ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκέντρωση σήμερα για το πάρκο στο Γουδί

Με κεντρικό σύνθημα «Πάρκο στο Γουδί - Ανάσα για την πόλη» πραγματοποιείται σήμερα η συγκέντρωση που συνδιοργανώνουν η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου».

Στις 6 μ.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στο χώρο «ΡΥΘΜΟΣ» στου Ζωγράφου και θα ακολουθήσει πορεία προς το χώρο του «κτήματος ΘΩΝ» στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας και θα καταλήξει στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Στη διακήρυξη που εξέδωσαν οι δύο παρατάξεις σημειώνουν: «Ολοι μιλούν για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα αύξησης ενδοαστικού πρασίνου. Ολοι παραδέχονται ότι πρέπει να γίνει πάρκο πρασίνου στα 965 στρέμματα του Γουδιού. Οι ειδικοί και οι μελετητές φτιάχνουν πάρκο επί χάρτου 25 χρόνια τώρα». Και προσθέτουν: «Η νομαρχιακή και οι δημοτικές αρχές Αθήνας και Ζωγράφου μεθοδεύουν στο παρασκήνιο εκχωρήσεις με ανταλλάγματα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τη λαϊκή απαίτηση για ενιαίο πάρκο ψηλού πρασίνου στο Γουδί, την εμφανίζουν σαν ρομαντική, ξεχασμένη αντίληψη για να προωθήσουν την τσιμεντοκάλυψη στα 965 στρέμματα με χυδαία επίκληση των Ολυμπιακών Ιδεωδών».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Επιχειρηματικές πιέσεις εκτοξεύουν το κόστος!

Αεροφωτογράφιση και μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας

«Αθήνα 2004»

Αεροφωτογράφιση και μακέτα του Ολυμπιακού Χωριού στους πρόποδες της Πάρνηθας
Οργιο πιέσεων ασκούν επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να υλοποιηθούν μια σειρά παρεμβάσεις στο Ολυμπιακό Χωριό - και μάλιστα με το προσωπείο της οικολογίας - με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τις οποίες θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, θα κατοικήσουν στα σπίτια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», το τελευταίο διάστημα ασκούνται πιέσεις και μάλιστα από υψηλόβαθμα στελέχη της «Αθήνα 2004» και της κυβέρνησης, προκειμένου να εφαρμοστεί μία μελέτη, που θα κοστίσει συνολικά 250 εκατ. δραχμές (!) και η οποία αφορά στις παρεμβάσεις για τοποθέτηση πρασίνου, σιντριβανιών και τη διαμόρφωση πλατειών στο Ολυμπιακό Χωριό. Οπως λένε ειδικοί, «αν εφαρμοστεί για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις μια μελέτη τέτοιου κόστους, τότε το αντίστοιχο έργο υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 5 δισ. δραχμές (σ.σ. η αμοιβή της μελέτης τεκμαίρει και το κόστος του έργου, που συνήθως είναι 20πλάσιο του ποσού της μελέτης), ποσό εξωφρενικό για τα δεδομένα του έργου»... Κι αυτό, όταν ειδικοί εκτιμούν ότι μια τέτοια μελέτη δε θα έπρεπε να υπερβαίνει τα 25 εκατ. δραχμές! Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι πιέσεις «φωτογραφίζουν» ότι «κάποιος θέλει να πουλήσει τη συγκεκριμένη μελέτη 10 φορές επάνω».

Το γεγονός αυτό αποτελεί μόνο μία μικρή ένδειξη του τι ακριβώς συμβαίνει με το έργο του Ολυμπιακού Χωριού, ενώ είναι ακόμα γνωστό ότι οι εργολάβοι, που έχουν αναλάβει την κατασκευή του οικιστικού τμήματος του έργου, πιέζουν ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη αμοιβή, ενώ το ποσοστό των εκπτώσεων που έκαναν - κατόπιν συνεννόησης μεταξύ τους, όπως λένε πληροφορίες - ήταν ελάχιστο, σε σχέση με το μέγεθος του έργου.

Εκτός, όμως, από τις «πράσινες» υπέρογκες δαπάνες που επίκειται να γίνουν στο Ολυμπιακό Χωριό, μια σειρά άλλες επιλογές, όπως η επιλογή φωτοβολταϊκών συστημάτων για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων του Ολυμπιακού Χωριού, η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση του νερού (κατασκευή συστήματος βιολογικού καθαρισμού στο έργο με δύο συστήματα για τα νερά της αποχέτευσης και ύδρευσης), καθώς και το σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων που απαιτεί μια τεράστια εγκατάσταση (αγωγοί στους οποίους θα ρίχνουν τα σκουπίδια και θα μαζεύονται σε ένα κεντρικό σημείο υπογείως του Ολυμπιακού Χωριού), αναμένεται να κοστίσουν πολύ ακριβά.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σήμερα στα 125 δισ. δρχ., αλλά εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι το έργο θα ξεπεράσει κατά πολύ αυτήν την πρόβλεψη, ενώ κάνουν λόγο ακόμα και για συνολικό κόστος, που θα αγγίξει τα 200 δισ.δραχμές.

Η διυπουργική μοιράζει αρμοδιότητες

Στη σημερινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αναμένεται να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι των επτά υφυπουργών που θα επωμιστούν την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, του υφυπουργού Πολιτισμού Ν. Αλευρά του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλη και του υφυπουργού Τύπου Τηλ. Χυτήρη, συζητήθηκε το θέμα, χωρίς ωστόσο να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ωστόσο, όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, την τελική ευθύνη θα την έχουν οι υπουργοί, επειδή τα «Ολυμπιακά θέματα είναι μείζονος ενδιαφέροντος», ενώ διευκρίνισε ότι «τα Ολυμπιακά θέματα πρέπει να τα χειρίζονται οι ίδιοι οι υπουργοί και οι ίδιοι να κατανέμουν τις αρμοδιότητες στους υφυπουργούς, όταν χρειάζεται». Ακόμα πρόσθεσε ότι στη διυπουργική επιτροπή θα συμμετέχει τόσο ο Ν. Αλευράς όσο και ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Κουράκης.

Σημειώνεται ότι χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε για τον ανασχηματισμό, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνεχίζουν να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και ανέφερε πως «όλοι μας πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και αποτελεσματικά για τη διοργάνωση».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ
Η σύμβαση με τη ΔΟΕ υπερισχύει του Συντάγματος!

Ο εισηγητής στο ΣτΕ προτείνει την απόρριψη των προσφυγών γιατί η χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου αποτελεί άμεση και αναγκαία συνέπεια της σύμβασης

Αναρμόδιο είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει τη νομιμότητα ή μη της κατασκευής του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου και της πίστας κανό στην περιοχή Σχοινιά Μαραθώνα Αττικής, καθώς αποτελεί άμεση και αναγκαία συνέπεια της σύμβασης της Λοζάνης του 1997. Με αυτό το βασικό ισχυρισμό ο σύμβουλος Επικρατείας Ν. Σκλίας θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την απόρριψη όλων των αιτιάσεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας και τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία), που ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση της κυβέρνησης.

Κατά την άποψη του εισηγητή, η χωροθέτηση του κωπηλατοδρομίου αποτελεί άμεση και αναγκαία συνέπεια της σύμβασης που έγινε στη Λοζάνη μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και δεν μπορεί να αναιρεθεί από τα αρμόδια εθνικά όργανα, παρά μόνο μετά από σύμφωνη γνώμη των διεθνών ομοσπονδιών (FISA και ICF) και έγκριση της ΔΟΕ. Η ρύθμιση αυτή, κατά τον κ. Σκλία, ανάγεται στη διαχείριση των διεθνών σχέσεων της χώρας μας και δεν μπορεί να θεωρηθεί «αποσπαστή από τη σύμβαση της Λοζάνης», τυχόν δε, κήρυξή της ως ανεφάρμοστης από οποιοδήποτε όργανο της ελληνικής πολιτείας (όπως είναι το ΣτΕ) άπτεται της τροποποίησης των όρων της διεθνούς συμβατικής δέσμευσης και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις. Ομως, το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο προστριβών και ανωμαλιών στις σχέσεις της Ελλάδας με τη ΔΟΕ και τα άλλα κράτη - μέλη του εν λόγω διεθνούς οργανισμού.

Ελπίδες για το εμβόλιο κατά του ΕΪΤΖ

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τη μάχη κατά του ΕΪΤΖ από τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 8ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου που γίνεται στην Αθήνα.

Ηδη οι επιστήμονες δοκιμάζουν τα πρώτα εμβόλια στην Αφρική, ενώ Ευρωπαίοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διακοπή - για δύο βδομάδες - της ειδικής αγωγής στους ασθενείς «ξυπνά» το αμυντικό τους σύστημα, το οποίο εξοντώνει το θανατηφόρο ιό.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι για την πρόληψη τής νόσου με ειδικά εμβόλια, τα οποία έχουν αποτελεσματικότητα 80% στην Αφρική όπου δοκιμάστηκαν. Πρόκειται - είπαν - για εμβόλια με τον αφρικανικό γονότυπο του ιού, λόγω του ότι στη συγκεκριμένη ήπειρο το ΕΪΤΖ έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Ευρώπη το ΕΪΤΖ αντιμετωπίζεται ως χρόνια νόσος, καθώς με τη χορήγηση των ειδικών φαρμάκων οι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να χάσουν τη ζωή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ