ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Συγχαρητήρια ΑΚΕΛ προς ΚΚΕ

Για τη στάση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής

Τηλεγράφημα, με το οποίο συγχαίρει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, για τη στάση του στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, έστειλε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Το πλήρες κείμενο του τηλεγραφήματος είναι το παρακάτω:

«Αγαπητή συντρόφισσα Παπαρήγα,

Με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 απευθύνουμε από μέρους του ΑΚΕΛ και των Κυπρίων εργαζομένων θερμά συγχαρητήρια προς το ηρωικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στάθηκε στα χρόνια της Κατοχής ο εμπνευστής, ο οργανωτής και καθοδηγητής της αντίστασης του ελληνικού λαού ενάντια στον γερμανικό ναζισμό και τον ιταλικό φασισμό και έδωσε σ' αυτό τον αγώνα εκατόμβες θυσιών. Αυτή η αλήθεια έχει καταγραφεί στην ιστορία και θα αποτελεί τίτλο τιμής για το ΚΚΕ.

Ευχόμαστε συνεχείς επιτυχίες στην πάλη του ΚΚΕ για υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των Ελλήνων εργαζομένων και γενικά του ελληνικού λαού, επιτυχίες στον αγώνα για ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και σοσιαλισμό.

Με την ίδια ευκαιρία, για μια ακόμα φορά ευχαριστούμε θερμά το ΚΚΕ για τη συνεπή, ολόπλευρη και από θέσεις αρχών συμπαράστασή του στον αγώνα της Κύπρου για λευτεριά και δικαίωση.

Συντροφικά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

ΓΓ της ΚΕ ΑΚΕΛ».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Κυνική παραδοχή της μιλιταριστικής φύσης της ΕΕ
  • Ακρως αποκαλυπτική η έκθεση του εισηγητή Elmar Brok για την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας
  • Στρατής Κόρακας: Απόλυτα συμβατή με την έκθεση η στάση της απόλυτης στήριξης προς τις ΗΠΑ στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν και γενικότερα στο χώρο της Ευρασίας

Ο Στρατής Κόρακας
Ο Στρατής Κόρακας
«Είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε στρατιωτικά, ό,τι δε γίνεται δεκτό με άλλα μέσα»...

Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον εισηγητή Elmar Brok κατά την παρουσίαση της Εκθεσής του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, που είχε σαν θέμα την «επιτευχθείσα πρόοδο στην εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας».

Στον αντίποδα του πνεύματος της εν λόγω έκθεσης ήταν η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, ο οποίος είπε τα εξής:

«Οφείλω να αναγνωρίσω ότι ο εισηγητής μας κ. Elmar Brok, Γερμανός χριστιανοδημοκράτης, δε "μασάει τα λόγια" του. Τόσο η πρόταση ψηφίσματος όσο και η αιτιολογική έκθεση διακρίνονται από μιλιταριστικό, επιθετικό κυνισμό σχετικά με το περιεχόμενο της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) και της ΚΕΠΑΑ (Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας).

Εκτιμάει ότι ιδιαίτερα από τα μέσα του 2001 η κοινή πολιτική βούληση για την επιχειρησιακή δράση έχει παγιωθεί, και αναφέρει ως παραδείγματα της πετυχημένης αυτόνομης παρέμβασης της ΕΕ στη "διαχείριση κρίσεων" τη Μ. Ανατολή και την ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια παρατίθεται στην έκθεση ένας μακροσκελής κατάλογος των μέσων και θεσμών που διαθέτει αυτή τη στιγμή η ΕΕ για να επιτελέσει το "θεάρεστο" έργο της "πρόληψης των συγκρούσεων" και της "διαχείρισης των κρίσεων" (που φυσικά θα φροντίσει η ΕΕ να προκαλέσει) σε ολόκληρη την υφήλιο. Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία μέχρι το 2001 του ευρωστρατού των 60.000 αρχικά ανδρών, μέτρα για τη γρήγορη εκταμίευση κονδυλίων, μη στρατιωτική - αλλά ένοπλη - διαχείριση κρίσεων (με τη δημιουργία σώματος 5.000 αστυνομικών), (νέο) Κέντρο Επιχειρήσεων και Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Εγκαιρης Προειδοποίησης (και τα δύο στην υπηρεσία του Solana) κλπ. Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Αφρική, η Λατινική Αμερική κ.ά., θεωρούνται, πέρα από τη γειτονιά μας, στρατηγικοί εταίροι. Δηλωμένος στόχος, η επιβολή πολιτικής εξυπηρέτησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, αποδοχή από τις χώρες αυτές των κανόνων της καπιταλιστικής αγοράς και φυσικά... σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι όπως τα εννοεί η ΕΕ. Παραπέρα, στο όνομα της "παγκόσμιας ευθύνης για ειρήνη, σταθερότητα και αειφόρα ανάπτυξη", υπογραμμίζεται η ανάγκη να αναπτύξει η ΕΕ τα στρατηγικά της σχέδια στο Ιράν, την Κίνα, την Κορέα και την Ινδονησία.

Με άλλα λόγια αναδείχνει κυνικά η έκθεση Brok την ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ που όμως, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, θέλει να προωθήσει τα συμφέροντά της σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, και αξιοποιώντας τα μέσα του ΝΑΤΟ. Η έκθεση είναι πράγματι σαφέστατη σχετικά με την κατανομή των ρόλων μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Θα ενεργούν, ει δυνατόν, μαζί με τις ΗΠΑ, αλλά και χωρίς αυτές, όταν οι ΗΠΑ δεν είναι προς τούτο πρόθυμες ή έτοιμες.

Απόλυτα συμβατή μ' αυτή τη θέση είναι η στάση της απόλυτης στήριξης προς τις ΗΠΑ στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν, και γενικότερα στο χώρο της Ευρασίας, με αφορμή την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, που, ως μάνα εξ ουρανού, έρχεται σήμερα -μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας- να δώσει το άλλοθι, τον "πολυπόθητο αντίπαλο" στους ιμπεριαλιστές, για να δικαιολογήσουν την ένταση των εξοπλισμών, την περιστολή των δικαιωμάτων των λαών μας, με την πολύμορφη θωράκιση του συστήματός τους, τις πάσης φύσεως επεμβάσεις τους - στρατιωτικές και μη - όπου Γης.

Χαρακτηριστική για την έκθεση είναι η δήλωση του κ. Brok στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την παρουσίασή της: "Αν θέλουμε να είμαστε πειστικοί και αξιόπιστοι στην εξωτερική μας πολιτική, επιβάλλεται να αποδείχνουμε καθημερινά ότι είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε στρατιωτικά ό,τι δε γίνεται με άλλα μέσα...". Ποιος μπορεί σήμερα να αμφισβητήσει τη μαρξιστική θέση ότι ο πόλεμος είναι στη φύση του καπιταλισμού, κι ακόμη περισσότερο του ιμπεριαλισμού;

Να γιατί, κύριε πρόεδρε, οι λαοί δεν μπορούν να έχουν την πολυτέλεια της επανάπαυσης. Το μέτωπο ειρήνης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο ενάντια στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστές, αποτελεί τη μόνη προοπτική επιβίωσης της ανθρωπότητας».

ΛΑΡΙΣΑ
Κάλεσε εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ η Νομαρχία!

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους Λαρισαίους η απόφαση της Νομαρχίας Λάρισας να προσκαλέσει εκπρόσωπο του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, που εδρεύει στον Τύρναβο, να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και να καταθέσει στεφάνι.

Με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει ως πρόκληση την ενέργεια της Νομαρχίας. Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στην οποία επισημαίνει ότι η απόφαση της Νομαρχίας είναι συνέχεια παλιότερης απαράδεκτης ενέργειας του Δήμου Λάρισας να καλέσει εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για εκτελεσμένους Ελληνες πατριώτες, αντιστασιακούς από τους χιτλερικούς στο παλιό νεκροταφείο στις 13-9-2001, αλλά και στις 20-5-2001 στο Δημοτικό ωδείο, ενώ την ίδια ώρα οι αστυνομικές δυνάμεις χτυπούσαν τους φιλειρηνιστές που διαδήλωναν.

«Οι προσκλήσεις - τονίζει - προκαλούν τους αντιστασιακούς, τους εργαζόμενους και το λαρισαϊκό λαό που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ΝΑΤΟ για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα». Και χαρακτηρίζει σοβαρό ολίσθημα της Νομαρχίας να καλέσει στην ηρωική και ιερή επέτειο του '40 εκπρόσωπο του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου, του αποδεδειγμένα στρατιωτικού - φασιστικού οργανισμού, που σκοπός του είναι η υποδούλωση των λαών και των λαϊκών κινημάτων.

ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Ενάντια στον πόλεμο, τότε και σήμερα

Ανακοινώσεις κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου μοίρασαν στη διάρκεια των γιορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 φιλειρηνιστές και νεολαίοι της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη σε πόλεις της Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, τη Λαμία, την Αμφισσα, τη Χαλκίδα, τη Λιβαδειά. Κάλεσαν σε κινητοποίηση και αντιπολεμική δράση το λαό για να απεμπλακεί η χώρα μας και να μην περάσουν τα τρομοκρατικά μέτρα που προωθούνται στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας από τις ιμπεριαλιστικές χώρες.

Στη Λιβαδειά, οι αντιστασιακοί παρήλασαν στην επίσημη τελετή με πανό στο οποίο έγραφαν: «28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: 1940 - ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ. 2001 ΟΧΙ - ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ» δίνοντας, έτσι το μήνυμα της συνέχειας της Αντίστασης και σήμερα ενάντια στον εγκληματικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ με πρόσχημα την τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος υποδεχόταν με χειροκροτήματα τους παρελαύνοντες αντιστασιακούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ