ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ζωγραφική και θεατρικός χώρος

Από το «Γυάλινο κόσμο» του Τ. Ουίλιαμς
Από το «Γυάλινο κόσμο» του Τ. Ουίλιαμς
Ζωγραφική, σκηνικά και κοστούμια από την πολύχρονη πορεία του στο θέατρο, παρουσιάζει (έως 16/12) ο Πέτρος Ζουμπουλάκης στον πολυχώρο του «Χυτήριου» (Ιερά οδός 44). Ανάμεσά τους, κάποιες μακέτες από έργα που αγάπησε ιδιαίτερα ο δημιουργός, όπως η «Πικραγαπημένη» του Μπεναβάντε που ήταν και η πρώτη του θεατρική δουλιά. Ακόμη, το «Οταν οι Ατρείδες» του Β. Κατσάνη και «Το φονικό στην εκκλησιά» του Τ.Σ. Ελιοτ στο Ηρώδειο, ή το «Γυάλινο κόσμο» του Τ. Ουίλιαμς, που παρουσιάστηκε με τη Λαμπέτη στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, η μουσική διασκευή της «12ης νύχτας» του Σαίξπηρ, το «Ρέκβιεμ για μια μοναχή» του Φόκνερ, μια σύγχρονη διασκευή για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ τον οποίο σχεδίασε ο Π. Ζουμπουλάκης όταν ήταν ακόμη στο Γυμνάσιο και τα «Οργισμένα νιάτα» του Οσμπορν που ήταν και η τελευταία δουλιά του.

Οπως αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός «Αγαπούσα το θέατρο και πάντα το αγαπώ. Η ικανότητά μου στο σχέδιο και το ενδιαφέρον μου για την ανθρώπινη φιγούρα και την ποικιλία των στάσεων που μου έδινε σε συνδυασμό με το ρούχο, μ' έκαναν να γεμίζω τα σχολικά μου βιβλία με "σκηνές"».

«... Διαβάζω κάποια θεατρικά κείμενα, κατά προτίμηση κλασικά και σχεδιάζω τα κοστούμια και τα ντεκόρ. Αδιαφορώ αν θα παιχτούν ποτέ... Κάποτε ένα πρόσωπο με συνεπαίρνει τόσο, που ασχολούμαι μετά μανίας ψάχνοντας την προσωπικότητά του μέσα από το ρούχο του».

«Τελικά στο θέατρο ήμουν ερασιτέχνης, έτσι παρέμεινα και πολύ λίγα έργα σκηνογράφησα σχετικά. Συναρπαστική και άχαρη δουλιά. Μόλις τελειώσει, τα πάντα χάνονται. Μόνο μερικές φωτογραφίες, κάποιο βίντεο στην καλύτερη περίπτωση, μνήμες, μέχρι να σβήσουν κι αυτές... Νομίζω ότι η ζωγραφική μακέτα ίσως είναι το πιο σημαντικό απ' όλα, γιατί διατηρεί τη θερμοκρασία της συγκίνησης, της έμπνευσης, της χειρονομίας, άμεσα και χωρίς παρεμβάσεις και το κυριότερο: Μένει».

Στην έκθεση στο «Χυτήριο» παρουσιάζονται και δύο πορτρέτα του Μπρεχτ. Είναι δημιουργημένα με μεικτή τεχνική και κολάζ σε μουσαμά και έγιναν πριν δύο - τρία χρόνια με αφορμή το γιορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Οπως μας λέει ο Π. Ζουμπουλάκης: «Είμαι θαυμαστής αυτού του άτακτου και χαϊδεμένου παιδιού του σοσιαλισμού, αυτού του σπουδαίου ποιητή του θεάτρου και επαναστάτη της φόρμας. Η προσωπικότητά του με εμπνέει».


Ατζέντα Εκδηλώσεων
Κυριακή (25/11)
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» στο Θέατρο «Βεάκη»
    «Ο κύκλος με την κιμωλία» στο Θέατρο «Βεάκη»
    Με την παρουσίαση έργων των: Κεσσανλή, Λαζόγκα, Ρωμανού, Τζιώτη, Τότσικα, Τρανού και Ψυχοπαίδη, εγκαινιάστηκε χτες η «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης» (Χρυσοστόμου Σμύρνης και Μπαλτατζή, παλιό Βυρσοδεψείο) του δήμου Ρέντη.
Δευτέρα (26/11)
  • «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ, που ανεβαίνει από την «Παιδική Αυλαία» και την «Πολιτιστική Παρέμβαση», στο θέατρο «Βεάκη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, δίνει παράσταση για παιδιά και μεγάλους στις 8:30 μ.μ.
  • Στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας 22, τηλ. 8283.991), στις 10 μ.μ. παρουσιάζεται ζωντανά ο δίσκος «Ανωτάτη Ζαμπετική» σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα και στίχους Παντελή Αμπαζή. Ερμηνεύουν: Βασίλης Λέκκας, Χριστιάνα, Παντελής Θαλασσινός, Λένα Αλκαίου, Νίκος Δημητράτος, Μιχάλης Δημητριάδης, Γιάννης Ζουγανέλης, Κοσμάς Κοκόλης, Χρυσή Στεφανάκη, Παντελής Αμπαζής, Μιχάλης Ζαμπέτας.
  • Εργα για ντούο των Θοδωρή Αμπαζή, Νίκου Ξανθούλη, Αλκη Παπαδόπουλου, Αλέξανδρου Χρυσανίδη, Αποστόλη Δημητρακόπουλου, Σπύρου Μακαρούνα παρουσιάζουν οι Κώστας Αναστασόπουλος (βιολί) και Βάλια Τσιμπλακάκη (πιάνο), στην αίθουσα «Φ. Νάκας»( 8.30 μ.μ.).
Τρίτη (27/11)
  • «Ο Πρώιμος Ελύτης» είναι το θέμα για το οποίο θα μιλήσει ο Μπερτράν Μπουβιέ, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στις 7 μ.μ., στην Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).
Τετάρτη (28/11)
  • «Ανωτάτη Ζαμπετική» στη «Σφεντόνα»
    «Ανωτάτη Ζαμπετική» στη «Σφεντόνα»
    Ο Γιώργος Μοσχίδης και ο Αντώνης Καφετζόπουλος συναντώνται στο θέατρο «Αθηνά», σε ένα σύγχρονο έργο του Βέλγου συγγραφέα Σερζ Κριμπίς με τίτλο «Θριαμβευτική επιστροφή». Σκηνοθεσία - μετάφραση: Γιάννης Ιορδανίδης.
  • «Τολμηρές πολαρόιντ» είναι ο τίτλος του άπαιχτου στην Ελλάδα έργου του Μαρκ Ρέινβενχιλ, που κάνει πρεμιέρα στον «Επάνω όροφο» του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά και κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, μουσική Μαρίας -Χριστίνας Κριθαρά. Παίζουν: Γιώργος Νινιός, Μαρία Κατσανδρή, Κώστας Γαλανάκης κ.ά.
  • Λάτιν βραδιά από τον Κουβανό βιρτουόζο τρομπετίστα Αρτούρο Σαντοβάλ (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής. Συμπράττουν: Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου και τζαζ κουιντέτο (Ντέιβιντ Λιντς, Σταύρος Λάντσιας, Κώστας Μπαλταζάνης, Ειρηναίος Κουλουράς, Στέφανος Δημητρίου).
Πέμπτη (29/11)
  • Ο Τζίμης Πανούσης ξεκινά στη «Μουσική Σκηνή Πειραιά» (Ασκληπιού και Κάστορος 48, τηλ. 4120.510) τις παραστάσεις του με τίτλο «Freedom or Death». Πέμπτη - Σάββατο (11 μ.μ.), Κυριακή (10 μ.μ.).
Παρασκευή (30/11)
  • Η Γιώτα Βέη αρχίζει (10.30 μ.μ.), στο «Δίαυλο» (Δράκου 9 - Κουκάκι, τηλ. 9248.737) την τριήμερη μελωδική «διαδρομή» της στο δημοτικό και ρεμπέτικο τραγούδι.
  • «Πυξ Λαξ»
    «Πυξ Λαξ»
    Ο διεθνούς φήμης Κύπριος πιανίστας Μαρτίνος Τιρίμος και η Ορχήστρα Δωματίου της Πράγας ξεκινούν (8.30 μ.μ.) το τριήμερο αφιέρωμα στον Μότσαρτ, στο Μέγαρο Μουσικής.
  • Οι «Πυξ Λαξ» αρχίζουν τις μουσικές τους παραστάσεις στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη - Κηφισός, τηλ. 26.10.438). Διάρκεια: μέχρι 6/1.
Σάββατο (1/12)
  • Στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός), στο πλαίσιο του «1ου E-Terra» Φεστιβάλ εμφανίζονται οι: Kad Achouri, Reyes, Natacha Atlas και Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

Γιώτα Βέη
Γιώτα Βέη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ