ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Δεν υπάρχει έγκλημα χωρίς αιτία

Προετοιμασία για να σπείρουν τον θάνατο στους αμάχους

Associated Press

Προετοιμασία για να σπείρουν τον θάνατο στους αμάχους
Το εγκληματικό χτύπημα στις ΗΠΑ και τα όσα επακολούθησαν αποτελούν αντικείμενο έρευνας για το πώς και γιατί.

Το ίδιο το γεγονός του χτυπήματος από μόνο του φαντάζει παράλογο. Αν όμως το προσεγγίσουμε σφαιρικά και εξετάσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε, θα μπορέσουμε να φωτίσουμε ορισμένες από τις πλευρές του, γιατί όλες είναι πολύ δύσκολο να φωτιστούν, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Αρχικά θα πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε με ορισμένες λέξεις που κατά κόρον χρησιμοποιούνται από αρθρογράφους και αναλυτές για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Για παράδειγμα, τι σημαίνει τρομοκρατία; Η λέξη αποτελείται από δύο άλλες λέξεις, τον τρόμο και ρήμα κρατώ, δηλαδή εξουσιάζω. Τρομοκρατία, λοιπόν, είναι η εξουσία (προσώπων, κρατών, θεσμών κλπ.), μέσω του τρόμου, του φόβου. Απευθύνεται σε πρόσωπα και ομάδες προσώπων (π.χ. λαούς) και στόχο έχει τον έλεγχο του εξουσιαζόμενου, την επιβολή της θέλησης του τρομοκράτη στον τρομοκρατούμενο, την υπερίσχυση του συμφέροντός του. Ο φόβος του τελευταίου, για να είναι αποδοτικός για τον τρομοκράτη θα πρέπει να συνοδεύεται πότε - πότε, από τη χρήση βίας. Με την έννοια αυτή, τρομοκρατική είναι η πράξη ξυλοδαρμού ενός μαθητή από το δάσκαλό του, γιατί ήταν άτακτος, όπως τρομοκρατική ήταν και η χρήση δύο ατομικών βομβών από το κατεστημένο των ΗΠΑ σε βάρος του Ιαπωνικού λαού (200.000 νεκροί), που στόχο είχε την παγκόσμια κυριαρχία μέσω του εκφοβισμού της ΕΣΣΔ.

Το αδιέξοδο των ΗΠΑ πριν το χτύπημα

Ας δούμε τώρα ποιες ήταν οι συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως της οικονομίας των ΗΠΑ, όταν συνέβη το χτύπημα. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι η «ατμομηχανή» της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή αυτή των ΗΠΑ, βρισκόταν στα πρόθυρα της ύφεσης. Η πτώση των δεικτών του Χρηματιστηρίου, η αύξηση της ανεργίας, η πτώση των ρυθμών ανάπτυξης προετοίμαζαν το έδαφος για μια μεγαλύτερη κρίση. Ανάλογα φαινόμενα υπήρχαν και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Η αντίσταση του κόσμου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις άρχισαν να φουντώνουν. Το κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης αγκάλιαζε όλο και περισσότερες μάζες. Σε άλλες χώρες, μέσα από τις εκλογές, αναδεικνύονταν στις ηγεσίες τους αριστερές κυβερνήσεις (Μολδαβία, Λευκορωσία, Βενεζουέλα). Οι αντιθέσεις ανάμεσα στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη οξύνονταν, λόγω της νέας λείας των αποθεμάτων πετρελαίου στην Κασπία που περίμενε τη μοιρασιά της. Με δυο λόγια, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά για τους επικυρίαρχους του πλανήτη και, παρά τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, δεν μπορούσαν να πείσουν πως γι' αυτό το παγκόσμιο χάλι δεν ήσαν οι ίδιοι υπαίτιοι.

Ποιος ωφελείται;

Το χτύπημα αυτό, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ήταν πολλαπλά ωφέλιμο για τους ιμπεριαλιστές. Τους έλυνε τα χέρια σε πολλά ζητήματα.

- Προωθούν νέες αλλαγές στο νομικό οπλοστάσιο των κρατών για ένταση του αυταρχισμού στη δημόσια ζωή, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

- Επιχειρούν με τα 6.000 θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου: 1) Να έχουν την εν λευκώ εξουσιοδότηση για τις επεμβάσεις τους στον κόσμο, στα πλαίσια του δεκαετούς πολέμου που κήρυξε ο κ. Μπους. 2) Να δημιουργήσουν κλίμα συμπάθειας στην ηγεσία των ΗΠΑ, η εικόνα της οποίας, είναι αλήθεια, είχε πληγεί μετά από δεκάδες εγκληματικές επεμβάσεις της σ' όλο τον κόσμο.

-Είναι ευκολότερο να αυξήσουν τις παραγγελίες στις πολεμικές βιομηχανίες, πολλαπλασιάζοντας ακόμη περισσότερο τα τεράστια κέρδη τους, μέρος των οποίων, ας σημειωθεί, καρπώνονται και αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακόμη να αποδυναμώσουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τις λαϊκές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις εναντίον του κεφαλαίου με τη δικαιολογία ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και άρα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στη βάση της υποταγής των εργαζομένων στο κεφάλαιο.

- Ανοίγει ο δρόμος για τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην πετρελαιοφόρο περιοχή της Κασπίας.

Οι αιτίες της βίας

Ας έρθουμε τώρα στην εξέταση των αιτιών της βίας και της τρομοκρατίας. Οι μαρξιστές ερμηνεύουν την ύπαρξη των φαινομένων αυτών με βάση τον ανταγωνισμό συμφερόντων και όχι τη μεταφυσική δαιμονοποίηση των υποκειμένων της ιστορίας. Δε θα υπήρχε βία στην ανθρωπότητα, αν δεν υπήρχε σύγκρουση ανάμεσα σε συμφέροντα. Και στην προκειμένη περίπτωση η μήτρα που γεννά τη βία είναι η ύπαρξη ενός άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος (το οποίο, ας σημειωθεί, γεννήθηκε με τη χρήση της βίας), που συσσωρεύει πλούτη σε μια ελάχιστη μειοψηφία κεφαλαιοκρατών, σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών της Γης.

Από μόνη της, η ύπαρξη και λειτουργία του συστήματος αυτού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού, είναι τρομοκρατική. Η ύπαρξη του πλούτου, που παράγουν οι πολλοί και καταλήγει στα χέρια των λίγων, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της επιβολής της θέλησής τους στον πλανήτη, δηλαδή των ταξικών συμφερόντων τους και της βίας τους. Αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των πολέμων. Το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας θα κερδηθεί, αν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, δηλαδή οι πολλοί, επιβάλλουν τη θέλησή τους σε βάρος των λίγων εκμεταλλευτών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συλλογική, οργανωμένη δράση τους που έχει στόχο να καταργήσει το εκμεταλλευτικό σύστημα και να οικοδομήσει μια δίκαιη κοινωνία, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η τυφλή ατομική βία, ακόμη και όταν δε χρησιμοποιείται από τους μηχανισμούς ασφαλείας του καπιταλισμού προς όφελός τους δεν οδηγεί πουθενά. Υπονομεύει τη συλλογική δράση, εκτονώνει τη λαϊκή αγανάκτηση και τη στρέφει σε ανώδυνους για το σύστημα δρόμους. Για το λόγο αυτό, αλλά και γιατί δημιουργεί αθώα θύματα, οι μαρξιστές, οι κομμουνιστές καταδικάζουν την τυφλή ατομική βία.

«Δεκανίκια» στον ιμπεριαλισμό

Το τελευταίο διάστημα διάφοροι αναλυτές, αλλά και πολιτικές δυνάμεις θέτουν το ερώτημα: «Πρέπει να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία»; Το ερώτημα τίθεται για να κρύψει την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού που, με πρόσχημα την τρομοκρατία, εξαπολύει πόλεμο. Κάποιοι απ' αυτούς αντιπαραθέτουν «το δυτικό τρόπο ζωής», την «πολιτισμένη ανθρωπότητα» απέναντι στο «βάρβαρο» Ισλαμικό Κόσμο. Ομως ποιος έφερε τον κόσμο αυτό σε σημείο βαρβαρότητας; Και τι εννοούν με τη λέξη βαρβαρότητα; Δεν είναι η βαρβαρότητα που έσπειρε η «πολιτισμένη» Δύση, δηλαδή ο καπιταλισμός, για να θερίσει για τον εαυτό της τα πλούτη του;

Μήπως εννοούν το μουσουλμανικό τρόπο ζωής (υποδεέστερη θέση γυναίκας κλπ.); Ομως, μήπως δεν ήταν αυτή η «πολιτισμένη» Δύση που υπέθαλψε αυτό το καθεστώς διοίκησης, σ' αυτές τις χώρες(Αφγανιστάν), για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της; Πού ήταν ο πόνος της τότε για την άσχημη θέση των γυναικών;Αλλά και όταν λέμε «δυτικό τρόπο ζωής» τι εννοούμε; Μήπως την άνετη ζωή της άρχουσας τάξης και των υπηρετών της που στηρίζεται πάνω στην εκμετάλλευση και την ανέχεια των πολλών; Ποιες είναι οι κατακτήσεις του δυτικού πολιτισμού; Μήπως οι κοινοβουλευτικές εκλογές, το λεγόμενο κράτος δικαίου, ο πλουραλισμός στην ενημέρωση; Κάποιο επίπεδο στις κοινωνικές παροχές και τον τρόπο διαβίωσης; Ομως όλα αυτά, στο βαθμό που υπάρχουν για όλη την κοινωνία στην καπιταλιστική δύση και δεν έχουν χάσει το περιεχόμενό τους, πρέπει πούμε ότι είναι κατακτήσεις των εργαζομένων και δεν παραχωρήθηκαν από κανέναν. Αλλά ακόμη και αυτή η πραγματικότητα δεν απαλύνει, πολύ περισσότερο δεν καταργεί, την εκμετάλλευση που εντείνεται. Τι άλλο από βαρβαρότητα είναι να πετάς στο δρόμο χωρίς δουλιά εργαζόμενους, για να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου; Δεν είναι βαρβαρότητα η ενοικίαση ανθρωπίνων υπάρξεων στο παζάρι της πορνείας; Το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων; Η ραγδαία αύξηση των θανάτων από τη μάστιγα των ναρκωτικών; Η παιδική πορνεία; Οταν, λοιπόν, κάποιοι λένε ότι υπερασπίζονται το δυτικό τρόπο ζωής, υπερασπίζονται την προσωπική τους καλοπέραση, μέσα στον καπιταλισμό, σε βάρος της ζωής, της υγείας και μιας στοιχειώδους ανθρώπινης διαβίωσης των λαών τους και των λαών άλλων χωρών.

Είναι αλήθεια ότι, με τα τελευταία γεγονότα, οι κυρίαρχοι του κόσμου θα θελήσουν να στρέψουν τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω. Οι διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ιταλία και αλλού, είναι ένα αισιόδοξο φωτεινό σημάδι.


Νίκος ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ