ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στις φλόγες και πάλι

Συμμαθητές των πέντε παιδιών που σκοτώθηκαν από βόμβα του ισραηλινού στρατού κρατούν φωτογραφίες τους στην κηδεία τους...

Associated Press

Συμμαθητές των πέντε παιδιών που σκοτώθηκαν από βόμβα του ισραηλινού στρατού κρατούν φωτογραφίες τους στην κηδεία τους...
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπινιαμίν Μπεν-Ελιέζερ ανακοίνωσε χτες την έναρξη έρευνας για να διακριβωθεί ο ρόλος που έπαιξε ο στρατός της χώρας στην έκρηξη που κόστισε τη ζωή 5 παιδιών χτες καθώς πήγαιναν στο σχολείο τους από το προσφυγικό στρατόπεδο Καν Γιουνίς. Ο υπουργός μίλησε για «τραγωδία που κόστισε τη ζωή αθώων παιδιών», σύμφωνα με την εφημερίδα «Χα' αρέτζ». Ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού είπε στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο ότι το περιστατικό «πρέπει να ερευνηθεί ως ένα φρικτό λάθος».

Δεν είναι σαφής ακόμη η αιτία της έκρηξης που κόστισε τη ζωή των πέντε παιδιών (σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές είναι δύο ζευγάρια αδελφών κι ένας ξάδελφός τους - οι Μουχάμεντ Ναΐμ αλ-Αστάλ, 14 ετών, Αμρ αλ-Αστάλ, 13, Ανίς Ιντρίς α-Αστάλ, 12, Μουχαμέντ Σουλτάν αλ-Αστάλ, 12 και Ακράμ αλ-Αστάλ, 6 ετών). Υπάρχουν τέσσερις εκδοχές: Οτι επρόκειτο για «βόμβα που είχαν τοποθετήσει Παλαιστίνιοι» (ο ισχυρισμός περίπου αποσύρθηκε από τον ισραηλινό στρατό), είτε ότι επρόκειτο για «οβίδα που έριξε ισραηλινό τανκ» (ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι επιχειρούσαν άρματά του στην περιοχή), είτε ότι επρόκειτο για «οβίδα που δεν είχε σκάσει και εξερράγη» (εκτίμηση Παλαιστίνιου γιατρού, ανεπιβεβαίωτη), ή, τέλος, ότι επρόκειτο για «βόμβα που είχαν τοποθετήσει Ισραηλινοί πράκτορες στην περιοχή με στόχο Παλαιστίνιους ελεύθερους σκοπευτές». Η τελευταία εκδοχή στηρίζεται από ανώνυμες δηλώσεις Ισραηλινών στρατιωτικών στο Ισραηλινό Ραδιόφωνο. Ούτως ή άλλως ο υπουργός Συγκοινωνιών Εφρέμ Σνεχ κάλεσε για έρευνα: «Ολες οι μάσκες πρέπει να πέσουν και κάποιος πρέπει να δικαστεί επειδή έδρασε χωρίς περίσκεψη», είπε ο υπουργός (του Εργατικού Κόμματος, όπως είναι σαφές κι από το ύφος της δήλωσής του). Ο υπουργός Νταν Μεριντόρ χαρακτήρισε τους θανάτους «απαίσιους και φρικτούς... αν αποδειχθεί ότι προκλήθηκαν από βόμβα που είχε τοποθετήσει ο στρατός πρόκειται για κάτι εντελώς απαράδεκτο». Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιόσι Σαρίντ (κόμμα Μερέτζ) μίλησε για τη διαβόητη πρακτική του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν - τις «στοχευμένες δολοφονίες»: «Ως τώρα μας λέγανε ότι πρόκειται για στοχευμένα χτυπήματα... το χτεσινό δεν ήταν σε καμία περίπτωση "στοχευμένο" χτύπημα. Τοποθετείς βόμβα σε σημείο από όπου περνούν παιδιά; Σε μια κατοικημένη περιοχή; Πώς βάζεις βόμβες σε μια περιοχή απ' όπου περνούν σχολιαρόπαιδα;».

Ο βουλευτής του κόμματος Εθνική Ενωση-Γισραέλ Μπεϊτέιουν (όπου ανήκε και ο εκτελεσθείς από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - PFLP- Ρεχαβάμ Ζε' εβί) απέρριψε κάθε κριτική για τους θανάτους των παιδιών. «Είμαστε σε νόμιμη άμυνα καθώς ο Αραφάτ και οι άνδρες τους κάνουν τα πάντα για να σκοτώσουν και δεν κάνουν διακρίσεις αν πρόκειται για γυναίκες και παιδιά».

Η παλαιστινιακή πλευρά κάλεσε για «διεθνή έρευνα» σχετικά με το περιστατικό - χωρίς βεβαίως να υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι τέτοιο. Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο καταδίκασε εκ μέρους της παλαιστινιακής κυβέρνησης «τις δολοφονίες παιδιών» από πλευράς του Ισραήλ.

Ο Ιντρές αλ-Αστάλ, πατέρας των δύο από τα πέντε παιδιά, είπε απλά ότι καμία έρευνα δε θα φέρει πίσω τους γιους του. «Ο Θεός θα εκδικηθεί για μένα», είπε σε δημοσιογράφους ξεσπώντας σε λυγμούς. 100.000 χιλιάδες Παλαιστίνιοι ήταν στην κηδεία χθες...

Η παλαιστινιακή οργή ξεχείλιζε χτες καθώς άλλος ένας 15χρονος έπεφτε νεκρός από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών - ακριβώς μετά την κηδεία των πέντε αγοριών. Ο έφηβος βρισκόταν ανάμεσα σε δεκάδες άλλους που πετούσαν πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, μια καθημερινή σκηνή στη Μέση Ανατολή... Ο ισραηλινός στρατός απάντησε ότι οι άνδρες του «έριξαν μόνο προειδοποιητικά, στον αέρα».

Στη Ναμπλούς δύο μέλη της Φατάχ σκοτώθηκαν όταν «εξερράγη πρόωρα βόμβα που ετοίμαζαν», κατά Παλαιστίνιους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η άφιξη των δύο Αμερικανών απεσταλμένων την ερχόμενη εβδομάδα (Μπερνς και Ζίνι) θα γίνει μέσα σε ένα όλο και πιο τεταμένο κλίμα. Η αποστολή τους, σύμφωνα με τον υπΕξ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, είναι να «ξαναρχίσουν τις συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων και να αποκαταστήσουν μια εκεχειρία». Πράγμα που μοιάζει όλο και πιο δύσκολο.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Θερίζει η χολέρα

ΚΑΝΟ.-

Ενδέχεται να ξεπερνούν τους 500 οι νεκροί από την επιδημία χολέρας που θερίζει τον πληθυσμό της Βόρειας Νιγηρίας. Τραγικότερο στοιχείο: Τα 200 από τα θύματα είναι παιδιά.

Αλλα 400 παιδιά εισήχθησαν τις δυο τελευταίες βδομάδες στην Παιδιατρική Κλινική Χαφίγια Μπαγέρο στο Κάνο, τη μεγαλύτερη πόλη στη Βόρεια Νιγηρία, δήλωσε η επικεφαλής των νοσηλευτριών της κλινικής, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης περισσότεροι από 300 ενήλικες έχουν πεθάνει από αυτούς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο για μολυσματικές νόσους στο κέντρο του Κάνο, δήλωσαν υπεύθυνοι του νοσοκομείου αυτού. Η κυβέρνηση του προέδρου Ομπανσάτζο, όμως, εξακολουθεί να «υποβαθμίζει» τη σημασία της κρίσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νεκροί δύο αστυνομικοί

ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-

Δύο αστυνομικοί της τροχαίας έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων οπλοφόρων χτες, που τους πυροβόλησαν ενώ ρύθμιζαν την κίνηση στην πόλη Μπεασαΐν, κοντά στο Σαν Σεμπαστιάν, ανακοίνωσε ο ανώτατος εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη χώρα Ενρίκε Βιγιάρ. Οι προσπάθειες των γιατρών να σώσουν τους δύο αστυνομικούς απέβησαν άκαρπες, κατά τον εκπρόσωπο. Δεν έγινε σαφές το κίνητρο του «άγνωστου κουκουλοφόρου που τους πλησίασε» κι άνοιξε πυρ εναντίον τους, ωστόσο τα βλέμματα των αρχών στρέφονται στην αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ.

ΠΓΔΜ
Γκεοργκίεφσκι: «Θέλετε εκλογές;»

ΣΚΟΠΙΑ.-

Η ουσιαστική διάλυση της κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», μετά την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών, προκάλεσε χθες την έκρηξη του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος κάλεσε τους μέχρι αυτήν τη βδομάδα εταίρους του να επισπεύσουν τις εκλογές.

Η ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε χθες την παραίτηση των σοσιαλδημοκρατών υπουργών από την κυβέρνηση (σε μια «τυπική» διαδικασία), αλλά ο Γκεοργκίεφσκι υποστήριξε ότι «άλλα είναι τα κίνητρα» των Σοσιαλδημοκρατών. Το κόμμα του πρωθυπουργού ζήτησε επίσπευση των εκλογών, που η Συμφωνία της Οχρίδας προβλέπει να γίνουν στις 27 Γενάρη του 2002. Η τρέχουσα πολιτική συγκυρία, βεβαίως, δεν «ευνοεί» τις κάλπες, αφού ακόμη η σταθερότητα που θέλουν οι Δυτικοί παρασάγγας απέχει...

ΙΤΑΛΙΑ
«Αναδόμηση» του συνταξιοδοτικού

ΡΩΜΗ.-

Η κυβέρνηση του «καβαλιέρε»Σίλβιο Μπερλουσκόνι δημοσιοποίησε χθες τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ιταλίας. Δεδηλωμένος στόχος: Η προώθηση της βιομηχανίας των ιδιωτικών ασφαλίσεων στη χώρα...

Ο υπουργός Εργασίας Πάμπλο Μαρόνι παρουσίασε χθες τις προτάσεις του, από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Τζιούλιο Τρεμόντι. Αξονές τους: Να μπορούν να ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι αποκλειστικά σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, να αυξηθούν de facto τα όρια συνταξιοδότησης έως και τα 72 (!) έτη (επισήμως το όριο είναι 65 και 60 για άνδρες και γυναίκες) και «ελαστικότητα» του συστήματος. Η συζήτηση με τα συνδικάτα αναμένεται θυελλώδης, πριν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή τον επόμενο μήνα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ