ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε «τροχιά» νέων κινητοποιήσεων

Συλλαλητήριο με τρακτέρ στις 19 του Νοέμβρη αποφάσισε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη». Στις 14 του Νοέμβρη το αγωνιστικό «ραντεβού» των αγροτών της Καρδίτσας

Σε «τροχιά» νέων κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζοντας τον μακροχρόνιο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Καρδίτσα ήδη άρχισαν οι προετοιμασίες για την επιτυχία του αγροτικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη, το οποίο διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, ενώ αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις πάρθηκαν και στα Τρίκαλα. Χτες σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» αποφάσισε τη διοργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου με τρακτέρ τη Δευτέρα 19 του Νοέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των αγροτών την ερχόμενη Δευτέρα, 5 του Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν περιοδείες και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά του νομού.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων η «Ανοιξη», επισημάνθηκε ότι μονόδρομος για τους αγρότες είναι ο αγώνας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Οσον αφορά τους βαμβακοπαραγωγούς, επισημάνθηκε ότι έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση καθώς η εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, αλλά και οι αυθαίρετες και παράνομες κυβερνητικές μεθοδεύσεις, που βγάζουν εκτός επιδότησης αρκετές ποσότητες του προϊόντος, δίνουν καίριο πλήγμα στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημά τους, αφού το πουλούν στις πιο εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων χρόνων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επικείμενη απόφαση της ΕΕ για μείωση και κατάργηση των επιδοτήσεων του καπνού, καθώς η εφαρμογή της θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς.

Στην Καρδίτσα για την καλύτερη προετοιμασία της αγροτικής κινητοποίησης αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών Νομού Καρδίτσας στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου και την Πέμπτη θα γίνει σύσκεψη εκπροσώπων φορέων του νομού για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης των λαϊκών στρωμάτων.

Αποφάσεις για νέες αγροτικές κινητοποιήσεις αναμένεται να ληφθούν και στη Λάρισα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
«Υπερτιμολογημένη» κοροϊδία των βαμβακοπαραγωγών

Τα εκκοκκιστήρια «παρακαλούνται» ...να ακυρώσουν τα τιμολόγια για τις μη επιδοτούμενες ποσότητες βαμβακιού

Μια «κολοβή» εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ που αποσκοπεί στην κατάφωρη κοροϊδία των βαμβακοπαραγωγών, δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Γεωργίας, επιχειρώντας να συγκαλύψει προσωρινώς το πολλαπλό αλαλούμ που έχει προκαλέσει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στο βαμβάκι.

Η αίσθηση που δημιουργεί η δημοσιοποίηση της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ- με θέμα «τιμολόγηση παραδόσεων σύσπορου βαμβακιού»- είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιδιώκει να εμπαίξει τους αγανακτισμένους βαμβακοπαραγωγούς μπρος στα μάτια τους. Ενώ ήδη πολλοί βαμβακοπαραγωγοί εξόφλησαν τα τιμολόγια που εξέδωσαν εκκοκκιστήρια για τις ποσότητες βαμβακιού, που το υπουργείο Γεωργίας χαρακτήρισε αυθαίρετα μη επιλέξιμες και πληρώθηκαν με τιμές από 60 έως 70 δραχμές το κιλό, ανακοινώνεται καθυστερημένα... μια εγκύκλιος, η οποία αναφέρει πως «όσες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει τιμολόγια για τις ποσότητες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα πρέπει να τα ακυρώσουν».

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ τα εκκοκκιστήρια υποχρεούνται, με βάση τον κώδικα φορολογικών στοιχείων να κόβουν τιμολόγια εντός 30 ημερών για όλες τις ποσότητες βαμβακιού που παρέλαβαν, το υπουργείο Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζουν μια εγκύκλιο για να πουν ότι όσον αφορά τις μη επιδοτούμενες ποσότητες «πρέπει να τα ακυρώσουν». Αλήθεια, τι σημαίνει η λέξη «πρέπει»; Αν ήθελε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να σταματήσουν έστω και τώρα αυτή την κατάσταση θα έπρεπε να αναφέρουν στην εγκύκλιο ότι «όσες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει τιμολόγια για τις ποσότητες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα υποχρεούνται να τα ακυρώσουν». Ομως, κάτι τέτοιο δε συνέβη και γίνεται φανερό πως η εγκύκλιος αυτή βγήκε μόνο για τη δημιουργία φτηνών εντυπώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς, αφού οι εκκοκκιστές μπορούν και με το νομό να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλιά τους, κατά πώς τους βολεύει...

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται πως η τιμολόγηση των ποσοτήτων που είναι σε εκκρεμότητα θα γίνει μετά την εξέταση και τον έλεγχό τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που προκαλεί εύλογα ερωτήματα, όπως:

  • πότε θα εξεταστούν και σε ποιο ύψος θα τιμολογηθούν κανονικά οι ποσότητες που θα χαρακτηριστούν τελικώς ως επιλέξιμες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
  • οι ποσότητες βαμβακιού που έτσι κι αλλιώς θα χαρακτηριστούν μη επιδοτούμενες, πότε θα πρέπει να πάρουν τιμολόγια για να πληρωθούν οι παραγωγοί;
  • μήπως μετά την «τελική εκκαθάριση», όπως δήλωσε προ ημερών στη Θεσσαλία ο υφυπουργός Φ. Χατζημιχάλης, πράγμα που σημαίνει του χρόνου το καλοκαίρι, ή μήπως μετά το τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, δηλαδή από Φλεβάρη και βάλε, όπως δηλώνει ο υφυπουργός Βαγ. Αργύρης;
  • τι θα γίνει με τους βαμβακοπαραγωγούς που έχουν ήδη πληρωθεί με βάση τα εκδοθέντα τιμολόγια για τις μη επιδοτούμενες ποσότητες, με τιμή από 60 έως 70 δραχμές το κιλό;
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μόνη λύση ο αγώνας

Συλλαλητήριο αύριο στο Αγρίνιο

Η πρώτη αγωνιστική κρούση των καπνοπαραγωγών ενάντια στις ολέθριες μεθοδεύσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται αύριο στο Αγρίνιο. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνεται στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Δημοκρατίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αίτημα αιχμής να μη γίνουν περικοπές στην επιδότηση του καπνού.

Το αυριανό συλλαλητήριο αποκτά δραματική επικαιρότητα μετά την ψήφιση τροπολογίας την περασμένη βδομάδα από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εισηγείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά μέχρι το 2006. Κάτω από το βάρος των νέων εξελίξεων, εκτός από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, συμμετοχή δήλωσαν στο αυριανό συλλαλητήριο η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, ο Δήμος Αγρινίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου και άλλοι μαζικοί φορείς και οργανώσεις της περιοχής.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, καλούνται οι καπνοπαραγωγοί και όλοι οι αγρότες της περιοχής να αγωνιστούν ενωμένα και συντονισμένα και να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Πιο συγκεκριμένα, το αγωνιστικό πλαίσιο του αυριανού συλλαλητηρίου, όπως αυτό συμφωνήθηκε στη σύσκεψη φορέων που έγινε στις 21/10 στο Αγρίνιο, είναι:

  • Να μη γίνουν περικοπές στις επιδοτήσεις των καπνών.
  • Κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας.
  • Λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
  • Ειδικά μέτρα στήριξης των αγροτών των ορεινών και προβληματικών περιοχών του νομού.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.
  • Ασφάλιση σε όλους τους αγρότες και σύνταξη στο ύψος της κατώτερης του ΙΚΑ.

Από την άλλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας συνεχίζει, σα να μην τρέχει τίποτα, την πολιτική αποπροσανατολισμού και κοροϊδίας των καπνοπαραγωγών. Στα πλαίσια αυτά ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης θα συσκεφτεί σήμερα, όπως έγινε χτες γνωστό, με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού...

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέταξαν τα τρακτέρ στην πλατεία

Στην πλατεία του χωριού τους παρέταξαν χτες τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων του Δήμου Κραννώνος Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Αγροτικής Τράπεζας να τους χορηγήσει δάνεια για την αγορά καλλιεργητικών εφοδίων.

Οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων, όπως και πολλοί άλλοι σε όλη τη χώρα, έχουν περιέλθει σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να αγοράσουν λιπάσματα, σπόρους, φυτοφάρμακα και άλλα εφόδια που απαιτούνται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. Βεβαίως, η οικονομική αδυναμία τους είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί στη δραστική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμά τους. Και βεβαίως, ένα από τα «πολιτικά εργαλεία» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο της είναι και η τοκογλυφική τακτική της ΑΤΕ, η οποία αποκλείει από το δικαίωμα της δανειοδότησης πολλούς μικρομεσαίους αγρότες.

Οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων δηλώνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί καθώς είναι η μοναδική ελπίδα που έχουν για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ