ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
«Υπερασπίστηκα το έθνος μου»

Επαναλήφθηκε χτες η «προπαρασκευαστική διαδικασία» της δίκης του πρώην Προέδρου της ΟΔΓ, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Associated Press

Επαναλήφθηκε χτες η «προπαρασκευαστική διαδικασία» της δίκης του πρώην Προέδρου της ΟΔΓ, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
ΧΑΓΗ.-

Η επανάληψη της δίκης του πρώην Προέδρου της ΟΔΓ Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χθες σημαδεύτηκε από την απαρασάλευτη άρνησή του να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του και την τοποθέτησή του για κατασκευασμένες κατηγορίες.

Αρνούμενος να απαντήσει στο ερώτημα του προέδρου του ΔΠΔ Ρίτσαρντ Μέι, αν δηλώνει αθώος ή ένοχος, ο Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι «το κατηγορητήριο δείχνει ότι η παραπομπή μου είναι άκυρη». Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας χαρακτήρισε το δικαστήριο «το ευ αγωνίζεσθαι της Χάγης», εξηγώντας πως αυτό που συμβαίνει είναι πως «δύο ομάδες αγωνίζονται για τα συμφέροντα της μιας πλευράς». Το δικαστήριο διόρισε τρεις δικηγόρους ως amicus curiae, παράγοντες που υποτίθεται ότι θα φροντίζουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, χωρίς να είναι συνήγοροί του - ο ίδιος δε διόρισε συνήγορο. «Δεν αναγνωρίζω αυτό το δικαστήριο. Αν όσα λέω σε αυτό το μικρόφωνο εκλαμβάνονται από εσάς ως συμβολή μου στη διαδικασία, αυτό είναι δικό σας θέμα».

Το κατηγορητήριο «διευρύνθηκε», για να περιλάβει νέες κατηγορίες εναντίον του για τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο και στην πρώτη φάση του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου (Σερβία - Κροατία). «Η πλημμύρα των τροποποιημένων κατηγοριών δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια... είναι γνωστή σε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Μιλόσεβιτς, σχολιάζοντας πως «είχα την τιμή να υπερασπιστώ τη χώρα μου από μια εγκληματική επίθεση», ενώ -αναφερόμενος στα όσα καταμαρτυρούνται σε βάρος του για την Κροατία - χαρακτήρισε «παράλογο να με κατηγορείτε για την ένοπλη απόσχιση της Κροατίας».

Το ΔΠΔ κατηγορεί τον Μιλόσεβιτς για 10 εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, 9 παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης και 13 παραβιάσεις των νόμων - εθίμων - του πολέμου. Η συνέχιση της «διαδικασίας» αναμένεται σήμερα, ενώ οι κατηγορίες, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, ενδέχεται να αναπροσαρμοστούν και πάλι την επόμενη βδομάδα για να συμπεριλάβουν την κατηγορία της «γενοκτονίας» στον πόλεμο της Βοσνίας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διστακτικές κινήσεις για την ικανοποίηση σκοπιμοτήτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Αν και οι θάνατοι 5 Ισραηλινών την Κυριακή από πυρά 2 Παλαιστινίων, φερόμενων ως μελών της οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ», που επίσης έπεσαν νεκροί από πυρά του στρατού, έδωσε την εντύπωση πως η υπεσχημένη από την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» του Αριέλ Σαρόν πρώτη φάση της αποχώρησης από τις έξι παλαιστινιακές πόλεις που - παράνομα - κατέλαβαν πριν 11 ημέρες δε θα γινόταν, τα άρματα μάχης και το πεζικό τελικώς αποχώρησαν χτες, Δευτέρα, από δύο πόλεις, τη Βηθλεέμ και την Μπέιτ Τζάλα.

Σε «αντάλλαγμα», ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC αποφασισμένος να «ελέγξει» τις παλαιστινιακές οργανώσεις που δεν πειθαρχούν στη διαταγή του για κατάπαυση πυρός. Ταυτόχρονα, ζήτησε από την κυβέρνηση του Ισραήλ «να τιμήσει τις υποσχέσεις της».

Η αποχώρηση από τις δύο πόλεις επ' ουδενί αποτελεί ικανοποίηση του αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και των ΗΠΑ για «πλήρη και άμεση αποχώρηση» του ισραηλινού στρατού από τα παλαιστινιακά αυτόνομα που κατέλαβε μετά τη δολοφονία του υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζε' εβί (σκοτώνοντας... παρεμπιπτόντως 38 Παλαιστίνιους!). Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν δήλωσε πως η Βηθλεέμ και η Μπέιτ Τζάλα αποτελούν «δοκιμαστικές περιπτώσεις» και «αν δεν υπάρξουν νέες επιθέσεις», θα υπάρξει αποχώρηση και από τις άλλες τέσσερις πόλεις (Τζενίν, Καλκίγια, Ραμάλα και Τουλκαρέμ).

Τα επόμενα βήματα της προσπάθειας αναβίωσης της «ειρηνευτικής διαδικασίας» θα γίνουν εκτός απροόπτου την ερχόμενη Παρασκευή στη Μαδρίτη, όπου προγραμματίζεται να συναντηθούν ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής προηγουμένως θα επισκεφτεί την Ιταλία, για την οποία αναχώρησε χτες, για να δει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ και τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ αναμένεται να κάνει μια στάση και στο Οσλο. Από την άλλη πλευρά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σύμφωνα με - ανεπιβεβαίωτες - πληροφορίες ραδιοφωνικού σταθμού του Ισραήλ επρόκειτο να αναβάλει τις επισκέψεις του στο Λονδίνο και τις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί στα μέσα του Νοέμβρη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ να επισκεφθεί το Ισραήλ την Πέμπτη με ένα νέο «σχέδιο» ισραηλινοπαλαιστινιακής συμφωνίας.

Επέτειος της δολοφονίας Ράμπιν

Τη Δευτέρα άρχισαν οι εκδηλώσεις για την έκτη επέτειο της δολοφονίας του Ιτζχάκ Ράμπιν (4 Νοεμβρίου 1995, από τον Γιγκάλ Αμίρ) αρχιτέκτονα των ισραηλινοπαλαιστινιακών συμφωνιών. Η εφημερίδα «Χα' αρέτζ» συνέδεσε σε σχόλιό της το θάνατο του Ράμπιν με το «θάνατο των ειρηνευτικών συμφωνιών», καθώς αν ζούσε οι πιθανότητες είναι ότι θα πετύχαινε πρόοδο με τη Συρία και τους Παλαιστίνιους, φτάνοντας σε μια «οριστική συμφωνία» με τους Παλαιστίνιους, κάμπτοντας τις αντιρρήσεις των ακροδεξιών στο Κοινοβούλιο και των εποίκων. Βέβαια όλα αυτά είναι πολιτικές υποθέσεις που καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα - κι ο Αραφάτ δηλώνει ότι «ο κόσμος το 1996 έχασε ένα μεγάλο ηγέτη» κι ότι τώρα ο ίδιος «πασχίζει να εμπιστευτεί» τον Σαρόν...

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποίηση της γης

Εντονη αντίδραση των κομμουνιστών βουλευτών

Μετά την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν του νέου νόμου για την ιδιωτικοποίηση της γης στη Ρωσία, ανάλογη «επιδημία» έχει πέσει και στις υπόλοιπες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, οι οποίες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αντίστοιχα μέτρα. Πρώτο παράδειγμα η Ουκρανία, όπου στις 25/10 εγκρίθηκε ο αντίστοιχος νόμος για την ιδιωτικοποίηση της γης. Η όλη διαδικασία έγινε παρά τον κανονισμό λειτουργίας του ουκρανικού Κοινοβουλίου, που προβλέπει ότι το ίδιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να έρθει για συζήτηση, αν έχει απορριφθεί στην πρώτη ψηφοφορία. Κι όμως, παρότι πριν το καλοκαίρι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε καταψηφιστεί από την πλειοψηφία των Ουκρανών βουλευτών, στις 25/10 κατατέθηκε εκ νέου. Αυτή τη φορά, τα «κουκιά» ήταν καλύτερα μετρημένα και θα μπορούσε να γίνει πράξη η νομοθετική ιδιωτικοποίηση της γης. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η καταστρατήγηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών από τη μεριά των 115 βουλευτών των ΚΚ Ουκρανίας (στους 450 συνολικά). Οι κομμουνιστές βουλευτές κατέλαβαν το βήμα του Κοινοβουλίου και έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το προεδρείο του Κοινοβουλίου αποφάσισε τότε να κάνει ψηφοφορία με ψηφοδέλτια. Ομως, και πάλι οι κομμουνιστές βουλευτές και οι βουλευτές του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εναντιώθηκαν και ακύρωσαν και αυτή τη διαδικασία, καταστρέφοντας ένα μέρος των ψηφοδελτίων. Τελικά, μόνο μετά από την τρίτη προσπάθεια και αφού οι κομμουνιστές βουλευτές είχαν εκδιωχθεί από την αίθουσα, έγινε δυνατό να εγκριθεί ο νέος νόμος με 232 ψήφους υπέρ, από τους 240 που πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Παρά την έγκριση του νέου νόμου, το ΚΚ Ουκρανίας επιμένει ότι η σχετική ψηφοφορία ήταν παράνομη και για το θέμα θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Πρόταση απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας

Η έντονη αντίδραση του ΚΚ Ουκρανίας φαίνεται όμως ότι «τρομοκράτησε» αρκετά ορισμένους Ουκρανούς βουλευτές από το εθνικιστικό κόμμα «ΡΟΥΧ», το οποίο απαίτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας να θέσει εκτός νόμου το ΚΚ Ουκρανίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του «ΡΟΥΧ», το ΚΚ παραμένει πιστό στις «λενινιστικο-σταλινικές» αρχές και πρέπει να απαγορευτεί, επειδή προσπαθεί να υπερασπιστεί τα «υπολείμματα του φεουδαρχικού - συνεταιριστικού συστήματος».

Πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις το ΚΚ Ουκρανίας

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω συμβαίνουν, τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΚΚ Ουκρανίας είναι πρώτο στις προτιμήσεις των Ουκρανών ψηφοφόρων με ποσοστό 21%, ενώ με μεγάλη απόσταση ακολουθούν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (5,1%), οι εθνικιστές του «ΡΟΥΧ» (5,1%), το Κόμμα των Πρασίνων (4,2%), και το κεντροδεξιό σχήμα «Μπατκίβτσινα» (4,2%).


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΓΑΛΛΙΑ
«Πράξη τρέλας» (;) η δολοφονία τεσσάρων

ΤΟΥΡ.-

Ενας 44χρονος υπάλληλος σε γαλλική εταιρία σιδηροδρόμων, το όνομα του οποίου δε δόθηκε, άνοιξε πυρ σε ανοιχτό χώρο της πόλης Τουρ στην κεντρική Γαλλία, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας οκτώ πριν τελικά συλληφθεί από την αστυνομία που τον τραυμάτισε στο στήθος και το πόδι. Ο 44χρονος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φορούσε μαύρη κουκούλα και γέμισε επανειλημμένα το όπλο του συνεχίζοντας να πυροβολεί επί αρκετά λεπτά. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Παρέμενε ως χτες βράδυ ασαφές τι οδήγησε τον άνδρα στην πράξη του. Η αστυνομία εξέταζε τις κασέτες από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος στο χώρο για να καθορίσει τι συνέβη. Ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, μιλώντας από την πόλη Ρεν, μίλησε για «πράξη τρέλας». Πληροφορίες περί ύπαρξης και δεύτερου κουκουλοφόρου δεν επιβεβαιώνονταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ