ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
Μακροχρόνια η πάλη ενάντια στους στόχους των ιμπεριαλιστών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση της ΚΟΘ για τον πόλεμο

«Σήμερα οι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού βρίσκονται μπροστά σε μια πρόκληση. Να βοηθήσουν τους λαούς να αξιοποιήσουν το όπλο της γνώσης, σαν δύναμη για την ενημέρωση γύρω από τα πραγματικά αίτια του πολέμου, τους στόχους των ιμπεριαλιστών, τους κινδύνους που εγκυμονούν».

Με αυτά τα λόγια ο Ν. Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκλεισε την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης που οργάνωσε η ΚΟΘ του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Μια εκδήλωση που είχε ως θέμα την «κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή της Ασίας». Και όπως φάνηκε από τη συμμετοχή των επιστημόνων, των συνδικαλιστών, των παραγόντων της δημόσιας ζωής αλλά και των εκατοντάδων απλών πολιτών, η πρόκληση αυτή βρίσκει ανταπόκριση πλατύτερα. Απλώνεται στη βάση. Και κορυφώνεται μέσα από τη μαζική αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική δράση του λαού, μέσα από τις κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας, όπως το συλλαλητήριο στις 8 του Νοέμβρη που θα γίνει στην Πλατεία Αριστοτέλους.

«Για μας είναι καθαρό. Μπαίνουμε σε μια μακροχρόνια περίοδο πάλης ενάντια στους στόχους που έχουν οι ιμπεριαλιστές. Για να σταματήσει ο πόλεμος, για να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, με κατοχυρωμένα τα λαϊκά δικαιώματα», ξεκαθάρισε ο Ν. Χριστάνης και παρουσίασε τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα δρα ενάντια στα μονοπώλια και θα διεκδικεί για λογαριασμό του λαού την εξουσία, ως το μόνο δρόμο που μπορούν και πρέπει να επιλέξουν οι λαοί.

Μέσα από τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τις παρεμβάσεις που ακολούθησαν φωτίστηκαν οι αιτίες του πολέμου και ο στόχος των μέτρων που λαμβάνονται παγκόσμια σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Ζαχίρ Ατχάρι, δημοσιογράφος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που ζει στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε στο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε μετά την επίθεση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και σημείωσε: «Είναι ευκαιρία να αντισταθούμε στον ιμπεριαλισμό και τα εγκλήματά του. Αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεσηκωθούν, θα είμαστε μάρτυρες της απελευθέρωσης από αυτό το απάνθρωπο σύστημα. Επειδή είναι οι λαοί και όχι ο Μπους που έχουν τη δύναμη να απαλλάξουν τον κόσμο από την αδικία και την τρομοκρατία».

«Το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου χρησιμοποιείται συνειδητά ως άλλοθι για την προώθηση των γεωπολιτικών και οικονομικών σχεδίων των ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία, τον Περσικό Κόλπο και τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Ζ. Παπαδημητρίου καθηγητής Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αναπτύσσοντας το θέμα της εισήγησής του «επόμενη μέρα, γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις». Πρόσθεσε πως «Από την Κασπία ως τον Αραβικό Κόσμο βρίσκεται το 90% των κοιτασμάτων πετρελαίου και το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επομένως, ο πόλεμος του Αφγανιστάν είναι ένα εργαλείο γεωπολιτικής και οικονομικής ανακατάταξης».

Στη συνέχεια ο Γ. Χουρμουζιάδης, καθηγητής Αρχαιολογίας, βουλευτής του ΚΚΕ αποκαλύπτοντας το μύθο που προβάλλεται περί σύγκρουσης των πολιτισμών. «Οι βιαστικοί αναλυτές της Δύσης σπεύδουν, να στοιχειοθετήσουν ατεκμηρίωτες αναλύσεις που προσπαθούν να επιβάλουν τις ερμηνείες εκείνες που θέλουν να εκτιμούν τον πόλεμο του Αφγανιστάν σα «σύγκρουση πολιτισμών» είπε. Κατέληξε σημειώνοντας πως οι δύο αντίπαλοι ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς, δε συγκρούονται όμως γι' αυτούς. «Συγκρούονται γιατί ο Δυτικός Πολιτισμός με την ιμπεριαλιστική του μορφή θέλει να εξασφαλίσει όχι την πνευματική, αλλά την αποικιοκρατική του παρουσία πάνω στα σταυροδρόμια των νέων γεωπολιτικών. Και από την άλλη πλευρά, αυτή τη στιγμή, μόνος ο Ισλαμικός Πολιτισμός θέλει να τα φυλάξει για το λογαριασμό των λαών του, γιατί είναι δικά τους».

Στην επίθεση σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που βρίσκεται σε εξέλιξη και εντείνεται με πρόσχημα την τρομοκρατία, αναφέρθηκε ο Σ. Βαλανάς, δικηγόρος, μέλος της γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης. Σημείωσε πως και στην ΕΕ εδώ και καιρό ανεξάρτητα από τις πιέσεις των Αμερικανών, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία που σκοπό έχει να οδηγήσει σε ένα ενιαίο δικαστικό χώρο, με τη δημιουργία ενός νέου θεσμού της Ευρωπαϊκής Δικαστικής Αρχής, μίλησε για τους στόχους του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, κλπ. κατέληξε δηλώνοντας πως «πραγματικός στόχος είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης και δραστηριότητας που μπορεί να φτάσει μέχρι και την πλήρη απαγόρευσή τους και την υποχρεωτική διάλυση κομμάτων και οργανώσεων».

«Η φρίκη, ο φόβος, η ανασφάλεια που γεννούν η τρομοκρατική συμπεριφορά των ΗΠΑ δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζονται με υποταγή και συμμετοχή στα εγκλήματά τους», τόνισε ο Μ. Σπυριδάκης, Γιατρός, Πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και Νομαρχιακός Σύμβουλος. Και ξεκαθάρισε πως το αντιπολεμικό κίνημα αυτή την ώρα ευθύνης, «πρέπει να πει καθαρά στο λαό τη βασική αλήθεια ότι ο ιμπεριαλισμός με την επιδίωξη και εμπέδωση της ηγεμονικής πολιτικής κυριαρχίας και της οικονομικής υπερεκμετάλλευσης του ιδρώτα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της ληστείας του πλούτου των πιο αδύνατων χωρών, είναι η πηγή και η αιτία των πολέμων ολάκερου του 20ού αιώνα και του πολέμου που διεξάγεται εναντίον του Αφγανιστάν».

Στην παρέμβασή του ο Ιωάννης Μανωλεδάκης, καθηγητής ποινικού δικαίου του ΑΠΘ, μίλησε για τη σκλήρυνση της ποινικής νομοθεσίας ως μία από τις επιπτώσεις μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη και δήλωσε πως πρέπει ο λαός να βρίσκεται σε εγρήγορση προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Διευκρίνισε πως «η ΕΕ θέλει να θεσπιστεί μια συμβολική ποινική νομοθεσία, με τη λέξη τρομοκρατία. Δηλαδή, να χαρακτηριστεί έτσι και να απαξιωθεί κάθε κίνημα το οποίο θα αμφισβητεί την όποια οικονομική ή άλλη πολιτική μέσα στις χώρες της ΕΕ».

Στη συνέχεια σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Β. Παπαγεωργίου, ο οποίος κάλεσε να απαντήσουμε «στην πρόκληση της πρόκλησης». Ο Θ. Αναστασιάδης γιατρός που μίλησε για τους κινδύνους από τις βόμβες ουρανίου. Ο Θ. Ζαχαράτος εκπρόσωπος της Πολιτικής Κίνησης «Αριστερά» τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης του λαού απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τέλος ο Χ. Οικονομίδης, Δήμαρχος Καλαμαριάς σημείωσε πως κανένας δε έχει δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές και κάλεσε σε συσπείρωση στο αντιπολεμικό κίνημα.

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση της ΚΟΘ παραβρέθηκαν: Οι Δ. Γόντικας και Θ. Κωνσταντινίδης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστής Ανανέωσης, ο Γ. Ρόκκος πρώην βουλευτής και μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, Θ. Ζαχαράτος Πολιτική Κίνηση Αριστερά, Τσετίν Χασάν Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Τουρκίας. Οι δήμαρχοι Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης, Αγίου Παύλου Μ. Μοσχονάς, ο Θ. Γιαννούσης δικηγόρος, πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλαμαριάς Α. Αφεντουλίδης και Σ. Τεμεκενίδου, Συκεών Θ. Γαβριηλίδης, Πολίχνης Δ. Θεοδωρίδης και Ι. Λαζαρίδης, Δίγκας - Χαρδαλιάς πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης οι: Ιωάννης Μανωλεδάκης καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΑΠΘ, Β. Παπαγεωργίου κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και οι καθηγητές Στ. Ιουλίδης, Δ. Αραβαντινός, Γ. Παπαδόπουλος, Χ. Μητάκος, Ντ. Σαμαρά. Οι καθηγητές του ΠΑΜΑΚ Η. Κουσκουβέλης, Η. Θερμός, Ι. Παπαδημητρίου, Τρ. Κωστόπουλος.

Οι Ν. Γιαννόπουλος πρόεδρος ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης γραμματέας και τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ Δ. Σαμαράς, Δ. Σαμπάνης, Β. Ρέβας, Χ. Κουτσουράς, Σ. Ζαριανόπουλος. Η Μ. Μωϋσίδου, πρόεδρος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων. Οι Ι. Φραγγίδης και Π. Μαντζιαράκης μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ, Σ. Καλαντίδου πρόεδρος Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Δ. Χαραλαμπίδου Συνδικάτο Ιματισμού, Γ. Τσαμπούκης Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Μ.Δέλλιου πρόεδρος Σωματείου Ιδ. Υπαλλήλων, Α. Σαφούρης ΔΣ ΠΕΤΕΜ - ΟΤΕ, Κ. Κατσιάβαλος ΔΕ Τεχνικού Επιμελητηρίου, Ν. Ζώκας γρ. ΕΔΥΕΘ, Η. Ραΐζη Αντιπολεμική Επιτροπή, Θ. Αναστασιάδης γιατρός, Κ. Δρούτσας πρόεδρος ΙΝΚΑ, Ν. Μήττας ΙΝΚΑ, Χαβιαρόπουλος, Μ. Τερζίδης ασφαλιστής, Γ. Δελής δάσκαλος, Δ. Γκέκας γιατρός, Ε. Μουρατίδης σκηνοθέτης, Σ. Παπαδημητρίου ηθοποιός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ