ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Πλατύ κάλεσμα για νέους αγώνες

Τη Δευτέρα 10 του Δεκέμβρη, στο Σπόρτιγκ, η μεγάλη σύσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση και άλλα επίκαιρα μέτωπα πάλης

Στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, τη Δευτέρα 10 του Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, καλεί όλους όσοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που ενόψει της δεύτερης επίθεσης της κυβέρνησης προετοιμάζει την «απάντηση» των εργαζομένων, διοργανώνοντας σύσκεψη συνδικαλιστών, συνδικάτων και εκπροσώπων μαζικών φορέων για το Ασφαλιστικό.

Στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας, στην ανάγκη για ένα μαζικό και πλατύ μέτωπο αντίστασης απέναντι στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης αναφέρονται, με δηλώσεις τους, ο Αλέξης Τσώλης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, και ο Αντώνης Αντύπας, στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

«Οπως ήταν αναμενόμενο - σημειώνει ο Α. Τσώλης- η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά το συνέδριο και τον ανασχηματισμό, επαναφέρει στο τραπέζι το Ασφαλιστικό. Μετά το φιάσκο, με τις προτάσεις Γιαννίτση και τη δυναμική αντίδραση του εργαζόμενου λαού, η "επιχείρηση κατεδάφισης" είναι πιο μεθοδικά σχεδιασμένη. Ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται δήθεν πιο διαλλακτικός! Επιλέγεται η τακτική των σταδιακών προσεγγίσεων. Ετσι βγαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, και προλειαίνει το έδαφος. Στην ουσία επαναφέρουν ξαναζεσταμένη τη "σούπα Γιαννίτση". Οι συνεργάτες της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ (ΔΑΚΕ-"Αυτόνομη Παρέμβαση") δείχνουν αιφνιδιασμένοι. Ομως και οι δύο ψάχνουν προσχήματα και διόδους για συμμετοχή στον "κοινωνικό διάλογο".

Οι εργαζόμενοι - συνεχίζει ο συνδικαλιστής - ελάχιστα μπορούν να περιμένουν από τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με άξονα το ΠΑΜΕ, όπως έκανε και στις αρχές του 2001, ενισχύει τη δράση του για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η σύσκεψη στο Σπόρτιγκ είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες που θα πάρει. Κάθε εργαζόμενος, κάθε συνδικαλιστής, που δε θέλει να ξεπουληθούν τα δικαιώματά του, έχει θέση και πρέπει να δώσει το "παρών" στη σύσκεψη. Οι εργαζόμενοι απαιτούν βελτίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, να πληρώσει το κράτος. Παλεύουν για να σταματήσει η επιδρομή του υπουργού Υγείας στους κλάδους Υγείας των Ταμείων και στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Αν η κυβέρνηση -καταλήγει ο Α. Τσώλης - θεωρεί ότι την ευνοεί ο κουρνιαχτός του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει ν' αποδείξει πως με τον αγώνα του θα πνίξει αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές στον ίδιο κουρνιαχτό».

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει τα αντιδραστικά της σχέδια ενάντια στο δημόσιο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογραμμίζει ο Α. Αντύπας. Ηδη εξαγγέλθηκε η έναρξη του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου". Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι τα μέτρα δεν αποσύρθηκαν μετά τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της άνοιξης, αλλά ότι ήταν ένας ακόμα τακτικός ελιγμός της κυβέρνησης.

Τώρα η κυβέρνηση πάει με άλλη τακτική: Επιχειρεί ν' αποπροσανατολίσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους. Ρίχνει στη μάχη τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές (βλέπε δηλώσεις Πολυζωγόπουλου). Γι' αυτό οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα θετικό απ' αυτή τη διαδικασία. Αυτό που χρειάζεται είναι δράση τώρα!

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι στις τράπεζες γνωρίζουν από πρώτο χέρι, ότι ο διάλογος με κυβέρνηση και εργοδοσία, που κρατά εδώ και 10 χρόνια, έχει φέρει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στη χειρότερη κατάσταση. Τα ψευτοδιλήμματα - ενιαίο Ταμείο κύριας σύνταξης ή ενιαίο επικουρικό - πρέπει να τελειώσουν. Το ζητούμενο είναι οι εργαζόμενοι, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να συγκροτήσουν ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής. Ολοι μαζί οι εργαζόμενοι να παλέψουν κόντρα στα νέα σχέδια. Η ανοιχτή πρόσκληση του ΠΑΜΕ - καταλήγει ο συνδικαλιστής - είναι η αφετηρία για τη συγκρότηση αυτού του πλατιού μετώπου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του και τη διεκδίκηση και νέων».

Συμμετέχουν στη σύσκεψη

Να καταδικάσουν τα παζάρια του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου. Με την πεποίθηση ότι «δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν εκπρόσωπο να μετάσχει στα στημένα αυτά παιχνίδια», οι εργαζόμενοι του δήμου θα δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, στις 10 του Δεκέμβρη, ώστε «να οργανώσουμε την αντίδρασή μας στις αντιασφαλιστικές αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης».

Επιδείνωση στο όνομα της ισότητας!

Αλλοθι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και στην προσπάθειά της να ανατρέψει το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, επιχείρησαν να δώσουν χτες κυβερνητικά και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε ημερίδα που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Καραμάνου με θέμα: «Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικών Συστημάτων και Ισότητα των δύο Φύλων».

Εμμέσως, πλην σαφώς, διατυπώθηκε το αντιδραστικό αίτημα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών, για να εξισωθεί με αυτό των αντρών, στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων! Ενώ, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίχτηκε ότι η δημιουργία τριών πυλώνων του ασφαλιστικού συστήματος - ενός μεικτού συστήματος με κεφαλαιοποιητικά και αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά - θα συμβάλει στην κατάργηση των ανισοτήτων μεταξύ γυναικών και αντρών.

Ετσι, ακούσαμε την Α. Καραμάνου να επισημαίνει στην εναρκτήρια ομιλία της ότι τα επιχειρήματα περί πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω μητρότητας ή ανεξαρτήτως αυτής υπονομεύουν τα πραγματικά συμφέροντα των γυναικών. Γιατί, λέει, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να σταδιοδρομήσουν. Με άλλα λόγια, η Α. Καραμάνου υποστήριξε ότι μια γυναίκα που δουλεύει, για παράδειγμα στο φασόν, δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει καριέρα (!) αν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα.

Από την άλλη ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, αόριστος και γενικόλογος - όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε - υποστήριξε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος παραγωγής, γεγονός που έχει επιφέρει αλλαγές και στο μοντέλο εργασίας (έτσι ονόμασε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων) και γι' αυτό πρέπει να αλλάξει και το ασφαλιστικό σύστημα. Δηλαδή, να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την υποαπασχόληση και τη μερική απασχόληση.

Τέλος, ο Γ. Κατηφόρης, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ παραδέχτηκε ότι το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης δεν είναι αποδοτικότερο του αναδιανεμητικού (αναίρεσε, δηλαδή, την εγκυρότητα ενός βασικού επιχειρήματος της κυβέρνησης για την εγκαθίδρυση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος) από την άλλη, πιστός στα σοσιαλδημοκρατικά του αδιέξοδα, πρότεινε και αυτός με τη σειρά του τη δημιουργία ενός μεικτού συστήματος.

ΛΑΡΙΣΑ
Σήμερα η σύσκεψη για την ασφάλιση

Σύσκεψη εκπροσώπων μαζικών φορέων και των πρωτοβάθμιων σωματείων της δύναμής του συγκαλεί σήμερα στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο την επανασύσταση της Επιτροπής για την Υπεράσπιση και τη Διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η σύσκεψη θα γίνει στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Το ΕΚΛ καλεί όλα τα λαϊκά στρώματα του νομού να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους ενόψει και του νέου γύρου της επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε τη διοργάνωση παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν και στη Μαγνησία από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών, καθώς και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ετοιμοι για αγώνες

Στο πόδι βρίσκονται και οι Πειραιώτες εργαζόμενοι για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές κινήσεις, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.

Οι άξονες του διεκδικητικού πλαισίου που θέτει η Επιτροπή είναι συνολική απόρριψη των αντιασφαλιστικών κυβερνητικών μέτρων και του «κοινωνικού διαλόγου». Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης από κυβέρνηση, εργοδότες, χωρίς νέα επιβάρυνση των εργαζομένων. Επιστροφή των κλεμμένων, απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και τα «απογευματινά ιατρεία» στα νοσοκομεία, διεύρυνση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων με βάση της σύγχρονες ανάγκες.

ΟΣΝΙΕ
Σύσκεψη για τις διεκδικήσεις

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους του κλάδου απευθύνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, να συμμετάσχουν σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη 5 του Δεκέμβρη στις 5 το απόγευμα, στο κτίριο του ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος). Στη σύσκεψη, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση - κάλεσμα, θα τεθούν οι άξονες για τη δράση του κλάδου στο Ασφαλιστικό και στις οικονομικές και εργασιακές διεκδικήσεις για το 2002, μέσα από τις νέες διαπραγματεύσεις της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αρχίζουν σε λίγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ