ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Sailor»

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του γκαζάδικου «Sailor», μέχρι η πλοιοκτήτρια εταιρία να καταβάλει στις οικογένειες των 5 μεταλλεργατών, που κάηκαν ζωντανοί στο «γκαζωμένο» αμπάρι του, το ποσόν των 2.700.000.000 δραχμών. Αυτό αποφάσισε χτες το δικαστήριο, κάνοντας δεκτή τη σχετική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν οι οικογένειες των θυμάτων. Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο απαγορεύει τη μεταβολή της οικονομικής κατάστασης, τόσο της πλοιοκτήτριας εταιρίας, όσο και των υπευθύνων του συνεργείου, που είχε αναλάβει τις εργασίες στο πλοίο, του χημικού που έδωσε το «γκαζ φρι», του πλοιάρχου του «Sailor» και του τεχνικού Ασφαλείας.

Χθες οι πέντε οικογένειες κατέθεσαν επίσης αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των προαναφερόμενων, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας τους μέχρι του ποσού του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για κάθε οικογένεια κ.ά. Στο μεταξύ, χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει, αν θα αφαιρεθεί η άδεια του γραφείου του χημικού Ναυτιλίας Β. Παπαδόπουλου, ο οποίος εξέδωσε το «γκαζ φρι» στο πλοίο. Ο ίδιος είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα γίνει σύσκεψη στο ΥΕΝ των συναρμόδιων υπουργείων για τα θέματα που αφορούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ενώ θα συζητηθεί και το κείμενο των 26 προτάσεων που έχει υποβληθεί από το 1996 από τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Στη Βουλή

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, ο υφυπουργός Εργασίας Ε. Τζιόλας αναφέρθηκε στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και σημείωσε πως «για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα θα χρειαστεί να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις και στο επίπεδο της νομοθεσίας», οπότε για το λόγο αυτό, «σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα έχουμε διυπουργική σύσκεψη για μόνιμη παρουσία τεχνικού Ασφαλείας και δημιουργία μητρώου για τις εργοληπτικές εταιρίες». Την έλλειψη θέλησης από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να μπει ένα τέλος στο «μακρύ μαρτυρολόγιο της Ζώνης», κατήγγειλε, παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Τόνισε ότι «αν ήθελε η κυβέρνηση έχει από τους ανθρώπους της Ζώνης ένα έγγραφο από 26 σημεία από το 1996», σχετικά με το τι μέτρα πρέπει να παρθούν. Σημείωσε, επίσης: «Καταργήσατε τις οργανικές θέσεις στο Γενικό Χημείο του Κράτους από το 1992 των 10 χημικών Ναυτιλίας». «Εχουμε, συνέχισε, πέντε νεκρούς και διορίσατε δυο για την περαιτέρω έρευνα». Για την ποιότητα των ελέγχων στη Ζώνη, σημείωσε ότι «ένας τεχνικός Ασφαλείας έλεγχε ταυτόχρονα 18 πλοία» και, μάλιστα, σε διαφορετικά σημεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Ιδιαίτερα βαρύς ο «φόρος» αίματος

Εξι στα δέκα εργατικά ατυχήματα στην Ελλάδα δε δηλώνονται από τους εργαζόμενους, αποκαλύπτει η Γιουροστάτ, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην έκθεσή της που παρουσίασε χτες, σύμφωνα με την οποία: το 1998 μόνο το 39% των Ελλήνων εργαζομένων που έπεσαν θύματα εργατικού ατυχήματος, δήλωσαν το ατύχημα στο ασφαλιστικό ταμείο τους! Πρόκειται μάλιστα για ατυχήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της εργασίας για περισσότερες από τρεις μέρες.

Το γεγονός αυτό ανατρέπει τα στοιχεία που παραθέτονται για τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα, επιβεβαιώνοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζεται και στον οποίο έχει βασιστεί η κυβέρνηση για να προβάλλει πανηγυρικά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της σε αυτό τον τομέα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στοιχεία μόνο μέχρι και το 1998. Τη συγκεκριμένη χρονιά έχουν καταγραφεί 78 θάνατοι εργατών και 18.615 τραυματισμοί. Σύμφωνα με τη Γιουροστάτ οι τραυματισμοί πρέπει να προσεγγίζουν τις 28.000, ενώ συγκεχυμένη είναι η εικόνα για τα θανατηφόρα, για τα οποία υπάρχει επίσης καταγραφή μόνο για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ.

Είναι ήδη γνωστό ότι δεν έχουν παρουσιαστεί τα πραγματικά στοιχεία για τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων. Μέχρι το 1994 τα στοιχεία καταγράφονταν από το ΙΚΑ και από το υπουργείο Εργασίας. Στο ΙΚΑ τα δήλωναν - στο βαθμό που το έκαναν - μόνο οι ασφαλισμένοι σε αυτό εργαζόμενοι και το υπουργείο Εργασίας τα συνέλεγε μέσω των Επιθεωρήσεων Εργασίας.

Από το 1995 μέχρι και σήμερα, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας σταμάτησαν να παραδίδουν τα σχετικά στοιχεία και έτσι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο συνήθως έδινε μεγαλύτερο αριθμό στα θανατηφόρα ατυχήματα, επειδή οι Επιθεωρήσεις παρεμβαίνουν στις σοβαρότερες περιπτώσεις.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή, μιας και δεν υπάρχει ούτε η ελάχιστη καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών που «θερίζουν» τους εργαζόμενους. Οσοι σακατεύονται από αυτές είναι «τυχεροί» αν συνταξιοδοτηθούν με το χαρακτηρισμό της «κοινής νόσου» και όσοι δε συγκεντρώνουν τα ποσοστά αναπηρίας ή συνεχίζουν τσακισμένοι τη δουλιά, αφήνονται στη μοίρα τους.


ΠΟΕΣΥ
Μπροστά στο 3ο Συνέδριο

Αρχίζει αύριο το 3o Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας, της ΠΟΕΣΥ, στην Αθήνα. Θα συμμετέχουν 123 αντιπρόσωποι εκλεγμένοι από την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜ-Θ, την Ενωση Συντακτών Θεσσαλίας και Στερεάς-Εύβοιας, την Ενωση Πελοποννήσου - Ηπείρου - Ιονίων νήσων και την Ενωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου, οι οποίοι και θα εκλέξουν νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία.

Οπως αναμένεται, στο Συνέδριο θα κυριαρχήσουν τα θέματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της αντιπολεμικής, φιλειρηνικής δράσης, τα ζητήματα της τρομοκρατίας και της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών και, σε σχέση μ' αυτά, των επιπτώσεων στα ΜΜΕ και της δημοκρατικής αντικειμενικής ενημέρωσης που πλήττεται. Επίσης, ζητήματα που αφορούν το όλο και περισσότερο έντονα αντεργατικό τοπίο που διαμορφώνεται για τους δημοσιογράφους, με τις αρκετές απολύσεις σε ΜΜΕ, την καταπάτηση ΣΣΕ και ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων από τους ιδιοκτήτες. Ενώ, και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ απειλούνται, ενόψει της γενικότερης κυβερνητικής επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου της ΠΟΕΣΥ, την παραπέρα αγωνιστική ανασυγκρότηση του δημοσιογραφικού συνδικαλιστικού κινήματος και την προώθηση της δημιουργίας Συνδικάτου Τύπου και ΜΜΕ. Ομως, εμπόδια στην προοπτική αυτή, μπαίνουν, πρώτα απ' όλα, από το ισχύον "περίεργο" εκλογικό σύστημα που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδες καταστάσεις, αλλά και να αξιοποιηθεί για αποκλεισμό ζωντανών - αγωνιστικών δημοσιογραφικών δυνάμεων από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

Η αδυναμία αυτή, βέβαια, αναγνωρίζεται γενικότερα και διαπιστώνεται η ανάγκη για το ξεπέρασμά της, με τη συνεργασία όλων όσοι συμφωνούν στην ανάγκη, μέσα σε μια σχετικά σύντομη μεταβατική περίοδο, να προωθηθεί η τροποποίηση του καταστατικού της ΠΟΕΣΥ, ενώ, ταυτόχρονα, θα αντιμετωπίζονται σε μια ενωτική αγωνιστική κατεύθυνση τα γενικότερα και ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Ωστόσο, η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΝ αρνείται την προοπτική αυτή, προκρίνοντας, καθώς φαίνεται, μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι ευθύνη όλων, αν το 3ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ θα δώσει ή όχι ώθηση στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσιογράφων.

«Κοκορομαχούν», συναινούν, παραπλανούν

Η γνωστή σικέ αντιπαράθεση - και πλέον καθιερωμένη λίγο πριν τις γιορτές - για την καταβολή ή όχι των συντάξεων και των Δώρων, αναβίωσε χτες μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με αφορμή την κατάθεση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή από βουλευτές της τελευταίας. Πρόκειται για μια ακόμα κοκορομαχία άνευ πραγματικού αντικειμένου, που μοναδικό σκοπό έχει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή και οι δύο πλευρές συμφωνούν για την κατεύθυνση της ασφαλιστικής ανατροπής και προετοιμάζονται για την επίθεση σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Νέος κύκλος «εθελούσιων απολύσεων»

Η ΕΣΑΚ Τράπεζας Πειραιώς καταγγέλλει τη διοίκηση και τονίζει «κανένας στην ανεργία, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους»

Το κύμα των απολύσεων, υπό τον εκσυγχρονιστικό τίτλο «εθελούσια έξοδος», στις ιδιωτικές τράπεζες συνεχίζεται και διογκώνεται. Τη σκυτάλη πήρε αυτή τη φορά η Τράπεζα Πειραιώς. Ο νέος κύκλος απολύσεων ξεκινά αφού πρώτα η διοίκηση της Τράπεζας υποβάθμισε υπηρεσιακά εκατοντάδες υπαλλήλους (γεγονός που καταγράφηκε σε πορίσματα της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και δικαστικές αποφάσεις) και παραβίασε συστηματικά τους οργανισμούς υπηρεσίας. Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τράπεζας Πειραιώς, η διοίκηση της Τράπεζας καλεί «με το πιστόλι στον κρόταφο» τους εργαζόμενους να βάλουν «οικειοθελώς» το κεφάλι τους στη λαιμητόμο της ανεργίας. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται η ευθύνη της ηγετικής ομάδας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ), που. με την άρνησή της να υπερασπίσει τα θεσμικά κεκτημένα των τραπεζοϋπαλλήλων, καλλιεργεί κλίμα απογοήτευσης στους εργαζόμενους σχετικά με το μέλλον των εργασιακών σχέσεων και τους οδηγεί στην απεγνωσμένη απόφαση να συναινέσουν στην απόλυσή τους. Στην ίδια ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Τράπεζας Πειραιώς καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συσπείρωση με το σύνθημα: «Κανένας στην "εθελούσια" απόλυση, κανένας στην ανεργία. Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ