ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λουκέτα», πτωχεύσεις, απίστευτα χρέη, συνεχείς πλειστηριασμοί, έλλειψη χρημάτων, ανταγωνιστική ζούγκλα, αγώνας επιβίωσης. Την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η λεγόμενη μικρομεσαία επιχείρηση, οι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι δηλαδή, παρουσίασε το ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος που έγινε τη Δευτέρα.

Οι βουλευτές του Κόμματος, παρουσιάζοντας την κατάσταση που βιώνουν οι ΕΒΕ στη χώρα, με συγκεκριμένα παραδείγματα και μεταφέροντας την πείρα που υπάρχει, επισήμαναν πως όσο οι κυβερνήσεις ακολουθούν πιστά την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα προβλήματα του χώρου θα οξυνθούν και η κατάσταση των ΕΒΕ θα επιδεινώνεται συνεχώς. Οι κομμουνιστές βουλευτές δεν περιορίστηκαν μόνο στην καταγγελία της ακολουθούμενης πολιτικής. Ζήτησαν μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ΜΜΕ, παρουσιάζοντας και τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί και παλεύονται από τις οργανώσεις των ΕΒΕ.

Η απάντηση, βέβαια, της κυβέρνησης, διά του υφυπουργού Ανάπτυξης Αλέξανδρου Καλαφάτη, δεν μπορούσε παρά να αποτελεί προκλητική άρνηση σε κάθε ιδέα στήριξης των ΕΒΕ. Η μικρομεσαία επιχείρηση, ειπώθηκε κυνικά, πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς... Μάλιστα ο υφυπουργός δε δίστασε να ρίξει ευθύνες στους ίδιους τους «μικρομεσαίους» για τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησής του.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η ΝΔ, βουλευτές της οποίας στην πραγματικότητα ζήτησαν ακόμα περισσότερα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς, παραπέρα σφίξιμο δηλαδή της θηλιάς που πνίγει τους ΕΒΕ. Υπερθεματίζοντας, μάλιστα, για τα θετικά της απελευθέρωσης, επικαλέστηκαν ακόμα και το παράδειγμα Γκέιτς, που από μικρός, λέει, έγινε παγκόσμιο μονοπώλιο.

Στη συζήτηση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Συνασπισμού, ενδεικτικό και αυτό για τον τρόπο που το συγκεκριμένο κόμμα χειρίζεται τα προβλήματα του χώρου των ΕΒΕ.


ΚΚΕ
Θυσία στο μεγάλο κεφάλαιο οι ΕΒΕ
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική και απαντούν στα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα των κυβερνώντων
  • Το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης αποβλέπει στη συνεχή ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου

Την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο, σφίγγοντας αντικειμενικά με τις πρακτικές της τον «κλοιό» γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επισήμαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επερώτησης του ΚΚΕ, τόσο ο εισηγητής του Σπύρος Στριφτάρης, όσο και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αντώνης Σκυλλάκος.

Αναπαραγωγή του αφανισμού

Αποστομωτική απάντηση, στα όσα ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, έδωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης: Αναφερόμενος στη συνεχή αναπαραγωγή του αφανισμού των μικρομεσαίων σημείωσε ότι «ο άνεργος υδραυλικός, ο άνεργος από τα ναυπηγεία που τα δώσατε στον Περατικό, από τα ναυπηγεία που τα δίνετε τώρα στους Εγγλέζους, όλοι αυτοί οι άνεργοι της Softex κλπ. που κλείσανε, τους καπνοπαραγωγούς που τους δίνετε παράταση θανάτου, άστον να ζήσει δύο χρόνια ακόμη να παίρνει τις επιδοτήσεις, αυτοί ανοίγουν και ένα μαγαζάκι. Δε λέτε όμως πόσα έκλεισαν, ενώ δεν υπάρχει χρονιά που να μην κλείσουν».

Απευθυνόμενος δε προς την κυβέρνηση σημείωσε ότι «θέλετε να προστατεύσετε πραγματικά τη μικρή επιχείρηση; Κάντε το όχι με δεκανίκια, αλλά να αφαιρέσετε τα προνόμια που δίνετε στις μεγάλες επιχειρήσεις»! Μάλιστα, αναφερόμενος στα προνόμια αυτά έκανε λόγο για «αντιμονοπωλιακές πολιτικές», ζητώντας από την κυβέρνηση να περιορίσει το ωράριο «γιατί να δουλεύουν εβδομήντα ώρες τα σούπερ μάρκετ από πού αντλούν αυτό το δικαίωμα και να μην είναι αυτό που λένε όλοι οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και όλοι οι άλλοι και οι ελευθεροεπαγγελματίες, να δουλεύουν ένα κανονικό ωράριο, σαράντα οκτώ ώρες τη βδομάδα;».

Παράλληλα, απαντώντας στις αναφορές του υφυπουργού Ανάπτυξης περί ύπαρξης κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης των μικρομεσαίων και τις δυνατότητές τους ένταξης σε αυτά ήταν σαφής: «Εμείς δε μιλάμε για επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλα αυτά. Είναι το 5% του συνόλου των μικρών επιχειρήσεων. Και όταν λέγω μικρές δεν εννοώ τον ένα απασχολούμενο μέχρι τους τέσσερις απασχολούμενους. Εννοώ τον έναν μέχρι δέκα. Αυτοί μπορούν σε κάποιο πρόγραμμα να μπουν, σε κάποια πρωτοβουλία να πάρουν μέρος; Μιλάμε για διακόσιες πενήντα χιλιάδες ανθρώπους αυτοαπασχολούμενους. Απ' αυτούς μπορείτε να μας πείτε πόσοι μπήκαν σε ένα πρόγραμμα; Υπάρχουν τέτοια στοιχεία; Τα παρακολουθείτε; Εμείς τα παρακολουθούμε και σας λέμε ότι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι άλλες επιχειρήσεις που είναι μέχρι τέσσερις εργαζόμενους -και αυτές τις λέμε μικρές επιχειρήσεις και αυτές μας ενδιαφέρουν περισσότερο- δεν μπορούν να μπουν στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού που εσείς επαγγέλλεστε εδώ πέρα. Θα εγκαταλείψετε λοιπόν τους τετρακόσιους εξήντα χιλιάδες ανθρώπους στην τύχη τους στον ανταγωνισμό;».

Επιλογή η στήριξη του ισχυρού

Στην ουσία της κυβερνητικής πολιτικής εστίασε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος. Οπως επισήμανε η κυβέρνηση «θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτος, αναπότρεπτος ο ανταγωνισμός της "ζούγκλας" όπως λειτουργεί σήμερα, στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου, αναπότρεπτη η πτώση των τειχών και η παραπέρα ισχυροποίηση των ισχυρών, άρα η δημιουργία κρίσης στους μικρομεσαίους και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και διεθνώς. Η κυβέρνηση τι να κάνει σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση; Αναγκάζεται να προσαρμοστεί και κάνει ό,τι μπορεί»!

Ο Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι βασική επιλογή της κυβέρνησης «είναι η απελευθέρωση των αγορών στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου. Με βάση αυτή τη λογική πού πάνε τα πράγματα, ανεξάρτητα με το ποιες πολιτικές εφαρμόζετε; Σε συνθήκες όλο και μεγαλύτερης απελευθέρωσης «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Η πιο μεγάλη σε μέγεθος επιχείρηση έχει τη δυνατότητα μικρότερου κόστους, μεγαλύτερης διαφήμισης. Είναι άνισος ο ανταγωνισμός, στην πραγματικότητα, σε βάρος των μεσαίων και πολύ περισσότερο των μικρών επιχειρήσεων, που είναι και η πλειοψηφία στη χώρα μας. Οταν λέτε ότι πρέπει να κάνουμε απελευθέρωση, σημαίνει ότι βάζετε το μαχαίρι βαθύτερα στο λαιμό των μικρομεσαίων.

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ έκανε λόγο για «συγκεκριμένες ενέργειες από την κυβέρνησή, συγκεκριμένα νομοσχέδια για να ενισχυθούν οι ισχυροί και όχι να βοηθηθούν οι μικρομεσαίοι. Θα σας αναφέρω πρόσφατα παραδείγματα: Το θέμα των εργολάβων των δημόσιων έργων. Ενισχύονται οι μεγάλες εργολαβικές επιχειρήσεις σε βάρος των μικρότερων ή των μεσαίων, που αναγκάζονται να συγχωνευτούν και να αφομοιωθούν από τους ισχυρούς» πρόσθεσε ότι «τα ΚΤΕΛ τα κάνετε ανώνυμες εταιρίες για να μπουν οι μεγάλοι μέσα, αγοράζοντας τις μετοχές και να φύγουν οι μικροί που ζουν και κάνουν τον οδηγό κιόλας. Ο Αντώνης Σκυλλάκος κατέληξε λέγοντας πως «όποιο νομοσχέδιο και εάν κοιτάξουμε που παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα της αγοράς, θα δούμε ότι είναι φανερή η προσπάθεια να ενισχύσετε, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, τον ισχυρότερο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ