ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στο βορρά

Ενοπλοι ισλαμιστές έχουν αποκλείσει την κεντρική εμπορική οδική αρτηρία της χώρας, την εθνική οδό Καρακοράμ, έχουν καταλάβει μέρος της μικρής πόλης Τσιλάς και συνωστίζονται στα σύνορα με το Αφγανιστάν

Πακιστανός μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης

Associated Press

Πακιστανός μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκρυθμη παρέμενε η κατάσταση και χθες στο βόρειο Πακιστάν, όπου χιλιάδες μέλη εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων έχουν συγκεντρωθεί, με στόχο να περάσουν τα σύνορα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους Ταλιμπάν «στον ιερό πόλεμο ενάντια στις ΗΠΑ». Σύμφωνα, τόσο με Πακιστανούς αξιωματούχους όσο και με δημοσιογράφους, οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι είναι οπλισμένοι, ενώ δεν είναι σαφές πόσοι έχουν περάσει, ήδη, τα σύνορα, αφού, όπως ομολογούν οι πακιστανικές αρχές, είναι, ούτως ή άλλως, εξαιρετικά δύσκολο, στη συγκεκριμένη περιοχή, να ελεγχθούν πλήρως τα σύνορα.

Αποκλεισμένη παρέμενε σε, τουλάχιστον, επτά σημεία με οδοφράγματα αλλά και με μικρές νάρκες η εθνική οδός Καρακοράμ, ή αλλιώς ο «δρόμος του Μεταξιού», που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα όντας η σημαντικότερη εμπορική δίοδος ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χτες, ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές, αρκετοί από αυτούς μέλη της «Τζαμίατ ε Ουλέμα Ισλάμι», απέκλειαν τη διέλευση όλων των τροχοφόρων, στην περιοχή κοντά στην πόλη Μπεσάμ 200 χλμ, βορείως του Ισλαμαμπάντ, έχοντας παραλύσει κάθε μεταφορά εμπορευμάτων και προϊόντων, από και προς την Κίνα. Ανάμεσα στα ακινητοποιημένα φορτηγά βρίσκεται και το κομβόι της κινεζικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Αφγανούς πρόσφυγες.

Η «Τζαμίατ ε Ουλέμα Ισλάμι» ανακοίνωσε ότι πρόκειται για εκδήλωση αλληλεγγύης με τον αφγανικό λαό και διαμαρτυρία ενάντια στις ΗΠΑ και στον Πρόεδρο Μουσαράφ. Οι πακιστανικές αρχές είχαν αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των ισλαμιστών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Οπως έγινε γνωστό, αργά χτες βράδυ, ειδικές μονάδες στρατού κατευθύνονται στην περιοχή προκειμένου να απομακρύνουν, έστω και διά της βίας, τα οδοφράγματα, χωρίς να γίνει τίποτε περαιτέρω γνωστό.

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες που έρχονται και από την πόλη Τσίλας, της οποίας μέρος κατέλαβαν ένοπλοι ισλαμιστές μαχητές από την Κυριακή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπό κατάληψη παρέμεναν χτες τα περισσότερα τοπικά κυβερνητικά κτίρια καθώς και ένας εγκαταλειμμένος αεροδιάδρομος, χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό τι πρόκειται να γίνει.

Αδιευκρίνιστη παραμένει και η κατάσταση που επικρατεί στα περίχωρα της Πεσαβάρ, στην περιοχή που ελέγχεται από τη φυλή Μπατζαούρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί, χιλιάδες ένοπλοι Πακιστανοί ισλαμιστές έτοιμοι να μεταβούν στο Αφγανιστάν, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του θρησκευτικού ηγέτη Σούφι Μοχάμαντ, της οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ ε Σχαρία Μοχαμαντί». Οι πακιστανικές αρχές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο, αρκετοί από αυτούς να έχουν περάσει τα σύνορα, τα τελευταία 24ωρα, κάτι που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανιζόταν ως δεδομένο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Telegraph», χιλιάδες ένοπλοι, όλων των ηλικιών, ξεκίνησαν, και χτες για τα σύνορα, αποφασισμένοι να τα διασχίσουν ακόμη και αν χρειαστεί να δώσουν μάχη με τον πακιστανικό στρατό.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ριάζ Μοχάμαντ Κχαν τόνιζε, χτες, ότι δεν πρόκειται να τους επιτραπεί η διέλευση των συνόρων και καλούσε τον ηγέτη των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, να μην τους δεχτεί στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του, ο πρέσβης των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ ευχαριστούσε, χτες, τους εθελοντές και τους καλούσε να παραμείνουν στο Πακιστάν, «καθώς δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι χερσαίες επιχειρήσεις και δε χρειάζεται να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο χωρίς λόγο». Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι αρκετοί ένοπλοι εθελοντές συνεχίζουν να περνούν τα σύνορα.

Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Μουσαράφ και των ΗΠΑ έγινε, χτες, και στην πόλη Κουέτα, για πολλοστή συνεχόμενη ημέρα. Το Σάββατο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 18 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε τοπικό λεωφορείο, λίγο έξω από την Κουέτα. Οι πακιστανικές αρχές διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα, αναζητώντας τους ενόχους τόσο στους φιλο-ταλεμπάν κύκλους όσο και σε κύκλους προσκείμενους στη Βόρεια Συμμαχία.

Σειρά συναντήσεων

Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πακιστανό στρατιωτικό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ είχε την Κυριακή ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, που άρχισε, από το Ισλαμαμπάντ, την περιοδεία του σε Πακιστάν, Ινδία, Κίνα και Ρωσία. Σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο πλευρών, οι Μουσαράφ και Σρέντερ συμφώνησαν ότι μια μετα-Ταλιμπάν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν θα πρέπει να στηριχτεί από τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ ο Σρέντερ τόνισε ότι ο αφγανικός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει για τη σύνθεσή της. Καμία άλλη λεπτομέρεια της συζήτησης των δύο ανδρών δεν έγινε γνωστή.

Ο Μουσαράφ συναντήθηκε, χτες, και με τον Διοικητή της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, Τόμι Φρανκς. Ούτε για αυτήν τη συνάντηση γνωστοποιήθηκαν λεπτομέρειες. Αργά χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ότι ο Μουσαράφ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 10 Νοέμβρη.

Αυξάνεται η ένταση μετά το φονικό προτεσταντών

ΜΠΑΧΑΟΥΑΛΠΟΥΡ.--

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν χτες στην επιμνημόσυνη δέηση για τους 16 Πακιστανούς προτεστάντες χριστιανούς που έπεσαν νεκροί από πυρά οπλοφόρων που εισέβαλαν σε εκκλησία την Κυριακή και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, ουρλιάζοντας «Αλαχού Ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος»).

Η επίθεση, που κόστισε τις ζωές 15 ανθρώπων που βρίσκονταν σε καθολική εκκλησία και ενός αστυνομικού, δεν είναι σαφές από ποιον έγινε - ως χθες βράδυ δεν είχε υπάρξει καμία ανακοίνωση για την ανάληψη ευθύνης-, ωστόσο πυροδοτεί τις θρησκευτικές εντάσεις. Ταυτόχρονα οι αρχές αυξάνουν τα μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χριστιανικούς ναούς, ενώ προέβησαν στη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε τουλάχιστον 100 συλλήψεις ακτιβιστών μουσουλμάνων. Ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ καταδίκασε την ενέργεια ως «πράξη τρομοκρατίας»: «η κυβέρνησή μου και οι αρχές ασφαλείας θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να συλληφθεί όποιος προέβη σε αυτή τη βάρβαρη πράξη και να τιμωρηθεί παραδειγματικώς», είπε. Υποσχέθηκε ακόμη τη χάραξη μιας «μακροπρόθεσμης στρατηγικής» για την κάμψη της «τρομοκρατίας» και του «σεχταριστικού εξτρεμισμού». Η περιοχή του Πουντζάμπ -που γειτνιάζει με την Ινδία- έχει παρελθόν σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων, ενώ το 1997 είχαν επιδοθεί σε λεηλασίες εκατοντάδων σπιτιών χριστιανών (που αποτελούν μόλις το 1% των περίπου 120 εκατ. Πακιστανών), αλλά και τη σύληση 13 εκκλησιών, κατηγορώντας τους χριστιανούς για «βλασφημία» σε βάρος του προφήτη. Είναι πάντως η πρώτη φορά που σφαγιάζονται χριστιανοί, και πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι «ομάδες εξτρεμιστών» ενδέχεται να προσπαθήσουν να προσδώσουν μια θρησκευτική διάσταση στον πόλεμο της «Συμμαχίας» κατά του Αφγανιστάν...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Συνάντηση Ζιντάο - Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Αφγανιστάν, τις διεθνείς προσπάθειες έναντι της τρομοκρατίας αλλά και διμερείς εμπορικές σχέσεις ανακοινώθηκε πως συζήτησαν χτες μεταξύ άλλων κατά τη συνάντησή τους στο Λονδίνο ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χου Ζιντάο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Το Λονδίνο είναι ο δεύτερος, μετά τη Μόσχα, σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κινέζου αντιπροέδρου με επόμενους τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία.

ΙΝΔΙΑ
Το βλέμμα πάντα στραμμένο στο Κασμίρ

Καμία συνάντηση με Μουσαράφ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διαμηνύει η ινδική ηγεσία, ενώ επιμένει ότι στο θέμα του Κασμίρ δε χρειάζονται «τρίτοι διαμεσολαβητές»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Αποφασισμένος να μη συναντηθεί με τον Πακιστανό στρατιωτικό ηγέτη Περβέζ Μουσαράφ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως πρότεινε το Ισλαμαμπάντ, εμφανίστηκε, χθες, ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάρ Μπιχάρι Βατζπαγιέ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Βατζπαγιέ τόνισε ότι «αν θελήσουμε να συναντηθούμε, αυτό μπορεί να γίνει είτε στο Ισλαμαμπάντ είτε στο Νέο Δελχί, δε χρειάζεται να ταξιδέψω στη Νέα Υόρκη».

Την ίδια στιγμή, έκδηλη ήταν η οργή της ινδικής ηγεσίας, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής του Στρατιωτικού Παρατηρητηρίου του ΟΗΕ, Χέρμαν Λοϊντόλτ, ο οποίος επισκέπτεται το Κασμίρ, τα τελευταία 24ωρα. Ο Λοϊντόλτ, που προέβλεπε ότι η ένταση και η βία θα κλιμακωθεί σε ολόκληρο το Τζαμού Κασμίρ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, κατηγόρησε Πακιστάν και Ινδία ότι «παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του Κασμίρ και θα πρέπει οι ΗΠΑ να επιλύσουν το θέμα». Το Νέο Δελχί χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις και τόνισε ότι «δε χρειάζονται διαμεσολαβήσεις για ένα θέμα που αφορά αυστηρά τις δύο χώρες μόνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ