ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Οκτώβρης του '17

Πριν από 84 χρόνια, η εργατική τάξη της Ρωσίας, μαζί με τους συμμάχους της, απέδειξε πόσο ανιστόρητοι ήταν - και τότε και τώρα - όλοι αυτοί που «προφητεύουν» ότι η υπόθεση του εξανθρωπισμού του ανθρώπου είναι «τελειωμένη».

Η Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917, έμελλε να αποτελεί μια επέτειο, που πέραν των άλλων - σε πείσμα όλων των πισωγυρισμάτων και των «ζιγκ- ζαγκ» της ιστορίας - γιορτάζεται η επαλήθευση μιας βασικής αλήθειας: Οτι οι εργαζόμενοι, η κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης μπορούν να μετατραπούν από τη σιωπηλή πλειοψηφία των εκμεταλλευόμενων στην πλειοψηφία των εξουσιαστών.

Μόνο που αυτοί οι εξουσιαστές δεν έχουν καμία σχέση με όσους γνώρισε ως τα τώρα η ανθρωπότητα. Αυτοί οι εξουσιαστές, η εργάτες και οι σύμμαχοί τους, θα κρατήσουν την εξουσία μόνο για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να καταργηθεί κάθε εξουσία και κάθε εκμετάλλευση!

***

Αυτός ο «φάρος» παραμένει φωτεινός εδώ και 84 χρόνια. Αποκλήθηκε φάρος όλης της ανθρωπότητας. Και σωστά: Φωτίζει το δρόμο -δύσκολο δρόμο μα υπαρκτό - που οδηγεί από το «βασίλειο της εκμετάλλευσης» στο «βασίλειο» της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της προκοπής.

Ο «φάρος» του Οκτώβρη φωτίζει λαμπρότερα από ποτέ τα όνειρα και τις ελπίδες του πλανήτη. Σήμερα, παρά ποτέ, η Οχτωβριανή Επανάσταση είναι το σύμβολο ενός κόσμου που το μέλλον του δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να συνθλιβεί από τη βαρβαρότητα των σφετεριστών του μόχθου των δισεκατομμυρίων ανθρώπων της δουλιάς. Σήμερα, παρά ποτέ, η έφοδος των μπολσεβίκων στα Χειμερινά Ανάκτορα, το άνοιγμα της αυλαίας ενός «άλλου» κόσμου, γίνεται το ορόσημο για το πέρασμα της οικουμένης από την προϊστορία της δουλείας στην πραγματική ιστορία. Την ιστορία της ισότητας, της ανύψωσης όλων προς τα πάνω, της παροχής στον καθένα ό,τι του ανήκει, με βάση την προσφορά του και τις ανάγκες του. Την ιστορία που η συγγραφή της δε θα ανήκει στους εκμεταλλευτές, αλλά στους παραγωγούς και τους οικοδόμους του κοινωνικού πλούτου.

***

Ο σοσιαλιστικός άνεμος που σάρωσε στο πέρασμά του το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα στις αρχές του αιώνα, κατέστησε το Μεγάλο Οχτώβρη συνώνυμο επαλήθευσης της κοσμοθεωρίας του Μαρξισμού - Λενινισμού. Ο Μαρξισμός - Λενινισμός δεν είναι μια ουτοπία. Ο Οκτώβρης απέδειξε ότι είναι ο δρόμος για την κατάκτηση της ουτοπίας!

Σήμερα, οι «νικητές», καμώνονται ότι ξεμπέρδεψαν με το «φάντασμα του κομμουνισμού». Στην πραγματικότητα τρέμουν. Ξέρουν ότι τον Οχτώβρη του 1917, ο Λένιν και το κόμμα του, επιβεβαίωσαν ότι η εργατική τάξη και όλοι οι καταπιεσμένοι έχουν μια ιστορική αποστολή. Να αποτινάξουν το ζυγό των κεφαλαιοκρατών και να εγκαθιδρύσουν τη λαϊκή εξουσία, αποτινάσσοντας τη δικτατορία των ιμπεριαλιστών.

Ο Οχτώβρης του 1917 άφησε αναλλοίωτη παρακαταθήκη ότι οι παραγωγοί του πλούτου, οργανωμένοι στο κόμμα τους, σε ένα κόμμα νέου τύπου, μπορούν να χτίσουν τον «άλλο» κόσμο.

***

Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να την ξεχνούν, να τη διαστρεβλώνουν όσοι δεν έχουν πάψει να ζουν με τον εφιάλτη ότι το «φάντασμα του κομμουνισμού» ζει. Δίκαια ανησυχούν...

Προσπαθούν να ξορκίσουν το φόβο τους, να προφυλάξουν τα θησαυροφυλάκιά τους, με όπλο, εκτός από τα κανόνια τους, τους μηχανισμούς μαζικής πλύσης εγκεφάλου. Δυστυχώς, για την ανθρωπότητα, έπρεπε να συμβούν οι «αναποδιές» της ιστορίας, που σήμερα αποτυπώνονται στον όρο «πρώην σοσιαλιστικές χώρες», για να πιστοποιηθεί το μεγαλείο του σοσιαλισμού και μέσα από την ανατροπή του. Μια ανατροπή που συνοδεύεται από την ανελέητη επίθεση των καπιταλιστών εναντίον κάθε πλευράς της ζωής όλων των λαών της υφηλίου.

Αυτή η ανατροπή, είναι πια συνώνυμη των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των «έξυπνων» βομβών, της δολοφονίας αμάχων και παιδιών, της τρομοκρατικής επιβολής μιας παγκόσμιας χούντας από τον Μπιγκ Μπράδερ της CIA, της αδυσώπητης εκμετάλλευσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων, της πείνας, της ανεργίας. Η ανατροπή του σοσιαλισμού δικαιώνει τα λόγια του Μαρξ: «Πέθανε η Επανάσταση - Ζήτω η Επανάσταση», φώναζε ο Μαρξ για την Παρισινή Κομμούνα. Είχε δίκιο!

***

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας τιμούν τον Μεγάλο Οκτώβρη, κρατώντας ψηλά την κόκκινη σημαία της ελπίδας. Οι Ελληνες κομμουνιστές δεν είναι αισιόδοξοι από «χρέος». Είναι αισιόδοξοι, γιατί έχουν πλήρη συνείδηση του χρέους τους.

Οι Ελληνες κομμουνιστές είναι εδώ. Το Κόμμα τους, το ΚΚΕ, είναι εδώ. Σήμερα, που, περισσότερο παρά ποτέ, αναδεικνύεται μονόδρομος το «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», στέκονται πρωτοπόροι, όπως πάντα, στους αγώνες του λαού μας. Εμπνέονται από τον Οχτώβρη και προχωρούν.

Οι Ελληνες κομμουνιστές ξέρουν ότι ο προηγούμενος αιώνας, με τη Σοσιαλιστική Επανάσταση του '17, επιβεβαίωσε ότι η ενότητα των προλετάριων και η πάλη τους μέσα από το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να είναι νικηφόρα. Οι Ελληνες κομμουνιστές ξέρουν: Ο νέος αιώνας θα τιμήσει τον Οχτώβρη του 1917 με τρόπο απόλυτο: καθιστώντας τη σοσιαλιστική νίκη οριστική και αμετάκλητη!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ