ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Παλλαϊκός ο χαρακτήρας του εορτασμού
  • Διακήρυξη της φετινής επετείου από τη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού
  • Το Σάββατο, 17 Νοέμβρη, στις 3.00μ.μ. η μεγάλη πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
  • Ανοίγουν σήμερα οι πύλες του ιστορικού κτιρίου στην Πατησίων από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 9.00 μ.μ.

Σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 17 του μήνα, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού το λαό και τη νεολαία της Αθήνας, με τη διακήρυξή της για το φετινό εορτασμό. Τονίζοντας την επικαιρότητα των μηνυμάτων της εξέγερσης, η Επιτροπή Εορτασμού καταγγέλλει το διευρυμένο πολεμικό μέτωπο των ΗΠΑ και τις προωθούμενες νομοθεσίες που στραγγαλίζουν τις λαϊκές ελευθερίες, ενώ αναφέρει και τα διευρυμένα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Παιδεία, την ανεργία και τη διεύρυνση της φτώχειας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού αποτελείται από: το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, φοιτητικές παρατάξεις της ΕΦΕΕ, τις πανεπιστημιακές κοινότητες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.

Παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο της διακήρυξης:

«Η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού διαπιστώνει ότι οι δυνάμεις της ασύδοτης αγοράς και της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, διευρύνουν συνεχώς το χάσμα μεταξύ της φτώχειας που μαστίζει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού και της προκλητικής "χλιδής" των εχόντων και κατεχόντων. Η ανεργία έχει καταστεί κοινωνική μάστιγα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων με θυσίες και αίμα ακυρώνονται στο όνομα του λεγόμενου εκσυγχρονισμού. Η Παιδεία έχει υποβαθμιστεί και απορυθμιστεί σε όλα τα επίπεδα με τις διατυμπανιζόμενες μεταρρυθμίσεις και τους κυοφορούμενους νόμους να αλλοιώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων με αφορμή το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη στην καρδιά των ΗΠΑ εξαπολύει πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν σήμερα και αύριο ίσως σε ένα άλλο γεωστρατηγικό σημείο με άμεσο κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και τον πολιτισμό. Η απάντηση στην τρομοκρατία δεν είναι ο πόλεμος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με το ψευτοδίλημμα "ή με εμάς ή με την τρομοκρατία" και με υποσχέσεις στη διανομή της λείας διαμορφώνει ένα διευρυμένο πολεμικό μέτωπο. Στο όνομα της αντιτρομοκρατικής πάλης προωθούνται νέες νομοθεσίες που στραγγαλίζουν δημοκρατικές, λαϊκές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Ηδη στις ΗΠΑ με το νόμο "Αμερικάνικη Πατριωτική Πράξη" νομιμοποιούνται τα βασανιστήρια με άμεσο κίνδυνο να βρεθούν μιμητές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εν τέλει από την 11η Σεπτέμβρη, πλήττεται η ίδια η δημοκρατία σαν σύστημα, η ειρήνη και ακόμη τα στοιχειώδη ατομικά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν με αγώνες και θυσίες. Οι αγώνες και τα οράματα της εξέγερσης του Νοέμβρη, οι θυσίες και τα θύματα για ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία παραμένουν επίκαιρα και σήμερα γιατί δε δικαιώθηκαν. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι δίνουν βροντερό "παρών" κι αγωνίζονται να αποτρέψουν τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές εμπλοκές, ενάντια στην ανεργία, την εξαθλίωση, την υποβάθμιση της Παιδείας, τον ευτελισμό των αξιών, την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Η Επιτροπή καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, το λαό της Αθήνας:

  • Να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις εκδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, σύμβολο της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.
  • Να συμβάλουν ώστε ο φετινός εορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους δουλιάς
  • Να υπερασπίσουν έμπρακτα τη μορφή, το χαρακτήρα και το περιεχόμενο της αγωνιστικής εορτής μνήμης του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν και κληρονομήθηκαν απ' τα οράματα και τα αιματόβρεχτα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973.

Κάνει έκκληση στα ΜΜΕ και την ΕΣΗΕΑ, στο όνομα της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης και της εθνικής αναγκαιότητας να παραμείνει ζωντανή - αγωνιστική η ιστορική μνήμη.

  • Να αποτελέσουν κύριο παράγοντα αποτροπής του έργου των σκοτεινών δυνάμεων που εδώ και χρόνια προσπαθούν να αμαυρώσουν και να ακυρώσουν το χώρο και τα οράματα εκείνου του αγώνα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικός αντιπολεμικός γιορτασμός

Στις 6μμ από το Πολυτεχνείο η πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

«Ο γιορτασμός του Πολυτεχνείου πρέπει και θα είναι ο μαζικότερος». Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα στέλνουν οι διοργανωτές φορείς των φετινών αγωνιστικών εκδηλώσεων για την 28η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και καλούν το λαό και τη νεολαία να δώσουν μαζικά το παρών στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο το Σάββατο 17 του μήνα. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα από το χώρο του Πολυτεχνείου και θα καταλήξει στο μνημείο του εργάτη στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Οι φοιτητές καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5μμ στην Πλατεία Χημείου προκειμένου να συμμετέχουν συγκροτημένα στη μεγάλη διαδήλωση.

Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή 16 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, οι πολιτικοί, συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τις εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών '67 - '74 και η Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι των φορέων, σημείωσαν πως τα αιτήματα - συνθήματα της ηρωικής εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 παραμένουν αδικαίωτα και καλούν σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για την εκπλήρωσή τους.

«Ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου πρέπει να πάρει ένα σαφέστατα αντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό περιεχόμενο, τέτοιο που να συμβάλλει στο συντονισμό της δράσης όλων των φορέων της πόλης», ανέφερε γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Δ. Κίτσος, τόνισε ότι το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό σύμβολο αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

«Η μνήμη της εξέγερσης να φέρει την εξέγερση των συνειδήσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Τρ. Μηταφίδης και κατέληξε υιοθετώντας τη φράση του ποιητή Αγγελου Σικελιανού: «Αρκετά λιπάστηκεν η γη μας με σάρκα ανθρώπων».

Ο εκπρόσωπος του ΣΦΕΑ Σ. Κοκοζίδης, απηύθυνε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στην αμερικανοκίνητη εφτάχρονη δικτατορία.

«Το αίτημα για "ΕΞΩ οι ΗΠΑ - έξω το ΝΑΤΟ", παραμένει επίκαιρο, γιατί παραμένει ίδια η πολιτική που ευθύνεται για τη χούντα στη χώρα μας. Το βλέπουμε μέσα από τον πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ασία», είπε ο εκπρόσωπος της ΦΕΑΠΘ Κ. Κουκούλας. «Οπως επίκαιρο είναι το αίτημα για ελευθερία, ιδιαίτερα τώρα που εσωτερικοί και διεθνείς τρομονόμοι έρχονται να συρρικνώσουν δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες».

  • Αντιπολεμικό συλλαλητήριο με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διοργανώνουν την Παρασκευή 16 του Νοέμβρη η Επιτροπή Ειρήνης Βέροιας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7μμ στο πάρκο Εληάς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ