ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
Πανελλαδικός αγωνιστικός συντονισμός

Η αντιαγροτική επίθεση δεν πλήττει μόνο τους καπνοπαραγωγούς

Την ανάγκη να διευρυνθεί το αγωνιστικό διεκδικητικό μέτωπο όλης της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, γιατί η επίθεση δε γίνεται μόνο στον καπνό αλλά και σε όλα τα προϊόντα, διαπίστωσαν τα αγροτικά στελέχη που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ για τα καπνά που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κατερίνη.

Χρειάζεται, τονίστηκε, να ενισχυθεί το πλατύ λαϊκό μέτωπο αντίστασης, ρήξης, ανατροπής, με στόχο την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, προς όφελος της φτωχής αγροτιάς και όλων των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΥ καλεί τον αγροτικό κόσμο σε συστράτευση και σε δυναμικούς αγώνες διάρκειας, με προοπτική τη σύγκρουση, την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών και αντιαγροτικών επιλογών. Απαιτεί να μη γίνει καμία περικοπή των επιδοτήσεων στα καπνά, να στηριχτεί παραπέρα το εισόδημα των παραγωγών, να παρθούν ειδικά μέτρα για τις ορεινές και προβληματικές περιοχές που καλλιεργείται το προϊόν, να στηριχτούν οι πολύτεκνες οικογένειες, οι παραγωγοί μικρών ποσοστώσεων.

Οπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΑΣΥ σε συνεργασία με τους καπνοπαραγωγούς, θα πρωτοστατήσουν για την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλους τους καπνοπαραγωγικούς νομούς, σε ημερομηνίες που θα αποφασιστούν μέσα από περιοδείες και συσκέψεις σε όλες τις περιοχές με τελικό στόχο τον πανελλαδικό συντονισμό. Οσον αφορά τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους που διοργανώνεται στις 19 του μήνα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, οι ομιλητές σημείωσαν ότι τα προβλήματα της καπνοκαλλιέργειας δε λύνονται μέσα από αυτή την καλοστημένη φιέστα, όπως τη χαρακτήρισαν. «Αυτό το συλλαλητήριο το θέλουν οι υποτακτικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, για κολυμβήθρα να ξεπλύνουν τα αμαρτήματά τους», υπογράμμισε ο Ν. Μωραΐτης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Οπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των αγροτικών στελεχών στη σύσκεψη της ΠΑΣΥ, η λογική του αγώνα και της συγκρότησης του Μετώπου αποτελεί τη μόνη απάντηση των παραγωγών της χώρας μας στα αντιλαϊκά σχέδια που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγών από τα σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής καπνού της χώρας. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καπνοπαραγωγών εξέφρασε ο Νομάρχης Πιερίας στο χαιρετιστήριο που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους, ενώ η πρόεδρος του σωματείου καπνεργατών - καπνεργατριών Θεσσαλονίκης Γιώτα Σιδηροπούλου, κάλεσε εργάτες και αγρότες σε κοινό αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Μιλώντας ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ενός πλατιού λαϊκού μετώπου αντίστασης, ρήξης, ανατροπής, με στόχο την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, προς όφελος της φτωχής αγροτιάς και όλων των εργαζομένων. Θα πρέπει να γίνουν συσκέψεις σ' όλα τα χωριά, είπε, να μπουν τα ζητήματα σε αγωνιστική κατεύθυνση και να αποφασιστούν συλλαλητήρια σε κάθε καπνοπαραγωγικό νομό. Αφού ζήτησε να μην παγιδευτούν οι αγρότες στο φιάσκο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι θα πρέπει να παλέψουν οι παραγωγοί για μια άλλη πολιτική ενάντια στις ποσοστώσεις, στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στους στόχους συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού και στο πέρασμα της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες.

Ο Ν. Χριστάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, πρότεινε «να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε σε μια άλλη βάση, να δούμε πώς θα οργανώσουμε συνολικούς αγώνες». Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, επεσήμανε ότι με μια ντουφεκιά δε λύνεται το πρόβλημα.

Τα αγροτικά στελέχη από την επαρχία Ελασσόνας και το νομό Ροδόπης σημείωσαν ότι η ανεργία στους νομούς που καλλιεργείται καπνός θα ξεπεράσει το 55%, ενώ δήλωσαν ότι η ΠΑΣΥ στους παραπάνω νομούς καθημερινά μαζικοποιείται. Επίσης ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης είναι μια καλοστημένη φιέστα, κάτι σαν κυβερνητικό συλλαλητήριο και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε τοπικές συσκέψεις. Ο συνδικαλιστής Ανανίας Κερεμίδης, σημείωσε ότι σήμερα η ελληνική αγροτική οικονομία τείνει όλο και περισσότερο να μετατραπεί σε συμπληρωματική της ΕΕ. «Νωρίτερα ήμασταν οι φτωχοί συγγενείς! Σήμερα η συγγένεια μεγάλωσε, αλλά μαζί και η φτώχεια!», επεσήμανε.

Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Ν. Μωραΐτη

Ο Ν. Μωραΐτης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που ήταν ο κεντρικός εισηγητής στη σύσκεψη, τόνισε τα παρακάτω:

«Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν ήταν διαφορετική και η στάση των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων και πολλών δευτεροβάθμιων. Εάν είχαν οργανώσει την πάλη, την αντίσταση των καπνοπαραγωγών, των αγροτών. Οχι μόνο δεν έκαναν κάτι τέτοιο οι συμβιβασμένες ηγεσίες, απεναντίας έβαλαν πλάτη για το πέρασμα αυτών των αντιαγροτικών επιλογών της ΕΕ και κυβέρνησης. Εκαναν τα πάντα για τον εκφυλισμό του κινήματος, τη συκοφάντηση των αγώνων της φτωχής αγροτιάς. Τώρα σηκώθηκαν από τις βελούδινες πολυθρόνες και μας μιλάνε για αγώνες που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση, τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Λες και όλες οι κυβερνήσεις δε συναποφασίζουν, δεν εφάρμοσαν αναντίρρητα αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές».

«Ενα στόχο έχουν» συνέχισε: «Να εκτονώσουν, να περάσει στα μαλακά η διογκούμενη δυσαρέσκεια των καπνοπαραγωγών, να χρυσώσουν το χάπι με κάποια ανταλλάγματα αναστολής των μέτρων για κάποιο διάστημα. Πράγμα που έκανε συνειδητά και ο κ. Ανωμερίτης, που βάπτισε επιτυχία του πρωθυπουργού τη Σύνοδο του ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ, δημιουργώντας κλίμα εφησυχασμού».

Αναφερόμενος στα άλλα αγροτικά προϊόντα, ο Ν. Μωραΐτης σημείωσε ότι στο βαμβάκι ο νέος καταστροφικός κανονισμός στοχεύει στον αφανισμό των βαμβακοπαραγωγών. Στην ελιά, στο λάδι έρχονται νέα μέτρα ξεκληρίσματος. «Κανένα προϊόν δε θα έχει τύχη κάτω από το βάρος αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Γι' αυτό η οργάνωση, η αντίσταση σε αυτές τις επιλογές είναι υπόθεση όλης της μεσαίας και φτωχής αγροτιάς, όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, γιατί δίπλα στους αγρότες μια σειρά επαγγέλματα δραστηριοποιούνται».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Οι εξελίξεις στην καπνοκαλλιέργεια μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου παίρνουν δραματικές διαστάσεις. Οδηγούν τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας, όλων των ποικιλιών, σε αφανισμό, σε βίαιο ξεκλήρισμα, αλλά και τους καπνοπαραγωγούς όλης της ΕΕ. Η κατάσταση αυτή δεν ήταν καταιγίδα σε ξάστερο ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ».

«Στόχος μας», είπε καταλήγοντας ο Ν. Μωραΐτης, «πρέπει να είναι μια πολιτική που δε βάζει φραγμούς στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που θα παίρνει υπόψη της τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και τις δυνατότητες εξαγωγών προϊόντων, με τη στήριξη, την προώθηση ενός δημόσιου αγροτικού τομέα, ενός παραγωγικού συνεταιρισμού που θα δραστηριοποιείται σε όλη τη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής, στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διαλογή, διακίνηση των προϊόντων. Μόνο μια τέτοια πολιτική είναι προς όφελος της φτωχής αγροτιάς. Θα ζωντανέψει, θα δώσει πνοή στην ύπαιθρο, θα κρατήσει τον κόσμο στα χωριά του. Αυτή η πολιτική είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ θα οργανώσει, θα συντονίσει τους αγώνες της μεσαίας και φτωχής αγροτιάς».

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ
Πέφτει σε χαμηλό επίπεδο...

Την εμπάθειά του προς το ΚΚΕ δεν μπόρεσε να κρύψει τελικά ο Φ. Χατζημιχάλης, υφυπουργός Γεωργίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στη Λάρισα - όπου δεν μπόρεσε να κρύψει τη μεγάλη στεναχώρια του για την αποτυχία του ίδιου και της κυβέρνησης να σταματήσουν τις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν από τη Θεσσαλία - προχώρησε σε συκοφαντική επίθεση κατά του Κόμματος, ισχυριζόμενος ότι ο ευρωβουλευτής του, Στ. Κόρακας, ψήφισε υπέρ της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στους καπνοπαραγωγούς. Στην ίδια συνέντευξη ο Φ. Χατζημιχάλης προχώρησε και σε νέες επιθέσεις κατά του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, επιχειρώντας, μέχρι την τελευταία στιγμή, να περισώσει ό,τι μπορεί από απολεσθέν πολιτικό κύρος του και να περιορίσει, κατά το δυνατόν, το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης, πλην όμως δεν έπεισε πάλι.

Για τις δηλώσεις του Φ. Χατζημιχάλη, ρωτήθηκε σχετικά στην Καρδίτσα η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία και απάντησε: «Λυπάμαι πάρα πολύ γιατί πίστευα ότι ο κ. Χατζημιχάλης είναι, μεν, ένας αντίπαλος, αλλά είναι σοβαρός άνθρωπος. Ο Στρ. Κόρακας ψήφισε υπέρ των καπνοπαραγωγών και έχει κάνει δήλωση, που εξηγεί, που ζητούσε να αποτυπωθεί σωστά η ψήφος του, με βάση το ηλεκτρονικό σύστημα. Ο κ. Χατζημιχάλης πιστεύω ότι πέφτει σε πολύ χαμηλό επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ