ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις
  • Αύριο, στις 11 π.μ., το αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα. Στις πλατείες των χωριών παρατάσσουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες
  • Δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ το περασμένο Σάββατο στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Ονειρο απατηλό και τα αρδευτικά έργα που χρόνια υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά...
Ονειρο απατηλό και τα αρδευτικά έργα που χρόνια υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά...
Από την Καρδίτσα ξεκινούν αύριο τα αγροτικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στη Θεσσαλία. Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν συνέχεια στον μακροχρόνιο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους.

Το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, που διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ηδη οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και τα έχουν θέσει σε ετοιμότητα για την αγωνιστική εκκίνηση αύριο το πρωί. Ολες αυτές τις μέρες τα χωριά του νομού, έχουν «αλλάξει όψη», καθώς πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις που θυμίζουν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 1996 και του 1997. Τα βράδια οι αγρότες συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών, μαγειρεύουν σε καζάνια πλιγούρι και διασκεδάζουν με διάφορους τρόπους. Αλλωστε για τους Θεσσαλούς αγρότες ο αγώνας είναι μια «διασκέδαση», καθώς μόνο από αυτόν περιμένουν να ομορφύνει λίγο την άχαρη ζωή τους.

Πανέτοιμοι για τον αγώνα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, στην πλατεία Αγοράς, ενώ όλες αυτές τις μέρες οι αγρότες πολλών χωριών της επαρχίας βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες. Παρατεταγμένα στις πλατείες έχουν τα τρακτέρ και οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων, ενώ οι συνάδελφοί τους στο Κουτσόχερο τα παρέταξαν στις άκρες της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Τρικάλων. Με μεγάλη επιτυχία, επίσης, πραγματοποιούνται στις επαρχίες του Νομού Λάρισας οι αγροτικές συσκέψεις που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα χωριά Δήμητρα και Μαρμαρίνη και την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Τύρναβο, στο Πνευματικό Κέντρο. Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Νοέμβρη, τα Τρίκαλα, όπου θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και «Η Αλληλεγγύη».

Από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, όπου οι αγρότες βγήκαν το Σάββατο με τα τρακτέρ τους, ξεκίνησε η νέα φάση των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας
Από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, όπου οι αγρότες βγήκαν το Σάββατο με τα τρακτέρ τους, ξεκίνησε η νέα φάση των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας
Μπροστάρηδες στις νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής, που έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της εφαρμογής του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Από τα βασικά αιτήματα που θέτουν, μεταξύ των άλλων, οι αγρότες στις νέες τους κινητοποιήσεις είναι:

  • Η κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.
  • Η απαλλαγή των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 ενοικιαζόμενα.
  • Η καταβολή επιδότησης που θα είναι στο ύψος της τιμής στόχου στον παραγωγό, αφού έτσι την εισπράττει ο εκκοκκιστής και όχι στην ελάχιστη τιμή που δίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή, χαμηλότερη κατά 18 δραχμές το κιλό.

Βεβαίως στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται και η επικείμενη απόφαση της ΕΕ για κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά, αλλά και μια σειρά άλλα αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Την αγωνιστική δράση τους συντονίζουν και οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας. Με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη καπνοπαραγωγών στην Τσαριτσάνη, όπου μίλησε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και αύριο, στις 7 μ.μ. θα γίνει στην Καλλιθέα.

Με τρακτέρ στο δρόμο...

Η γνώριμη βουή των τρακτέρ ακούστηκε το Σάββατο το πρωί από τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Οι αγρότες της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Πλατυκάμπου - Αγιάς, στο ύψος της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου, όπου και παρέταξαν πάνω από 200 τρακτέρ, ενώ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Με τη δυναμική κινητοποίησή τους προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι δε θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τον αγώνα τους και ότι δεν πρόκειται να «πέσουν» στις «παγίδες» του αποπροσανατολισμού που προσπαθεί να τους ρίξει. Εκεί παραβρέθηκε και μίλησε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Μετά από μία ώρα περίπου οι αγρότες αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι με τη μαζική συμμετοχή τους στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός και συκοφαντίες

Νέο ρεσιτάλ κοροϊδίας έδωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης

Η πολιτική εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών συνεχίζεται, ενώ η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται και στα εκκοκκιστήρια
Η πολιτική εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών συνεχίζεται, ενώ η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται και στα εκκοκκιστήρια
Την ώρα που οι βαμβακοπαραγωγοί ξεσηκώνονται ενάντια στον καταστροφικό κανονισμό που ψήφισε η κυβέρνηση για το βαμβάκι και στις συνακόλουθες αυθαίρετες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για «εικονική» συγκάλυψη του προβλήματος, ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγ. Αργύρης, «ενισχύει» περαιτέρω την πρακτική αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης, αυξάνοντας τις ...δόσεις συκοφαντίας όσων καταγγέλλουν την πραγματικότητα.

Χτες το μεσημέρι, ο υφυπουργός, μετά από σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των εκκοκκιστηρίων - ιδιωτικών και συνεταιριστικών - μπήκε σαν «βρεγμένη γάτα» στην αίθουσα δημοσιογράφων και άρχισε το ίδιο τροπάρι κοροϊδίας και υποτίμησης της νοημοσύνης, τόσο των βαμβακοπαραγωγών, όσο και των αγροτικών συντακτών. Στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις κυβερνητικές, αλλά και τις δικές του, ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέτος με το βαμβάκι, άρχισε να κατηγορεί στους βαμβακοπαραγωγούς και να συκοφαντεί αγροτοσυνδικαλιστές και ευρωβουλευτές, με προτίμηση στον Β. Μπούτα και τον Γ. Πατάκη.

Οσο για την υποτιθέμενη ενημέρωση του Βαγ. Αργύρη προς τους δημοσιογράφους, ξεκίνησε με την αναφορά ότι από τα 82 εκκοκκιστήρια έγινε ηλεκτρονική απογραφή στα 60, και σε 52 από το ΣΔΟΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί ανεξαιρέτως θα πρέπει στο εξής να παραδίδουν οι ίδιοι το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια και πως θα συσταθούν επιτροπές ...κοινωνικού ελέγχου για να εξετάσουν τις υπό «εκκρεμότητα ποσότητες βαμβακιού». Επιπλέον, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν δύο τιμές και πως όλη η παραγωγή των στρεμμάτων που καταγράφονται από το ΟΣΔΕ θα επιδοτηθεί.

Στις εύλογες απορίες των δημοσιογράφων, ποια ποσότητα βαμβακιού θα επιδοτηθεί, τελικά, και πότε θα το ξέρουν οι παραγωγοί, ο Βαγ. Αργύρης είπε ότι στις 24 του Νοέμβρη θα ξέρουμε... Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που υποβάλλουν οι αγρότες, υποστήριξε ότι θα εξετάζονται μέσα σε 20 μέρες από την επιβολή τους. Οταν, όμως, ρωτήθηκε γιατί οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις 23 Σεπτέμβρη δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και με ποιο μηχανισμό εξασφαλίζεται τώρα ότι θα εξετάζονται μέσα σε 20 μέρες, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση. Με άλλα λόγια, ο υφυπουργός Γεωργίας σε όσες ερωτήσεις του τέθηκαν, ήταν η προσωποποίηση της υπεκφυγής.

Κατά τ' άλλα ο Βαγ. Αργύρης, προφανώς βρισκόμενος σε δύσκολη θέση, άρχισε να πιάνει στο στόμα του τον Μπούτα, τον Πατάκη και τον Κόρακα, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι όλοι αυτοί επιχειρούν να εξαπατήσουν τους αγρότες. Ως βασικό «επιχείρημα» ανέφερε ότι οι ευρωβουλευτές του Κόμματος διαδίδουν στη Θεσσαλία πως η ΕΕ μειώνει τη χρηματοδότηση για το βαμβάκι στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2002 κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ συμβαίνει το αντίθετο και το σχετικό κονδύλι θα αυξηθεί στα 956 εκατ. ευρώ. Ο Βαγ. Αργύρης ρωτήθηκε αν η πρόταση που ψηφίστηκε στην πρώτη ανάγνωση στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ή δεν ήταν 681 εκατ. ευρώ, από τα 770 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο κανονισμός κι αν αυτή η εξέλιξη είναι δυνατό να μην προκαλέσει ανησυχία. Ρωτήθηκε, επίσης, ποια θα είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί, ακόμα και αν τελικά ψηφιστεί ένα κονδύλι 956 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο Μπούτας και ο Πατάκης επιθυμούν να είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι 200 με 210 δραχμές και πιστεύει πως αγωνίζονται για να πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί μια τέτοια εξευτελιστική τιμή. Αλλά ...τι θα μπορούσε να απαντήσει ο Βαγ. Αργύρης σε τέτοια ερωτήματα; Απολύτως τίποτα, όπως και έκανε!

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι και οι εκκοκκιστές δεν ξέρουν πλέον τι να κάνουν με τα καμώματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη, συνεδρίασε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Εκκοκκιστών και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απόψεις των μελών της ήταν διχασμένες. Οπως έγινε γνωστό, πάντως, οι εγγυήσεις που ζητούσαν, για το τι θα γίνει αν η παραγωγή βαμβακιού ξεπεράσει το 1.250.000 τόνους και χρειαστεί να γυρίσουν χρήματα πίσω, δεν τους δόθηκαν. Αυτό που φαίνεται να αποφασίστηκε, είναι να κρατήσουν κλειστά σήμερα τα εκκοκκιστήρια και αύριο Τετάρτη βλέπουν... Εκπρόσωποι, πάντως, των συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων δήλωσαν χτες πως σήμερα ανοίγουν.

Ελαιοπαραγωγοί δύο ταχυτήτων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αποφάσισε χτες αυθαίρετα να μην επιδοτηθεί όλη η παραγωγή λαδιού σε 17 νομούς της χώρας!

Να κάνει τους ελαιοπαραγωγούς των μισών και πλέον ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας ...βαμβακοπαραγωγούς, αποφάσισε το υπουργείο Γεωργίας! Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε χτες μια ανακοίνωση για να πει ότι η ποσότητα ελαιολάδου της περιόδου 2000/2001 που επιδοτεί η ΕΕ «κλειδώθηκε» στους 430,5 τόνους και πως οι ελαιοπαραγωγοί 17 νομών πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στοιχείων. Για όσους δεν κατάλαβαν, ο υφυπουργός Γεωργίας αποφάσισε χτες ότι οι ελαιοπαραγωγοί των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κορίνθου, Λακωνίας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου και Λασηθίου δε θα πάρουν επιδότηση για ποσότητες λαδιού που δήλωσαν ότι παρήγαγαν την περίοδο 2000/2001. Θα πάρουν επιδότηση για τις ποσότητες που θεωρεί επιλέξιμες η κυβέρνηση!

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί με την πρόφαση των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και όσοι ανήκουν στους νομούς που δεν αναφέρονται παραπάνω δικαιούνται προκαταβολή επιδότησης για τις ποσότητες που δήλωσαν, ενώ όσοι βρίσκονται στους προαναφερόμενους νομούς δε θα πάρουν προκαταβολή επιδότησης για τις ποσότητες που η κυβέρνηση αυθαίρετα έβγαλε μη επιλέξιμες. Η κοροϊδία της υπόθεσης είναι ότι οι 430,5 τόνοι δεν «κλειδώθηκαν» από την ΕΕ, αλλά δηλώθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ για να προκύψει μια προκαταβολή της επιδότησης της τάξης των 356 δραχμών το κιλό. Και το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σκαρφίστηκε ένα πρωτόγνωρο εκβιασμό, ο οποίος έχει ως εξής: Αν οι ελαιοπαραγωγοί των 17 αυτών νομών δεχτούν τις ποσότητες που επιθυμεί... να επιδοτήσει το υπουργείο Γεωργίας χωρίς διαμαρτυρίες, θα πρέπει να κάνουν και μια υπεύθυνη δήλωση αποδοχής για να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης. Αν όχι, θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση, χωρίς να πάρουν προκαταβολή και όποτε και αν δικαιωθούν, θα πάρουν χρήματα που δικαιούνται...

Η ουσία πάντως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι επιβλήθηκε στη χώρα μας από την ΕΕ ένα πενιχρό πλαφόν 419.000 τόνων, εφευρίσκει κάθε λογής τερτίπια, επιχειρώντας να αποκρύψει την αιτία του προβλήματος και να εμφανίσει μια φαινομενικά μεγαλύτερη τιμή στην επιδότηση, κόβοντας δεκάδες χιλιάδες τόνους πραγματικής παραγωγής.

ΕΒΡΟΣ
Στο δρόμο οι βαμβακοπαραγωγοί

Εκατοντάδες αγρότες του Εβρου, που έφθασαν στην Αλεξανδρούπολη από χωριά και πόλεις του νομού, σχηματίζοντας μια μακρά φάλαγγα αυτοκινήτων, απέκλεισαν χθες το μεσημέρι τη Νομαρχία. Απαίτηση των αγανακτισμένων παραγωγών είναι η μη εφαρμογή του νέου κανονισμού για το βαμβάκι που ψήφισε η ΕΕ με συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, αφού γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό οδηγείται στην εξαφάνιση η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Κώστας Ζησίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Εβρου, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι με τους δυναμικούς τους αγώνες να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του νέου βαμβακοκτόνου κανονισμού της ΕΕ και ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στους συγκεντρωμένους μίλησε και ο Νικ. Καραμανίδης, μέλος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλεξανδρούπολης, Φερρών, Σουφλίου, μέλος της ΠΑΣΥ, ενώ ψήφισμα διαβάστηκε από τον Γιάννη Μακρή, μέλος της ΠΑΣΥ.

Με το ψήφισμά τους, οι συγκεντρωμένοι διατυπώνουν τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση και ζητούν να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής βαμβακιού, η επιδότηση να δίνεται άμεσα στον παραγωγό στο ύψος της τιμής στόχου και όχι στην ελάχιστη τιμή, το πρόστιμο συνυπευθυνότητας να μην υπολογίζεται με προσαύξηση, αλλά στη φυσική παραγωγή του βαμβακιού. Τέλος, να απαλλαγούν από πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι μικροί παραγωγοί μέχρι 100 ιδιόκτητων στρεμμάτων ή 150 ενοικιαζομένων.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ενότητα» και δεκάδες αγροτικοί σύλλογοι. Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Νομαρχιακών Υπαλλήλων Ν. Εβρου. Στο ψήφισμα συμπαράστασης των νομαρχιακών υπαλλήλων τονίζεται ότι η συγκρότηση ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου όλων των εργαζομένων που πλήττονται, μπορεί να βάλει φραγμό στην αντιλαϊκή επέλαση.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Συλλαλητήριο αύριο και στο Νέο Μοναστήρι

Στο δρόμο του αγώνα πορεύονται και οι βαμβακοπαραγωγοί του Δήμου Θεσσαλιώτιδας του Νομού Φθιώτιδας, οι οποίοι αύριο πραγματοποιούν συλλαλητήριο στο Νέο Μοναστήρι.

Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Νέο Μοναστήρι και στην οποία συμμετείχαν βαμβακοπαραγωγοί και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, συνεταιρισμών του Δήμου θεσσαλιώτιδας, αποφασίστηκε να δοθεί δυναμική αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική ξεκληρίσματος, με πρώτο σταθμό την Τετάρτη 14 του Νοέμβρη. Ετσι, αύριο στο Νέο Μοναστήρι θα γίνει συλλαλητήριο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, με κυρίαρχο αίτημα την κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και την καταβολή τιμής επιβίωσης στο παραγωγούς. Στη σύσκεψη επίσης εκλέχτηκε Επιτροπή Αγώνα για το συντονισμό της δράσης με τους αγρότες της Θεσσαλίας και των άλλων περιοχών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ