ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ενιαία αγωνιστική απάντηση

Από την πρόσφατη εξόρμηση του ΠΑΜΕ στον «Ευαγγελισμό»
Από την πρόσφατη εξόρμηση του ΠΑΜΕ στον «Ευαγγελισμό»
Ο πόλεμος, η κυβερνητική επέλαση στη δημόσια υγεία με τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση, οι εργασιακές σχέσεις και τα εισοδηματικά συνιστούν το ενιαίο πλαίσιο της επίθεσης του κεφαλαίου στην εργατική τάξη και αυτό που με αντίστοιχα ενιαίο τρόπο οι εργαζόμενοι της Αθήνας πρέπει να αντιμετωπίσουν αγωνιστικά το επόμενο διάστημα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα και η απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης της γραμματείας του Συντονιστικού των Σωματείων, Συνδικάτων και συνδικαλιστών της Αθήνας καθώς όπως εκτιμήθηκε, ο πόλεμος είναι άμεσα συνδεδεμένος με τη συνολικότερη επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Στα πλαίσια αυτά η Γραμματεία του Συντονιστικού αποφάσισε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης όλων των μετώπων που ανοίγονται.

Ειδικότερα για το θέμα του πολέμου επαναβεβαίωσε τη συμμετοχή των εργαζομένων της Αθήνας στο συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη και αποφάσισε να εντείνει τη δράση μέσα από τα σωματεία - με περιοδείες, μοίρασμα ανακοινώσεων - ώστε να διευρυνθεί και να πλατύνει ακόμα περισσότερο το αντιπολεμικό μέτωπο. Οσον αφορά το θέμα των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σειρά περιοδειών σε νοσοκομεία και έκδοση ανακοίνωσης ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τους στόχους της κυβέρνησης. Αποφασίστηκε να διοργανωθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη πλατιά Παναθηναϊκή σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων για το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης σε συνδυασμό και με τα άλλα ζητήματα.

Οπως σημειώθηκε ειδικότερα στη συνεδρίαση της Γραμματείας, ο βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη της πάλης των εργαζομένων και του λαού, καθώς αυτός χρησιμοποιείται από το μεγάλο κεφάλαιο ώστε να εντείνει ακόμα περισσότερο την επίθεσή του στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ως μια τέτοια επίθεση χαρακτηρίστηκε και η πρόσφατη απόφαση για τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία που, όπως τονίστηκε, εντάσσεται σε συνολικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την υγεία και να περικόψει τις κοινωνικές δαπάνες (βλέπε πολεμικό προϋπολογισμό). Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ακόμα ότι το θέμα των ιατρείων εντάσσεται άμεσα και στην επίθεση της κυβέρνησης στην κοινωνική ασφάλιση. Πρέπει, όπως επισήμαναν οι συνδικαλιστές, οι εργαζόμενοι να πάρουν το θέμα στα χέρια τους και να μην επιτρέψουν να περάσει αναίμακτα, όπως σχεδιάζεται, από την κυβέρνηση.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Εφαρμογή της απόφασης με «διορθώσεις»

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, παρά τη γενική κατακραυγή, επιμένει χρησιμοποιώντας διπλή γλώσσα

Για κάποιες διορθώσεις -που δεν αναιρούν όμως το χαρακτήρα του χαρατσιού ούτε τη γενικότερη επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της υγείας- στην υπουργική απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία μίλησε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ταυτόχρονα ο υπουργός Υγείας για να στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης δε διστάζει να χρησιμοποιήσει διπλή γλώσσα: Ετσι στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ υποστήριξε ότι με την απόφαση αυτή δεν αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, με χτεσινές επίσης δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Σκάι 100,4» είπε ότι το «ΕΣΥ είναι νοθευμένο και ότι είναι κατ' επίφαση δημόσια τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας».

Στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα γίνουν διορθώσεις στο σχέδιο της υπουργικής απόφασης για τα ιδιωτικά ιατρεία. «Είναι ένας χρήσιμος θεσμός, χωρίς να αναιρεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας» υποστήριξε ο Αλ. Παπαδόπουλος, ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι τελεί υπό συνθήκες τρομοκρατίας, λαϊκισμού και δημαγωγίας! Ετσι προσπαθεί να προσπεράσει ο υπουργός τη γενική αποδοκιμασία για μια απόφαση που επιβαρύνει τους ασθενείς και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος υγείας.

Μάλιστα ο Αλ. Παπαδόπουλος δε δίστασε να μετέλθει... τρομοκρατική φρασεολογία για να στηρίξει την απόφασή του: «Στο τέλος της δεκαετίας θα δοθούν όλα στον ιδιωτικό τομέα και για να το αποφύγουμε αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα», είπε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι θα γίνει ένας επανασχεδιασμός στα νοσοκομεία με βάση τις νέες δομές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, (όπως είναι το νέο νοσοκομείο στο Χαϊδάρι). Ο Αλ. Παπαδόπουλος δεν ξέφυγε από την παγίδα που χρησιμοποίησαν προκάτοχοί του ότι για τις νέες δομές θα χρησιμοποιηθεί -χωρίς ένα συνολικό σχεδιασμό- η μεταφορά κλινικών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.

Στη συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ ο υπουργός είπε ακόμα:

  • Την Τετάρτη στη συζήτηση του προϋπολογισμού περιμένει να δει τι θα γίνει με τις νέες προσλήψεις. Στα τέλη του Νοέμβρη θα ξέρει την κατανομή των προσλήψεων.
  • Στο τέλος της βδομάδας δημοπρατείται το Κέντρο Υγείας στο Ολυμπιακό Χωριό.
  • Το μεγάλο πρόβλημα είναι στη δημόσια υγεία. «Εχουμε πρόβλημα με τους μετανάστες που δεν ξέρουμε τι αρρώστιες κουβαλάμε» είπε ο υπουργός.
  • Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είπε ότι είναι σε καλή πορεία αν και είπε ότι και εκεί να πάνε πιλοτικά. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΙΚΑ και πρόσθεσε ότι το «ποιος θα χρηματοδοτεί τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) είναι ένα μεγάλο θέμα».
Καταγγελία της ΕΝΙΘ

Την απόφαση του υπουργού Υγείας για λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων μέσα στα Δημόσια Νοσοκομεία με τιμές μάλιστα προκλητικά μεγάλες, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Η ΕΝΙΘ απαιτεί την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης αυτής υπουργικής απόφασης και την καθιέρωση δωρεάν, για τους πολίτες, απογευματινών ιατρείων με τη δυνατότητα όλων των υγειονομικών που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά, αμειβόμενοι αντίστοιχα με τη δυσκολία, την εξειδίκευση και την ευθύνη του λειτουργήματος τους. Ακόμη απαιτεί να αναπτυχθεί επιτέλους η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την ίδρυση των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, την αναβάθμιση όλων των περιφερειακών - αγροτικών ιατρείων της χώρας, καθώς και την καθιέρωση του οικογενειακού ιατρού για όλους τους πολίτες, με πληρωμή αποκλειστικά από την πολιτεία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση και ολοκλήρωση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών και λειτουργιών του. Δε χρειάζεται εκχώρηση στην κερδοσκοπία. Η ΕΝΙΘ καλεί όλους τους κοινωνικούς φορείς και ειδικά τα συνδικάτα των εργαζομένων σε σύσκεψη για την αποτροπή, με κάθε αναγκαίο αγώνα, της επιχείρησης διάλυσης της δημόσιας υγείας», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΝΙΘ.

Επιχείρηση τρομοκράτησης των ΑμΕΑ

Εγινε προσπάθεια να μη συμμετάσχουν στην προχτεσινή συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Τους μηχανισμούς τρομοκράτησης και χειραγώγησης των αναπήρων που ενεργοποιήθηκαν για να εμποδίσουν τη συμμετοχή των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) στη μεγάλη παναναπηρική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε προχτές, κατήγγειλαν στο «Ρ» συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος που διοργάνωσε την κινητοποίηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση της διοίκησης του ΟΑΕΔ που έδωσε εντολή στη διεύθυνση του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ Γαλατσίου, να εμποδίσει τη συμμετοχή των ανέργων καταρτιζόμενων του συγκεκριμένου κέντρου. Στάση που καταγγέλθηκε επανειλημμένα στην προχτεσινή συγκέντρωση. Μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν ότι η διεύθυνση της σχολής, που ήξερε δήθεν «ποιος οργάνωνε την κινητοποίηση και ποιοι ήταν οι συνδικαλιστές εκ μέρους της Επιτροπής», επισκέφτηκαν τους καταρτιζόμενους του Κέντρου και δήλωναν ότι η Επιτροπή δεν εκπροσωπεί κανέναν, είναι κομματική και απειλούσαν τους μαθητές που ήθελαν να κατέβουν στη συγκέντρωση ότι θα διώκονταν από το κέντρο αν συμμετείχαν. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να κλειδώσουν τα πράγματα σπουδαστών για να μην μπορέσουν να φύγουν. Οι μαθητές βέβαια τους γύρισαν την πλάτη παίρνοντας μαζικά μέρος στη συγκέντρωση. Ανάλογες ενέργειες έγιναν σε δημόσιες επιχειρήσεις που απασχολούν αναπήρους και αντιμετωπίστηκαν με ανάλογο τρόπο.

Τον ίδιο ρόλο έπαιξε και Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ) με τις ανακοινώσεις της, αλλά και λεγόμενοι συνδικαλιστές της ΕΣΑΕΑ ασκώντας εκβιασμούς σε συνδικαλιστές οργανώσεων μελών της ΕΣΑΕΑ.

Μέλη της επιτροπής σημείωναν ότι τα κρατικά και τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια αγνόησαν την κινητοποίησή τους. «Αν, σημείωναν, κάποιος ανάπηρος εκλιπαρούσε τη φιλευσπλαχνία κάποιου φιλανθρώπου θα μπορούσε να γίνει και πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών τους. Το ότι εκατοντάδες ανάπηροι αγωνιστικά και με αξιοπρέπεια διεκδίκησαν το δικαίωμά τους για ζωή με δικαιώματα, δεν έγινε θέμα ούτε καν στα μικρά τους δελτία ειδήσεων. Τα ΑμΕΑ με την ενότητα και τον αγώνα μας θα κατακτήσουν το δικό μας βήμα ενημέρωσης».

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Τα «αχρηστεύουν» επίτηδες...

Οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό και σε τεχνολογικό εξοπλισμό καθιστούν αδύνατη την ουσιαστική λειτουργία τους

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βαυκαλίζεται πως προωθεί τη «μεγάλη μεταρρύθμιση» στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εκεί - υποστηρίζει - αποβλέπουν τα πολλά νομοθετήματα και τα απανωτά μέτρα που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Ομως, είναι «ηλίου φαεινότερον» ότι αυτή η «μεταρρύθμιση» οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του εναπομείναντος ΕΣΥ και σε πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Βεβαίως, αν το πεις αυτό στον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, θα «εισπράξεις» τη βρισιά «είσαι λαϊκιστής», αλλά ποιος αμφισβητεί, πλέον, ότι, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα μας, επιχειρείται η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα της Υγείας, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται κερδοσκοπικά στο χώρο; Τι άλλο δείχνουν, άλλωστε, οι τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπους και εξοπλισμό που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και οι οποίες διώχνουν ασθενείς προς τα μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα;

Το σημερινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» είναι για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στη Θεσσαλία, για τις ελλείψεις που υπάρχουν και οι οποίες καθιστούν αδύνατη την ουσιαστική λειτουργία τους.

Ενας εκ των νέων υφυπουργών της κυβέρνησης, ο Εκτωρ Νασιώκας, γνωρίζει από κοντά το μέγεθος και τις αιτίες αυτών των προβλημάτων, καθότι διατέλεσε διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας στη Λάρισα. Επομένως, θα μπορούσε, αν ήθελε ο ίδιος κι αν «επέτρεπε» η κυβέρνηση, να δώσει ουσιαστικές λύσεις...

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα και τα πέντε ΚΥ υπολειτουργούν εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό και λόγω της περικοπής των εφημεριών, ενώ τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Στο ΚΥ Τυρνάβου από τους 3 παιδιάτρους που προβλέπονται υπάρχουν 2, από τους 2 ακτινολόγους μόνο ένας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο στο Κέντρο Υγείας έγιναν 16.032 μικροβιολογικές εξετάσεις, τις οποίες κλήθηκε να τις κάνει μόνο ένας μικροβιολόγος, καθώς μία οργανική θέση γιατρού αυτής της ειδικότητας παραμένει κενή εδώ και χρόνια. Και όσον αφορά στα εννέα ΠΙ της περιοχής, τα μισά περίπου στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια.

Κοντά στις 60.000 φτάνει το καλοκαίρι ο πληθυσμός στα παράλια της περιοχής του Αγιοκάμπου μαζί με τους παραθεριστές. Στα ΠΙ, όμως, του Αγιοκάμπου, της Σωτηρίτσας και της Βελίκας δε γίνονται εφημερίες γιατρών και δεν υπάρχουν καθόλου νοσηλευτές, αφού το υπουργείο Υγείας «δεν τις δικαιολογεί», με το πρόσχημα ότι «δεν τις προβλέπει η νομοθεσία». Τα βαριά έκτακτα περιστατικά (καρδιακά κ.ά.), αλλά και πιο «ελαφρά», όπως τα μικροατυχήματα των παραθεριστών, των ψαράδων που είναι συχνά, δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν.

Τεράστια προβλήματα δημιουργεί και η έλλειψη οδηγών για το μοναδικό ασθενοφόρο του ΚΥ Αγιάς, όπου υπάγονται τα ΠΙ, αφού είναι μόνο τρεις, από 5 που απαιτούνται, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να μένει ακάλυπτη μία βάρδια. Στο ΚΥ παραμένουν κενές 4 θέσεις παθολόγων γενικής ιατρικής, ενός παιδιάτρου, δεν υπάρχουν καρδιολόγοι και ορθοπεδικοί, ούτε «επισκέπτες» γιατροί όλων των ειδικοτήτων και λείπουν 6 νοσηλευτές. Οσον αφορά στον τεχνολογικό εξοπλισμό είναι ανύπαρκτος, ενώ το κτίριο χρειάζεται συντήρηση.

Κέντρο Υγείας χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές «λειτουργεί» στα Φάρσαλα, σε μία από τις μεγαλύτερες, σε πληθυσμό, επαρχίες της Λάρισας. Δεν υπάρχει ούτε ένας ακτινολόγος, οφθαλμίατρος, ορθοπεδικός, γυναικολόγος, νευροχειρουργός, ενώ μόνο ένας παιδίατρος εξυπηρετεί χιλιάδες περιστατικά. «Φρένο» στην εξυπηρέτηση των ασθενών βάζει και η έλλειψη οδηγών για το ασθενοφόρο.

Στα πιο απομακρυσμένα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας, όπως στο ορεινό Λιβάδι, που απέχει αρκετά μακριά από την πόλη, βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα και ζουν 3.000 κάτοικοι, δεν υπάρχει Περιφερειακό Ιατρείο. Το ΚΥ Ελασσόνας διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύψει τα περιστατικά μιας τεράστιας σε έκταση επαρχίας, ενώ η πρόσληψη, τουλάχιστον, άλλων δύο οδηγών που χρειάζονται κωλυσιεργεί. Να σημειώσουμε ακόμα ότι δεν υπάρχει ακτινολόγος, ενώ από τις 10 οργανικές θέσεις παθολόγων που προβλέπονται οι 4 παραμένουν κενές και από τις 3 παιδιάτρων οι δύο.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο ΚΥ Γόννων.

Στη Μαγνησία

Και στα πέντε ΚΥ της Μαγνησίας η κατάσταση είναι άθλια.

Η κτιριακή υποδομή του ΚΥ Σκιάθου - ένα νησί το οποίο για έξι μήνες μετατρέπεται στη δεύτερη, μετά το Βόλο, μεγαλύτερη πόλη του νομού, καθώς στην αιχμή της τουριστικής περιόδου φιλοξενεί πάνω από 70.000 τουρίστες και τα περιστατικά είναι πάμπολλα - είναι ακατάλληλη, ο εξοπλισμός του είναι ανεπαρκής και οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες. Υπάρχουν μόνο 2 γιατροί του ΕΣΥ, 4 αγροτικοί, ένας παιδίατρος και 2 νοσηλεύτριες και απουσιάζουν παντελώς γιατροί των άλλων ειδικοτήτων. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ιατροδικαστή και κατάλληλου χώρου και εξοπλισμού για τη διατήρηση των νεκρών. Μάλιστα, έχει αναφερθεί περιστατικό κατά το οποίο νεκρός μεταφέρθηκε σε κατάσταση σήψης στη Λάρισα. Αναγκαία κρίνεται, δε, η αντικατάσταση του παμπάλαιου ασθενοφόρου και η αγορά ενός μόνιμου πλωτού μέσου για τη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία, καθώς πολλές φορές υπάρχουν μόνο τα καΐκια των ψαράδων για την εξυπηρέτηση των περιστατικών, ενώ το ελικοδρόμιο έχει τεθεί, σχεδόν, σε αχρηστία.

Παρόμοια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει και το ΚΥ της Σκοπέλου, όπως και το ΠΙ Αλοννήσου που υπάγεται σ' αυτό.

Με ένα μόνο ασθενοφόρο, που τις περισσότερες μέρες του χρόνου είναι χαλασμένο, το ΚΥ Αλμυρού εξυπηρετεί τις ανάγκες 30.000, περίπου, κατοίκων. Οσον αφορά τους γιατρούς, αποτελούν «είδος εν ανεπαρκεία» καθώς οι περισσότερες ειδικότητες - όπως ακτινολόγου, χειρουργού, γυναικολόγου - δεν υπάρχουν, ενώ οι εφημερίες έχουν «κοπεί».

Λιγότερα φαίνεται να είναι τα προβλήματα στο ΚΥ Αργαλαστής, το οποίο, όμως, χρειάζεται αναβάθμιση για να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο των κατοίκων, αλλά και των χιλιάδων τουριστών που επισκέπτονται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου το Πήλιο.

Στην Καρδίτσα

Στο ΚΥ Μουζακίου «αγιάτρευτη πληγή» αποτελούν οι ελλείψεις στα 24 ΠΙ, πολλά από τα οποία δε διαθέτουν ούτε ιατρικό κρεβάτι για την εξέταση των ασθενών, ενώ γενικότερα η κτιριακή και ξενοδοχειακή υποδομή είναι απαράδεκτη. Οπως αυτό της Πεζούλας του Δήμου Νευροκοπίου, το πλησιέστερο που υπάρχει στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, όπου ο πληθυσμός της στην αιχμή της τουριστικής περιόδου φτάνει τις 20.000 κατοίκους, ενώ υπάρχουν μόνο 2 αγροτικοί γιατροί και κανένας νοσηλευτής. Για την ορεινή και δυσδιάβατη, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, περιοχή του Μουζακίου, το ασθενοφόρο που διαθέτει το ΚΥ δε λειτουργεί όλη τη μέρα, καθώς μία βάρδια μένει ακάλυπτη εξαιτίας της έλλειψης οδηγού.

Στο ΚΥ Παλαμά εδώ και 3 χρόνια περιμένουν την πρόσληψη παιδιάτρου, ενώ οι 4 παθολόγοι δεν αρκούν. Οσον αφορά τους γιατρούς ειδικοτήτων, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται πως δεν κρίνει αναγκαίο την πρόσληψή τους, εξαναγκάζοντας τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να «τρέχουν» στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ή σε ιδιώτες γιατρούς.

Στο ΚΥ Σοφάδων είναι ακάλυπτο το 30% των οργανικών θέσεων ιατρικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 3 παιδιάτρους που προβλέπονται δεν έχει προσληφθεί κανείς, ενώ τραγικές είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Στα Τρίκαλα

Τις ανάγκες παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε 150 περίπου ασθενείς τη μέρα καλείται να καλύψει σε καθημερινή βάση το ΚΥ Φαρκαδώνας, χωρίς να διαθέτει το αναγκαίο ιατρικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Στο ΚΥ Πύλης, το ασθενοφόρο που κάνει μεγάλες διαδρομές στον ορεινό όγκο της περιοχής έχει αγοραστεί προ δεκαπενταετίας και ο αριθμός των οδηγών που απαιτούνται είναι ο διπλάσιος απ' αυτόν που υπάρχει. Ανύπαρκτος είναι και ο τεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ τα δύο, μόνο, άτομα που αποτελούν το διοικητικό προσωπικό «χρεώνονται» να κάνουν τις δουλιές της γραμματείας, αλλά και του λογιστηρίου του Κέντρου Υγείας.

Ανάλογα προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζει και το ΚΥ Καλαμπάκας.


Ελ. ΤΖ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Διαμαρτυρία για τη διακοπή των ελέγχων

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη διακοπή της λειτουργίας των περιφερειακών ελεγκτηρίων για τις συνταγές των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που έχει σαν συνέπεια την ταλαιπωρία των ασθενών, χιλιάδες άσκοπες μετακινήσεις και την υποβάθμιση της περίθαλψης, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι διακόπτονται, καθώς η Νομαρχία Αθηνών αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις ελεγκτών γιατρών. Το τελευταίο διάστημα μειώθηκε ακόμα περισσότερο το ήδη ελλιπές προσωπικό, ενώ οι συμβάσεις έργου των ελεγκτών γιατρών δεν έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Ετσι, η νομάρχης Αθήνας Ελένη Μπεσμπέα με επείγον έγγραφό της (26.10.2001) προς τους γιατρούς που διενεργούσαν ελέγχους στους κατά τόπους δήμους, τους καλεί να επιστρέψουν στα Κεντρικά Ελεγκτήρια Τομέων της Νομαρχίας.

«Το δημόσιο από τη μια πλευρά απαιτεί θεώρηση των συνταγών και από την άλλη δε φροντίζει να έχει μηχανισμό θεώρησης», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Καταλήγοντας, καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας - Πρόνοιας και τη Νομαρχία Αθηνών να επιλύσουν άμεσα το πρόβλημα που καταταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες ασθενείς.

Συνέλευση σωματείου

Γενική συνέλευση με μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν άμεσα τους εργαζομένους πραγματοποιεί τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη 2001 το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν.

Στη συνέλευση θα συζητηθούν:

  • Ο τρομοπόλεμος που κήρυξαν οι ισχυροί.
  • Το ασφαλιστικό - καινούρια δεδομένα.
  • Ο νόμος για την ενοικίαση των εργαζομένων.
  • Προβλήματα εφαρμογής των Συλλογικών ρυθμίσεων.

Η συνέλευση θα γίνει στα γραφεία του σωματείου (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48Α, στο 2ο όροφο), στις 4 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ