ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΗΠΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Στενές σχέσεις» μυστικών υπηρεσιών - Αλ Κάιντα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εμμεσες σχέσεις διατηρούσαν οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (για την ακρίβεια η διαβόητη «ομπρέλα» τους, Inter-Services Intelligence Branch, ή ISI) με το «τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα», αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Το άρθρο (29 Οκτ.) αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν χρησιμοποιούσαν επί χρόνια «τα μυστικά στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, για να εκπαιδεύσουν τους μαχητές του πολέμου του τρόμου κατά της Ινδίας» στο Κασμίρ.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο λόγος που πέρυσι ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον μίκρυνε το ταξίδι του στο Πακιστάν κατά την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ασία ήταν ότι υπήρχαν «φόβοι» πως θα γινόταν «απόπειρα» εναντίον του προεδρικού αεροσκάφους, καθώς η ISI έχει «διαβρωθεί σε μεγάλο βαθμό από τρομοκρατικά στοιχεία, πιθανώς δε και την Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν». Είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται ένας τέτοιος ισχυρισμός. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Τζέιμς Ρίζεν και Τζούντιθ Μίλερ, το προεδρικό αεροσκάφος «πέταξε άδειο στο Πακιστάν» και ο ίδιος μετέβη στη χώρα με ένα μικρό σκάφος δίχως διακριτικά.

Η πρώτη φορά που «έγινε σαφής» η σχέση μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, των Ταλιμπάν και της οργάνωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, λέει το άρθρο, ήταν όταν οι ΗΠΑ επιτέθηκαν με πυραύλους το 1998 ενάντια σε στρατόπεδα στο Αφγανιστάν. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν πολλά μέλη αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ.

Το άρθρο τονίζει ότι όταν, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πραξικοπηματίας στρατηγός (που έχει αυτοαναγορευθεί Πρόεδρος) Περβέζ Μουσάραφ στράφηκε κατά των Ταλιμπάν και του Οσάμα μπιν Λάντεν, υποστηρίζοντας τις ΗΠΑ, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να απαλλάξει των καθηκόντων του τον υποστράτηγο Μαχμούντ Αχμέντ, επικεφαλής της ISI...

Το άρθρο της εφημερίδας υπογραμμίζει, πάντως, πως παραμένει «άγνωστο» το βάθος της υποστήριξης εντός των κόλπων της ISI στο καθεστώς των Ταλιμπάν και την οργάνωση του μπιν Λάντεν.

ΗΠΑ
Δεν ξεπερνούν τους 15 οι προσβληθέντες από άνθρακα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως επιβεβαιώθηκε χτες πως μία ακόμη ταχυδρομική υπάλληλος (απ' το Χάλμιτον του Νιου Τζέρσεϊ), που νοσηλεύεται εδώ και πέντε μέρες σε νοσοκομείο της περιοχής, προσβλήθηκε από πνευμονικής μορφή άνθρακα. Αλλοι τρεις συνάδελφοί της στο Νιου Τζέρσεϊ προσβλήθηκαν από ασθένεια με «ύποπτα» συμπτώματα προσβολής από άνθρακα δερματικής μορφής, ενώ επιπλέον ακόμη 23 εργαζόμενοι στις ταχυδρομικές υπηρεσίες στην περιοχή Ουάσιγκτον - Βαλτιμόρης νοσηλεύονται, επίσης, με «ύποπτα» συμπτώματα της ίδιας ασθένειας.

Επιπλέον, χτες επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός βακίλων άνθρακα στις ταχυδρομικές εγκαταστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής), γεγονός που οδήγησε χτες στη συνεδρίαση δικαστικών λειτουργών του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε άλλο χώρο, για πρώτη φορά εδώ και 66 χρόνια. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται πως μετά απ' τις έρευνες ειδικής μονάδας του FBI, βάκιλοι άνθρακα βρέθηκαν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης στο Λαντόβερ του Μέριλαντ, αλλά και στα γραφεία του υπουργού και άλλων αξιωματούχων της ηγεσίας του υπουργείου.

Απ' τις περιπτώσεις άνθρακα που αναφέρθηκαν τις τελευταίες δυόμισι βδομάδες στις ΗΠΑ, έχουμε επιβεβαιωμένα τρεις νεκρούς από πνευμονικής μορφής άνθρακα (απ' τους οποίους οι δύο ήταν ταχυδρομικοί υπάλληλοι και ο τρίτος ένας φωτογράφος απ' τη Φλώριδα) και ακόμη πέντε άτομα που προσβλήθηκαν από αναπνευστική μορφή της ίδιας νόσου. Επίσης, άλλα έξι άτομα προσβλήθηκαν από δερματικής μορφής άνθρακα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νόμος για στρατιωτικές επεμβάσεις...

ΤΟΚΙΟ.--

Σε χρόνο ρεκόρ, και μόλις 25 μέρες από την επίσημη παρουσίασή του, εγκρίθηκε χτες από το ιαπωνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιονισίρο Κοϊζούμι για το νέο ρόλο των «αμυντικών» δυνάμεων της χώρας..

Με το νέο νόμο, η Ιαπωνία μπορεί να λαμβάνει μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό με τον «περιορισμό» πως ο χώρος δραστηριοτήτων της θα είναι όπισθεν των πρώτων μετώπων του πολέμου... Επιτρέπει επίσης στις λεγόμενες «Δυνάμεις Αυτοάμυνας» της Ιαπωνίας να παράσχουν στρατιωτικό μεταγωγικό υλικό, να πραγματοποιούν «έρευνες και σωστικές επιχειρήσεις» στρατιωτικού χαρακτήρα και να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες προς υποστήριξη των στρατών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους...

Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει πως οι Ιάπωνες στρατιώτες, που λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις επιμελητειακής ή όχι υποστήριξης στο εξωτερικό, θα μπορούν να οπλοφορούν και να κάνουν χρήση όπλου επικαλούμενοι λόγους αυτοάμυνας. Ο ίδιος νόμος προβλέπει πως οι εντολές του πρωθυπουργού για αποστολή των Ιαπώνων στρατιωτών στο εξωτερικό θα πρέπει να επικυρώνονται (τυπικά;) από το Κοινοβούλιο το πολύ μέσα σε 20 μέρες. Επίσης, με εντολή του πρωθυπουργού Ιάπωνες στρατιώτες μπορούν πλέον να φρουρούν ιαπωνικές και αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με 140 ψήφους υπέρ και 100 κατά.

Ηδη, χτες, είδαν το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα ιαπωνικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας είναι έτοιμο να στείλει τέσσερα πολεμικά πλοία στον Ινδικό Ωκεανό προς υποστήριξη του εκεί αμερικανικού στόλου το νωρίτερο μέχρι τα μέσα Νοέμβρη.

Η ψήφιση του νόμου από το ιαπωνικό Κοινοβούλιο χαιρετίστηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ, ο οποίος τόνισε: «Η Ιαπωνία ήδη παίζει έναν ενεργό ρόλο στη διπλωματία, στη συγκέντρωση πληροφοριών και στην ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτή η νέα συμβολή της Ιαπωνίας φανερώνει τις διαρκείς ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μαζική αντιπολεμική διαδήλωση στη Μαδρίτη

Από τη φιλειρηνική διαδήλωση

Associated Press

Από τη φιλειρηνική διαδήλωση
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Μαδρίτης την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν κατά των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, ζητώντας τη διακοπή της λειτουργίας των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση των οργανωτών, στη διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 5.000 άτομα. Ενας από τους οργανωτές, ο Γασπάρ Λαμαθάρες (Ενωμένη Αριστερά) στην ομιλία του τόνισε ότι «ο πόλεμος δε σημαίνει το τέλος της τρομοκρατίας, αλλά περισσότερη τρομοκρατία», ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της περί αυτές συμμαχίας «δε συνιστούν νόμιμη άμυνα, ούτε έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο»: Οι Ηνωμένες Πολιτείες «υπερασπίζονται τα οικονομικά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στην Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή».

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Η Μόσχα, ίσως, άρει τις ενστάσεις για την αντιβαλλιστική συμφωνία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει «σχεδόν» πειστεί ότι οι δοκιμές που σχεδιάζουν να αρχίσουν οι ΗΠΑ για την ανάπτυξη του λεγόμενου «αμυντικού» πυρηνικού συστήματος δεν απειλούν τη Ρωσία, υποστήριξε χτες σε δηλώσεις της η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, στους «Τάιμς» Νέας Υόρκης, προβλέποντας μάλιστα πως κατά την προγραμματισμένη (για το Νοέμβρη) επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στις ΗΠΑ, η Μόσχα θα αποσύρει όλες τις αντιρρήσεις που είχε προβάλλει στο παρελθόν «ειδικότερα για την αναμενόμενη», όπως είπε η Ράις, «εγκατάλειψη της αντιβαλλιστικής συμφωνίας του '72»...

Η αισιοδοξία της Κοντολίζα Ράις φαίνεται πως πηγάζει και από τα αποτελέσματα των αμερικανο-ρωσικών συνομιλιών υψηλού επιπέδου που έγιναν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο των προετοιμασιών της επίσκεψης Πούτιν στην Ουάσιγκτον. Μεταξύ αυτών των συγκεκριμένων επαφών φαίνεται πως συγκαταλέγεται και η πολύωρη τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Ιγκορ Ιβανόφ και Κόλιν Πάουελ, η οποία ας σημειωθεί πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και αφότου ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο η αναβολή κάποιων πυραυλικών δοκιμών... Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε από το Κρεμλίνο, οι Πάουελ - Ιβανόφ συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την «αποτρεπτική στρατηγική και με τα αμυντικά οπλοστάσια», αλλά και με την αμοιβαία διμερή αντιτρομοκρατική συνεργασία...

Η επίσκεψη Πούτιν στις ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 Νοέμβρη και να ολοκληρωθεί στις 15 του ίδιου μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ