ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελεύθερος ο πιστολέρο αστυφύλακας

Οργή και αγανάκτηση στους Τσιγγάνους του Ζεφυρίου. Χτες το απόγευμα, ξέσπασαν επεισόδια, όταν, διαμαρτυρόμενοι, απέκλεισαν δρόμο και δέχτηκαν επίθεση των ΜΑΤ

Πόνος και οργή στον τσιγγάνικο καταυλισμό Παναγίας Γρηγορούσας στο Ζεφύρι Αττικής από τη χτεσινή απόφαση των εκπροσώπων της ελληνικής Δικαιοσύνης να αφήσουν ελεύθερο τον αστυφύλακα της Αμεσης Δράσης Γιώργο Τυλιανάκη, ο οποίος, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, πυροβόλησε εν ψυχρώ με το υπηρεσιακό του όπλο και σκότωσε τον 20χρονο ομόφυλό τους Μαρίνο Χριστόπουλο, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, επειδή δε σταμάτησε για έλεγχο.

Η απόφαση αυτή είχε ως συνέπεια να προκληθούν επεισόδια χτες το απόγευμα στο Ζεφύρι, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν, κάνοντας χρήση και χημικών, σε περίπου 300 άτομα που είχαν αποκλείσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τη συμβολή των οδών Λιοσίων και Παναγίας Γρηγορούσας, ενώ η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη μέχρι αργά το βράδυ. Ο αποκλεισμός των δρόμων άρχισε στις 5 μ.μ. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε πλήρωμα περιπολικού της Τροχαίας, που έσπευσε στο σημείο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Στη συνέχεια, άδειασαν ένα φορτηγό με μπάζα για να δημιουργήσουν οδόφραγμα. Στις 7 μ.μ., συνεργείο του Δήμου Ζεφυρίου πήγε στην περιοχή για να απομακρύνει τα μπάζα, αλλά οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στους δημοτικούς υπαλλήλους. Τότε ακριβώς τους χτύπησαν τα ΜΑΤ. Στον τόπο βρίσκονταν μέχρι αργά το βράδυ τέσσερις διμοιρίες.

Ο αστυφύλακας απολογήθηκε χτες το μεσημέρι στον 24ο τακτικό ανακριτή Αθηνών για την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο», που αντιμετωπίζει. Εν συνεχεία, με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του αρμόδιου εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 3 εκατ. δρχ. και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οι συγκεντρωμένοι έξω από το ανακριτικό γραφείο συγγενείς του θύματος, που περίμεναν διαφορετική μεταχείριση του δράστη από τις δικαστικές αρχές, ξέσπασαν αμέσως σε θρήνους, απειλές και κατάρες. «Εμείς περιμέναμε να πάει στη φυλακή και όχι να τον αφήσουν ελεύθερο», έλεγαν. «Τώρα θα πάρουμε κι εμείς το νόμο στα χέρια μας». Ο εκπρόσωπος των Τσιγγάνων Ζεφυρίου χαρακτήρισε «ανύπαρκτη» την απόφαση και εξέφρασε την άποψη ότι «με αυτήν ανοίγει εμφύλιος πόλεμος με τους Τσιγγάνους». Ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος δήλωσε ότι «η ανθρώπινη ζωή ως υπέρτατο αγαθό έχει παντού την ίδια αξία και η αναίτια απώλειά της προκαλεί τον ίδιο πόνο και στην Εκάλη και στο Ζεφύρι».

Ισως, όμως, να μην είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα, αφού η αναίτια δολοφονία του νεαρού Τσιγγάνου δεν ευαισθητοποίησε τους δικαστές στο βαθμό που θα έπρεπε, ώστε να αποφασίσουν την προσωρινή κράτηση του αυτουργού της. Μεγαλύτερη βαρύτητα στην κρίση τους είχε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δράστης είναι εν ενεργεία αστυνομικός και, συνεπώς, δεν πρόκειται να φυγοδικήσει.

Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 21χρονο και ότι «επρόκειτο για ατύχημα», καθώς «εκπυρσοκρότησε κατά λάθος το όπλο» του. Αυτό, φυσικά, το εφεύρημα της «εκπυρσοκρότησης κατά λάθος» είναι τόσο παλιό, όσο και οι εκτελέσεις ανύποπτων πολιτών με αστυνομικά όπλα.

Κυκλοφοριακά προβλήματα σε Κακιά Σκάλα και Αττική Οδό

Κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω έργων, αντιμετωπίζουν οι οδηγοί από χτες στην Κακιά Σκάλα, ενώ τα ίδια πρόκειται να αντιμετωπίσουν από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή και στην Αττική Οδό. Συγκεκριμένα:

  • Από χτες και μέχρι την Τετάρτη από τις 8 το βράδυ ως τις 6 το πρωί θα διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα της Εθνικής Οδού προς Κόρινθο στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. Τα οχήματα θα εκτρέπονται στο 42ο χιλιόμετρο στον κόμβο των Μεγάρων και θα κατευθύνονται μέσω της Παλιάς Εθνικής Οδού, ενώ θα επανέρχονται στη Νέα Εθνική Οδό στο 57ο χιλιόμετρο, στον Κόμβο της Κινέτας. Σημειώνεται επίσης ότι οι διακοπές της κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Αθήνα θα είναι ολιγόλεπτες και γι' αυτό δε θα γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας.
  • Στο μεταξύ από τις 12 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και μέχρι τις 6 το πρωί το ρεύμα προς Αθήνα της Αττικής Οδού και από τον κόμβο Νο 20 μέχρι την οδό Γέρακα θα είναι κλειστό στην κυκλοφορία. Ετσι η κίνηση από το Αεροδρόμιο Σπάτων προς Αθήνα στο τμήμα αυτό θα γίνεται μέσω της οδού Λαυρίου. Εξάλλου την Παρασκευή από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί θα παραμείνει κλειστό το ρεύμα προς το αεροδρόμιο και οι οδηγοί θα κινούνται από παράκαμψη, ενώ όπως ανακοίνωσε η «Αττική Οδός ΑΕ» δε θα καταβάλλουν διόδια κατά την είσοδό τους στους σταθμούς Γέρακα και Παλλήνης.
Κι άλλος αστυνόμος πουλούσε ναρκωτικά

Μία ακόμη υπόθεση εμπλοκής αστυνομικού σε υπόθεση παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για τον υπαστυνόμο Β' Στ. Αλεξόπουλο, 30 ετών, ο οποίος υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάσου Λέσβου και διακινούσε στην περιοχή μεγάλες ποσότητες ινδικής κάνναβης, τις οποίες προμηθευόταν από τον ιδιώτη Θεόδωρο Ανδρέου, 31 ετών, κάτοικο Γλυφάδας. Η δράση του Αλεξόπουλου αποκαλύφτηκε έπειτα από τη σύλληψη δύο υπαξιωματικών του στρατού που υπηρετούν σε μονάδες του νησιού, οι οποίοι κατέθεσαν ότι προμηθεύονταν μικροποσότητες χασίς από τον υπαστυνόμο. Σε βάρος του Αλεξόπουλου σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στα δικαστήρια η διαμάχη των ομάδων της πλειοψηφίας

Συνεχίζεται η διαμάχη στους κόλπους της πλειοψηφίας του Δήμου Αθηναίων - μεταξύ των συμβούλων που παραμένουν στο πλευρό του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου και αυτών που έχουν ταχθεί με τη ΝΔ. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα των δημοτών μπαίνουν - απ' ό,τι φαίνεται - σε δεύτερη μοίρα.

Χτες, ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Αγγ. Μοσχονάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, με τις κατηγορίες της απιστίας, της πλαστογραφίας και της παράβασης καθήκοντος που προκύπτουν από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη διενέργεια διαγωνισμού για τον ηλεκτροφωτισμό οδών, ύψους 582 εκατ. δραχμών. Ο Αγγ. Μοσχονάς κατέθεσε στον εισαγγελέα έγγραφα με τις αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής για το θέμα, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου 946/2000, πρακτικά συνεδρίασης του Συμβουλίου κ.ά. Πρότεινε δε, ως μάρτυρες δημοτικούς συμβούλους που εκλέχτηκαν με το συνδυασμό του Δ. Αβραμόπουλου.

Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του, είπε πως το περιστατικό αυτό είναι άνευ σημασίας και ότι ο Δήμος Αθηναίων από το 1997 ελέγχεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έκανε λόγο για «σκοπιμότητες».

Απεργούν οι συμβασιούχοι στους δήμους

Απεργούν σήμερα και αύριο οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη θετικά στα αιτήματά τους, με κυριότερο αυτό της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας για το 2001.

Την απεργία προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ) - η πλειοψηφία των μελών της εργάζονται στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Αθηναίων - και είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει στις αρχές Οκτώβρη, τις οποίες ανέστειλαν μετά από τις υποσχέσεις των αρμόδιων υπουργείων ότι θα ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους.

Πέρα από την υπογραφή συλλογικής σύμβασης οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Εξίσωση της αμοιβής μονίμων και ημερομισθίων. Αμεση καταβολή του πριμ παραγωγικότητας. Αύξηση της εφάπαξ συνταξιοδότησης. Απόδοση της εκλογικής αποζημίωσης στους συμβασιούχους. Νομιμοποίηση των συμβασιούχων. Υπαγωγή των εργαζομένων στα νεκροταφεία και το πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΜΙΧΑΛΗ ΔΑΛΜΑΡΑ

Ετών 79

Κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 30-10-2001 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Κοιμητηρίου Αμαρουσίου.

Η σύζυγος: Ευγενία. Τα παιδιά του: Γιάννης Δαλμάρας, Ακριβή Δαλμάρα, Στέλλα Δαλμάρα. Τα αδέλφια του. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ