ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
30χρονοι συνδικαλιστικοί αγώνες

Το λίαν επίκαιρο για την εποχή μας βιβλίο του Γιώργου Μαυρίκου, «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, 1918 - 1948. Δύο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση», θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» στις 13/11, 6 μμ, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69, 4ος όροφος).

Το βιβλίο ιστορεί και τιμά τους αταλάντευτους ταξικούς αγώνες του πρωτοπόρου τμήματος της εργατικής τάξης, αγώνες που χάρη σ' αυτούς απέκτησε τα στοιχειώδη της δικαιώματα η εργατική τάξη, αγώνες ηρωικούς και μάλιστα σε μια κρίσιμη για τον τόπο και αβάσταχτα βασανιστική για το λαό τριακονταετία. Σε μια περίοδο η οποία άρχεται με το «ξύπνημα» της εργατικής τάξης και τον «αφυπνιστικό» ρόλο που έπαιξε η ίδρυση του ΚΚΕ, και η οποία σημαδεύτηκε από μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Από την υποκινούμενη από ιμπεριαλιστικά κέντρα εκστρατεία στη Μ. Ασία, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον επικό εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού ενάντια στον ιταλογερμανικό ιμπεριαλισμό, την ιμπεριαλιστική επέμβαση των Αγγλο-αμερικάνων «συμμάχων» και το πρωτοφανές παγκοσμίως όργιο διώξεων κατά των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ταξικού εργατικού κινήματος. Διώξεις που προκάλεσαν και τον εμφύλιο.

Στην παρουσίαση του βιβλίου για το περιεχόμενο και την επίκαιρη σημασία του θα μιλήσουν οι: Γιώργος Κουκουλές, πρώην αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Κάλια Χατζηγιάννη, ιστορικός, αρχειονόμος, διευθύντρια των Αρχείων Νομού Εύβοιας, Δημήτρης Κολιαράκης, βετεράνος συνδικαλιστής και Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν διαφάνειες από την ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Και οι πρεμιέρες συνεχίζονται

«Γυναίκες χωρίς πρόσωπο» είναι ο τίτλος του έργου της Μαρίας Καρβουνίδου, που ανεβαίνει στις 7 Νοέμβρη, στο θέατρο «Εντροπία», από τη θεατρική ομάδα «Ρήγμα». Παίζουν: Κ. Παρασχάκη, Μ. Καρβουνίδου. Η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Καρβουνίδου και τα σκηνικά του Bartis. Δύο γυναίκες βαδίζουν στα όρια του αυτοεξευτελισμού. Μίσος, φόβος, εξάρτηση, πόνος, ερωτικός εξαναγκασμός, συμπόνια συνθέτουν την αλλόκοτη σχέση τους.

  • «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο «Τεχνοχώρος», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Αθανίτη, κοστούμια Βάσως Κόνσολα, κίνηση Ιωάννας Πορτόλου. Παίζουν: Μαριάννα Κάλμπαρη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασιλική Δήμου.
  • «Η κωμωδία της μύγας» του Βασίλη Ζιώγα παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο ΑΝ CLUB από τη θεατρική ομάδα «Παράβαση» σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Κυριάκου, σκηνικά - κοστούμια Αναστασίας Γιάννου, χορογραφία Σοφίας Καραγιάννη και φωτισμούς Μιχάλη Μπούρη. Παίζουν: Χάρης Αγγέλου, Δέσποινα Γρηγορίου. Πρόκειται για ένα έργο που προσπαθεί να ανιχνεύσει τις ρίζες μιας σχέσης μέσα από τις τεχνικές της επιστημονικής φαντασίας, του παραλόγου, του μαύρου χιούμορ και της ψυχανάλυσης.
  • Στον κόσμο της πολυαγαπημένης νταντάς Μέρι Πόπινς μας μεταφέρει το μιούζικαλ «Ο μαγικός κόσμος της αγάπης», που παρουσιάζει το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, που ανεβαίνει σε διασκευή και σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη. Το έργο είναι βασισμένο στο βιβλίο του P. Travers και -όπως αναφέρει η σκηνοθέτρια- «πραγματεύεται τη δύναμη της αγάπης και της πραγματικής φροντίδας μετουσιώνοντας τη σκληρότητα της ζωής σε μια ανάλαφρη ηλιαχτίδα που χαϊδεύει, αγγίζει τις ψυχές και τέλος μεταμορφώνει τους ανθρώπους». Οι στίχοι των τραγουδιών είναι της Μαριάννας Τόλη, η μουσική διδασκαλία είναι του Τζον Απέιτος. Παίζουν: Γιώργος Βάλαρης, Γιώρος Λιβανός, Γιώργος Παλιός, Παύλος Μαρόπουλος, Χρυσάνθη Βελουδάκη, Μαρία Γεροδήμου, Φανή Μιχαηλίδου, Ελένη Μιχαηλίδου, Θανάσης Γιαννακόπουλος, Αλέξανδρος Κουζίτζκιν, Σαλίνα Γαβαλά, Ελισάβετ Καρανάσου, Ελενα Γεροδήμου, Μαριάννα Τόλη, Νίκος Σιδέρης κ.ά.
  • Στην παιδική σκηνή του «Θεάτρου Κάτω από τη γέφυρα» ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Ο καλόκαρδος και η χρυσή ροδιά» της Ειρήνης Μάρα, σε σκηνοθεσία Νίκου Δαφνή, μουσική Σάκη Τσαλίκη, κοστούμια Παντελή Μελισσινού, χορογραφία Χρύσας Καραβά και στίχους Γιώργου Μεσολογγίτη. Παίζουν: Βαγγέλης Μελής, Κώστας Μπουρμάς, Κέλλη Μαρκαντωνάτου, Κώστας Κλάδης, Δέσποινα Ψαροπούλου, Παναγιώτης Καποδίστριας.
Μελωδική συνάντηση

Ενα μελωδικό διήμερο προσφέρει το γαλλικό σύνολο μουσικής δωματίου «Ανσάμπλ Ορκεστράλ» του Παρισιού, στο Μέγαρο Μουσικής. Η ορχήστρα, που διακρίνεται για την ιδανική ερμηνεία έργων Μότσαρτ και Χάιντν, διαθέτοντας ταυτόχρονα ένα ευρύ ρεπερτόριο, μετά τη χτεσινή συναυλία της, δίνει σήμερα το δεύτερο ραντεβού της με το αθηναϊκό κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σουίτα από το μπαλέτο «Πουλτσινέλα» του Ιγκορ Στραβίνσκι, το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 22, σε μι ύφεση μείζονα, ΚΩ 482» του Μότσαρτ, την «Προσευχή της Παρθένου στον Γολγοθά» του σύγχρονου Γάλλου συνθέτη Ζαν Λουί Φλορέντς και τη «Συμφωνία αρ. 94 σε σολ μείζονα, Hob.I: 94» του Χάιντν. Την ορχήστρα διευθύνει ο διάσημος αρχιμουσικός Τζον Νέλσον, ενώ σολίστ είναι η Καναδή σοπράνο Γκιλέν Ζιράρ και ο Γάλλος πιανίστας Μισέλ Νταλμπερτό.

Τιμητική βραδιά

Εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη διοργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας, την ερχόμενη Κυριακή (11/11), στις 8.30μμ, στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών (Στ. Δέλτα 15, Π. Ψυχικό). Στον συνθέτη θ' απονεμηθεί τιμητική πλακέτα για τη μακρόχρονη προσφορά του, ενώ θ' ακολουθήσει ρεσιτάλ πιάνου της Τατιάνας Παπαγεωργίου, με έργα του. Η πιανίστα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το έργο του για πιάνο «Ελληνικοί Χοροί» (γραμμένο για τα μπαλέτα του Μορίς Μπεζάρ), τη «Σονατίνα για πιάνο» (αφιερωμένη από τον Μ. Θεοδωράκη στον Μάνο Χατζιδάκι), τα «12 Μέλος» και σκηνές από το «Ζορμπά».

Εικόνες «αδέσποτων σκυλιών»

Εγκαινιάζεται αύριο στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11) ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μυταρά, με τίτλο «Περιπλάνηση (Τα αδέσποτα σκυλιά)». Ο καλλιτέχνης δούλεψε αυτή τη σειρά των έργων της έκθεσης με πρωταγωνιστές τα αδέσποτα σκυλιά. Με δυναμική γραφή έδωσε μια σειρά έργων ιδιαίτερα εντυπωσιακών, όπου με μεγάλη ευαισθησία, αποτυπώνονται τα περιπλανώμενα σκυλιά. Στα «πορτρέτα» των κυνηγημένων αυτών ζώων, ο ζωγράφος εστίασε την προσπάθειά του στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα της θεματογραφίας του.

Στο μεσαίο επίπεδο της γκαλερί, σε συνεργασία με τον Σπύρο Αρώνη, θα υπάρχουν μεγάλες φωτογραφίες με ντοκουμέντα από τη ζωή αυτών των ζώων. Στο κάτω επίπεδο θα υπάρχει συνεχής προβολή βίντεο με τα σκυλιά του δρόμου, που κι αυτό έγινε σε συνεργασία με τον Σπ. Αρώνη. Ακόμη, θα πρωτοπαρουσιαστεί στην έκθεση το βιβλίο «Τα σκυλιά» (εκδόσεις «Καστανιώτη»). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 του Δεκέμβρη.

Λογοτεχνικός διαγωνισμός

Διαγωνισμό πεζογραφίας, ποίησης και δοκιμίου προκηρύσσει ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός». Οι συμμετοχές πρέπει να παραδοθούν μέχρι 28/12/2001 σε τρία αντίτυπα. Θα συνοδεύονται από φάκελο στον οποίο θα περιέχεται το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα και πάνω στο φάκελο θα αναγράφεται το ψευδώνυμό του και ο τίτλος του έργου. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει μόνο σε ένα από τα τρία τμήματα του διαγωνισμού. Οι ποιητικές συλλογές πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον δέκα ποιήματα.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε δημόσια συνεδρία στην αίθουσα του συλλόγου στις 11/6/2002 και η απονομή θα γίνει στον ίδιο χώρο στις 8/12/2002. Για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία του συλλόγου (Αικατερίνη Σαμίου, τηλ: 3221.917).

Το κινηματογραφικό «τοπίο» της Ευρώπης

Το θέμα της διανομής και της προώθησης των ευρωπαϊκών ταινιών στις χώρες παραγωγής τους και στο εξωτερικό θα απασχολήσει τη διεθνή συνάντηση που οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στις 12 και 13/11 στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Mediterranean Palace»).

Μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι το οπτικοακουστικό «τοπίο» της Ευρώπης, η εικόνα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής αγοράς, οι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί προώθησης στη διανομή των ταινιών, ο ρόλος των κρατικών ενισχύσεων, ο ρόλος των ΜΜΕ κλπ.

Στη συνάντηση θα μετέχουν επτά ξένοι εκπρόσωποι εταιριών και οργανισμών με μεγάλη εμπειρία στη διανομή και από ελληνικής πλευράς οι: Κώστας Βρεττάκος, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο «Eurimages», Βούλα Γεωργακάκου, προϊστάμενη της υπηρεσίας προώθησης και διανομής του ΕΚΚ, Λουκία Ρικάκη, παραγωγός και σκηνοθέτης, Ειρήνη Σγουρίδου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας διανομής «Προοπτική», Μπάμπης Ακτσόγλου, υπεύθυνος του εναλλακτικού δικτύου διανομής του ΕΚΚ «Filmcenter».

Το βιβλίο του παλαίμαχου εκπαιδευτικού και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Γεωργίου Κ. Μωραΐτη, «Ο Παλαμάς που δε διδάσκεται στην εκπαίδευση» θα παρουσιάσουν οι εκδόσεις Παπαδήμα στις 8/11, 7 μμ, στο βιβλιοπωλείο τους (Ιπποκράτους 8). Για το έργο θα μιλήσουν ο Μιχάλης Μερακλής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαρία Πεσκετζή, διδάκτωρ φιλολογίας, σχολική σύμβουλος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Αφιέρωμα στο συγγραφέα Αλέξανδρο Κοτζιά πραγματοποίησε χτες η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση, στην αίθουσά της. Για το έργο και τη ζωή του συγγραφέα μίλησαν οι συγγραφείς Μένης Κουμανταρέας και Κώστας Παπαγεωργίου και η αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας, Ερη Σταυροπούλου. Προβλήθηκαν αποσπάσματα από το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου για την εκπομπή της ΕΡΤ «Τέχνη και Πολιτισμός» και από την εκπομπή «Παρασκήνιο», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ