ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ψήφισαν απόφαση περί μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Ομόφωνη απόφαση για τη δρομολόγηση επικείμενων πολιτικών εξελίξεων και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης «πολυεθνοτικής εκπροσώπησης» στο Αφγανιστάν εξέδωσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Ωστόσο, μολονότι το ίδιο το κείμενο της απόφασης δεν αναφέρεται άμεσα στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης «ασφαλείας» στο Αφγανιστάν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, έσπευσε να υποστηρίξει πως το κείμενο της απόφασης «καλύπτει σε έναν ικανό βαθμό τις συμμαχικές δυνάμεις που είναι ήδη στο Αφγανιστάν προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση του νόμου και της τάξης στην Καμπούλ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής, Σεργκέι Λαβρόφ, παρατήρησε απ' την πλευρά του πως «και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούν πως οι ίδιοι οι Αφγανοί θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα γίνουν οι χειρισμοί στο ζήτημα της ασφάλειας».

Με τη θεώρηση του Τζον Νεγκρεπόντε σε σχέση με την επικείμενη αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν φαίνεται πως διαφώνησαν τρόπον τινά οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Γαλλίας, που παρατήρησαν πως θα πρέπει «να εκδοθεί αργότερα άλλη απόφαση» του ΣΑ που θα αναφέρεται επισταμένως στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Η τοποθέτηση των πρεσβευτών Γαλλίας - Βρετανίας σ' αυτό το ζήτημα έχει μία σημασία, δεδομένου ότι, μολονότι Λονδίνο και Παρίσι σχεδιάζουν να στείλουν άμεσα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, πρωτοστάτησαν στην προετοιμασία και ψήφιση της παραπάνω απόφασης...

Το κείμενο της απόφασης, που ψήφισαν και οι 15 του ΣΑ, αναφέρει πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει την πρωτοβουλία με στόχο να έρθουν κοντά όλες οι αφγανικές εθνοτικές ομάδες για το σχηματισμό μίας «μεταβατικής κυβέρνησης». Επιπλέον απευθύνεται έκκληση σ' όλες τις αφγανικές δυνάμεις να «απέχουν από πράξεις αντιποίνων» και ζητείται και απ' τις 189 χώρες -μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν «άμεσα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακουφίσουν τα βάσανα του αφγανικού λαού».

Ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, πως ο ύπατος απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λακχντάρ Μπραχίμι, θα συγκαλέσει το ταχύτερο δυνατόν μία συνάντηση μεταξύ των Αφγανών ηγετών, με σκοπό τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Βέβαια, ήδη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συμφωνήσει από προχτές να φιλοξενήσουν την ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, η οποία σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αφγανιστάν και «Βόρεια Συμμαχία» πρώτοι στην παραγωγή οπίου...

Επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Τα αποθέματα οπίου στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να προμηθεύσουν μία χώρα 80.000.000 κατοίκων για 20 χρόνια (!) εκτίμησε αξιωματούχος του Διεθνούς Οργάνου Ελέγχου των Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, που επικαλείται, σε ανταπόκρισή του απ' τη Βιέννη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επανέλαβε (όπως και άλλοι στο παρελθόν) πως η «Βόρεια Συμμαχία» του Αφγανιστάν είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπίου, ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των ναρκωτικών, Χαμίντ Γκοντσέ, έσπευσε να καλέσει τη μελλοντική αφγανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών, ώστε να συρρικνωθεί εάν δεν τερματιστεί η εκεί παραγωγή οπίου...

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ για την παραγωγή και διοχέτευση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν επαναφέρουν στη δημοσιότητα μία γνωστή υπόθεση δεκαετιών, στην οποία μείζονα ρόλο έχουν παίξει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυτικών χωρών, όχι μόνον με σκοπό την εκμετάλλευση των ντόπιων πληθυσμών, αλλά και τη «χρηματοδότηση» εαυτών από μυστικούς λογαριασμούς μέσω της ανάμειξής τους στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών...

Γεγονότα που έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί και παραδεχτεί αρκετοί πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπεύθυνος της CIA για το Αφγανιστάν, Τσαρλς Κόγκαν, ο οποίος είχε ομολογήσει το 1997 πως επί περιόδου ΕΣΣΔ είχε «θυσιάσει τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών στον αγώνα εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης» και πως η παραμεθόρια περιοχή ανάμεσα σε Αφγανιστάν - Πακιστάν είχε αναδειχτεί ως εκείνη η περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη παραγωγή ηρωίνης, που κάλυπτε μάλιστα το ...60% της αμερικανικής «αγοράς»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σήμερα ρίχνεται ο «κύβος»

Γερμανοί των ειδικών δυνάμεων περιμένουν την αποστολή τους στο μοίρασμα της λείας

Associated Press

Γερμανοί των ειδικών δυνάμεων περιμένουν την αποστολή τους στο μοίρασμα της λείας
Κατά τη σημερινή (Παρασκευή 16 Νοέμβρη) συνεδρίαση του γερμανικού Μπούντεσταγκ αναμένεται να ριχθεί ο «κύβος»: Η συμμετοχή του γερμανικού στρατού (της Μπούντεσβερ) στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Παρά τις πολλαπλές αντιδράσεις σε στρώματα του γερμανικού πληθυσμού και τις αντιρρήσεις βουλευτών και των δυο κυβερνητικών κομμάτων -Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων - σοβαροί παρατηρητές αναμένουν ότι ο «κύβος» - η απόφαση, παρά τους δισταγμούς - θα είναι ένα «Ναι» της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών υπέρ της συμμετοχής στον πόλεμο. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται για πολλούς λόγους. Είναι πρώτον ότι και τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα πλειοψηφικά τάσσονται υπέρ της συμμετοχής, όπως επίσης και η παμψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU), της βαυαρικής Χριστιανικής Ενωσης (CSU) και των Φιλελευθέρων (EDP). Υπήρξαν αρχικά περί τους οκτώ πράσινοι βουλευτές και μετρημένοι επίσης στα δάχτυλα σοσιαλδημοκράτες που έφεραν αντιρρήσεις και έτσι αντιστοιχούσαν στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις στρωμάτων του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (15 Νοέμβρη) γράφει ότι σε δημοσκόπηση που ενήργησε, διαπίστωσε ότι «οι περισσότερες οργανώσεις των Πρασίνων στα κρατίδια συνεχίζουν να αποκρούουν τη συμμετοχή» και ότι «η βάση είναι εναντίον της αποστολής Γερμανών στρατιωτών». Αλλά οι ηγεσίες των δυο κομμάτων (Σρέντερ, Φίσερ κ.λπ.) άσκησαν τις τελευταίες μέρες στους βουλευτές τους μεθοδεύσεις «πειθούς», ώστε οι ομαδούλες των αντιφρονούντων βουλευτών να έχουν ουσιαστικά αφανιστεί. Οι κυβερνήτες και οι κομματικοί ηγέτες απαίτησαν «πειθαρχία» των βουλευτών τους ή άλλως να παραιτηθούν. Γι' αυτό άλλωστε, ο καγκελάριος Σρέντερ έθεσε και ζήτημα εμπιστοσύνης, συνδυασμένο με την απόφαση για την αποστολή του στρατού, πράγμα που αναγκάζει τους αντιφρονούντες να ψηφίσουνε «Ναι» στην αποστολή, ώστε να μην ανατραπεί η κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος κατέφυγε και σε έναν τακτικό ελιγμό, «χρυσώνοντας το χάπι της αποστολής» του στρατού. Συμπλήρωσε την κυβερνητική απόφαση της αποστολής με εξηγήσεις, όπως ότι ναι μεν η αποστολή θα έχει διάρκεια ενός έτους, αλλά η κυβέρνηση υπόσχεται «συνεχή ενημέρωση» και ότι μετά από έξι μήνες θα υποβάλει στη Βουλή μια «γενική απολογιστική έκθεση».

Επίσης διευκρινίζεται ότι η στρατιωτική εντολή στρέφεται «μόνο κατά του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, της "Αλ Κάιντα" και εκείνων που τους φιλοξενούν ή τους υποστηρίζουν. Δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθούν Γερμανοί στρατιώτες σε χώρες εκτός από το Αφγανιστάν, στις οποίες δεν υπάρχουν τώρα κυβερνήσεις, χωρίς απόφαση του Μπούντεσταγκ».

Επιπλέον οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων με κοινή πρόταση απόφασης στη Βουλή ορίζουν ότι το Μπούντεσταγκ «επιβεβαιώνει την πεποίθησή του ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα» και ότι πρέπει να διευρυνθεί η «ανθρωπιστική βοήθεια».

Μετά από όλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι σήμερα (Παρασκευή) ούτε η κυβέρνηση Σρέντερ πρόκειται να ανατραπεί, ούτε πρόκειται να γίνουν νωρίτερα από το 2002 οι γενικές εκλογές. Αλλο το ζήτημα ότι τόσο στα δύο κόμματα - και κυρίως στους Πράσινους - όσο και στον πληθυσμό το κίνημα υπέρ της Ειρήνης θα βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΗΠΑ
Οπλα στο πιλοτήριο!

ΣΙΚΑΓΟ.-

H «United Airlines», θα είναι η πρώτη εταιρία η οποία θα τοποθετήσει όπλα με αναισθητικά φυσίγγια μέσα στο πιλοτήριο των αεροσκαφών της, εάν αυτή η απόφασή της εγκριθεί τελικά.

Τα συγκεκριμένα όπλα, τύπου Taser, που θα τοποθετηθούν στο πιλοτήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», είναι ειδικά όπλα με αναισθητικό αέριο, τα οποία δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο, όπως και τρύπες στο αεροσκάφος και το μόνο που κάνουν είναι να ακινητοποιούν τον «επιτιθέμενο - ύποπτο».

Η «United Airlines» πρόσθεσε ότι τα όπλα αυτά θα είναι διαθέσιμα στους πιλότους σε περίπτωση αεροπειρατείας για να υπερασπιστούν το πιλοτήριο, ενώ τόσο η εταιρία καθώς και άλλες αεροπορικές εταιρίες έχει επίσης ενισχύσει την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης των αεροσκαφών με ειδικές μεταλλικές ράβδους.

Οι τοποθετήσεις των όπλων αυτών όμως θα πρέπει να εγκριθούν από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας για πρόγραμμα δοκιμών σε όλον το στόλο των αεροσκαφών, πρόσθεσε η «United Airlines», ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο αεροσκάφη της εταιρίας κατελήφθησαν από τους αεροπειρατές στις 11 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι στη συνέχεια έριξαν το ένα πάνω σε έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το δεύτερο σε αγροτική περιοχή της Πενσυλβάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ