ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα»

Στις 13 του Δεκέμβρη θα παρουσιαστεί ο α` τόμος που περιλαμβάνει «Τα επικά χρόνια» (1929-1973)

Ο Χαρίλαος Φλωράκης με το Γιώργο Φαρσακίδη σε εγκαίνια έκθεσης του καλλιτέχνη
Ο Χαρίλαος Φλωράκης με το Γιώργο Φαρσακίδη σε εγκαίνια έκθεσης του καλλιτέχνη
Την Πέμπτη 13 του Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής θα γίνει η παρουσίαση του α` τόμου, «Τα επικά χρόνια» (1929-1973), του δίτομου έργου του δημοσιογράφου Χρήστου Θεοχαράτου, έκδοση της «Τυποεκδοτικής ΑΕ».

Πρόκειται για μια δίτομη εργασία, συνολικής έκτασης 1.450 σελίδων, η οποία δεν αρκείται στην παράθεση των ιστορικών στοιχείων και γεγονότων, που προσδιορίζουν την πορεία του Χαρ. Φλωράκη μέσα στο λαϊκό κίνημα, κατά τον ταραγμένο 20ό αιώνα, αλλά και δίνει την ευκαιρία στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ να πάρει θέση σε όλα τα μεγάλα θέματα της εποχής του και να αποκαταστήσει «ιστορικές ανακρίβειες», προπαγανδιστές υπερβολές και σκόπιμες διαβολές.

Το βιβλίο προλογίζει ο ίδιος ο Χαρ. Φλωράκης, ο οποίος με σαφήνεια ξεκαθαρίζει: «Εκείνο που θα ήθελα να καταθέσω σε ένα χαρτί δεν ήταν η βιογραφία μου, αλλά η πορεία μου στο λαϊκό κίνημα, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω θέση πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα, να αναιρέσω τις προκαταλήψεις, να αποκαλύψω τις όποιες διαβολές και να συμβάλω στην υπεράσπιση των πατριωτικών και δημοκρατικών αγώνων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλωστε, κανενός κομμουνιστή η βιογραφία και η πορεία δεν είναι αποκομμένη από την πορεία του λαϊκού και εργατικού κινήματος...».

Ο α` τόμος δίνει την ευκαιρία στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ να «αναιρέσει προκαταλήψεις» και να «αποκαλύψει διαβολές» - υπερασπιζόμενος τους πατριωτικούς και δημοκρατικούς αγώνες του ΚΚΕ - παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στο Μακεδονικό, στο Ιδιώνυμο, στο Κίνημα του 1935, στη δικτατορία Μεταξά, στον πόλεμο του 1940-'41, στην Αντίσταση, στις «συμμαχικές ασχημίες», στα Δεκεμβριανά, στη Βάρκιζα, στον Εμφύλιο, στο καθεστώς των Εκτάκτων Μέτρων, στο Κυπριακό, στην αμερικανοκρατία, στα παλατιανά πραξικοπήματα, στη χούντα, στον αντιχουντικό αγώνα, κλπ.

Ο β` τόμος που ακολουθεί καλύπτει την περίοδο 1974-2000.


ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ευθεία πρόκληση στον Δ. Χριστόφια

Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια προέβη το κατοχικό καθεστώς στη Βόρεια Κύπρο, απαγορεύοντας προχτές στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφια, και σε αντιπροσωπείες ελληνοκυπριακών κομμάτων, να περάσουν στα Κατεχόμενα από το οδόφραγμα του «Λήδρα Πάλας», προκειμένου να συμμετάσχουν στο 6ο Συνέδριο του τουρκοκυπριακού Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας (ΚΠΕ).

Το γεγονός καταδίκασε με όλη τη δύναμη της ψυχής του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η εξέλιξη δε δίνει ελπίδες για τη συνάντηση της 4ης του Δεκέμβρη. Οπως δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, χτες (σ.σ. προχτές), επαναλήφθηκε το ίδιο σενάριο που εφαρμόζουν οι κατοχικές αρχές κάθε φορά που μια αντιπροσωπεία Ελληνοκυπρίων φτάνει στο οδόφραγμα. Εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος ζήτησαν - με επιμονή αυτή τη φορά - να συμπληρώσουν και να υπογράψουν δηλώσεις, πράγμα που οι εκπρόσωποι των κομμάτων αρνήθηκαν.

Ερμηνεύοντας την απαράδεκτη αυτή ενέργεια ο Δ. Χριστόφιας, σημείωσε ότι ο Ρ. Ντενκτάς αλλά και ο «διοικητής» των κατοχικών δυνάμεων «θέλουν να δώσουν το μήνυμα των πραγματικών τους στόχων σε σχέση με τη συνάντηση».

Τη στάση Ντενκτάς καταδίκασαν με ανακοίνωση και οι ΕΔΗ επισημαίνοντας ότι «με τις ενέργειές του ο Ντενκτάς καταμαρτυρά την ανετοιμότητά του να συνεργαστεί για την επανένωση της Κύπρου και την ένταξη στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε χτεσινές δηλώσεις του επισήμανε ότι «ο κ. Ντενκτάς είναι απρόβλεπτος και η γενικότερη συμπεριφορά του δε δίνει ελπίδες λογικής».

Σημειώνεται ότι στο μήνυμα που ο Δ. Χριστόφιας θα απηύθυνε από το βήμα του συνεδρίου του ΚΠΕ γίνεται έκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενόψει της αυριανής τους συνάντησης, «όπως επιδείξουν καλή θέληση και διάθεση για έναν ουσιαστικό διάλογο, μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, που θα διαρρήξει το αδιέξοδο και θα ανοίξει το δρόμο για επίλυση του Κυπριακού».

Το μήνυμα του ΓΓ του ΑΚΕΛ προς το συνέδριο δόθηκε, για να διαβαστεί στο συνέδριο, στον Οζκέρ Οζκιούρ, εκπρόσωπο της ηγεσίας του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την εξέλιξη αυτή. Μια εξέλιξη που συνέπεσε με την άφιξη του Αλβαρο Ντε Σότο στην Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ