ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Βροχή, το ψέμα

Εβρεχε καταρρακτωδώς, χτες στη Θεσσαλία, έπεσαν σαν βροχή και τα νέα ψέματα του υπουργείου Γεωργίας, για δήθεν αύξηση της τιμής του βαμβακιού, αλλά τα τρακτέρ πάλι στους δρόμους. Αυτή τη φορά, στον Τύρναβο. Ηταν κι εκεί πολλά, όπως στην Καρδίτσα, στα Φάρσαλα, στα Τρίκαλα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ούτε η βροχή, ούτε και τα ψέματα σώζουν την κυβέρνηση. Και να πεις ότι δεν προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας; Τα «ρέστα» της δίνει, αλλά ...«τζίφος».

Χτες ανακοίνωσαν ότι αυξάνεται η τιμή του βαμβακιού. Αυξάνεται, σε σχέση με τι; Μήπως σε σχέση με την τιμή, που πήραν πέρσι οι βαμβακοπαραγωγοί; Οχι, αφού ακόμα και με τη δεύτερη εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας για τη συνολική παραγωγή - που είναι κι αυτή, όπως και η πρώτη που είχε ανακοινωθεί πριν ενάμιση μήνα, «μαγειρεμένη» και «επί τούτου υποβαθμισμένη» - η φετινή τιμή του προϊόντος θα είναι 30 δραχμές το κιλό μικρότερη από την περσινή.

Μήπως αυξάνεται σε σχέση με την τιμή στόχου, που θα έπαιρνε ο Ελληνας βαμβακοπαραγωγός, αν δεν του επιβαλόταν πρόστιμο συνυπευθυνότητας, ως τιμωρία του, επειδή εργάζεται σκληρά και παράγει ικανή ποσότητα και καλής ποιότητας προϊόντα; Οχι, βεβαίως, αφού, ακόμα και με τους υπολογισμούς του υπουργείου Γεωργίας, ο βαμβακοπαραγωγός θα πληρωθεί φέτος από 100 μέχρι 120 δραχμές το κιλό λιγότερο, από την τιμή στόχου.

Προς τι, λοιπόν, οι «πανηγυρισμοί» των κυβερνώντων για την τιμή του βαμβακιού και η απαίτηση να σταματήσουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη; Μήπως καταργείται ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι, που οδηγεί σε συρρίκνωση την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια; Μήπως αλλάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ξεκληρίζει χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά; Οχι. Επομένως, σωστά οι αγρότες συνεχίζουν, κλιμακώνουν και συντονίζουν πανελλαδικά την πάλη τους...


Π. Ρ.

ΦΩΚΙΔΑ
Σύσκεψη για ελιά και λάδι

Τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών, αλλά και τα γενικότερα προβλήματα, που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους αγρότες, συζήτησε στην προχτεσινή της συνεδρίαση η Γραμματεία της ΠΑΣΥ Φωκίδας. Η συνεδρίαση κατέληξε στην απόφαση να απευθυνθεί μαζικό κάλεσμα σε αγρότες, αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς να συμμετάσχουν σε παμφωκική συγκέντρωση - σύσκεψη, την Τρίτη 4 Δεκέμβρη, στην Αμφισσα, για τα προβλήματα της ελιάς και του λαδιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ