ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανίκητη δύναμη η συντονισμένη παλλαϊκή πάλη

Η οργανωμένη μαζική πάλη του λαού και των εργαζομένων είναι η μόνη ανίκητη δύναμη, ικανή να αντισταθεί στον ιμπεριαλισμό και να ανατρέψει τους πολεμικούς του σχεδιασμούς. Αυτό διαπιστώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με ανακοίνωσή του, αναδεικνύοντας τη δύναμη του παλλαϊκού αγώνα, και καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό «παρών» στα μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, που θα γίνουν στις 8 του Νοέμβρη. Συλλαλητήρια που συνδιοργανώνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι μαζικοί φορείς στην Αθήνα, στη Θεσαλλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι κοινωνικοί φορείς συνδιοργανώνουν μεγάλα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, στις 8 του Νοέμβρη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και οι Συντονιστικές Επιτροπές, που αποτελούν τη δύναμη πυρός του ΠΑΜΕ, πρωτοστατούν για την επιτυχία των διαδηλώσεων αυτών.

Το ΠΑΜΕ θα οργώσει τους χώρους δουλιάς, τους κλάδους και τις εργατογειτονιές για την παλλαϊκή συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων. Καλεί ταυτόχρονα τους εργαζόμενους να αναδείξουν το χαρακτήρα και τους στόχους του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου, τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που είναι ταυτισμένη απόλυτα με τους Αμερικανούς, να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση την απεμπλοκή της χώρας από τη συμμετοχή στον άδικο πόλεμο, που γεννά φτώχεια και θύματα για την εργατική τάξη και, από την άλλη, πλούτη και υπερκέρδη για το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και το κεφάλαιο.

Σήμερα όλοι βλέπουν, ότι ο πόλεμος αυτός αξιοποιείται για να χτυπηθούν δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και να αφαιρεθούν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές, στις ασφαλιστικές και μισθολογικές σχέσεις.

Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλους τους εργατοϋπαλλήλους και τους λέει: Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος! Ανίκητη είναι η συντονισμένη παλλαϊκή πάλη για ειρήνη και κοινωνική προκοπή. Ολοι λοιπόν στις 8 του Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στις άλλες πόλεις στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Τέλος, προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να χτυπήσει την Κοινωνική Ασφάλιση με την ελπίδα ότι στα σύννεφα του πολέμου θα βρει έδαφος προσοδοφόρο. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι εδώ για να δώσει ενιαίο αγώνα και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και κόντρα στην αντιασφαλιστική επίθεση».

ΕΕΔΥΕ
Με τον αγώνα μας θα τους ανατρέψουμε

Κάλεσμα στο λαό της Αττικής για συμμετοχή στο Παλλαϊκό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη, 8 Νοέμβρη, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος

Τα γεγονότα που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αποτελούν κλιμάκωση των σχεδίων επιβολής της Νέας Τάξης Πραγμάτων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Για το στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο της Ευρασίας -τονίζεται αμέσως μετά- τα πετρέλαια, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την παγκόσμια κυριαρχία, εξαπολύθηκε ένας νέος, άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Τεράστια χρηματικά ποσά ξοδεύονται, πλουτίζοντας τις πολεμικές βιομηχανίες. Ο πόλεμος εκδηλώνεται, επισημαίνεται σ' άλλο σημείο, σαν διέξοδο από την κρίση που περνά ολόκληρο το σύστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρείται ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Λαοί ολόκληροι, κοινωνικά κινήματα, χώρες, μπαίνουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Κάτω από το πέπλο της τρομοκρατίας και της «ασφάλειας», επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση, προωθούνται νόμοι και θεσμοί που έχουν στόχο να βάζουν στο γύψο τα κινήματα που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σ' αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ενας παγκόσμιος πρωτοφανής αυταρχισμός προσπαθεί να ανακόψει τους λαϊκούς αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία.

Σ' άλλο σημείο, καταγράφοντας την κατάσταση της περιοχής, τονίζεται στην ανακοίνωση: «Οι λαοί των Βαλκανίων βρίσκονται υπό ΝΑΤΟική κατοχή, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τη συνεχιζόμενη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού από την ισραηλινή κυβέρνηση με τη στήριξη και ανοχή των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι εξελίξεις που αφορούν το Κυπριακό. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση του νησιού και ΝΑΤΟποίηση του».

Η ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλει η γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, «συντάχτηκε εκ των προτέρων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τόσο στους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας όσο και στους βομβαρδισμούς κατά του Αφγανιστάν έχει δεσμευτεί και παρέχει διευκολύνσεις. Εχει διακηρύξει ότι θα ανταποκριθεί και με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών.

Από την πρώτη στιγμή της κήρυξης του πολέμου, σε ολόκληρο τον κόσμο οι λαοί αντιστέκονται, οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις δυναμώνουν».

Στις πολεμικές κραυγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στη συστράτευση πολλών κυβερνήσεων στα πολεμικά σχέδια οι λαοί ζητούν το σταμάτημα του πολέμου και την ειρήνη. Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται κατά του πολέμου. Ενα πλατύ Αντιπολεμικό Μέτωπο του λαού είναι επείγουσα ανάγκη:

  • Για να σταματήσει ο πόλεμος
  • Για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας
  • Για να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες
  • Για να υπερασπίσουμε το δικαίωμα της εθνικής μας ανεξαρτησίας κατά της τρομοκρατίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μαζί με τους άλλους λαούς που δίνουν το δικό τους αγώνα.
Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος

Στέλνοντας το δικό της επίκαιρο μήνυμα, η ΕΕΔΥΕ τονίζει:

61 χρόνια πριν, τον Οκτώβρη του 1940, ο λαός μας στα βουνά της Αλβανίας και μετέπειτα στις πόλεις, τα χωριά και τα ελληνικά βουνά, έδωσε μαθήματα αξιοπρέπειας συμβάλλοντας στο τσάκισμα του φασιστικού τέρατος.

61 χρόνια μετά, μαζί με τα άλλα κινήματα και τους λαούς που αγωνίζονται, να συμβάλλουμε στον αγώνα για την ανατροπή εκείνων που ονειρεύονται την παγκόσμια κυριαρχία.

Καλούμε το λαό της Αθήνας και του λεκανοπεδίου της Αττικής σε Παλλαϊκό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 8 Νοέμβρη, στις 6.00 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Μαζική απάντηση

Η «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», χαιρετίζει, με ανακοίνωσή της, την απόφαση της Σύσκεψης Φορέων, συνδικάτων, κινήσεων ειρήνης να καλέσουν Παλαϊκό Αντιπολεμικό Συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη στο Σύνταγμα. Αυτό το συλλαλητήριο, αναφέρεται σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, «θα είναι μια ηχηρή μαζική απάντηση στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση του Σημίτη που κινείται σε ανοιχτά φιλοπόλεμη κατεύθυνση με τις βάσεις στη Σούδα και το Ακτιο να δίνουν κάλυψη στις δολοφονικές εξορμήσεις των ΝΑΤΟικών αεροπλάνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ