ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2002
Καθρέφτης της αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Πατάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2002

Ημερήσιος Κήρυκας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2002, αποκάλυψε τους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς του προϋπολογισμού της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι θυσίες που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, με τη δημιουργία του ευρώ, παραμένουν χωρίς αντίκρισμα στον προϋπολογισμό για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ενώ αντίθετα αυξάνουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Τόνισε επίσης ότι οι περικοπές δημιουργούν νέα προβλήματα για τη μελλοντική ύπαρξη ή τη χρηματοδότηση των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και λόγω ανυπαρξίας πόρων, αλλά και λόγω πολλαπλασιασμού των δράσεων που καλούνται να χρηματοδοτήσουν όπως αυτών για τις μεθοριακές περιοχές. Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του επισήμανε τα εξής:

«Ο προϋπολογισμός του 2002 της ΕΕ είναι ένας καθρέφτης της αντιλαϊκής αυταρχικής πολιτικής της. Ενας προϋπολογισμός διαχείρισης συμφερόντων που δεν εμφανίζει, έστω και για προπαγανδιστικούς λόγους, κεντρικούς στόχους για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού δε γίνεται καμία σοβαρή ουσιαστική προσπάθεια για αναδιανομή του εισοδήματος προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη φτώχεια. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλεται στα κράτη - μέλη και στην ίδια την ΕΕ λιγοστεύουν ακόμα και τα κονδύλια που μέχρι τώρα διατίθενται.

Οι αγροτικές δαπάνες συνεχώς μειώνονται με τραγικά αποτελέσματα για τους αγρότες, σε μία προσπάθεια να πληρώνουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί την αντιαγροτική πολιτική που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, μετά το τρομακτικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη η ΕΕ καλείται να χρηματοδοτήσει τη διακυβερνητική συνεργασία στο λεγόμενο χώρο δικαιοσύνης, δηλαδή το φακέλωμα και τη δίωξη των πολιτών που υπερβαίνουν τα ανεκτά από το σύστημα όρια αντίστασης και αντίδρασης.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί αντί να επιλύσει θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, και τις μικρές επιχειρήσεις. Αντί να συμβάλει στην ειρήνη στον κόσμο, προωθεί τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ηγεμονία. Αντί να προστατεύει τα συλλογικά και ατομικά δημοκρατικά, πολιτικά, εργασιακά δικαιώματα τα καταλύει».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις με Πρόντι και Γουέστον

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παρότι η διαδικασία για επίλυση του προβλήματος και η ενταξιακή πορεία αλληλοεπηρεάζονται.

Δήλωσε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν μέχρι το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Πρόντι εξέφρασε λύπη, γιατί οι Τουρκοκύπριοι δε συμμετέχουν στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ενωση παρά το γεγονός ότι δε θα δεχτεί καμιά απόκλιση από θεμελιώδεις αρχές, δεν μπορεί να επιβάλει ο,τιδήποτε και μόνο οι δυο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Μιλώντας χτες το πρωί σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πρόντι επανέλαβε ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά από τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες ένταξης στην ΕΕ και έχει πειστεί ότι θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα Διεύρυνσης.

Συνεχάρη, επίσης, την κυπριακή κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στη διαδικασία ένταξης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου, χαρακτήρισε σταθμό με ενθαρρυντικά μηνύματα για την Κύπρο, την επίσκεψη του Ρομάνο Πρόντι, αφού όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτεται το νησί.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Πρόντι, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης, την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Λυπάται» ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε γνωρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο και εξέφρασε λύπη, γιατί δεν αποδέχτηκε την πρόκλησή του για να μεταβεί στα κατεχόμενα και να τον ενημερώσει.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Πρόντι ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί σε ένα μήνα, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι αν αυτή είναι η αντίληψη του κ.Πρόντι δεν υπάρχει προοπτική.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκαμε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ύστερα από συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον. Ο κ.Γουέστον και ο Ραούφ Ντενκτάς περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι είχαν μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την αναχώρηση του Αμερικανού αξιωματούχου, ο Ντενκτάς επανέλαβε τα γνωστά του επιχειρήματα ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και οι λεγόμενες πραγματικότητες στην Κύπρο.

Σε ερώτηση κατά πόσον τον έπεισε ο κ. Γουέστον να επιστρέψει στη διαδικασία, ο Ντενκτάς, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαδικασία και θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για οποιαδήποτε νέα διαδικασία ή νέα συνάντηση.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Συγκέντρωση, με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, διοργανώνει η ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 29 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Παναιτώλιο στην Αλσούπολη.

- Επίσης, συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις διοργανώνει η ΚΟ Παγκρατίου του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 29/10, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μεσολογγίου, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο.

- Η ΚΟΒ Αλιάρτου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη τη Δευτέρα 29 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο μαγαζί του Αρμάγου, για τις πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

- Συγκέντρωση με το ίδιο θέμα, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, διοργανώνει η ΚΟ του 4ου Διαμερίσματος της Α` Αθήνας του ΚΚΕ, την Τρίτη 30/10/01, στις 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΣΤΑΝΛΕΫ (πλ. Μεταξουργείου), με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη.

- Η ΚΟ Πετραλώνων - Θησείου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις την Τετάρτη 31/10/01, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης, με ομιλητή τον Γιώργο Μαυρίκο.

- H Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την Τετάρτη 31/10, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 4. Ομιλήτρια θα είναι η Λιάνα Κανέλλη.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Κυψέλης του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση που διοργανώνουν την Τετάρτη 31 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία τους, Κερκύρας 91, με θέμα τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τις θέσεις του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Ηλίας Λέγγερης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

- Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ οργανώνει συζήτηση για τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, την Τρίτη, 30/10, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την Τετάρτη, 31/10, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τ. Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, θα περιοδεύσει στο ΓΝΝΑΓ στις 10 π.μ., στη ΔΕΥΑΑΝ στις 12 το μεσημέρι, στη ΔΕΤΑΔΑΝ στη 1 το μεσημέρι και θα συζητήσει με τους εργαζόμενους. Στις 2.30 μ.μ. στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου, θα παραχωρηθεί συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ. Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συγκέντρωση στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου στις 7.30 μ.μ., με θέμα «οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ