ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αποφασιστικός αγώνας ενάντια στο έγκλημα

Προφυλακίστηκαν οι τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους για το τραγικό δυστύχημα στο «ΣΕΪΛΟΡ». Παμπειραϊκή στάση εργασίας και συγκέντρωση, στις 11.30 το πρωί, στον Ηλεκτρικό Σταθμό, την Τρίτη

Μια κατ' αρχήν θετική απόφαση σε βάρος του κυκλώματος εργολάβων - χημικών, που θερίζει στη Ζώνη και αποτελεί ένα ακόμα πλοκάμι του εφοπλιστικού κεφαλαίου, γέννησε ο πολυήμερος αγώνας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και όλων των πειραιώτικων εργατογειτονιών, αλλά και τα συγκλονιστικά και αδιάψευστα στοιχεία που κατέθεσαν οι ίδιοι οι εργατοτεχνίτες, τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα ότι η έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «ΣΕΪΛΟΡ», με αποτέλεσμα να καούν ζωντανοί 5 μεταλλεργάτες, ήταν προμελετημένο έγκλημα! Χτες, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, ο ανακριτής Ε. Καρδαμάκης, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, διέταξε την προφυλάκιση των τριών από τους πέντε που κατηγορούνται για την τραγωδία. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε θετική από τους συνδικαλιστές της Ζώνης και τον δικηγόρο των οικογενειών των θυμάτων Π. Σαμπουτζάκη, καθώς δεν έχει καταγραφεί παρόμοιο προηγούμενο, δηλαδή, κατηγορούμενοι που έχουν υποδείξει εργαζόμενοι, για εργατικό δυστύχημα, να οδηγούνται στη φυλακή!

Ταυτόχρονα, η απόφαση αυτή αποκαλύπτει ανάγλυφα τις ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι πιστή στο δόγμα «ό,τι θέλουν οι εφοπλιστές» έχει αναθέσει τις τύχες των εργατοτεχνιτών σε ιδιωτικές εταιρίες ελέγχου και έκδοσης πιστοποιητικών «γκαζ φρι». Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Παραμονή του εγκλήματος, την Παρασκευή 19 του μήνα, στις 12 το μεσημέρι, η πενταμελής Επιτροπή Ελέγχου της Ζώνης ελέγχει το πλοίο και παρά το γεγονός ότι δε συμμετέχει σε αυτή χημικός Ναυτιλίας, τα μέλη της καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον καθαρισμό του πλοίου. Την ανησυχία τους την επισημαίνουν στους αρμοδίους της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Στις 3 το μεσημέρι και παρά τις επισημάνσεις της Επιτροπής, ο Β. Παπαδόπουλος για να «εξυπηρετήσει» την πλοιοκτήτρια εταιρία να «τελειώνει γρήγορα» εκδίδει πιστοποιητικό «γκαζ φρι»!

Με βάση την ανακριτική εντολή, στη φυλακή βρίσκονται ο χημικός Ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλος, ο τεχνικός Ασφαλείας Β. Βλατάκης και ο εργολάβος Σαρρής. Ο πλοίαρχος Πρωτογεράκης και ο δεύτερος εργολάβος Δουλούδης αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι προβλέπουν για τον πρώτο εγγύηση 5 εκατ. δραχμών και για τον δεύτερο την παρουσία του κάθε 1η και 15η του μηνός στο Αστυνομικό Τμήμα. Ακόμα χτες, ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης ζήτησε από το Γενικό Χημείο του Κράτους να ανοιχτούν οι φάκελοι όλων των υποθέσεων, που αφορούν έκδοση πιστοποιητικών «γκαζ φρι». Επίσης, χτες από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, στο πλοίο βρίσκονταν οι τεχνικοί σύμβουλοι, που έχουν ορίσει οι οικογένειες των θυμάτων, Π. Ευμορφόπουλος και Σ. Σαρβανίδης.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης συνεχίζουν τον αγώνα τους, απαιτώντας να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος τους, για τη λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζει ραγδαία τη Ζώνη, κάνει το μεροκάματο δυσεύρετο και σκοτώνει μεταλλεργάτες. Ειδικότερα για την Τρίτη, κάτω από την πίεση των εργατοτεχνιτών, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχει κηρύξει παμπειραϊκή 4ωρη στάση εργασίας, 11 με 3 το μεσημέρι. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τη διοίκηση του ΕΚ Πειραιά στις 22 του μήνα και περιλάμβανε ακόμα συγκέντρωση στις 11 το πρωί και σύσκεψη σωματείων για να καθοριστεί η παραπέρα πορεία. Τελικά, η πλειοψηφία της διοίκησης, με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του ΕΚΠ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μίχα, υπονομεύοντας την ίδια την απόφασή της, από προχτές αρνείται να γίνει η συγκέντρωση και η σύσκεψη των σωματείων! Την υπόθεση της κινητοποίησης πήραν στα χέρια τους τα σωματεία της Ζώνης, τα πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά και ο Δήμος Περάματος, οι οποίοι καλούν την Τρίτη σε συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία του ηλεκτρικού σταθμού Πειραιά.

Μάλιστα, χτες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της «ανοιχτής» συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περάματος, αποφασίστηκε ακόμα ομόφωνα η συνέχιση του αγώνα, για να υλοποιηθούν τα αιτήματα που προβάλλονται στο γνωστό κείμενο των 26 σημείων, το οποίο υπάρχει στα συρτάρια της κυβέρνησης από το 1996 και αφορά στον εκσυγχρονισμό, στην ανάπτυξη της Ζώνης και τη διαχείρισή της από ενιαίο δημόσιο φορέα. Αποφασίστηκε, ακόμα, η έμπρακτη και με κάθε τρόπο συμπαράσταση στις οικογένειες των θυμάτων.

ΛΑΡΙΣΑ
Ημερίδα για το ασφαλιστικό

Ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλιση διοργανώνει το Σάββατο 3 Νοέμβρη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι ο Γ. Ρωμανιάς, μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, με θέμα «Οι προοπτικές της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και ο Θ. Κακαβάς, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, με θέμα «Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση - κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, παροχή υψηλού επιπέδου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ