ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
Με νότες ενάντια στον πόλεμο

Συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες και πολλά νεανικά συγκροτήματα διοργάνωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι

«Οχι στον πόλεμο», «Καμιά εμπλοκή ή συμμετοχή της χώρας μας», «Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα», «Διεύρυνση και όχι περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών». Αυτό το τετράπτυχο ήταν το κεντρικό μήνυμα που εκφράστηκε με ποιήματα και τραγούδια στη χτεσινή αντιπολεμική φοιτητική συναυλία στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη συναυλία διοργάνωσαν οχτώ φοιτητικοί σύλλογοι, με τη συμμετοχή γνωστών και νέων καλλιτεχνών, ενώ κατά τη διάρκειά της, κοινό και καλλιτέχνες έγιναν «μια φωνή», τραγουδώντας ενάντια στον πόλεμο.

Παρά το κρύο και τη συννεφιά, αυτή η γωνιά της πόλης μετατράπηκε χτες το μεσημέρι, και για αρκετές ώρες, σε βήμα καταδίκης του πολέμου κατά των λαών που έχει ξεσπάσει, αλλά και διαδήλωση απαίτησης των δημοκρατικών και μορφωσιακών δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων. Γιατί, όπως είπε ο Δ. Μανιάτης, εκ μέρους του συλλόγου φοιτητών Παντείου, ανοίγοντας την εκδήλωση, η πολιτική που σκορπάει βόμβες σήμερα στο Αφγανιστάν, «είναι η ίδια που στριμώχνει στα σάπια αμφιθέατρα τους φοιτητές, που μας καταδικάζει από το ρουσφέτι στο ντελίβερι».

Ανάμεσα στο πρόγραμμα, παρεμβάλλονταν απαγγελίες ποιημάτων του Μπ. Μπρεχτ και η μουσική πήρε γρήγορα το λόγο, για να μετατρέψει τον αγωνιστικό παλμό σε τραγούδι. «Είμαστε εδώ σήμερα για να διαδηλώσουμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, με το δικό μας τρόπο έναντι του άδικου πολέμου στα παιδιά του Αφγανιστάν. Γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι λύση αυτή. Ηρθαμε εδώ να δώσουμε αυτό το μήνυμα, τραγουδώντας», είπε λίγο πριν ανέβει στη σκηνή ο Αντώνης Μαρτίνης, εκ μέρους του συγκροτήματος «Καταραμένοι», που ξεκίνησε τη συναυλία.

Στη συνέχεια, το φοιτητικό κοινό ξεσήκωσε ο Λάκης Παπαδόπουλος («με τα ψηλά ρεβέρ»), που αν και δεν είχε αντιπολεμικά τραγούδια, έφτιαξε το «κλίμα» και ξεκαθάρισε: «όπου έχει φιλειρηνική και κοινωνική εκδήλωση, εγώ είμαι μέσα». Γιατί όπως είπε στο «Ρ», «Εμείς τη ζήσαμε τη ζωή μας, τα παιδιά μας δεν πρέπει να ζουν σε ένα κενό, μ' ένα φόβο. Μπορούν να λυθούν όλα με ειρήνη. Οι βομβαρδισμοί, έτσι επειδή "θέλουμε να αδειάσουμε τα πυρομαχικά μας" σε κόσμο φτωχό που δεν έχει να φάει και να ζήσει είναι ό,τι χειρότερο. Ολα είναι ό,τι χειρότερο: και στη Γιουγκοσλαβία και αυτό που έγινε στην Αμερική και αυτό που φοβόμαστε μην πιάσει όλο τον κόσμο».

Στο μουσικό πρόγραμμα που είχαν κανονίσει οι φοιτητικοί σύλλογοι υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις. Αλλά δε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Μερικά πραγματικά ταλαντούχα παιδιά από το κοινό ανέβηκαν στη σκηνή για να συμπληρώσουν το κενό. «Είμαστε οι Φθηνό, ευέλικτο, μισοκαταρτισμένο, μουσικό δυναμικό?», είπαν ξεκινώντας κι εξήγησαν πως το «όνομά» τους οφείλεται στο ότι δεν παίρνουν χρήματα, παίζουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και έχουν πολλά ακόμα να μάθουν για τη μουσική. Τόσο η επιλογή των τραγουδιών τους, όμως, όσο και η εκτέλεσή τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Αμέσως μετά, το συγκρότημα «Ακρως απόρρητον» έδωσε συνέχεια στη μουσική διαδήλωση. «Μας ενδιαφέρει να μετέχουμε οπουδήποτε έχει να κάνει με νεολαία και με κινήσεις που κοιτάνε μπροστά, στο μέλλον και ευαισθητοποιούνται με διάφορα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά στον κόσμο», μας είπε ο τραγουδιστής τους, Βαγγέλης Αργυρόπουλος και πρόσθεσε: «μέσα από τη μουσική μας και τη συμμετοχή μας προσπαθούμε να δώσουμε κι εμείς αυτό το στίγμα, να αντιδρούμε κι εμείς μ' αυτό που ξέρουμε, τη μουσική».

Τελευταίος, ανέβηκε στη σκηνή ο Μίλτος Πασχαλίδης, που κάλεσε τους νέους, να βγουν στο δρόμο «για να μπορούμε ν' ανασαίνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και οι φοιτητές, πράγματι το κάνουν, αφού έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τον αγώνα, μαζί με το λαό.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Μόνος ρεαλιστικός δρόμος αυτός της αντίστασης

Τα διδάγματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 παραμένουν τραγικά επίκαιρα σήμερα, πράγμα που αναδείχτηκε και από την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στη Νομική Σχολή Αθήνας, η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ. Το θέμα ήταν η ιστορία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και διοργανώθηκε, με αφορμή και προς τιμή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Ηλίας Πατίδης, μέλος του Συμβουλίου Σπουδάζουσας Αθήνας, έκανε έναν παραλληλισμό της περιόδου του '40 με τη σημερινή, τονίζοντας ακριβώς την επικαιρότητα των ιστορικών διδαγμάτων, σήμερα που «οι σύγχρονοι Γερμανοτσολιάδες μάς καλούν να υποταχτούμε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ».

«Ο πόλεμος γεννιέται από τον ιμπεριαλισμό και περικλείεται μέσα του. Είναι αδύνατο να διαχωριστούν αυτά τα δύο». Ετσι ξεκίνησε την ομιλία του ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που ήταν ο βασικός εισηγητής και εξήγησε ότι ο πόλεμος αποτελεί απάντηση στις άλυτες αντιθέσεις του ιμπεριαλισμού. Πρόσθεσε ότι είναι ένα περιοδικό, επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, που γίνεται ολοένα και πιο καταστροφικό, καθώς και ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός είναι μια κοινωνία καταστροφική, μια «κοινωνία θανάτου», που βαδίζει προς το αναπόφευκτο τέλος της. Αναφερόμενος, στον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού το 1940 και το πλατύ μέτωπο που συγκρότησε εναντίον του άμεσου κινδύνου, τόνισε ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που βρίσκεται μπροστά μας, μπορεί να απαιτεί θυσίες, όπως και τότε, αλλά είναι αναμφισβήτητα ο δρόμος της αντίστασης. Πλούσια σε προβληματισμό ήταν και η συζήτηση που ακολούθησε.

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια και οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στην Πλάκα Μονεμβασιάς διοργανώνουν η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, καθώς και φορείς και σύλλογοι της περιοχής, σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ.

- Η Αντιπολεμική Αντιιμπεριαλιστική Κίνηση για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, που συγκροτήθηκε πρόσφατα στη Μεταμόρφωση, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεταμόρφωσης (Ρόδου και Βάρναλη). Θα συμμετάσχει η χορωδία του μουσικοσυνθέτη Νίκου Καριώτη.

- Στη Λήμνο, τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη και ώρα 7.30 μ.μ, ο πολιτιστικός σύλλογος ΜΕΑΣ Λήμνου διοργανώνει σύσκεψη, στο Παπουτσίδειο κτίριο (πλατεία ΟΤΕ) με θέμα: «Η επέτειος από την ηρωική εξέγερση του Πολυχρονείου και η διοργάνωση εκδηλώσεων».

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λέσβου πραγματοποιεί πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 29 του Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των πρωτοβάθμιων σωματείων και συλλόγων του νησιού.

- Η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών του Νομού Εβρου Ενάντια στον Πόλεμο διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 31 του Οκτώβρη και ώρα 6.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης με θέμα: «Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και οι επιπτώσεις του». Θα μιλήσει ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή.

- Η Αντιπολεμική Κίνηση Γαλατσίου διοργανώνει συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο την Πέμπτη 1η του Νοέμβρη, στο παλιό τέρμα, στις 7 μ.μ.

- Η Αντιπολεμική Επιτροπή Λιβαδειάς απευθύνει πλατύ κάλεσμα εναντίωσης στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καλεί το λαό και τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, την Τετάρτη 7/11, για διεύρυνση της επιτροπής και για προγραμματισμό πολύμορφων αντιπολεμικών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων.

- Σύσκεψη με θέμα: «Οι ενέργειες της Αντιπολεμικής Επιτροπής Φορέων Ν. Καβάλας ενάντια στον πόλεμο», πραγματοποιείται την Τετάρτη 31/10 στις 7.30 μ.μ στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Στην Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Ν. Καβάλας που διοργανώνει τη σύσκεψη συμμετέχουν η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Καβάλας, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, το Αυτόνομο Στέκι, η ΠΟΑΕΑ, η Οικολογική Κίνηση Ν. Καβάλας και η Ελληνοκουρδική Φιλία.

- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 του Νοέμβρη στα Τρίκαλα. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 17 φορέων του νομού.

Αντιπολεμική συναυλία στην Κοζάνη

Εκατοντάδες μαθητές των Ενιαίων Λυκείων της Κοζάνης προχώρησαν χτες, μετά τις εκδηλώσεις στα σχολεία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην προγραμματισμένη αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία, που οργάνωσε το Συντονιστικό των μαθητών της πόλης.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους η μαθήτρια Βαγγελιώ Μητσιάκου ζήτησε την καταδίκη του άδικου πολέμου, που έχει εξαπολυθεί από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους εναντίον του λαού του Αφγανιστάν, με πρόσχημα το χτύπημα της τρομοκρατίας. «Ο λαός και η νεολαία της Κοζάνης, είπε, υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που παρέχει στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς διευκολύνσεις μέσω των βάσεων που υπάρχουν στη χώρα μας. Ζητάμε να ενταθεί ο φιλειρηνικός αγώνας του λαού της περιοχής προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που προκαλούν αποσταθεροποίηση και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στα αιτήματα της νεολαίας, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, της Επιτροπής Ειρήνης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου και 3ου Ενιαίου Λυκείου Κοζάνης.

Σημειώνεται ότι η πετυχημένη αυτή εκδήλωση των μαθητών αποτέλεσε και μια απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησαν να επιβάλουν τις τελευταίες μέρες οι διευθυντές μερικών σχολείων της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ