ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
1985: Μακελειό στη Μάλτα καθ' υπόδειξη των ΗΠΑ

Τα σωστικά συνεργεία, μετά την εγκληματική επιχείρηση των Αιγυπτίων κομάντος, βγάζουν τους νεκρούς από το αεροσκάφος
Τα σωστικά συνεργεία, μετά την εγκληματική επιχείρηση των Αιγυπτίων κομάντος, βγάζουν τους νεκρούς από το αεροσκάφος
Οι αεροπειρατείες στο προσκήνιο. Στις 14 του Ιούνη δύο Αραβες καταλαμβάνουν αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρίας TWA λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μετά από μια πραγματική Οδύσσεια των επιβατών και των μελών του πληρώματος, η αεροπειρατεία τελειώνει στις 30 του Ιούνη στη Δαμασκό. Η υπόθεση αυτή ήταν η αφορμή για την έκδοση «ταξιδιωτικής οδηγίας» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την οποία οι Αμερικανοί πολίτες καλούνταν να μην επισκέπτονται την Ελλάδα, ενώ ζητούνταν από τις αεροπορικές εταιρίες να μην πραγματοποιούν πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Ελληνικού, λόγω των «ελλιπών μέτρων ασφαλείας».

Στις 23 του Νοέμβρη μια νέα αεροπειρατεία ξεκινά από το Ελληνικό. Πέντε άνδρες, που αυτοαποκαλούνται μέλη της «Αιγυπτιακής Επανάστασης», καταλαμβάνουν ένα αεροσκάφος των αιγυπτιακών αερογραμμών που εκτελεί την πτήση Αθήνα - Κάιρο λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και, υπό την απειλή όπλων, αναγκάζουν τον πιλότο να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λούκα της Μάλτας. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των αεροπειρατών για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους και αυτοί απαντούν με την εκτέλεση επτά επιβατών. Τα χαράματα της 24ης του Νοέμβρη φθάνουν στο αεροδρόμιο 75 Αιγύπτιοι κομάντος, συνοδευόμενοι από τρεις Αμερικανούς αξιωματικούς. Γύρω στις 8 το βράδυ 25 κομάντος προχωρούν σε μια πραγματικά εγκληματική επιχείρηση εφόδου: παραβιάζουν τις εισόδους της ατράκτου χρησιμοποιώντας εκρηκτικά. Οι αεροπειρατές απαντούν με ρίψη χειροβομβίδων και οι επιβάτες βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών. Αυτόπτες μάρτυρες θα δηλώσουν ότι οι κομάντος πυροβολούσαν μέσα στο αεροσκάφος ή και στο διάδρομο προσγείωσης κατά των πανικόβλητων επιβατών που προσπαθούσαν να δραπετεύσουν. Ο απολογισμός της τραγωδίας είναι 60 νεκροί, εκ των οποίων 8 παιδιά και ένα βρέφος 16 μηνών, και 26 τραυματίες. Σκοτώνονται επίσης και τέσσερις αεροπειρατές. Με προκλητική ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση της Αιγύπτου προσπαθεί να καλύψει την εγκληματική δράση των στρατιωτών και χαρακτηρίζει επιτυχημένη την επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των κυβερνήσεων του Ισραήλ, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Λίγες μέρες πριν την επίθεση των Αιγυπτίων κομάντος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζορτζ Σουλτς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε εκφράσει την άποψη ότι ο μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος για την πάταξη των τρομοκρατών είναι «να τους αντιμετωπίσεις με καραμπίνα με διπλή κάννη».

ΠΡΟΣΩΠΑ

1632 Γεννιέται ο Μπαρούχ ντε Σπινόζα. Ολλανδός φιλόσοφος του 17ου αιώνα, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας φιλοσοφίας, κύριος υπέρμαχος της ελευθερίας της σκέψης και του πανθεϊσμού, του οποίου η σκέψη άσκησε τεράστια επίδραση σε μεταγενέστερους στοχαστές. Η πραγματική ελευθερία για τον Σπινόζα συνίσταται στο να μπορεί ο άνθρωπος να πράττει σύμφωνα με τους νόμους της ανθρώπινης φύσης και για να το κατορθώσει αυτό πρέπει να τους γνωρίζει, η ελεύθερη πράξη προκύπτει από τη λογική γνώση της ανθρώπινης φύσης. Ο «πανθεϊσμός» του Σπινόζα επέδρασε στο Γαλλικό Διαφωτισμό. Υπάρχει, μάλιστα, ανάμεσα στον Σπινόζα και τους Διαφωτιστές η κοινή αντίληψη ότι ο θεός πρέπει να είναι προσιτός στο ανθρώπινο λογικό, καθώς και στην ανάγκη της ανεξιθρησκίας. Η φιλοσοφία του Σπινόζα επηρέασε στη λογοτεχνία τον Λέσινγκ, τον Γκαίτε και τον Κόλριτζ. Προετοίμασε, επίσης, τη φιλοσοφία του Χέγκελ.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1918 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουγγαρίας. Το 1956 μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας.

1940 Λαϊκή εξέγερση εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών στο Νότιο Βιετνάμ.

1960 Ο Καναδάς δε θα δεχτεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα, εκτός αν του παραχωρηθεί το δικαίωμα ισότιμου ελέγχου με τους Αμερικανούς, δηλώνει ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζον Ντιφενμπέκερ.

1961 Αποπυρηνικοποιημένη ζώνη κηρύσσει την Αφρική, με την απόφασή της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

1964 Περί τους 800 Βέλγους αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τη Στάνλεϊβιλ και απελευθερώνουν Δυτικούς ομήρους. Εκτελούνται 30 όμηροι. ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβία καταγγέλλουν με δριμύτητα την επέμβαση ΗΠΑ και Βελγίου.

1967 Επτά νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ απεργών και δυνάμεων της αστυνομίας στη Χιλή, κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργίας, που κήρυξαν τα συνδικάτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Αιματηρές συμπλοκές στο Σαντιάγκο.

1967 Τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Παρισίων και Βαγδάτης για την εκμετάλλευση του ιρακινού πετρελαίου, ανακοινώνει η γαλλική κυβέρνηση, προς μεγάλη απογοήτευση των Δυτικών σύμμαχων της.

1969 Επικυρώνεται, με την ταυτόχρονη υπογραφή της σε Ουάσιγκτον και Μόσχα, η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Καιρός

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, θα υπάρχουν όμως και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια μέχρι πολύ ισχυροί και παροδικά στα πελάγη θυελλώδεις. Στην υπόλοιπη χώρα νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση, αλλά βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειοι και γρήγορα θα εξασθενήσουν σε όλα τα πελάγη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια μείον 3-8, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3-11, στην υπόλοιπη χώρα από 10-17 και στη Θεσσαλονίκη από 2-7 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με πιθανότητα τοπικών βροχών, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί πολύ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-11 βαθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ