ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Βίαιες και τάχιστες «ανατροπές»...

Η Βόρεια Συμμαχία υποστηρίζει ότι βρίσκεται προ των πυλών της Καμπούλ και ότι μόλις σε 72 ώρες έχει καταλάβει το 40% του εδάφους της χώρας

Αφγανός δείχνει τα ερείπια του σπιτιού του από το βομβαρδισμό στην Κανταχάρ

Associated Press

Αφγανός δείχνει τα ερείπια του σπιτιού του από το βομβαρδισμό στην Κανταχάρ
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΡΩΜΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΤΖΑΜΠΑΛ ΣΑΡΑΧ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Η Βόρεια Συμμαχία χτυπά την πόρτα της Καμπούλ»...

Με αυτά τα λόγια, διθυραμβικά ούτως ειπείν, μεταφέρουν την εικόνα από το μέτωπο των μαχών οι εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της αφγανικής αντιπολίτευσης, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας ήδη βρίσκονται 6 χιλιόμετρα έξω από την Καμπούλ... αλλά δεν έχουν καμία πρόθεση να εισέλθουν. «Εχουμε λάβει μία απόφαση να μην προωθηθούμε στην Καμπούλ και πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή την απόφαση. Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην εισβάλουμε την Καμπούλ», θα δηλώσει ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, «καθησυχάζοντας» τους εκπεφρασμένους φόβους κυρίως από ΗΠΑ και Πακιστάν και προσθέτοντας ότι σημειώνεται μία «αξιοσημείωτη υποχώρηση» των δυνάμεων των Ταλιμπάν, πιθανά προς το Νότο, και ειδικά την Κανταχάρ.

Ως προς την τελευταία αυτή «διαπίστωση» του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στο Ισλαμαμπάντ, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, τη διαψεύδει, τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν «αποφάσισαν να υπερασπίσουν την Καμπούλ». Γεγονός όμως παραμένει ότι οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, σύμφωνα πάντα με το «Ρόιτερς», έχουν «ανατρέψει» συλλήβδην την πρότερη εικόνα που τους έφερε να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και πολύ περισσότερο να αντεπιτεθούν επιτυχώς απέναντι στους Ταλιμπάν και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μόλις 72 ώρες φέρονται να δηλώνουν ότι έχουν καταλάβει περίπου το 40% της χώρας. Στο Βορρά εννοείται. Σύμφωνα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, που μεταφέρει δηλώσεις του υπ' αριθμόν 2 της εξόριστης αφγανικής κυβέρνησης στην Ντουσανμπέ, πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Μαχαϊουντίν Μεχντί, οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας συνεχίζουν την προέλασή τους και, εκτός προσέγγισής τους στην Καμπούλ, έχουν καταλάβει τη Χεράτ - οι Ταλιμπάν σύμφωνα με το ΑΙΡ διαψεύδουν - την Κουντούζ, την Ταλοκάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Ταχάρ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

«Το μεγάλο αγκάθι»

Ολες αυτές οι πληροφορίες, πάντα όμως ενέχουν το ενδεχόμενο της διάψευσης, όπως και οι περισσότερες οι οποίες έρχονται μέσα από το Αφγανιστάν. Οπως για τις απώλειες. Αν και η Βόρεια Συμμαχία κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες στις τάξεις των Ταλιμπάν, ουδεμία πληροφορία δεν υπάρχει. Οι μοναδικές πληροφορίες που υπάρχουν είναι για τρεις νεκρούς δημοσιογράφους, που φέρεται να έπεσαν σε ενέδρα των Ταλιμπάν. Πρόκειται για την 34χρονη Ζοάν Σιτόν του «Radio France International», τον Πιερ Μπιγιό, 31 χρόνων, του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RFL και το Γερμανό Φόλκερ Χάντλοϊκ του περιοδικού «Stern».

Εντούτοις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Βόρεια Συμμαχία προελαύνει και η προοπτική αυτή, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο σε όλους», που εκτοξεύουν μηνύματα να μην προχωρήσει άλλο, ώστε να μην επαναληφθεί «ο εμφύλιος του 1992». Ηδη Βρετανία, ΗΠΑ και Πακιστάν με δηλώσεις αξιωματούχων τους τονίζουν ότι «η Βόρεια Συμμαχία πρέπει να τηρήσει τη συμφωνία και να μην καταλάβει την Καμπούλ». «Η Βόρεια Συμμαχία είναι έτοιμη να σεβαστεί τις συμβουλές των συμμάχων να μην καταλάβει την Καμπούλ, αν δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού», ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. «Ο Πρόεδρος Μπους έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί η Βόρεια Συμμαχία να καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα», όμως όπως υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Λάνγκτον, επικεφαλής αμυντικής ανάλυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, «φαίνεται πως έχουν πάρει φόρα και πιστεύω ότι η πίεση να μη σταματήσουν θα είναι μεγάλη».

Λεηλασίες και βιαιότητες

Τέλος, πολλοί φόβοι εκφράζονται, σύμφωνα με το ΑΙΡ, για αντίποινα εκ μέρους της Βόρειας Συμμαχίας, που είναι Ουζμπέκοι και Τατζίκοι ως προς την πλειονότητα του πληθυσμού των υπό κατάληψη πόλεων που ανήκουν στις φυλές Παστούν. Ηδη, στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ η οποία καταλήφθηκε την Παρασκευή από την ένοπλη αντιπολίτευση στους Ταλιμπάν, σημειώνονται λεηλασίες και βιαιότητες, μεταξύ των οποίων και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

«Μας έκαναν αναφορές για λεηλασίες, απαγωγές κατοίκων της πόλης και ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούν στους δρόμους», δήλωσε ο Λίντσεϊ Ντέιβις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), σε συνέντευξη Τύπου στο Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, λεηλατήθηκαν η αποθήκη του PAM και εκείνη της UNICEF. Και η Στέφανι Μπάνκερ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρθηκε «σε άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για βιαιότητες και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και πρόσθεσε ότι «μερικά ένοπλα στοιχεία λεηλάτησαν γραφεία μη κυβερνητικών οργανώσεων».


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Καιρός για δράση και όχι λόγια»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, εστιάζοντας την πρώτη ομιλία του στο Αφγανιστάν και στο «νέο πόλεμο», ζήτησε την έμπρακτη υποστήριξη και όχι απλά τη συμπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης δεν έμελλε να είναι απρόσκοπτες, καθώς διεκόπησαν χτες, μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας της συντριβής του αεροσκάφους της «Αμέρικαν Αιρλάινς».

Οι εργασίες του Σώματος άρχισαν το Σάββατο κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και για πρώτη φορά ύστερα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης του Σεπτέμβρη, ενώ ήταν προγραμματισμένες να συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Κόφι Ανάν, κάλεσε τις χώρες-μέλη σε νικηφόρο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, ζήτησε, όμως, να μην παραμεληθούν οι εκστρατείες εναντίον της φτώχειας και του ΕΪΤΖ. Αφού εξέφρασε τη λύπη και την αποστροφή του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Κόφι Ανάν έσπευσε να προσθέσει ότι στις προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών βρίσκονται η αποτροπή των συγκρούσεων, η βοήθεια στα παιδιά και στους πρόσφυγες καθώς και τα οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών έκανε την «παρθενική» του εμφάνιση ενώπιον του Σώματος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι η στρατιωτική εκστρατεία στο Αφγανιστάν «έχει σημειώσει πρόοδο» και ότι οι μέρες των Ταλιμπάν είναι μετρημένες. Μιλώντας ενώπιον των ηγετών όλου του κόσμου στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο εναντίον στρατιωτικών στόχων» στο Αφγανιστάν, ζήτησε ωστόσο την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και εξέφρασε αντιρρήσεις για τη μη εκλογή των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού τον περασμένο Μάη.

Επίσης, ο Μπους τόνισε ότι η εποχή της συμπάθειας πέρασε και ότι έχει έρθει η εποχή της δράσης, επισημαίνοντας πως η απειλή της τρομοκρατίας είναι παγκόσμια και προειδοποίησε ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη δε θα δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα μόλις θα αποκτούσαν αυτή τη δυνατότητα. Οσο για τη μη εκλογή των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Μπους έκανε λόγο για πλήγμα στην αξιοπιστία του Οργανισμού. «Ο κόσμος χρειάζεται τη θεσμοθετημένη ηγεσία του. Μειώνεται η αξιοπιστία αυτού του σπουδαίου θεσμού, όταν, για παράδειγμα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφέρει έδρα στους πιο επίμονους παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο», είπε ο Τζορτζ Μπους.

Διεθνής Διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Στο μεταξύ, διεθνής διάσκεψη με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 20 του Νοέμβρη, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Οργανισμού.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η διάσκεψη θα δώσει την ευκαιρία στη διεθνή κοινότητα να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας όταν έρθει η ώρα γι' αυτό. Στη διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, θα λάβουν μέρος δώδεκα από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου και η Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη διάσκεψη.

Τέλος, ο Κόφι Ανάν, την Κυριακή, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να δράσει τάχιστα και να φέρει πρόταση πολιτικής λύσης, τη στιγμή που συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Λακχντάρ Μπραχίμι, αμέσως μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των έξι γειτονικών του Αφγανιστάν χωρών, δήλωσε ότι «προσπαθούμε να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση μεταξύ όλων των εκπροσώπων του αφγανικού πληθυσμού, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να εξασφαλιστούν κάποιες μεταβατικές συμφωνίες για το καθεστώς της Καμπούλ». Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει σε μια συνάντηση τις επόμενες μέρες, ενώ πηγές στον ΟΗΕ ανέφεραν ότι αυτή η συνάντηση ενδέχεται να γίνει στη Γενεύη ή στη Βιέννη ή ακόμη και σε τόπο εγγύτερο του Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ