ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αλλάζει το πρόγραμμά του λόγω... προβληματισμών των δημοσιογράφων!

Ματαίωσε προγραμματισμένη «συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη» σε προφυλακισμένους για κατασκοπία Βρετανούς υπηκόους

Δεν πίστευαν στ' αυτιά τους χτες οι δημοσιογράφοι, όταν άκουσαν πρώτα τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών και ύστερα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, θα επισκεφτεί αυτοπροσώπως στις φυλακές του Κορυδαλλού μια Αγγλίδα υπήκοο, που έχει προφυλακιστεί με την κατηγορία της κατασκοπίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του Γ. Παπανδρέου, είπε ότι ο υπουργός σχεδιάζει «να επισκεφτεί στις φυλακές Κορυδαλλού την Αγγλίδα υπήκοο η οποία έχει προφυλακιστεί και η οποία, όπως γνωρίζετε, συνελήφθη μαζί με άλλους Βρετανούς και Ολλανδούς, να φωτογραφίζουν σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή στην Καλαμάτα. Πρόκειται για μια συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη, ανταποκρινόμενος ο υπουργός Εξωτερικών σε πολλά αιτήματα βουλευτών και ευρωβουλευτών από τη Μ. Βρετανία, καθώς και πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Πιστεύουμε ότι η υπόθεση αυτή γρήγορα θα εξελιχθεί θετικά για τους Βρετανούς πολίτες, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί όπως σας είπα, η μεν Βρετανίδα υπήκοος στις φυλακές Κορυδαλλού, οι δε υπόλοιποι στις φυλακές Ναυπλίου».

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος δε διαπίστωσε καμία διάθεση παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών στο έργο της Δικαιοσύνης. Η διαπίστωση, όμως, ότι ο υπουργός Εξωτερικών με τη στάση του παρεμβαίνει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης ήταν κοινός τόπος μεταξύ των δημοσιογράφων, οι οποίοι τελικά... επηρέασαν και άλλαξαν την απόφαση του υπουργού. Οπως ο ίδιος είπε σε δήλωσή του αργά χτες το βράδυ, «αντιλήφθηκα ότι πολλοί δημοσιογράφοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ότι η επίσκεψή μου στις φυλακές θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παρέμβασή μου στο έργο της Δικαιοσύνης».

Προκειμένου, λοιπόν, να προλάβει το θόρυβο ο υπουργός άλλαξε την απόφασή του και δε θα μεταβεί αυτός στον Κορυδαλλό αλλά θα πάνε στη θέση του ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου και η προσωπάρχης του υπουργείου.

Εκδήλωση για δυο μεγάλες επετείους

Τα 84χρονα της Οχτωβριανής Επανάστασης και τα 83χρονα του ΚΚΕ τιμούν οι Αχτίδες Εργατοϋπαλλήλων και Κατασκευών της ΚΟΑ με μια εκδήλωση αφιερωμένη στα νέα κομματικά μέλη και στα μέλη της ΚΝΕ

Αφιερωμένη στα νέα κομματικά μέλη, στα μέλη της ΚΝΕ αλλά και στους φίλους του Κόμματος θα είναι η εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα και η Αχτίδα Κατασκευών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Τρίτη 27 του Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στην πλατεία Κάνιγγος.

Δύο μεγάλες επέτειοι θα αποτελέσουν τα θέματα για συζήτηση στην εκδήλωση. Αυτή των 84 χρόνων από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και αυτή των 83 χρόνων από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία στελέχους του Κόμματος για την Οχτωβριανή Επανάσταση, χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ, προβολή ντοκιμαντέρ, ενώ η βραδιά θα συνεχιστεί και θα κλείσει με μουσικό, λαϊκό γλέντι.

Η καλαίσθητη πρόσκληση «δανείζεται» λίγες γραμμές από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», που, αν και γράφτηκαν έναν και πλέον αιώνα πριν, διατηρούν στο ακέραιο την επικαιρότητά τους: «Ας τρέμουν οι κυρίαρχες τάξεις μπρος σε μια κομμουνιστική επανάσταση. Οι προλετάριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε άλλο εκτός από τις αλυσίδες τους. Εχουν να κερδίσουν έναν ολόκληρο κόσμο. Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε».

Και κλείνει με ένα άλλο κάλεσμα, με την πολιτική πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ, τη μόνη ικανή να οδηγήσει την εργατική τάξη, συνολικά το λαό, στο δικό του μέλλον, έξω από τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Την πρόταση για «Μέτωπο στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό».

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Οταν η εργατική τάξη με τους συμμάχους της κατακτήσει την εξουσία πώς θα αρχίσει να οικοδομεί το σοσιαλισμό;

Απάντηση:

Αυτό το ζήτημα εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στη δοσμένη ιστορική στιγμή, το διεθνή συσχετισμό των δυνάμεων, τις δυσκολίες που οι συνθήκες θα αναδείξουν. Για παράδειγμα η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση έγινε σε συνθήκες πολέμου. Στη συνέχεια έγινε επέμβαση καπιταλιστικών κρατών και εμφύλιος πόλεμος για να την ανατρέψουν. Δεν υπήρχε διαμορφωμένο σοσιαλιστικό σύστημα. Στις χώρες της Ευρώπης, έγινε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μετεξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αλλά υπήρχε ήδη η ΕΣΣΔ. Στην Κούβα ξεκίνησε διαφορετικά, με την ένοπλη λαϊκή πάλη και βεβαίως υπήρχε το σοσιαλιστικό σύστημα, άρα ευνοϊκός διεθνής συσχετισμός.

Ταυτόχρονα, η υλική βάση είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα, αφού το επίπεδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι διαφορετικό.

Ετσι, μόνο γενική άποψη μπορούμε να εκφράσουμε ως προς αυτό.

Το πρώτο ζήτημα που αντικειμενικά μπαίνει είναι η εδραίωση της λαϊκής εξουσίας, με το τσάκισμα του αστικού κρατικού μηχανισμού και τη δημιουργία του νέου εργατικού, λαϊκού κράτους. Θεμέλιο γι' αυτό είναι οι λαογέννητοι θεσμοί και όργανα μέσα από την ταξική πάλη που οργανωμένα διεξάγει η εργατική τάξη σε συμμαχία με τ' άλλα λαϊκά στρώματα στο δικό τους Μέτωπο. Η μορφή που θα πάρουν δεν μπορεί από τώρα να γίνει γνωστή. Αναδεικνύονται μέσα από την πάλη. Στη Ρωσία π.χ. το 1917 ήταν τα Σοβιέτ που εμφανίστηκαν στην επανάσταση του 1905, στις Λαϊκές Δημοκρατίες όργανα που αναδείχτηκαν από την εθνικοαπελευθερωτική πάλη.

Ταυτόχρονα, η λαϊκή εξουσία πρέπει να προχωρήσει στην κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της μεγάλης ιδιοκτησίας της γης. Αυτά γίνονται κρατικά, αφού το κράτος εκφράζει την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, δηλαδή όλο το λαό. Η πορεία αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από το βαθμό συγκέντρωσης, ποιοι τομείς έχουν μονοπωληθεί, από το μέγεθος της κρατικής ιδιοκτησίας στον καπιταλισμό, (όσο μεγαλύτερο είναι τόσο περισσότερο διευκολύνει), από την αντίσταση της αστικής τάξης και πάντως θα διεξάγεται σε συνθήκες οξυμένης ταξικής πάλης, αφού η αστική τάξη δεν πρόκειται εύκολα να παραιτηθεί από το να ανατρέψει τη νέα εξουσία και να ξαναπάρει την ιδιοκτησία της. Να γιατί χρειάζεται, επίσης, ισχυρό λαϊκό κράτος, που σημαίνει ότι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της συγκρούονται με κάθε μέσο, για να προστατέψουν την εξουσία τους, αλλά και την κρατική-κοινωνική ιδιοκτησία.

Μόνο έτσι μπορεί να αναπτύσσεται με πανεθνικό σχεδιασμό η λαϊκή οικονομία, η παραγωγή, η παραγωγικότητα της εργασίας, για να υπάρξει και δημόσια δωρεάν Υγεία, Εκπαίδευση, Κοινωνική Ασφάλιση, Πρόνοια, κλπ, για όλο το λαό.

Αλλο ζήτημα είναι η οργάνωση σε συνεταιρισμούς των μικροαστικών στρωμάτων, τα οποία διατηρούν την ιδιοκτησία τους, αλλά είναι κατακερματισμένη. Αυτή η κατακερματισμένη ιδιοκτησία, δεν αποδίδει το ίδιο όπως η μεγάλη παραγωγή, γι' αυτό χρειάζεται να ενωθούν σε συνεταιρισμούς. Ταυτόχρονα, το προϊόν που παράγουν το αγοράζει το κράτος. Ετσι, διατηρείται και στεριώνει η συμμαχία της εργατικής τάξης μ' αυτά τα στρώματα. Αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Η συνεταιριστικοποίηση γίνεται σε εθελοντική βάση, αλλά ταυτόχρονα η μικροαστική συνείδηση εμποδίζει να γίνεται με γοργούς ρυθμούς. Δεν πρέπει να υποτιμάμε και την αντίπαλη προπαγάνδα, ως προς αυτό. Αλλωστε, ο καπιταλισμός σ' άλλες χώρες συνεχίζει να υπάρχει.

Μεγάλο, επίσης, ζήτημα είναι η διαπαιδαγώγηση και η διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Ας μην ξεχνάμε ότι η πολιτική συνείδηση μπορεί για την πρωτοπορία να είναι εξασφαλισμένη, αλλά όχι και για όλο το λαό. Πρέπει να πείθεται από την ίδια του την πείρα και τα αποτελέσματα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, ότι αλλάζει η θέση του, η ζωή του και ταυτόχρονα είναι ο ίδιος που οικοδομεί τη νέα κοινωνία. Επίσης, πρέπει να συμμετέχει στα λαϊκά όργανα εξουσίας, και ταυτόχρονα να συμμετέχει στα όργανα εργατικού ελέγχου της εξουσίας. Το καθήκον της ολόπλευρης μόρφωσης όλων είναι καθοριστικό.

Αυτά τα ζητήματα λύνονται με τη σωστή δράση του κόμματος, στη σχέση του με το κράτος, αλλά και με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα και τις μαζικές κοινωνικές τους οργανώσεις.

Σήμερα από την τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00, στην εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, το πρώτο μέρος της παρουσίασης του βιβλίου της καθηγήτριας Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρίας Νεγρεπόντη - Δεληβάνη, «Συνωμοτική Παγκοσμιοποίηση», που έγινε στην αίθουσα Γερουσίας της Παλιάς Βουλής την Πέμπτη 8 Νοέμβρη.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή ΠΑΡΕΜΒΟΛΕΣ, τη συζήτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Χατζηγεωργίου, με τους: Ευάγγελο Μπασιάκο, βουλευτή της ΝΔ, Σπύρο Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, Γιώργο Παπασίμο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, για τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους. Παρεμβαίνει τηλεφωνικά ο Γιάννης Δριβελέγκας, γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
  • Στις 23.00, στην εκπομπή Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ, η Σοφία Αδαμίδου συναντά την Μαρία Κουκουβίνου στο βιβλιοπωλείο «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ», συζητούν για τις νέες εκδόσεις και προτείνουν ενδιαφέρουσες αναγνώσεις.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ