκε να επισκεφτούν και να μιλήσουν τα μέλη της στην Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης και τους δασκάλους των δημοτικών σχολείων. Τέλος, προγραμμάτισε κεντρική ομιλία στη Μυτιλήνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ