ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΧΩΡΑΣ
Ολα ανοιχτά μετά το 2006

Ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη συνάντηση με τους νομάρχες, έδωσε το στίγμα της μελλοντικής συγκεντροποίησης της εξουσίας

Με το υπάρχον διοικητικό σύστημα της χώρας θα διεξαχθούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2002, διαμήνυσε χθες στους νομάρχες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, κατά τη συνάντησή του με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για αλλαγές στα επίπεδα διοίκησης στο μέλλον. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα δημιουργίας μητροπολιτικού δήμου - κάτι που γνωρίζει η κυβέρνηση ότι θα εγείρει οξύτατες αντιδράσεις στους κόλπους των δημάρχων - αλλά μητροπολιτικών λειτουργιών.

Δίνοντας το στίγμα των μακροπρόθεσμων προθέσεων της κυβέρνησης για τη διοικητική δομή της χώρας, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως «ακόμα και μεγάλα κράτη δεν μπορούν να αντέξουν τρεις βαθμούς Αυτοδιοίκησης», σηματοδοτώντας έτσι την παραπέρα συγκεντροποίηση της εξουσίας σε λίγα κέντρα, όπως αυτή ξεκίνησε με τον «Καποδίστρια», συνεχίζεται με την αγκύλωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) και τη θεσμοθέτηση των «Συμπολιτειών», ενδυναμώνεται με την προώθηση της κατάργησης των τοπικών συμβουλίων. Στο σημείο αυτό, ο νέος υπουργός έκρινε σωστό ότι το Σύνταγμα δεν προσδιορίζει ποιος θα είναι ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης (δεν κατονομάζει, δηλαδή, τη ΝΑ). «Η Ευρώπη των πόλεων και των Περιφερειών είναι μπροστά μας», συμπλήρωσε, υποδηλώνοντας έτσι την πρόθεση ταύτισης με τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι Περιφέρειες έχουν έναν πολύ ισχυρό ρόλο, αφήνοντας, παράλληλα, ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των νομαρχιών και διεύρυνσής τους στα όρια των σημερινών περιφερειών.

Οι οποιεσδήποτε, ωστόσο, διοικητικές αλλαγές δεν πρόκειται να γίνουν πριν το 2006, οπότε και λήγει το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ). «Μέχρι τότε καμία σοβαρή κυβέρνηση δε θα άγγιζε τη διοικητική δομή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης. Πάντως, μετά τις εκλογές, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στα όρια και τον αριθμό των δήμων και των νομαρχιών. Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο το ότι η κυβέρνηση σηματοδοτεί αυτή την προοπτική μετά τις εκλογές, οπότε και θα έχει τα «κουκιά» στα χέρια της...

Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης - η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί το 2003 - θα εξεταστεί η δυνατότητα είσπραξης τοπικών πόρων από τους δήμους. Δηλαδή, η δυνατότητα παραπέρα φορολόγησης του δημότη και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είπε πως δεν πρόκειται να καταργηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, ωστόσο αυτοί θα διανέμονται σε κάθε δήμο με βάση τη δυνατότητα που έχει να επιβάλει φόρους στο δημότη. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα έχει ένας δήμος, τόσο λιγότερη - από την ήδη πενιχρή - επιχορήγηση θα παίρνει.

Τέλος, ο Κ. Σκανδαλίδης «χειροκρότησε» την αιρετή ΝΑ, που θεσμοθετήθηκε επί θητείας του, η οποία όμως - όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος - πολλές φορές δεν έχει χρήματα για να πληρώσει καν τα προνοιακά επιδόματα...

  • Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου, στα οποία θα δοθούν απαντήσεις στα τέλη της άλλης βδομάδας. Οπως διεφάνη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να δοθεί το πριμ παραγωγικότητας σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Παράνομη χορήγηση νέων αδειών ταξί

Παράνομη και καταχρηστική χαρακτηρίζουν οι δικαιούχοι οδηγοί ταξί την απόφαση του νομάρχη Μαγνησίας να χορηγήσει 15 νέες άδειες ταξί για τη διετία 2000 - 2001.

Το θέμα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Τ. Τσιόγκας και Αντ. Σκυλλάκος. Σε Ερώτηση που κατέθεσαν, επισημαίνουν ότι η απόφαση του νομάρχη δεν εκδόθηκε σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσής της, αφού ο ν.2898/2001 ορίζει ότι «αν οι δικαιούχοι των νέων αδειών κυκλοφορίας επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με έδρα πρωτεύουσα νομού ή με διοικητική μονάδα με πληθυσμό, σύμφωνα με την τελευταία γενική απογραφή, άνω των 10.000 κατοίκων, είναι φυσικά πρόσωπα, χορηγείται μια άδεια σε δύο δικαιούχους κατά ίσα μέρη». Ο κ. νομάρχης, αγνοώντας αυτή τη σαφή διάταξη, χορήγησε 15 νέες άδειες σε 15 δικαιούχους και όχι σε 30, όπως προβλέπει ο ν.2898/2001, ο οποίος δημοσιεύτηκε ένα μήνα πριν την απόφαση του κ. νομάρχη. Μάλιστα, οι δικαιούχοι οδηγοί ταξί, οι οποίοι προχώρησαν σε πολυήμερες κινητοποιήσεις, καταγγέλλουν ότι ανάμεσα στους 15 που πήραν άδεια περιλαμβάνονται και μη δικαιούχοι.

Οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε οι 15 νέες άδειες ταξί στη Μαγνησία να χορηγηθούν σε 30 πραγματικούς δικαιούχους, όπως ο ν.2898/2001 ορίζει.

Αναγκαία τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού

Να ενταχθούν τα έργα κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού που έχει ανάγκη το δημοτικό διαμέρισμα Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, στο Ταμείο Συνοχής και να χρηματοδοτηθούν από αυτό, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης και Παναγιώτης Κοσιώνης.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές τονίζουν στην Ερώτησή τους: «Ο δήμος Κεκροπίας Αιτωλοακαρνανίας έχει υποβάλει στο Ταμείο Συνοχής αίτηση αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού του δημοτικού διαμερίσματος Παλαίρου. Δεδομένου ότι το δημοτικό διαμέρισμα Παλαίρου αναπτύσσεται γρήγορα τουριστικά, και τους θερινούς μήνες φιλοξενεί πάνω από 10.000 κατοίκους και επισκέπτες, είναι ανάγκη να αποκτήσει την υποδομή εκείνη που θα του επιτρέψει την απρόσκοπτη ανάπτυξή του. Προτεραιότητα αποκτά φυσικά το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός καθαρισμός».

Τέσσερα χρόνια σε πρώην αρεοπαγίτη

Ποινή φυλάκισης 4 χρόνων με τριετή αναστολή, επέβαλε χτες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον πρώην αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Ανδρουτσόπουλο, ο οποίος είχε παραπεμφθεί σε δίκη, με την κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πλαστογραφία». Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε ύστερα από πενθήμερη αποδεικτική διαδικασία, κατά πλειοψηφία 2 - 1, ενώ αναγνωρίστηκε στον κατηγορούμενο πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Η υπόθεση αφορούσε στην κατάρτιση από πέντε άτομα πλαστής διαθήκης του Δημ. Παπαστόφα, συγγενή του Κ. Ανδρουτσόπουλου, με σκοπό να περιέλθει στα χέρια τους η τεράστια περιουσία του, που ανερχόταν σε 1 δισ. δρχ. Η δίκη διαχωρίστηκε για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους.

ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ- ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΑΣΕΠ
Πανελλαδική συγκέντρωση

Πανελλαδική συγκέντρωση έξω από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης διοργανώνουν σήμερα Σάββατο 3 του Νοέμβρη, στις 3μμ οι επιτυχόντες και μη διορισθέντες του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΑΣΕΠ Φεβρουαρίου 1998 (Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπουργείου Οικονομικών). Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς την πλατεία Κλαυθμώνος (υπουργείο Εσωτερικών) όπου και θα πραγματοποιηθεί ολονύκτια καθιστική διαμαρτυρία

Νέο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Νέο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα τον ερχόμενο μήνα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 21ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικής, που διοργανώνει η Β` Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, αύριο και την Κυριακή, στο Κολέγιο Αθηνών.

Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί τη συχνότερη αιτία εισαγωγής των παιδιών στα νοσοκομεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδες, πνευμονίες μέχρι και μηνιγγίτιδα. Τα μισά παιδιά κάτω των δύο ετών είναι φορείς του πνευμονιόκοκκου, με αποτέλεσμα το βακτήριο να μεταδίδεται εύκολα και στα υπόλοιπα, κυρίως στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το νέο εμβόλιο καλύπτει τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών και αντιμετωπίζει το 80% των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ