ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
«Πανηγυρισμοί» ενώ έρχονται οι ανατροπές

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στις δυο τράπεζες και στην ΟΤΟΕ δηλώνουν υπέρ της συγχώνευσης, εκφράζοντας «ευχές» για την τύχη των εργαζομένων. Σε αγώνα καλούν τα στελέχη της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Η «επόμενη μέρα» της ανακοίνωσης για τη συγχώνευση των τραπεζών Εθνική και Alpha βρήκε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στους συλλόγους των δυο τραπεζών και στην ΟΤΟΕ να εκφράζουν την ικανοποίησή τους και κάτι παραπάνω για τις εξελίξεις, παρόλο που είναι δεδομένο πως την «κατάλληλη» στιγμή θα αρχίσουν οι απολύσεις με διάφορους τρόπους και ονόματα, καθώς και η ανατροπή εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων των 24.000 περίπου εργαζομένων.

Αντίθετα, η ΕΣΑΚ Τραπεζών και τα στελέχη της στις υπό συγχώνευση τράπεζες καλούν τους εργαζόμενους σε αγώνα ενάντια σε κάθε αντεργατική μεθόδευση που μπορεί να ακολουθήσει. Εξάλλου, υπάρχει το προηγούμενο απολύσεων και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων σε άλλες τράπεζες που ιδιωτικοποιήθηκαν - συγχωνεύτηκαν.

Χτες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του προεδρείου του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής και του διοικητή της Τράπεζας Θ. Καραντζά. Η πλειοψηφία της διοίκησης χαρακτήρισε σημαντική τη συγχώνευση και εξέφρασε την ικανοποίησή της από τις δεσμεύσεις του διοικητή ότι δε θα γίνουν απολύσεις και ότι δε θα περιοριστεί το δίκτυο. Την πεποίθησή του ότι δε θα χάσουν οι εργαζόμενοι, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Αν. Γκιάτης με δηλώσεις του.

Ωστόσο κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον αφελές, καθώς και οι δυο τράπεζες είχαν σημαντική ανάπτυξη με υποκαταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Της Alpha μόνο είναι περίπου 400, οπότε είναι αναμενόμενες οι αλληλοκαλύψεις. Ανάλογη κατάσταση θα δημιουργηθεί στα κεντρικά, με υπηρεσίες που δεν μπορεί παρά να συγχωνευτούν. Είναι επίσης δεδομένο ότι θα επιδιωχτεί μείωση του μισθολογικού κόστους και ότι η νέα τράπεζα δε θα διστάσει να ακολουθήσει τις «ελαστικότητες» στα ωράρια και στις εργασιακές σχέσεις, όπου και οι άλλες τράπεζες είναι «πρωτοπόρες». Αυτό που τελικά κυριαρχεί είναι ότι θα ακολουθηθεί η μέθοδος των κινήτρων για «εθελούσια έξοδο».

Η ΟΤΟΕ, με ανακοίνωσή της, «πανηγυρίζει» για τη συγχώνευση, τονίζει ότι θα «συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος» και διεκδικεί συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες, θεωρώντας, συμπληρωματικά, «κρίσιμης σημασίας» τη διασφάλιση της απασχόλησης, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτές τις «ευχές» τις έχει εκφράσει η πλειοψηφία και σε άλλες περιπτώσεις, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους, τους οποίους δεν κινητοποίησε.

Μιλώντας στο «Ρ», ο Δ. Πολίτης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου της Εθνικής και στέλεχος της ΕΣΑΚ, τόνισε: «Βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη συγχώνευση των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συγχώνευση αυτή εντάσσεται στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατ' εντολή του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτή η επιλογή στοχεύει στη συγκέντρωση του κεφαλαίου, στην παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Σ' αυτή τη συγχώνευση "μαμούθ" είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι δε θα υπάρξουν συνέπειες για τους 24.000 εργαζόμενους. Πιστεύουμε πως βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα υπάρξουν απολύσεις με οποιαδήποτε μορφή, "εθελούσιες έξοδοι", μετακινήσεις, ελαστικές μορφές απασχόλησης, επέκταση του καθεστώτος των "ενοικιαζόμενων" εργαζομένων.

Σημαντική θα είναι η ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και στο ωράριο εργασίας, ενώ αναμένεται η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των ταμείων μας».

Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι οι ηγεσίες στην ΟΤΟΕ και στον ΣΥΕΤΕ συμφωνούν και διευκολύνουν το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής και κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν με την ανάπτυξη της πάλης τους μέσα από τις ταξικές δυνάμεις, την ΕΣΑΚ και το ΠΑΜΕ.

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Δηλώνουν ικανοποιημένοι και αναζητούν μιμητές

Θα πρέπει να δούμε και άλλες, τέτοιου είδους, προσπάθειες και από άλλους κλάδους και όχι μόνο από τον τραπεζικό χώρο, λέει η ηγεσία του ΣΕΒ

Τα εύσημα της ηγεσία του ΣΕΒ, απέσπασε η κυβερνητική απόφαση, για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την ιδιωτική Alpha Bank, που επισφραγίστηκε με τη συμφωνία των επικεφαλής των δύο ιδρυμάτων. Του διορισμένου από την κυβέρνηση διοικητή της ΕΤΕ Θ. Καρατζά και του προέδρου της Alpha Bank Γ. Κωστόπουλου, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών μετόχων της ιδιωτικής τράπεζας. Σχολιάζοντας τη μεγαλύτερη συγχώνευση που δρομολογήθηκε στην ελληνική οικονομία με την απόφαση των δύο πλευρών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος, αφού σημείωσε πως- μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης- «η οικονομία μας μπήκε σε μια νέα δυναμική φάση στην προσπάθεια της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας, τόσο από την πλευρά του κράτους όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων», πρόσθεσε με νόημα: «Την κίνηση αυτή της Εθνικής και της Alpha νομίζω ότι θα πρέπει να την πάρετε ως παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν σ' αυτή την προσπάθεια και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε πως «το αποτέλεσμα αυτής της πράξεως θα είναι μία καλύτερη εξυπηρέτηση για τον επιχειρηματία, αλλά και για το κοινό» και πως οι βιομήχανοι βλέπουν «με μια πολύ θετική ματιά αυτή την εξέλιξη. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε και άλλες, τέτοιου είδους, προσπάθειες και από άλλους κλάδους και όχι μόνο από τον τραπεζικό χώρο».

Σε σχετική ερώτηση, αν από αυτή την εξέλιξη θα υπάρξει επιβάρυνση στο προσωπικό, ο Λ. Αντωνακόπουλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις, δηλώνοντας διπλωματικά πως «στη συγκεκριμένη περίπτωση συγχώνευσης δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε και μείωση προσωπικού». Εσπευσε μάλιστα να δώσει και έναν τόνο αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως «όταν δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, δημιουργείται και μια νέα προοπτική για νέες θέσεις εργασίας». Σε άλλη ερώτηση, αν η ηγεσία του ΣΕΒ θεωρεί πως τέτοιες κινήσεις αποτελούν και απάντηση, μια άμυνα, στη διεθνή οικονομική ύφεση; απάντησε καταφατικά.

Το ΕΒΕΑ

Την ικανοποίησή του για τη συγχώνευση έσπευσε να εκφράσει ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Τμήματος της Αθήνας (ΕΒΕΑ) Ελ. Κούρταλης. Σε χτεσινή του δήλωση κάνει λόγο για «σύζευξη του ιδιωτικού και κρατικού τομέα σε ένα χώρο στρατηγικής σημασίας» που μεταξύ των άλλων «δημιουργεί ένα νέο τραπεζικό κολοσσό ικανό να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά». Ο ίδιος εκτιμά εκ μέρους των εμποροβιομηχάνων ότι η συγχώνευση αυτή «θα βοηθήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον», καθώς περιμένουν «παροχή υψηλότερων επιπέδων υπηρεσιών μα χαμηλότερο κόστος».

ΝΔ
Προσχηματικές επιφυλάξεις

Με επιφυλάξεις, οι οποίες έχουν να κάνουν περισσότερο με το αν και πόσο ενισχύεται η θέση της κυβέρνησης στη διαμάχη εξουσίας και όχι με την εφαρμοζόμενη πολιτική, αντιμετωπίζει η ηγεσία της ΝΔ την απόφαση συγχώνευσης.

Αυτό που προβληματίζει τη Ρηγίλλης είναι οι πολιτικές προεκτάσεις της παραπάνω επιχειρηματικής κίνησης και όχι βέβαια οι επιπτώσεις στην οικονομία («δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων») και στους εργαζόμενους, οι οποίες προβάλλονται προσχηματικά και μόνο σαν «αντίβαρο» που θα μειώνει την «επιτυχία» της κυβέρνησης.

Το θέμα συζητήθηκε χτες σε σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή, μετά το πέρας της οποίας ο αρμόδιος συντονιστής επί οικονομικών της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, δήλωσε: «Πάγια θέση της ΝΔ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση της οικονομίας και ενίσχυση του ανταγωνισμού. Από τα παραπάνω θα κριθεί και η συγχώνευση. Περιμένουμε και θα δούμε». Η ΝΔ περιμένει να δει το κείμενο της συμφωνίας των δύο τραπεζών, για να διαπιστώσει «αν πρόκειται για αποκρατικοποίηση της Εθνικής ή κρατικοποίηση της Alpha» όπως έλεγε στέλεχός της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «το εγχείρημα της συγχώνευσης των δυο τραπεζών θα κριθεί: Πρώτον: Από το εάν θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία. Δεύτερον: Από το κατά πόσον θα μειώσει το τραπεζικό κόστος και θα αποβεί ευεργετική για τους καταναλωτές, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Τρίτον: Από το εάν, τελικώς, η συμφωνία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο συγκεντρωτισμό και κρατικό έλεγχο της εθνικής οικονομίας».

Αλλα στελέχη όμως ζητούν μια πιο ξεκάθαρη στάση και τάσσονται υπέρ της άνευ όρων και «αστερίσκων» υποστήριξης του εγχειρήματος. «Η συγχώνευση αυτή είναι μια ιδιαίτερα θετική και σημαντική εξέλιξη, που βοηθάει την αγορά και κυρίως δημιουργεί μια καλή ανταγωνιστικότητα σε επίπεδο ελληνικής τραπεζικής αγοράς προς την ευρωπαϊκή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ