ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Σχέδια δολοφονιών από τη CIA

Ενδέχεται να προχωρήσει σε μυστικές αποστολές «επικεντρωμένων φόνων» στο εξωτερικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η δυστοκία είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Πενταγώνου, αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης, όσον αφορά στα μέτωπα των πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς μέχρι στιγμής τα κέρδη, εάν υπάρχουν, είναι φειδωλά. Στο εσωτερικό, όμως, μέτωπο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο πόλεμος της προπαγάνδας αποδίδει για τους Αμερικανούς, σχεδόν όλα βαίνουν καλώς. Μετά τον «τρομονόμο» που υπογράφτηκε και από τον πρόεδρο Μπους, την περασμένη Παρασκευή, τώρα ετοιμάζεται μια νέα «δύναμη» για την παρακολούθηση, αλλά και το κυνηγητό των αλλοδαπών και των μεταναστών. Ομως το κυριότερο είναι η ενεργοποίηση του νόμου, που θα επιτρέπει στη CIA να αναλάβει τη δολοφονία ατόμων, τα οποία η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως «τρομοκράτες».

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», η αμερικανική κεντρική υπηρεσία πληροφοριών, κατά κόσμο γνωστή και με τα αρχικά CIA, μελετά την ανάληψη μυστικών αποστολών, με στόχο να δολοφονηθούν άτομα που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες». Η CIA θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μυστικές αποστολές «επικεντρωμένων φόνων», βασιζόμενη σε απόρρητα μνημόνια των κυβερνήσεων Μπους και Κλίντον, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Τα χέρια της CIA, λύθηκαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους να αναθεωρήσει, υπό το πρίσμα της ασφάλειας της χώρας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, ότι οι αποστολές δε θα καταστρατηγούσαν προηγούμενους κανονισμούς, με τους οποίους απαγορεύονται οι δολοφονίες, και δη οι πολιτικές δολοφονίες.

Δολοφονίες που απαγορεύτηκαν από το νόμο που εισήχθη υπό προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ, το 1976. Σύμφωνα, λοιπόν, με την «Ουάσινγκτον Ποστ», θα είναι η πρώτη φορά που η CIA σκέπτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη δεκαετία του 1970, οπότε εγκατέλειψε την τακτική αυτή, ως αποτέλεσμα μιας σειράς σκανδάλων δολοφονιών και προεδρικών κανονισμών που ακολούθησαν με σκοπό να χαλιναγωγηθούν οι δραστηριότητες της υπηρεσίας. Μετά, λοιπόν, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη ο Μπους υπέγραψε μια ευρεία «έρευνα» που περιλαμβάνει επιθέσεις εναντίον του Οσάμα μπιν Λάντεν και της οργάνωσης «Αλ Κάιντα», ενώ υπενθυμίζεται ότι και ο πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, είχε εγκρίνει μυστικές ενέργειες κατά της «Αλ Κάιντα» από το 1998. Πάντως, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η CIA διστάζει να δεχτεί τις νέες εξουσίες της, όπως πιστεύει ότι είναι σε θέση να καταδιώξει και να σκοτώσει τους εχθρούς των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων και το ερώτημα πόσοι από τους συνεργάτες του Μπιν Λάντεν θα τεθούν στο στόχαστρο. Μπορεί να μην υπάρξει δημόσια παραδοχή των φόνων, όμως η CIA θέλει να βεβαιωθεί ότι η ευθύνη για την απόφαση θα βαρύνει σαφώς τους αιρετούς αξιωματούχους, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο πρόεδρος Μπους, εξετάζει επισταμένως να σχηματιστεί ειδική δύναμη κρούσης (Task Force) προκειμένου να εμποδίσει οποιοδήποτε πρόσωπο «που ενδέχεται να προβεί σε τρομοκρατικές ενέργειες» να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Μπους αναμενόταν να ανακοινώσει τη δημιουργία της δύναμης κρούσης χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας.

Πιο σαφής ήταν ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ο οποίος τόνισε ότι η «Δύναμη Κρούσης Εντοπισμού Ξένων Τρομοκρατών» (Foreign Terrorist Tracking Task Force), θα συντονίζει τις δραστηριότητες πολλών ομοσπονδιακών αρχών, προκειμένου να αποτρέψει οποιουσδήποτε ξένους να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αλλά και «να εντοπίσει, να συλλάβει, να προσάγει ενώπιον της δικαιοσύνης και να απελαύνει» οποιονδήποτε βρίσκεται ήδη εντός των ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ