ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
28η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Βροντερή φωνή αντίστασης και συνέχειας της πάλης
  • Με μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία κορυφώθηκαν χτες στην Αθήνα οι τριήμερες εκδηλώσεις
  • Μυριόστομη η φωνή καταδίκης του ιμπεριαλισμού, των επεμβάσεων και του πολέμου στο Αφγανιστάν

«Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι - να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικάνοι», «Το μήνυμα δε σβήνει, είναι ζωντανό - το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό»... Τα συνθήματα αυτά βγήκαν από τα στόματα των χιλιάδων διαδηλωτων που χθες περπάτησαν στα βήματα του Πολυτεχνείου, στα βήματα του αγώνα για μόρφωση, δουλιά, δημοκρατία, ενάντια στο βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είκοσι οκτώ χρόνια μετά, χιλιάδες λαού και νεολαίας, τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου με μια πραγματικά μεγάλη, αντιιμπεριαλιστική και αντιπολεμική διαδήλωση. Από τον ιστορικό χώρο του ιδρύματος στην Πατησίων, μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία, το επαίσχυντο σύμβολο της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, το μήνυμα - σύνθημα ήταν ένα ακόμα κι ας ακουγόταν με πολλούς τρόπους: Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός, έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν χτες στις 2 το μεσημέρι, για να ξεκινήσει η καθιερωμένη, λιτή εκδήλωση τιμής στα θύματα του Νοέμβρη. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών '67-'74 (ΣΦΕΑ) Μιχάλης Βαρδάνης κι η Ασπα Μανδηλαρά ήταν οι ομιλητές αυτής της εκδήλωσης που ανέδειξε την τραγική επικαιρότητα όλων των αιτημάτων της εξέγερσης. Επειτα, διαβάστηκε το προσκλητήριο των επισήμως καταγραμμένων νεκρών της επταετίας, όχι όμως με τη μορφή μνημοσύνου, αλλά για να δώσει το έναυσμα για τη μεγάλη διαδήλωση λαού και νεολαίας.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε η ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, κι ακολουθούσαν, ο ΣΦΕΑ, η ΕΕΔΥΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων, φοιτητικοί σύλλογοι και πλήθος οργανώσεων και κόσμου, που κρατάει τη φλόγα ζωντανή, που δεν υπακούει στα δολοφονικά κελεύσματα των ιμπεριαλιστών και της μαύρης συμμαχίας τους, που δε δέχεται να μπει στη στρούγκα της καταπάτησης κάθε έννοιας κοινωνικού και δημοκρατικού δικαιώματος.

Ξεχωριστό σε όγκο και αγωνιστικότητα το μπλοκ του ΚΚΕ έδινε τον παλμό της μεγάλης διαδήλωσης. Το μπλοκ οδηγούσε η Αχτίδα Α' Αθήνας του ΚΚΕ, με το πανό της να δηλώνει «Εξω οι βάσεις κι οι Αμερικανοί, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. ΟΧΙ στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία», δήλωνε η Νοτιοανατολική Αχτίδα που ακολουθούσε λίγο πιο πίσω κι αμέσως μετά το σκιτσοργαφημένο πανό της Νότιας Αχτίδας να δηλώνει ότι USA, ΝΑΤΟ και CIA σημαίνει τρομοκρατία και πόλεμος, εμείς δεν υπακούμε, απειθαρχούμε. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται και στο πρόσχημα της τρομοκρατίας ήταν και πολλά από τα συνθήματά τους, που συνέδεαν ταυτόχρονα το τότε με το τώρα: «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία», «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί»... Μεγάλο μέρος των συνθημάτων ήταν επίσης αφιερωμένο στα στρατευμένα νιάτα που είχαν κι εκείνα την παρουσία τους στην κεφαλή του μπλοκ της ΚΝΕ, αλλά και σε άλλα μπλοκ. «Θέλουμε στρατό δημοκρατικό κι όχι εξαρτημένο και μισθοφορικό», φώναζαν οι νέοι, γιατί «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά»!

Ιδιαίτερα έξω από την πρεσβεία η διαδήλωση γινόταν πιο μαχητική, πιο δυναμική. Ολα τα στόματα ενώνονταν σε μια φωνή - ράπισμα στους δολοφόνους: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».

Αυτή η φωνή του λαού και της νεολαίας ακούστηκε βροντερή χθες το απόγευμα σ' όλη την Αθήνα, σ' όλη την Ελλάδα. Τιμή στους αγώνες του 1973 και ηχηρό προμήνυμα των αγώνων που έρχονται για... «μόρφωση, δουλιά, ανεξαρτησία. Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία».

Ανατρεπτικό το μήνυμά του

Μέρες Πολυτεχνείου και οι κάθε λογής υπηρέτες της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης παραχαράσσουν τη μνήμη της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για δικαίωση και κατοχύρωση της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας, χάρις στην κυβερνητική πολιτική, όταν η τελευταία εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, όταν αυτή η κυβέρνηση συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όταν αμερικάνικες και άλλες ξένες υπηρεσίες αλωνίζουν την Ελλάδα, όταν οι βάσεις συνεχίζουν να σκορπούν το θάνατο για την επιβολή της δολοφονικής «νέας τάξης πραγμάτων», όταν η δημοκρατία της είναι μια στιγνή δικτατορία των μονοπωλίων για την καταπίεση του λαού, με το «κράτος» των τρομονόμων και της καταστολής.

Η ΝΔ τώρα, μετά από 28 χρόνια, «τιμά» το Πολυτεχνείο, μιλώντας για την ίδια με την κυβέρνηση δημοκρατία, για ανάγκη προσαρμογής στη σημερινή πραγματικότητα, στα «αιτήματα» της εποχής, δηλαδή στη βαρβαρότητα των ευρωατλαντικών και την άγρια εκμετάλλευση του λαού.

Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ήταν και είναι μήνυμα ανατρεπτικό, για να φύγουν οι αμερικάνοι και οι βάσεις τους από την Ελλάδα, για να βγούμε από το ΝΑΤΟ, για να γίνει ο λαός πραγματικός αφέντης στον τόπο του και ν' ανοίξει ο δρόμος μιας ριζικά διαφορετικης πορείας. Γι' αυτή την ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία μίλησε η εξέγερση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ