ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λεωνίδας Σαρίδης
Λεωνίδας Σαρίδης
Φωτ,

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ (Αστραπόγιαννος) γεννήθηκε το 1919 στα Μουζακάτα Κεφαλλονιάς. Το 1940 κατατάχτηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, εκπαιδεύτηκε ασυρματιστής στο Βοτανικό και τοποθετήθηκε στη Βάση Πάτρας. Με την κατάρρευση του μετώπου, επέστρεψε στο χωριό του και ασχολήθηκε με οργανωτικές δουλιές του ΚΚΕ. Στην Κατοχή συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και για τη δράση του, η Οργάνωση τού έδωσε το όνομα Αστραπόγιαννος. Ηγήθηκε του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, στην περιοχή του.

Η αδερφή του, ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΥ, επίσης αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε το 1917 στα Μουζακάτα.

Τα δυο αδέρφια σκοτώθηκαν μαζί στα τέλη Νοέμβρη 1949, σε μάχη με παρακρατικούς και τμήμα του εθνικού στρατού.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες από το 1941 έως το 1949, προσφέρω 150.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Σάμης.

Ο αδερφός τους Βαγγέλης Γρηγοράτος

(Στη φωτογραφία, η προτομή του Αστραπόγιαννου, που έχει τοποθετηθεί στη δημοτική πλατεία Ζερβάτων).

* * *

φωτ

Στη μνήμη των συντρόφων: ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ, παλαίμαχου αγωνιστή του προοδευτικού κινήματος και επί σειρά ετών Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ και ΑΛΕΞΗ ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ, η Μαρία Ράπτη προσφέρει 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου - Πατησίων.

Κώστας Σαρίδης
Κώστας Σαρίδης
* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των αγαπημένων συζύγων μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΤΑΤΑ, ο οποίος πέθανε το 1949 και ΒΑΣΙΛΗ ΤΡΙΓΓΑ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας το 1975, που αγωνίστηκαν ως το θάνατό τους για τα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρω στην ΚΟΒ Νεάπολης Κοζάνης 100.000 δρχ.

Χαρίκλεια Τρίγγα

  • Η Χαρίκλεια Τρίγγα πρόσφερε 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη των συγχωριανών της ΗΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ και ΚΩΤΣΟΥ ΠΑΠΑΤΣΟΓΛΟΥ από την Πεπονιά Κοζάνης, μαχητών του ΔΣΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΘΑΝΑΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της μάνας μας ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΖΟΥΡΑ, την οποία σκότωσαν Χίτες στην οδό Φαίδρας αρ.1 στο μεγάλο Δεκέμβρη και του αδελφού μας ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΖΟΥΡΑ, ταγματάρχη του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Καρπενησίου, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση: Ο Γιώργος Βαζούρας 40.000 δρχ. και η Νότα Βαζούρα - Παπαδήμα 10.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 28 Νοέμβρη έκλεισαν 7 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας ΣΩΚΡΑΤΗ ΚΑΡΑΝΤΖΙΔΗ. Από τα γυμνασιακά χρόνια του, το 1944, εντάσσεται σε μονάδα του ΕΛΑΣ Φλώρινας.

Μεταπελευθερωτικά ακολουθούν χρόνια φυλακές.

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕΣΣΑΡΗΣ
Μετά την αποφυλάκισή του, το 1963, ήταν γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΕΔΑ Φλώρινας.

Το 1967, η δικτατορία των συνταγματαρχών, τον εκτόπισε στα Γιούρα και τη Λέρο.

Προς τιμήν του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Η σύζυγός του Ερμιόνη και τα παιδιά του

* * *

Φωτ,

Στις 11 Δεκέμβρη κλείνουν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας για πάντα η λατρευτή μας ΣΤΕΛΛΑ ΚΡΙΚΑ, μέλος του ΚΚΕ. Θα τη θυμούμαστε πάντα, γιατί ήταν ο βράχος και το θεμέλιο της οικογένειάς μας. Εδωσε όλες τις δυνάμεις της στον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και είχε τραυματιστεί επανειλημμένα.

Ο σύντροφός της Ανδρέας

Οι κόρες της Αννα, Αγγελική

* * *

Με τη συμπλήρωση τριών μηνών από το θάνατο του αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΔΡΟΓΟΥ, αντί για μνημόσυνο, η σύζυγός του Ζωή και τα παιδιά του προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βρυξελλών, 28.650 δρχ.

* * *

Ο Νίκος Πανταζής από την Αμβέρσα προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 75.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Βρυξελλών, στη μνήμη των γονιών του ΓΙΩΡΓΟΥ και ΠΟΠΗΣ Βοζιάδη - ΠΑΝΤΑΖΗ και στη μνήμη των ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΛΑΚΗ, ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ και ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΑΘΗΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Γιάννης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ταξιάρχη, 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΛΕΓΚΟΥΡΔΑ, η οποία έμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το θάνατό της, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Κοκκινιάς, 30.000 δρχ.

Ευάγγελος Χατζημιχάλης
Ευάγγελος Χατζημιχάλης
Ο σύζυγος Γιώργος Λέγκουρδας

Τα παιδιά Σοφία, Νέστορας, Μαριάνθη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ, πολιτικού πρόσφυγα, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικού πρόσφυγα ΝΙΚΟΥ ΑΝΕΣΤΗ, η αδερφή του προσφέρει 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης Νίκαιας.

* * *

Φωτ. 2

Στις 3 Δεκέμβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από τον άδικο «χαμό» του ΚΩΣΤΑ ΣΑΡΙΔΗ από την Κοκκινιά Κιλκίς. Πνίγηκε σε ηλικία 42 χρόνων, ενώ ψάρευε στα νερά της Ουρανούπολης Χαλκιδικής.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΑΡΙΔΗ, η μάνα του και τα παιδιά του Κώστα προσφέρουν 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικοί αναγνώστες.

* * *

Φωτ.

Στις 2 του περασμένου Οκτώβρη, συμπληρώθηκαν 14 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΔΡΕΑ ΣΟΥΚΕΡΗ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Στέλλα προσφέρει 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κινημάτων Δήμου Ζωγράφου.

Σωκράτης Καρατζίδης
Σωκράτης Καρατζίδης
* * *

Φωτ.

Στις 29 Οκτώβρη, έκλεισαν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας για πάντα ο αγαπημένος μας ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Ελένη και τα παιδιά του προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κινημάτων Ζωγράφου.

* * *

Φωτ.

Η Μαρία Μαυροκεφαλίδου από την Κολχίδα Κιλκίς προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κολχίδας, 100.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 6.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», στη μνήμη του πρώτου άντρα της ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1948 σε μάχη και του δεύτερου άντρα της ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΑΥΡΟΚΕΦΑΛΙΔΗ (φωτογραφία), ανάπηρου του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε το 1996 στην Κολχίδα.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΜΠΑΜΠΗ ΜΠΕΝΑΤΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Σεπολίων και οι φίλοι του Γ. Σαρής και Σταύρος Θωμαΐδης προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση 44.000 δρχ.

* * *

Φωτ. 2

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΙΟΥ. Πριν από 16 μήνες πέθανε και ο ΙΑΚΩΒΟΣ ΔΕΛΙΟΣ, μέλος της ΚΟΒ Καλλιθέας. Και οι δύο αγωνίστηκαν ως το τέλος της ζωής τους για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Κωνσταντίνος Κοντογιώργης
Κωνσταντίνος Κοντογιώργης
Στη μνήμη τους, ο γιος τους Κώστας και τα εγγόνια τους Ιάκωβος, Βαγγέλης, Αριστείδης προσφέρουν 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στις 4 Δεκέμβρη, συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του προσφέρει 5.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος εκτελέστηκε στη μάντρα της Οσίας Ξένης στην Κοκκινιά, στις 17 Αυγούστου από Γερμανούς και συνεργάτες τους. Και στη μνήμη της μητέρας μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Κιλικιανών Νίκαιας.

Μανώλης Χατζηευστρατίου

* * *

Φωτ. 2

Στις 27 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το θάνατο του αδελφού μου αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΥΡΙΔΗ. Γεννήθηκε το 1916 και ζούσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε μέρος στον πόλεμο του '40 - '41. Στην Κατοχή, ήταν ο πρώτος αντάρτης του ΕΛΑΣ στον Χολομώντα, με πλούσια δράση. Το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε ταγματάρχης Πολιτικός Επίτροπος. Πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, τελείωσε Σχολή Χημείας και εργάστηκε ως τεχνικό στέλεχος στο μεταλλουργικό συγκρότημα του Μίσκολτς.

Στέλλα Κρίκα
Στέλλα Κρίκα
Πέθανε στην Ουγγαρία σε ηλικία 48 χρόνων. Η σορός του μεταφέρθηκε και θάφτηκε στο χωριό Σήμαντρα Χαλκιδικής.

Στη μνήμη του και στη μνήμη του αγαπημένου συζύγου μου ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, απόστρατου αξιωματικού και αγωνιστή της Αντίστασης, ο οποίος πέθανε πριν από 10 χρόνια, προσφέρω 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.

Σοφία Καραγιάννη

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος πέθανε στις 28 Μάρτη 2001 έπειτα από μακρόχρονη αρρώστια, γεννήθηκε το 1954 στην Τασκένδη από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και μέλη του ΚΚΕ. Τελείωσε εκεί Τεχνική Σχολή Ψύξης.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1977 με τους γονείς του. Ζούσαν στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψε στην αρχή σε διάφορες δουλιές και τελικά άνοιξε επιχείρηση στην Κληματαριά. Το 1991 παντρεύτηκε και είχε δύο παιδιά.

Ηταν καλός τεχνίτης, με ήθος, καλή συμπεριφορά και τον εκτιμούσαν όσοι τον γνώριζαν.

Στη μνήμη του, οι γονείς του Γιώργος και Ελισάβετ, η αδελφή του Αθηνά, η γυναίκα του Ελένη, τα παιδιά του Αλέξανδρος και Ελισάβετ προσφέρουν 10.000 δρχ.για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης, και 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΖΩΗΣ ΜΥΡΙΤΖΗ και της γυναίκας μου ΜΕΡΟΠΗΣ ΜΥΡΙΤΖΗ, προσφέρω 70.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Ανδρέας Σούκερης
Ανδρέας Σούκερης
Παναγιώτης Αποσ. Μυριτζής

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 2 Δεκέμβρη, στο Ασημοχώρι Καρδίτσας, γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο της ΤΑΣΙΑΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, γυναίκας του αγωνιστή αδελφού μας Βασίλη Καραγκούνη. Στην Κατοχή υπήρξε δραστήρια αγωνίστρια, στον Εμφύλιο μαχήτρια του ΔΣΕ και αργότερα ήταν κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ.

Στη μνήμη της προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου, 10.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Οικογένεια Π. Βελέτζα


Αλεξάνδρα Λέγκουρδα
Αλεξάνδρα Λέγκουρδα

Τασία Καραγκούνη
Τασία Καραγκούνη

Θανάσης Χριστοδούλου
Θανάσης Χριστοδούλου

Μπάμπης Μπενάτος
Μπάμπης Μπενάτος


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ