ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Παραπλανητικό «σήμα κινδύνου»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο τη «γνήσια» αγωνία της για την πορεία των ολυμπιακών έργων δεν εξέφραζε το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου. Πολύ περισσότερο, που η εκπομπή του σήματος -όπως λένε οι πληροφορίες- έγινε από του Μαξίμου, σε συνεννόηση με την υπουργό. Και μπορεί, βέβαια, να κρύβει διάφορα η εκπομπή αυτή, αλλά ένας στόχος είναι αρκετά φανερός. Η κυβέρνηση επισείοντας τον κίνδυνο να μη γίνουν κάποια έργα, επιδιώκει «να λυθούν τα χέρια της» για να τα κάνει όπως θέλει, χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Εκβιάζει δηλαδή την ένοχη σιωπή και συνενοχή ακόμα και αρμόδιων οργάνων, αφού τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη «δείχνουν» προς την πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ.ο.κ, σαν «εμποδίων» στο έργο τους!. Από την άλλη, το κόστος των ολυμπιακών έργων ήδη έχει διπλασιαστεί και πάει για τριπλασιασμό(!) και η κυβέρνηση δε θέλει να ακούγονται «ενοχλητικές» φωνές ούτε γι' αυτό ούτε για κάποιες απευθείας αναθέσεις ή ό,τι άλλο έχει κατά νου. Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πανάκριβα αυτή την υπόθεση, αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσει ανενόχλητους.

Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα

Τη στιγμή που οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ομολογία τού εκεί διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων, έχουν «τελματώσει», τη στιγμή που η «κοινή γνώμη» ακόμα και στη Βρετανία και τις ΗΠΑ μετατοπίζεται σταδιακά και τάσσεται ολοένα και περισσότερο υπέρ της παύσης των βομβαρδισμών που δολοφονούν αθώους αμάχους, αυτή τη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επικαλείται «αξιόπιστες πληροφορίες» για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στο έδαφος των ΗΠΑ και μάλιστα «εντός της βδομάδας»! Την ίδια στιγμή, επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τσέινι μεταφέρθηκε, πάλι, σε μυστική ασφαλή τοποθεσία...

Μόνο αφελείς δε θα συσχέτιζαν μεταξύ τους τις παραπάνω εξελίξεις. Και από αυτή την άποψη είναι εύστοχη η επισήμανση από το χτεσινό άρθρο της «Ελευθεροτυπίας»: «Οταν οι μυστικές υπηρεσίες έχουν "αξιόπιστες πληροφορίες" και μάλιστα από "διαφορετικές πηγές", όπως βεβαιώνει ο επικεφαλής της νέας υπηρεσίας Τομ Ριτζ, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Γιατί δεν μπορούν να αποτρέψουν τη νέα τρομοκρατική επίθεση; Είναι δυνατόν να υπάρχουν "αξιόπιστες πληροφορίες", χωρίς να υπάρχει επαφή των πληροφοριοδοτών με το δίκτυο των τρομοκρατών; Εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι "αξιόπιστες" τρομοκρατικές πληροφορίες δημοσιοποιούνται, για να συντηρηθεί το κλίμα ανοχής στην κοινή γνώμη, ώστε να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, ενώ έχει αποδειχτεί ότι οδήγησαν σε αδιέξοδο».

Διαγωνισμός υποτέλειας

«Στης Δέσπως την ποδιά σφάζονται παλικάρια...» λέει ένα παλιό δημοτικό τραγούδι, αλλά σήμερα, τα... παλικάρια σφάζονται στην ποδιά του Μπους, της «αντιτρομοκρατικής» λυκοσυμμαχίας και της πολεμικής εκστρατείας της. Μόλις η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την ετοιμότητά της να συνεισφέρει ακόμη και με έμψυχο στρατιωτικό δυναμικό στον πόλεμο του Μπους, έσπευσαν και οι δικοί μας κυβερνώντες να κάνουν ανάλογες δηλώσεις. Δε μας έχει ζητηθεί, αλλά δεν έχουμε πει και όχι, είχε δηλώσει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τότε υπουργός Αμυνας, άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας «δεν μπορώ να προδικάσω»... Στο Πακιστάν πήγε τις προάλλες ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Εκεί θα βρίσκεται αύριο και ο Γ. Παπανδρέου. Και πάει λέγοντας. Βέβαια, τι νομίζατε, θα αφήναμε την τουρκική ηγεσία να αναδειχτεί σε προθυμότερο υπηρέτη των ΗΠΑ και των όποιων πολεμόχαρων σχεδίων και επιδιώξεων της «νέας τάξης» στην περιοχή μας;

Κάποτε, οι αποικιοκρατικές και μετά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, προκειμένου να έχει αποτελέσματα η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», μοίραζαν μπιχλιμπίδια και καθρεφτάκια στις εκάστοτε αυτόχθονες ελίτ. Τώρα, φαίνεται, πως ούτε αυτό δε χρειάζεται...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δυναμικό ξεκίνημα

Πρώτη μέρα, σήμερα, της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ και οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, με το κουπόνι στο χέρι απευθύνονται στους συναγωνιστές στους καθημερινούς αγώνες, στους ψηφοφόρους του Κόμματος, όσο γίνεται πιο πλατιά στο λαό, για να ενισχύσουν οικονομικά το ΚΚΕ. Είναι σημαντικό ζήτημα να έχει το ΚΚΕ τα οικονομικά μέσα για να στηρίξει και να ενισχύσει ακόμη πιο αποφασιστικά την πολιτική δράση του.

Η υπόθεση της προώθησης της πολιτικής του ΚΚΕ, η δράση για την συγρότηση κοινωνικοπολιτικών συσπειρώσεων στα διάφορα μέτωπα πάλης με προοπτική το λαϊκό μέτωπο, απαιτεί τη δραστήρια συνειδητή δουλειά όλων μας, μελών και στελεχών του Κόμματος, των φίλων και των οπαδών του, αλλά η προώθηση της πολιτικής του εξαρτάται επίσης, στο μέγιστο βαθμό, από την οικονομική στήριξη. Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο κατανοητό, αν αναλογιστούμε πως τα αστικά κόμματα έχουν απλόχερα την οικονομική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου ώστε να προωθούν τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Ο ρόλος και οι υποχρεώσεις του ΚΚΕ, όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση της ΚΕ, αυξάνουν σήμερα καθώς η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού παίρνει ανοιχτό πολεμικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Και, το ΚΚΕ επιβάλλεται να ξεδιπλώσει πλατιά, ενωτική, μαζική πολιτική δράση και να εντείνει τις προσπάθειες για αγωνιστική συσπείρωση του λαού για την απόκρουση της νέας αντιλαϊκής επίθεσης. Για το δυνάμωμα του φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για απεμπλοκή της χώρας μας από τον άδικο αυτό πόλεμο κατά των λαών.

Ετσι, απευθυνόμαστε θαρρετά, στον ευρύτερο δυνατό αριθμό οπαδών και φίλων, ψηφοφόρων του Κόμματος. Μιλάμε ανοιχτά στον κάθε εργαζόμενο, στον καθένα ανεξάρτητα από την πολιτική του ένταξη, σ'όλους όσοι αναγνωρίζουν το ρόλο του ΚΚΕ για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών του δικαιωμάτων, την πάλη για νέες λαϊκές κατακτήσεις και βελτίωση της ζωής του. Επίσης, για την υπεράσπιση της ΕΙΡΗΝΗΣ, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ακεραιότητας της χώρας, στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλιστικό αύριο του τόπου.

Μπροστά στη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2001, οι κομμουνιστές θέτοντας ως καθήκον τους την επιτυχία της, την κάλυψη και υπερκάλυψη των ατομικών στόχων και του συνολικού πλάνου του Κόμματος, είναι βέβαιο ότι παίρνουν όλα τα μέτρα γι' αυτήν την επιτυχία. Και, επειδή «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται», στο χέρι των κομμουνιστών είναι να πετύχουν ένα δυναμικό ξεκίνημα, για την υπερκάλυψη των στόχων της πρώτης μέρας. Ταυτόχρονα, μεθοδικά, με πρόγραμμα και ενδιάμεσους στόχους, προχωρούμε αποφασιστικά στα επόμενα βήματα, συνδέοντας την πολιτική δουλιά και δράση με την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος. Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης αποτελεί ουσιαστική συμβολή στη νίκη του λαϊκού κινήματος.

«Νέα τάξη»

Οπου βάζει

το ποδάρι

δε φυτρώνει

ούτε χορτάρι,

χαλασμός ξεσπάει

και δίνη

κι η ζωή

κερί που σβήνει.

*

Οπου πάει,

όπου σιμώνει,

σβήνει ο ήλιος

και νυχτώνει

και στο θόλο

πάνω βγαίνει

μια σελήνη

ματωμένη.

*

Οπου απλώσει

μαύρο χέρι,

ξεψυχάει

το περιστέρι,

κουρελόχαρτα

οι νόμοι

κι αναζεί

η πόρνη Ρώμη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ