ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Συγκέντρωση σήμερα των αγροτών

Οργάνωση και συντονισμός της δράσης στον αγώνα για τα ανεπίλυτα και συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η επιλογή υποταγής της κυβέρνησης, είναι ο δρόμος που ακολουθεί η μικρομεσαία και πληττόμενη αγροτιά, προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση που οδηγεί στο ξεκλήρισμα μάζες αγροτών.

Στο πλαίσιο αυτό και με τα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις των εργατών της γης σε εξέλιξη, με τον αγώνα καθημερινά ν' αγκαλιάζει και άλλους νομούς, πραγματοποιείται σήμερα στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση - συζήτηση με συμμετοχή αγροτών, εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, στο δημαρχείο Λιανοκλαδίου Φθιώτιδας, στην οποία ομιλητής θα είναι ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Η σημερινή συγκέντρωση θα επαναληφθεί την ερχόμενη Τετάρτη 21 του Νοέμβρη με τη μεγάλη παμφθιωτική μάζωξη των αγροτών και των φορέων τους, στις 7 μ.μ., πάλι στο δημαρχείο Λιανοκλαδίου, την οποία συγκαλεί η Συντονιστική Επιτροπή Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζουν με ενθουσιασμό!

Νέα συλλαλητήρια, με τρακτέρ, σήμερα στην πλατεία Αγοράς των Φαρσάλων, την ερχόμενη Δευτέρα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων κι έπεται συνέχεια

Μετά τη συγκλονιστική προχτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα, οι αγρότες της Θεσσαλίας συνεχίζουν με ενθουσιασμό τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης με νέα συλλαλητήρια, που πραγματοποιούνται σήμερα το πρωί στην πλατεία Αγοράς των Φαρσάλων και την ερχόμενη Δευτέρα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου των Τρικάλων. Και στις νέες κινητοποιήσεις οι αγρότες θα πάρουν μαζί τους τα τρακτέρ, που, πλέον, δεν αποτελούν μόνο «μηχανήματα της δουλιάς», αλλά και «εργαλεία του αγώνα» για τον αγωνιστή ξωμάχο του θεσσαλικού κάμπου.

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν την πάλη τους, συντονίζοντας και συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις τους σε πανθεσσαλικό επίπεδο, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.

Οπως αποφασίστηκε μετά το μεγαλειώδες προχτεσινό συλλαλητήριο, την ερχόμενη Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων των δυο Ομοσπονδιών του Νομού Καρδίτσας, στην οποία θα εξεταστεί η μέχρι τώρα πορεία του αγώνα και η κλιμάκωσή του στο άμεσο μέλλον.

Αγωνιστικές προετοιμασίες για συνέχιση και ένταση των κινητοποιήσεων γίνονται σε πολλά χωριά και επαρχίες της Λάρισας, με πρωτοβουλίες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Ολοι μαζί στον αγώνα...

Στις πρώτες γραμμές του αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας, βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί, οι οποίοι φαίνεται ν' αντιμετωπίζουν τα πιο άμεσα και έντονα προβλήματα, καθώς απειλούνται με μαζικό ξεκλήρισμα από τη γη τους.

Η μεγάλη απειλή για το βαμβάκι είναι ο νέος καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που άρχισε να εφαρμόζεται από φέτος κι έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της τιμής του προϊόντος κι επομένως του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Οι καπνοπαραγωγοί απειλούνται άμεσα με ολοκληρωτικό «ξεπάστρεμα», με το που θα παρθεί και από την Κομισιόν - ήδη το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασίσει σχετικά - και θ' αρχίσει να εφαρμόζεται η απόφαση για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά.

Αλλά και οι σιτοπαραγωγοί, οι καλαμποκοπαραγωγοί, οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας και τεύτλων, ελιάς και ελαιολάδου, μήλων και άλλων οπωροκηπευτικών αναμένεται να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους και τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

...κατά της αντιαγροτικής πολιτικής

Ο αγροτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι η «πηγή» των αγροτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Απ' αυτήν την «πηγή» αναβλύζει η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν, με ζήλο, οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία, μέσω των αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα που προωθούνται, στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, ώστε να παραδοθεί η γη, η παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων. Γι' αυτό και, περιφρουρώντας, ως κόρη οφθαλμού, την ενότητά του, συγκεντρώνει τις αγωνιστικές δυνάμεις του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ

Αγωνιστική ετοιμότητα για την κάθοδο με τα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών (τη Δευτέρα) και στα διόδια Μαλγάρων και Ν. Χαλκηδόνας (την Τρίτη)

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί με χτεσινή της ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών Θεσσαλονίκης τους βαμβακοπαραγωγούς του νομού, ενώ αγροτικά στελέχη περιοδεύουν στα χωριά ενημερώνοντας τους παραγωγούς για τα προβλήματα του βαμβακιού και την προοπτική του. Χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών στην Επανωμή όπου μίλησαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενώ σήμερα ανάλογη συγκέντρωση γίνεται στον Αγιο Αθανάσιο. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Αγώνα που πραγματοποίησε σύσκεψη στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη θα γίνει συγκέντρωση των αγροτών με τα αγροτικά μηχανήματα στις πλατείες των χωριών. Την Τρίτη 20 Νοέμβρη οι παραγωγοί του νομού Θεσσαλονίκης θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα σε συγκεκριμένα κομβικά σημεία (στα διόδια των Μαλγάρων και στη Ν. Χαλκηδόνα).

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι, να παρέμβει η κυβέρνηση και να στηρίξει την τιμή του προϊόντος. Ακόμη να αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής και να αυξηθούν τα κονδύλια στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας.

Επίσης η ΠΑΣΥ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή στην Αραβησσό του Ν. Πέλλας συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο την ανατροπή των πολιτικών στον καπνό, το βαμβάκι και την κτηνοτροφία. Η εκδήλωση, που γίνεται στις 7.30 μ.μ. στο Γυμνάσιο Αραβησσού αποτελεί μια απάντηση στα μέτρα της κυβέρνησης και της Ε.Ε. ξεκληρίσματος των μικρών και μεσαίων καπνοπαραγωγών. «Η τελευταία απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων από το 2002 κατά 20% κάθε χρόνο οδηγεί πολλούς από εμάς στην απόγνωση. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Μια ακόμη δυναμική καλλιέργεια για το Νομό Πέλλας και μαζί της οι καπνοκαλλιεργητές σβήνουν σιγά - σιγά από το χάρτη», αναφέρεται στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ Πέλλας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ