ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Πάρτε αποφάσεις με βάση τις οδηγίες που σας έδωσαν...

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς ενώ οδηγείται στο δικαστήριο

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς ενώ οδηγείται στο δικαστήριο
ΧΑΓΗ.-

Η δίκη του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς με ένα κατηγορητήριο που... διευρύνεται συνεχώς ορίστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να αρχίσει στις 12 Φλεβάρη του 2002, μετέδωσε χτες το BBC News Online, επικαλούμενο ανακοίνωση του ΔΠΔ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ, θα υπάρξουν καταθέσεις «εκατοντάδων» μαρτύρων που θα διαρκέσουν μήνες, καθώς η αρχεισαγγελέας του ΔΠΔ Κάρλα ντελ Πόντε έχει καλέσει κάπου 220 μάρτυρες μόνο για τις κατηγορίες που αφορούν την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. Αρκετές εκατοντάδες ακόμη θα κληθούν για τις κατηγορίες που αποδίδονται στον Μιλόσεβιτς τόσο για την πρώτη φάση του σερβο-κροατικού εμφυλίου όσο και για τη Βοσνία (κατηγορία που αναμένεται να του αποδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας).

Στη νέα προπαρασκευαστική συνεδρίαση που έγινε χτες στη Χάγη, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εξακολούθησε να τονίζει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του ΔΠΔ, το οποίο, όπως είπε, θεωρεί «μέρος του μηχανισμού» που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα σε βάρος της χώρας του.

Η έναρξη της δίκης ενδέχεται να καθυστερήσει, εάν η ντελ Πόντε πετύχει να διεξαχθούν οι τρεις δίκες για «εγκλήματα» που αφορούν τρεις πολέμους (Κοσσυφοπέδιο, Κροατία, Βοσνία) ταυτοχρόνως.

Οι τρεις δικηγόροι που διορίστηκαν από το Δικαστήριο να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα του Μιλόσεβιτς - ο ίδιος δεν έχει διορίσει δικηγόρους και δεν αποδέχεται ότι εκπροσωπείται από τους τρεις - ζήτησαν χτες από το ΔΠΔ να καθοριστεί αν έχει (το ΔΠΔ!) το «δικαίωμα» (τη δικαιοδοσία) να τον δικάσει.

Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι δε χρειάζεται διαρκής φρούρησή του για το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσει: «Δε θα αυτοκτονούσα ποτέ, διότι πρέπει να παλέψω εδώ για να ανατρέψω αυτό το δικαστήριο κι ετούτη την παρωδία δίκης και τα κατευθυντήρια μυαλά που τη χρησιμοποιούν εναντίον των ανθρώπων που μάχονται για ελευθερία στον κόσμο», είπε, σύμφωνα με το CNN.

Η ντελ Πόντε δηλώνει πως «όσον αφορά τις κατηγορίες για το Κοσσυφοπέδιο» η αγωγή είναι έτοιμη, εκτιμώντας πως θα χρειαστούν 170 ημέρες για να παρουσιάσει την υπόθεση κατά του Μιλόσεβιτς για το Κοσσυφοπέδιο και άλλες τόσες για «εγκλήματα πολέμου» στην Κροατία. Αν οι κατηγορίες γι' αυτές τις δύο υποθέσεις, αλλά και τη Βοσνία εξεταστούν ταυτοχρόνως, η δίκη θα διαρκέσει περίπου 3 χρόνια.

Ο Μιλόσεβιτς, ακούγοντας τις κατηγορίες που του απαγγέλλονταν, είπε: «Παρακαλώ, διαβάστε τις αποφάσεις που έχετε πάρει οδηγίες να βγάλετε και μη με αναγκάζετε να ακούω για ώρες κείμενα που είναι για το επίπεδο ενός επτάχρονου παιδιού. `Η μάλλον να διορθώσω: Ενα διανοητικά καθυστερημένο επτάχρονο παιδί».

Οσον αφορά την ουσία των κατηγοριών, ο Μιλόσεβιτς είπε ότι «η πλημμύρα αυτή δεν μπορεί να συγκαλύψει την αλήθεια... ο πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο ήταν ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και της επιθετικότητας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ».

ΡΩΣΙΑ
Συνεδρία και πολιτικές διεργασίες

Εντονες ήταν οι πολιτικές διεργασίες το Σαββατοκύριακο 27-28 Οκτώβρη. Ταυτόχρονα στη ρωσική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν τρία συνέδρια: Το Συνέδριο ενοποίησης του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας (ΚΕΚΡ) με το Επαναστατικό ΚΚ (ΕΚΚ), το Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και το Συνέδριο του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Ενότητα».

Το Συνέδριο του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ

Η απόφαση ενοποίησης του ΚΕΚΡ με ΕΚΚ (που αρχικά λεγόταν Κόμμα των κομμουνιστών της Ρωσίας), αποτελεί ένα σημαντικό οργανωτικό, αλλά κυρίως πολιτικό βήμα, με στόχο την ενοποίηση των κομμουνιστικών δυνάμεων της Ρωσίας, που δεν έχουν ενταχθεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Να σημειώσουμε ότι το ΚΕΚΡ και το ΕΚΚ είχαν μακροχρόνια συνεργασία στα πλαίσια της Ρωσικής Κομμουνιστικής Ενωσης, ενώ είχαν συνεργαστεί τόσο στις βουλευτικές εκλογές του 1995, όσο και του 1999, όταν μαζί με συνδικαλιστικά και μαζικά στελέχη είχαν συγκροτήσει τον εκλογικό συνασπισμό «Κομμουνιστές, Εργαζόμενοι της Ρωσίας-Για τη Σοβιετική Ενωση» (1.500.000 ψήφοι, ή 2,2%).

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 220 αντιπρόσωποι από 56 περιοχές της Ρωσίας. Το Συνέδριο ενέκρινε το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος και εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή (76 μέλη) και Πολιτικό Συμβούλιο (21 μέλη), καθώς και τους εκπροσώπους του κόμματος για την επικύρωσή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει ο νέος ομοσπονδιακός νόμος για τα πολιτικά κόμματα. Πρόεδροι του κόμματος εκλέχτηκαν ο Βίκτορ Τιούλκιν - Α' της ΚΕ του ΚΕΚΡ, και ο Ανατόλι Κριουτσκόφ - Α` Γραμματέας του ΕΚΚ.

Το συνέδριο της «Ενότητας», ανεμομαζέματα του Κρεμλίνου

Σχετικό με το νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα και τη μελλοντική διάρθρωση του αστικού πολιτικού σκηνικού ήταν το Συνέδριο του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Εντίνστβο» («Ενότητα). Στόχος του: η έναρξη της «σύμπτυξης» της «Ενότητας», του κόμματος που στηρίζει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με το κόμμα «Πατρίδα - Ολη η Ρωσία» των Γιούρι Λουζκόφ (δημάρχου της Μόσχας) και Γεβγκένι Πριμακόφ (πρώην πρωθυπουργού). Προβλέπεται μια «μεταβατική» περίοδος, στην οποία θα υπάρχουν «πρόεδροι», ενώ από τον Πούτιν έχει ζητηθεί να χριστεί ως «ηγέτης» του νέου κόμματος. Υπάρχουν επίσης προγραμματικές δυσκολίες, αφού η «Ενότητα» είχε συγκροτηθεί πριν 5 χρόνια ως κόμμα «κεντροδεξιό», με αρκετές «φιλελεύθερες» αναφορές, ενώ η «Πατρίδα -Ολη η Ρωσία» ως «κεντροαριστερό» σχήμα, με πολλές αναφορές «κοινωνικού» χαρακτήρα. Εκτιμάται, πάντως, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα ξεπεραστεί σχετικά εύκολα, αν πάρουμε υπόψη μας και την τεράστια πείρα που έχει συσσωρεύσει το αστικό πολιτικό σύστημα στη Δύση.

Το Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

Στη Μόσχα επίσης πραγματοποιήθηκε το 32ο Συνέδριο ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Οι 259 εκπρόσωποι των 14 ΚΚ από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες συγκεντρώθηκαν με στόχο να ανταλλάξουν εμπειρίες από τη δράση τους, να ενισχύσουν το συντονισμό τους, να εκλέξουν το νέο Συμβούλιο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Δυστυχώς, από το φετινό καλοκαίρι υπάρχουν δύο ΕΚΚ-ΚΚΣΕ. Μια που αναγνωρίζει ως πρόεδρό της τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και μια που αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Ολέγκ Σένιν. Σε κάθε μια από τις δύο ΕΚΚ-ΚΚΣΕ συμμετέχουν διαφορετικά ΚΚ από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Σ' αυτήν που είναι επικεφαλής ο Ζιουγκάνοφ συμμετέχουν: ΚΚΡΟ, ΚΚ Ουκρανίας, ΚΚΔ Μολδαβίας, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Αρμενίας, Κόμμα των Κομμουνιστών της Κιργιζίας, ΚΚ Καζαχστάν, ΚΚ Αζερμπαϊτζάν, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, ΚΚ Ν. Οσετίας, καθώς επίσης και 4 ΚΚ των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, τα οποία δρουν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και δεν ανακοινώνονται τα ονόματα τους. Σ' αυτήν που είναι επικεφαλής ο Ο. Σένιν, συμμετέχουν: ΚΕΚΡ, Επαναστατικό ΚΚ (το οποίο στις 28/10/2001 ενώθηκε με το ΚΕΚΡ), ΚΚ Τατζικιστάν, ΕΚ Λετονίας, ΚΚ Λιθουανίας, ΚΚ Υπερδνειστερίας, ΚΚ Αμπχαζίας, ΚΚ Ουζμπεκιστάν, ΕΚ Ουκρανίας, ΚΚ Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, το ΚΚ Κιργιστάν, το Νέο ΚΚ Γεωργίας, το Κόμμα των Κομμουνιστών της Ν. Οσετίας, ΚΚ Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνουμε ότι στις 21-22 Ιούλη πραγματοποιήθηκε το 32ο Εκτακτο Συνέδριο της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ που αναγνωρίζει ως πρόεδρο τον Ολέγκ Σένιν. Στο Συνέδριο που διεξήχθη στις 28 Οκτώβρη πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ επανεκλέχτηκε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρία για την παράνομη δίωξη του Σλ. Μιλόσεβιτς

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Οι κομμουνιστές βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, με τους οποίους συντάχθηκαν και βουλευτές άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Βιμ Κοκ, στην οποία αναφέρουν ότι οι συνθήκες της βίαιης απαγωγής - παράδοσης του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο παράνομο «Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» αποτελούν βαριά εγκληματική πράξη, η οποία τιμωρείται από το νόμο σε κάθε πολιτισμένο κράτος. Η πράξη αυτή έγινε κατά παράβαση του Συντάγματος της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, το οποίο απαγορεύει την παράδοση πολιτών της σε ξένα κράτη. Το εν λόγω «δικαστήριο» συγκροτήθηκε κατά παράβαση του Καταστατικού του ΟΗΕ και διώκει τον πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας με χαλκευμένες κατηγορίες. Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέραμε παραπάνω, απαιτούμε να αφεθεί αμέσως ελεύθερος ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που απήχθη παράνομα και κρατείται παράνομα στο έδαφος της Ολλανδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ