ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανόραμα ελληνικού κινηματογράφου

«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λ. Παπαστάθη
«Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λ. Παπαστάθη
Αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 6/12 στον κινηματογράφο «Τριανόν», το φετινό Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, που διοργανώνει εδώ και μερικά χρόνια το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών θα προβληθούν όλες οι μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) που συμμετείχαν στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και δεν έχουν προβληθεί ακόμη στις αίθουσες.

Σήμερα, από τις 6 μμ, θα προβληθούν οι ταινίες «Αβίωτες μνήμες», «Οι απεκεί», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», «Bar» και ακολουθούν: 1/12: «Το παιχνίδι της σκιάς», «Ημερολόγια καταστρώματος - Γιώργος Σεφέρης», «Δεκαπενταύγουστος», «Κάτω από τ' άστρα». 2/12: «Γη και άνθρωποι», «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής», «Ακροβάτες του κήπου», «Σώσε με». 3/12: «Αβίωτες μνήμες», «Και το τρένο πάει στον ουρανό», «Πες στη μορφίνη ότι ακόμα την ψάχνω». 4/12: «Ο παράδεισος είναι προσωπική υπόθεση», «Αιώνιος φοιτητής», «Κλέφτης ή η πραγματικότητα». 5/12: «Είδωλο και ρόλος», «Η κοιλιά της μέλισσας», «Ο χορός των αλόγων», «Το τάμα». 6/12: «Οι ψυχές των καϊκιών», «Κι αύριο μέρα είναι», «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα».

Η βιβλιοθήκη του Κάφκα

Περίπου χίλιους τόμους και άλλα έγγραφα περιλαμβάνει η προσωπική βιβλιοθήκη του συγγραφέα Φραντς Κάφκα, η οποία βρέθηκε σε ένα παλαιοβιβλιοπωλείο στη Στουτγάρδη, αγοράστηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία της «Πόρσε» (!) και, σύμφωνα τουλάχιστον με το BBC, θα επιστραφεί στη γενέτειρα του Γερμανοεβραίου συγγραφέα, την Πράγα. Η αξία της βιβλιοθήκης υπολογίζεται στα 43 εκατομμύρια δραχμές.

Το πώς βρέθηκε αυτός ο πνευματικός θησαυρός σε παλαιοβιβλιοπωλείο της Στουτγάρδης είναι άγνωστο, πάντως τα βιβλία θα τα παραλάβει ένας τσέχικος σύλλογος με την επωνυμία του συγγραφέα. Επίσης, άγνωστο είναι το τι είδους σύλλογος είναι αυτός και αν στη διαχείριση αυτού του σημαντικού κομματιού της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τσεχίας, θα έχει λόγο και κάποιος αρμόδιος δημόσιος φορέας της.

Ο Φραντς Κάφκα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα, αν και όσο ζούσε ήταν μάλλον άγνωστος, αφού συνειδητά είχε επιλέξει να μη δημοσιεύσει σχεδόν τίποτα από το έργο του. Μάλιστα, μια από τις τελευταίες επιθυμίες του ήταν να καταστραφούν και όσα χειρόγραφα δεν πρόλαβε να καταστρέψει ο ίδιος, αλλά ευτυχώς, ο στενός του φίλος, Μαξ Μπροντ, αρνήθηκε να την εκπληρώσει. Ανάμεσα στα έργα που διασώθηκαν είναι και τα γνωστά μυθιστορήματα «Δίκη», «Πύργος», «Μεταμόρφωση», «Αμερική». Αν και ο Κάφκα έγραφε στα γερμανικά, ωστόσο έζησε και δημιούργησε στην Πράγα.

Αλησμόνητος θεατρικός δάσκαλος

Πόσοι άνθρωποι μπορούν να λένε ότι είχαν έναν σπουδαίο, αξέχαστο δάσκαλο; Οτι τους έλαχε η «ευλογία» ενός αληθινού δασκάλου, ο οποίος τους μύησε στη γνώση και κυρίως τους δίδαξε την αξία της έμπρακτης, εργατικής αγάπης για γνώση; Μάλλον λίγοι και σήμερα όλο και λιγότεροι. Ενας τέτοιος σπουδαίος, ακάματος, αυστηρός και απαιτητικός με τον εαυτό του, αλλά και για τους μαθητές του ήταν ο σκηνοθέτης, αλησμόνητος δάσκαλος στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (από τη δεκαετία του '50 έως τα μέσα της δεκαετίας του '70) Τάκης Μουζενίδης, αγωνιστής του ΕΑΜ, όπως και ο εκτελεσμένος στον εμφύλιο αδελφός του.

Αυτόν το δάσκαλο τιμά το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ημερίδα με θέμα τη «συμβολή του στο νεοελληνικό θέατρο», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3/12, 3.00-9.30 μμ, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (κεντρικό κτίριο, Πανεπιστημίου 30).

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, θεατρολόγοι, συνεργάτες και μαθητές του: Σπύρος Ευαγγελάτος (πρόεδρος του Τμήματος και μαθητής του τιμώμενου), Βάλτερ Πούχνερ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Αννα Συνοδινού, Γιώργος Μιχαηλίδης, Ελένη Χατζηαργύρη, Λυκούργος Καλλέργης, Τάσος Ρούσος, Πλάτων Μαυρομούστακος, Μαρία Χορς, Στέφανος Βασιλειάδης, Κάκια Παναγιώτου, Στέφανος Κυριακίδης, Αννα Μακράκη, Αννα Γεραλή, Ρεγγίνα Καπετανάκη, Χρυσόθεμις Βασιλάκου, Αγνή Μουζενίδου, Κυριακή Πετράκου, Κωστάντζα Γεωργακάκη, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Κατερίνα Δεμέστιχα, Μαρία Καραλή, Μαρία Καρανάνου.

Εκτός από τις ομιλίες για τα θεωρητικά του κείμενα, τις σκηνοθεσίες του στο αρχαίο δράμα, στις κρατικές σκηνές, στο παιδικό και το ελεύθερο θέατρο, τη δουλιά στο θέατρο του Καζαντζάκη, τη συνεργασία του με τον Μάνο Κατράκη, τα κείμενά του στον Τύπο, θα παρουσιαστούν και προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν από κοντά.

Θα προσφωνήσει ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεοδόσης Πελεγρίνης. Θα χαιρετίσουν οι Μάριος Πλωρίτης, Αννα Συνοδινού, Αλέξης Σολομός, Ντον Ρούμπιν.

Πρεμιέρες και επίσημες
«Η κυρία με το σκυλάκι» στο «Ανοιχτό Θέατρο»
«Η κυρία με το σκυλάκι» στο «Ανοιχτό Θέατρο»
  • Πρεμιέρα, σήμερα, με τη θεατρική και κινηματογραφική επιτυχία του έργου του Ντέιβιντ Μάμετ «Οικόπεδα με θέα», στο θέατρο «Πορεία», μια συμπαραγωγή της εταιρίας «Δόλιχος» και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, που ανεβαίνει σε μετάφραση Δημήτρη Τάρλοου, σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου και μουσική Ντέιβιντ Λιντς. Στην ταινία, τους δυο κεντρικούς ήρωες ερμήνευσαν ο Τζακ Λέμον και ο Αλ Πατσίνο. Το θεατρικό έργο είχε πάρει το βραβείο Τόνι, ενώ η κινηματογραφική του μεταφορά το 1992, σε σενάριο του ίδιου του Μάμετ, έδωσε ένα βραβείο στον Τζακ Λέμον (Φεστιβάλ Βενετίας) ενώ ο Αλ Πατσίνο ήταν υποψήφιος για Οσκαρ δεύτερου ρόλου. Το έργο, σκληρό, απάνθρωπο και ταυτόχρονα ανθρώπινο, με ιδιαίτερα σκληρή γραφή, αναφέρεται στο 48ωρο χρονικό της ζωής επτά προσώπων, που αγωνιούν να κρατήσουν τη θέση τους σε ένα μεσιτικό γραφείο. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Δημήτρης Τάρλοου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αρτό Απαρτιάν, Γιώργος Κέντρος, Γιώργος Μακρής, Ανδρέας Νάτσιος.
  • Το έργο «Η Κυρία με το σκυλάκι» παρουσιάζει από σήμερα, το «Ανοιχτό Θέατρο». Πρόκειται για το ομότιτλο διήγημα του Αντον Τσέχοφ, που ανεβαίνει σε μετάφραση, θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Μιχαηλίδη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει η Αγνή Ντούτση, τη μουσική ο Αντώνης Μιχαηλίδης. «Ηθελα πολύ να φτιάξω μία ερωτική ιστορία», σημειώνει ο Γιώργος Μιχαηλίδης, «να αφηγηθώ μία μεγάλη ερωτική ιστορία μέσα σε όλη αυτήν την πρόκληση των ημερών και την οπτική και ακουστική οχλοβοή... Είναι έργο ηθοποιών. Δεν έχει καταναλωθεί και δε θα καταναλωθεί σε εξωτερικά πράγματα. Θα επικεντρωθεί στον ηθοποιό και στον ρόλο. Εγώ ανεβάζω μια ερωτική ιστορία χωρίς προκλήσεις, σε μια εποχή όπου όλα δηλώνονται με τη βία, το σεξ και το γυμνό. Δεν υπάρχει γυμνό». Παίζουν: Γιώργος Μιχαηλίδης, Ντίνα Μιχαηλίδη, Ηλίας Στρατάκος, Ελένη Κρίτα, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Χρύσανθος Καγιάς και Δημήτρης Δεγαΐτης.
  • Επίσημη πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Σταθμός» του έργου της Δήμητρας Παπαδήμα «Don't Worry, Be Happy» που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Κιμούλη. Παίζουν: Βασίλης Κούκουρας, Δήμητρα Παπαδήμα, Μάριος Ιορδάνου, Στάθης Νικολαΐδης, Σοφία Κομηνέα, Απόστολος Αυγέρης, Παναγιώτης Κόρδαλης.
Δημοσιογραφία και Γλώσσα

Το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, την προσεχή Δευτέρα (12μ) στο Βαλκανικό Κέντρο Τύπου της Θεσσαλονίκης (Στρατηγού Καλλάρη 5), θα παρουσιάσει τη σημαντική έκδοσή του «Δημοσιογραφία και Γλώσσα». Η έκδοση (επιμέλεια των Παντελή Μπουκάλα - Σπύρου Α. Μοσχονά), περιλαμβάνει τις 32 εισηγήσεις που έγιναν στο ομότιτλο συνέδριο που οργάνωσε στις 15 και 16 Απρίλη 2000 στην Αθήνα, με τη συνεργασία 34 γλωσσολόγων, φιλολόγων και δημοσιογράφων.

Η παρουσίαση του τόμου θα γίνει από εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα από τον αειθαλή ομότιμο καθηγητή της Μεσαιωνικής Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ Εμμανουήλ Κριαρά, το λέκτορα Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Σπύρο Μοσχονά και το δημοσιογράφο Θόδωρο Καρζή, των οποίων οι παρεμβάσεις στο συνέδριο δημοσιεύονται στον τόμο.

Σημειώνουμε ότι η έκδοση προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα ενεργά και συνταξιούχα μέλη της ΕΣΗΕΑ, από τη Γραμματεία της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ