ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
Στην Πειραιώς με... τεράστια ερωτηματικά

Οργιο κυβερνητικών μεθοδεύσεων στη διαδικασία επιλογής του αγοραστή

Ορισμένες πλευρές από τις συνολικότερες στοχεύσεις των κυβερνώντων και αποκαλυπτικά στοιχεία, που φωτίζουν το μέγεθος του σκανδάλου των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή τις τελικές αποφάσεις για το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ. Η κυβέρνηση ανάμεσα στους δύο υποψήφιους αγοραστές, την Αγροτική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, φέρεται να καταλήγει στη δεύτερη, αν και η «προσφορά» της είναι κατά 100 δισεκατομμύρια μικρότερη από εκείνη της ΑΤΕ. Το... επιχείρημα είναι ότι η Αγροτική είναι υπό κρατικό έλεγχο και η μεταβίβαση της ΕΤΒΑ σ' αυτή δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, αλλά το μέγεθος της πρόκλησης είναι εμφανές. Χωρίς, σε κάθε περίπτωση, το ύψος του τιμήματος να αποτελεί το κύριο στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων, η μεθόδευση, βάσει της οποίας η ΕΤΒΑ - μία από τις καλύτερες και αποδοτικότερες ελληνικές τράπεζες - παραδίδεται στην ιδιωτική τράπεζα, που έγινε τράπεζα χάρη στην πολιτική ξεπουλήματος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει ότι μπροστά στην ικανοποίηση των αξιώσεων της ολιγαρχίας, η κυβέρνηση δε διστάζει να στερήσει το δημόσιο από έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών.

Οι κυβερνητικές επιλογές καταλήχθηκαν σε πολύωρη σύσκεψη, που έγινε χτες υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Λ. Παπαδήμος. Ενδεικτικό των μεθοδεύσεων είναι ότι ακόμα και ο διοικητής της ΑΤΕ, που ήταν διεκδικητής της ΕΤΒΑ, έσπευσε να καλύψει τις κυβερνητικές αποφάσεις, υποστηρίζοντας πως τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Για να αποδειχθεί ότι κυβέρνηση και κατεστημένο δεν είναι γενικώς και αορίστως υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Από την άποψη αυτή δημιουργούνται πληθώρα ερωτημάτων για το ρόλο κυβερνητικών αξιωματούχων στις μέχρι σήμερα σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις των πιο δυναμικών ΔΕΚΟ.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Θέλουν μεγαλύτερη τόλμη στις ιδιωτικοποιήσεις

Τολμηρή - στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, στην «απελευθέρωση» των αγορών και την εκχώρηση νέων προνομίων στις επιχειρήσεις του κλάδου - θέλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού τη νεοδιορισθείσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προβάλλοντας τις αξιώσεις της προς την κυβέρνηση. Η ηγεσία του ΣΕΤΕ έδωσε έμφαση στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου για το «φιλέτο» της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ, ενώ έκαναν και λόγο για σοβαρές ελλείψεις στους περισσότερους φακέλους, για νομικά κενά και άφησαν αιχμές για μη τήρηση των όρων των διαγωνισμών.

Επίσης, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού:

  • Ασκησαν κριτική στην κυβέρνηση για τις «σημαντικές εκκρεμότητες» που παρατηρούν στο θέμα της «απελευθέρωσης» της αγοράς.
  • Αξίωσαν άρση του χαρακτηρισμού της κορεσμένης περιοχής σε όλη τη χώρα, άμεση άρση του καμποτάζ.
  • Υπέδειξαν την... ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής».
  • Επικρότησαν την κυβερνητική απόφαση για την ίδρυση συνεδριακού κέντρου στο Ελληνικό, αλλά έσπευσαν να ζητήσουν την επιτάχυνση των διαδικασιών, γιατί τη θεωρούν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.
  • Απαίτησαν φορολογικά κίνητρα για τους ταξιδιώτες και αύξηση των προνομίων για τις επιχειρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό».
  • Αναφέρθηκαν στο υψηλό κόστος του νέου αεροδρομίου (για τις αεροπορικές εταιρίες και τους ταξιδιώτες) και ζήτησαν τη μείωση στο μισό των σχετικών επιβαρύνσεων.
  • Κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενόψει της προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Στην ίδια γραμμή πλεύσης...

θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση και του νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού λιτότητας του 2002 από την καινούρια ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας. Χτες το μεσημέρι, με αντικείμενο την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του υπουργού Ν. Χριστοδουλάκη, των τριών υφυπουργών Α. Φωτιάδη, Γ. Φλωρίδη και Χ. Πάχτα και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, σε γενικές γραμμές η φιλοσοφία κατάρτισής του, παραμένει ίδια με αυτή της προηγούμενης ηγεσίας του οικονομικού υπουργείου. Προβλέπεται, δηλαδή, σαν βασική παράμετρος, οικονομική ανάπτυξη 4% για το 2002, με έντονο βέβαια το στοιχείο της αβεβαιότητας, λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της αρνητικής συγκυρίας στα μεγάλα καπιταλιστικά κέντρα του πλανήτη. Σε περίπτωση που σημειωθούν τέτοιες αρνητικές εξελίξεις, τότε θα υπάρξουν μεγάλες περικοπές δαπανών, αφού η επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης θεωρείται αδιαπραγμάτευτη. Ηδη θύμα των γενικότερων περικοπών είναι και το οικογενειακό επίδομα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο δεν είναι γνωστό αν και πότε θα δοθεί...

Στο υπουργείο συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται η σύνταξη συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη διάρκεια του 2002 πολύ σκληρότερου και φυσικά αντιλαϊκότερου, σε περίπτωση που το διεθνές οικονομικό κλίμα επιδεινωθεί και η αρνητική αυτή εξέλιξη μεταφερθεί και στην ελληνική οικονομία.

Σύσκεψη οικονομολόγων

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων καλεί σε σύσκεψη που θα γίνει αύριο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27 στην Αθήνα, με θέμα: Προγραμματισμός της δουλιάς μας για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), στις 9/12/2001. Τελευταία προθεσμία για την ταμειακή τακτοποίηση των μελών του ΟΕΕ και τη δήλωση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές είναι στις 2 Νοέμβρη.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Πρόσθετοι φόροι 453 δισ.

Περίπου μισό τρισεκατομμύριο δραχμές παραπάνω φόρους - εκτός των παρακρατηθέντων στην πηγή - εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο το 2001 από την εκκαθάριση των δηλώσεων με τα προσωπικά εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2000. Αυτό προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τις 12 αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων της εφορίας, ενώ καθυστερεί η αποστολή ακόμη περίπου 200.000 εκκαθαριστικών.

Με βάση τις 4.617.904 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος και εκκαθαρίστηκαν, οι φορολογούμενοι δήλωσαν ότι απέκτησαν το έτος 2000 συνολικά εισοδήματα 17.765,3 τρισεκατομμύρια δραχμές, για τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν και πλήρωσαν επιπλέον φόρο - πέρα από το φόρο που παρακρατήθηκε στην πηγή το 2000 - 453,4 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τα αναλυτικά στοιχεία, προκύπτει ότι από το σύνολο των εκκαθαριστικών που ήδη έχουν αποσταλεί:

  • 1.319.264 ήταν χρεωστικά και οι φορολογούμενοι που τα παρέλαβαν, κλήθηκαν να πληρώσουν 658,7 δισ. δραχμές πρόσθετο φόρο εισοδήματος.
  • 1.675.256 ήταν πιστωτικά για τα οποία οι παραλήπτες φορολογούμενοι πήραν επιστροφή φόρου 205,3 δισ. δραχμές.

Τα υπόλοιπα 1.623.384 εκκαθαριστικά ήταν ΜΗΔΕΝΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ