ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστική δράση ενόψει συλλαλητηρίων

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως «εργαλείο» την ΑΤΕ για να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες, τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, λένε οι αγρότες της Θεσσαλίας, που δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την προστασία του μόχθου τους

Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι με την κινητοποίησή τους οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα
Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι με την κινητοποίησή τους οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα
Σε αγωνιστική δράση βρίσκονται οι αγρότες της Θεσσαλίας, ενόψει των μεγάλων αγροτικών συλλαλητηρίων που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα του μήνα. Η πρώτη εικόνα αυτής της αγωνιστικής δράσης είναι τα παρατεταγμένα τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία του χωριού Αγιοι Ανάργυροι του Δήμου Κραννώνα Λάρισας. Οι αγρότες του χωριού βγήκαν στον αγώνα, διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της Αγροτικής Τράπεζας να τους χορηγήσει δάνεια για την αγορά καλλιεργητικών εφοδίων. Η σπορά των σιτηρών ξεκινά αυτές τις μέρες, οι αγρότες όμως των Αγίων Αναργύρων, όπως και πολλοί άλλοι σε όλη τη χώρα, αδυνατούν να αγοράσουν λιπάσματα, σπόρους, φυτοφάρμακα και άλλα εφόδια που απαιτούνται για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Η περσινή σοδειά ήταν γι' αυτούς από τις χειρότερες των τελευταίων ετών, καθώς τα προβλήματά τους πολλαπλασιάστηκαν και οξύνθηκαν εξαιτίας και της λειψυδρίας που «έκαψε» χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών. Η παραγωγή σιτηρών μειώθηκε κατά πολύ - αρκετά στρέμματα, καν, δεν αλωνίστηκαν - που είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μη βγάλουν ούτε και τα έξοδα που έκαναν για να τα καλλιεργήσουν και κατά συνέπεια να μην μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους προς την ΑΤΕ. Οι αγρότες έχουν υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες αιτήσεις καταβολής αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, όμως είναι στο «περίμενε»... Και η κατάστασή τους έγινε ακόμα πιο τραγική, δεδομένου ότι οι περισσότεροι απ' αυτούς καλλιεργούν και βαμβάκι, που φέτος το πούλησαν στις πιο εξευτελιστικές τιμές των τελευταίων ετών.

Τα παρατεταγμένα τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία του χωριού Αγιοι Ανάργυροι του Δήμου Κραννώνα Λάρισας, είναι η αρχή
Τα παρατεταγμένα τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία του χωριού Αγιοι Ανάργυροι του Δήμου Κραννώνα Λάρισας, είναι η αρχή
Βεβαίως, ο αποκλεισμός των αγροτών από τη δανειοδότηση της ΑΤΕ είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της διυπουργικής απόφασης για κατάργηση της αλληλέγγυας συνεταιριστικής ευθύνης. Και η οικονομική αδυναμία τους να ξοφλήσουν τα χρέη προς την ΑΤΕ και να ανταποκριθούν στα έξοδα για την αγορά των αναγκαίων εφοδίων και να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους είναι συνέπεια της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που οδηγεί στη δραστική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, στοχεύοντας στο ξεκλήρισμά τους.

Μιλώντας στον «Ρ» ο Π. Καρλιγκιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αναργύρων, επισημαίνει ότι το «90% των αγροτών του χωριού έχουν αποκλειστεί από τη δανειοδότηση της ΑΤΕ και δεν μπορούν να καλλιεργήσουν». Τονίζει πως «την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι αγρότες θα συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν».

Ο Β. Αντωνόπουλος, αγρότης του χωριού, λέει: «Πάμε στην ΑΤΕ για να πάρουμε δάνεια και μας λένε: "Αν δεν ξεχρεώσεις, δεν παίρνεις δραχμή". Και πώς να ξεχρεωθούμε, αφού τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο; Αποζημιώσεις δεν έχουμε πάρει για τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειές μας από την ξηρασία». Και ο συγχωριανός του Αντ. Μπαντούλης συμπληρώνει: «Ο "κόμπος έφτασε στο χτένι". Μας αγοράζουν τζάμπα τα προϊόντα μας και δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί».

Κοντά στους αγρότες των Αγίων Αναργύρων βρέθηκε και ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως «εργαλείο» την ΑΤΕ για να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες και πρόσθεσε ότι ύστερα και από την κατάργηση της αλληλέγγυας συνεταιριστικής ευθύνης και την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, το πρόβλημα θα οξύνεται συνεχώς. Ο Γ. Πατάκης υπογράμμισε ότι με την κινητοποίησή τους οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα καθώς τίποτα δε χαρίζεται και όλα κατακτιούνται με ενωτικούς και συντονισμένους αγώνες για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των αγροτών εξέφρασε και ο δήμαρχος Κραννώνα Στ. Μπαντούλης.

Προετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια

Στην Καρδίτσα εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του αγροτικού συλλαλητηρίου, που θα γίνει με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, το οποίο διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών του νομού και αύριο σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων.

Και στα Τρίκαλα, για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Νοέμβρη, σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων.

Σε συνεδρίασή του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας αποφάσισε τη διοργάνωση αγροτικών συσκέψεων στις επαρχίες και τα χωριά του νομού για τον καλύτερο συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των αγροτών.


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Διαδηλώνουν σήμερα στο Αγρίνιο

Κύκλο επαφών... ανακοίνωσε ο Γ. Δρυς

Αγωνιστική απάντηση στην πολιτική αφανισμού των καπνοπαραγωγών, που χαράσσεται σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, δίνεται σήμερα το πρωί στο Αγρίνιο. Το αγωνιστικό ραντεβού στο συλλαλητήριο, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας, είναι στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν δηλώσει το Εργατικό Κέντρο και ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Δήμος της πόλης, η Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου και άλλοι μαζικοί φορείς και οργανώσεις της περιοχής.

Το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί αφετηρία νέων αγώνων για τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι μετά και την εξέλιξη της περασμένης βδομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ψηφίστηκε τροπολογία που εισηγείται τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης στα καπνά από το 2002 μέχρι το 2006, γίνεται ολοφάνερο ότι οδηγούνται πλέον σε δραματικά τετελεσμένα. Κι ενώ οι καπνοπαραγωγοί της χώρας αγωνιούν για το μέλλον τους και βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, στο υπουργείο Γεωργίας συνεχίζεται το «παραμύθι» των συσκέψεων. Χτες κλήθηκαν οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού σε σύσκεψη υπό το νέο υπουργό Γεωργίας, για να καταθέσουν τη γνώμη τους... Κι αμέσως μετά ανακοινώθηκε το εξής πρωτότυπο: ...«Κύκλο επαφών με τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Ιταλίας, τους αρμόδιους Κοινοτικούς επιτρόπους και τους Ελληνες ευρωβουλευτές ξεκινά ο υπουργός Γεωργίας κ. Γεώργιος Δρυς»...

Οσο για τις οργανώσεις που μετέχουν στη Διεπαγγελματική Καπνού - δηλαδή ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, καπνέμποροι, καπνοβιομήχανοι - μεταποιητές, αυτές έχουν συστήσει μια «Επιτροπή Αντιμετώπισης Προβλημάτων Καπνού» η οποία χτες με υπογραφή του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι τις 19 Νοέμβρη, όπου θα γίνει ανοιχτό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Μένει λοιπόν οι διοικούντες τις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις και οι... εμποροβιομήχανοι, να δείξουν πόσο και πώς θα αγωνιστούν για την προάσπιση των συμφερόντων των καπνοπαραγωγών. Γιατί μέχρι πριν λίγες μέρες οι γνωστοί καρεκλοκένταυροι έπιναν νερό στο όνομα της πρωθυπουργικής επιτυχίας... στο Γκέτεμπορκ και σε όσους αγωνιούσαν έλεγαν: περιμένετε πρώτα να δούμε. Τώρα, μπρος στον κίνδυνο να κατεξευτελιστούν στα μάτια των καπνοπαραγωγών, μάλλον κάτι είδαν...

Δεν αποκλείεται όμως μετά από λίγο καιρό να ξαναπάθουν «στραβισμό» και να ξεπουλήσουν τους καπνοπαραγωγούς, όπως άλλωστε πολλές φορές έπραξαν μπρος στα σοβαρά προβλήματα και τους αγώνες των αγροτών. Κι επειδή ο αγώνας των καπνοπαραγωγών προβλέπεται να είναι μακρύς και επίπονος, η πιο αξιόπιστη λύση είναι η συσπείρωσή τους γύρω από τις συντονιστικές επιτροπές αγώνα και την ΠΑΣΥ, που και έγκαιρα προειδοποίησαν για το τι θα συμβεί στους καπνοπαραγωγούς και τους υπόλοιπους αγρότες και αγωνιστική συνέπεια έδειξαν στις μάχες της αγροτιάς ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ