ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Επιτυχής κυβερνητική ξεφτίλα

Την τετριμμένη «εκσυγχρονιστική» τακτική της επικοινωνιακής εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών επιμένει να ακολουθεί προκλητικά η κυβέρνηση, μετά το προχτεσινό φιάσκο στις Βρυξέλλες. Προφανώς, οι «επικοινωνιολόγοι» του Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη θεώρησαν ότι οι αγρότες τρώνε «πράσινο» κουτόχορτο. Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας (διατέλεσε, τρομάρα του, και πρόεδρος της ΓΣΕΕ) βγήκε και δήλωσε χτες στο πρες ρουμ ότι η απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής «ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις». Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας έβγαλε ανακοίνωση για να χαρακτηρίσει την εξέλιξη «θετική» για την Ελλάδα και τους βαμβακοπαραγωγούς!

Αλήθεια, η επιβολή από την ΕΕ προσωρινής ελάχιστης τιμής 189,5 δραχμές- από τις 193,5 που αρχικώς καθορίστηκε και τις 210,5 δραχμές που ανακοίνωσε ότι θα είναι ο υπουργός Γεωργίας την προηγούμενη Παρασκευή- ικανοποιεί την κυβέρνηση και αποτελεί θετικό γεγονός; Αν είναι έτσι, να ζητήσει η κυβέρνηση από την Κομισιόν, η τελική ελάχιστη τιμή να οριστεί ακόμα μικρότερη, για να ανακοινώσει του χρόνου το καλοκαίρι άλλη μια τέτοια φοβερή επιτυχία... και να χαρούν ακόμα πιο πολύ, οι βαμβακοπαραγωγοί! Και μάλιστα προτείνουμε να ξαναπαρέμβει και ο πρωθυπουργός για έχει μεγαλύτερος βάρος κι η επόμενη επιτυχία... της κυβέρνησης.

Το κακό όμως δε σταματά στα παραπάνω. Η κυβέρνηση, παρά το στραπάτσο που δέχτηκε προχτές στις Βρυξέλλες, προσποιείται πως δε συνέβη τίποτα. Συνεχίζει το ίδιο «τροπάρι» προκλητικής κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών για δήθεν τελική τιμή στο βαμβάκι από 271 μέχρι 286 δραχμές. Μάλιστα, κάποια στελέχη της, έφτασαν χτες στο σημείο να μιλούν και -σα δε ντρέπονται- και για 300 δραχμές το κιλό. Ε, άμα είναι έτσι το πράγμα και ο νέος κανονισμός δίνει τόσα φράγκα, να σταματήσει η κυβέρνηση τα λόγια και να πληρώσει από τώρα ολόκληρη την παραγωγή των βαμβακοπαραγωγών με 300 δραχμές το κιλό. Και του χρόνου το καλοκαίρι μπορεί όμορφα και ωραία να εισπράξει αυτή τα λεφτά που εξαγγέλλει, για λογαριασμό των βαμβακοπαραγωγών.

Εκτός αυτών όμως η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει λίγο καλύτερα στους βαμβακοπαραγωγούς, κι άλλη μια «παράπλευρη» επιτυχία της. Πώς γίνεται η διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, να αποδέχτηκε τα κυβερνητικά στοιχεία -δηλαδή την παραγωγή των 1.146.787 τόνων- και αντί του 7,5% προσαύξηση που έπρεπε να λογικά έβαλε τελικά χωρίς καμιά αντίρρηση προσαύξηση 11%, ανεβάζοντας έτσι την εκτιμώμενη παραγωγή στους 1.272.933 τόνους (αντί 1.232.000 τόνους που «σέρβιραν» οι Γ. Δρυς και Β. Αργύρης); Ή μήπως για την κυβέρνηση αποτελεί επιτυχία και το γεγονός ότι στην πρώτη εκτίμηση που στάλθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο κοινοτικός κανονισμός όριζε προσαύξηση 15% και τελικά μπήκε 15% και τώρα που υπήρχε δυνατότητα για 7,5% μπήκε 11%; Μήπως η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι ακόμα και η Κομισιόν, για τους δικούς της λόγους, βέβαια, της υπενθύμισε πως η ελληνική παραγωγή βαμβακιού είναι εκ των πραγμάτων πολύ μεγαλύτερη από αυτή που δηλώνεται στα χαρτιά; Και για να μην εκτεθεί περισσότερο η ελληνική κυβέρνηση, της ζήτησε σε πρώτη φάση να γυρίσει πίσω τέσσερις δραχμές για να μη φανούν πολλά τα ρέστα, στο τέλος, του χρόνου το καλοκαίρι;


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ