ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πλούσια δράση, πιο δυναμική η συνέχεια

Μέσα σε πολύ θετικό κλίμα που απορρέει από την πλούσια δράση της Οργάνωσης, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο η 16η Συνδιάσκεψη της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Μετά από ένα διάστημα έντονης δραστηριότητας και μπροστά στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ «μπορούμε πιο ώριμα, πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά να σταθούμε και να μετρήσουμε τα αποτελέσματα και την πείρα που αποκομίσαμε από τη δράση αυτή. Μπορούμε πιο αποφασιστικά να αναμετρηθούμε με τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις. Μπορούμε πιο απαιτητικά, πιο αναλυτικά, πιο φιλόδοξα να βάλουμε στόχους, να χαράξουμε κατευθύνσεις για την παρέμβασή μας στο φοιτητικό κίνημα τα επόμενα δυο χρόνια», σημείωνε χαρακτηριστικά η εισήγηση και ακριβώς αυτό έγινε. Στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα, Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Ζάχαρη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

Μαχητικοί στόχοι

Η απόφαση της Συνδιάσκεψης στάθηκε αναλυτικά στη δράση που πρέπει να αναπτύξει η Οργάνωση στο φοιτητικό κίνημα, συσπειρώνοντας μεγάλες μάζες φοιτητών στα μέτωπα πάλης, μετρώντας βήματα στην κατεύθυνση της αλλαγής του συσχετισμού, ισχυροποιώντας και μαζικοποιώντας ακόμα περισσότερο την Πανσπουδαστική σε κάθε Τμήμα. Σ' αυτό το πλαίσιο έβαλε στόχους να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την παρέμβαση στους συλλόγους, να επιδιώξει το συντονισμό τους, να παρέμβει πιο αποφασιστικά σε χώρους όπως οι εστίες, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Παράλληλα, στην απόφαση τονίζεται η ανάγκη πολυμέτωπης δράσης μέσα στις σχολές.

Ενα μεγάλο μέρος της απόφασης, που πατάει πάνω και στον προβληματισμό που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αφιερώνεται στο στόχο της Οργάνωσης να παρέμβει στα μαθήματα και το πρόγραμμα σπουδών των σχολών. «Το ιδεολογικοπολιτικό μαζικό άνοιγμα στα αμφιθέατρα δεν μπορεί να νοηθεί ξέχωρα από τη μάχη των ιδεών και την καθημερινή ιδεολογική αντιπαράθεση όπως διαπερνάει το περιεχόμενο των σπουδών στους περισσότερους χώρους», σημειώνει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Παράλληλα, δεν μπορούσε να λείπει το πλάνο για μαζική ανάπτυξη της Οργάνωσης καθώς το ξεπέρασμα του στόχου διπλασιασμού που είχε μπει στην προηγούμενη Συνδιάσκεψη και ξεπεράστηκε δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν. Ο στόχος αυτός συνδυάζεται με την απαίτηση για πιο ζωντανή - μαχητική λειτουργία των Οργανώσεων Βάσης.

Πλούσια συζήτηση με ζωντανή εμπειρία

Από την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε έγιναν αναφορές στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συνέπειές του για τους λαούς και οι αντιπρόσωποι τόνισαν την ανάγκη να δοθεί απάντηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να συμβάλλουν ώστε να ξεδιπλωθεί αυτή η απάντηση και από το φοιτητικό κίνημα.

Από όλες τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων αναγνωρίζονταν η ανάπτυξη της οργάνωσης, η βελτίωση της παρέμβασής της στις σχολές, η μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων που έχει επιτευχθεί εδώ και δυο χρόνια, ενώ μέσα από τις εμπειρίες που μετέφεραν εντόπιζαν συγκεκριμένες αδυναμίες, βάζοντας παράλληλα στόχο να τις ξεπεράσουν και να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερα βήματα το επόμενο διάστημα. Η ΟΒ της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας «μέσα σε 8 μήνες έχει διπλασιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η Ελένη Χαραλάμπους προσθέτοντας ότι πλέον «στη ΦΕΠΑ πρέπει να κινούμαστε με τον αέρα της πρώτης δύναμης, να πηγαίνουμε πιο απαιτητικά στον κόσμο». Η Νίνα Αλτάνη περιγράφοντας τη δουλιά της οργάνωσης στο τμήμα της (Φιλολογικό), είπε ότι δυναμώνει, «αυξάνει τη χαρτογράφηση με μαζικές εξορμήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις και γενικές συνελεύσεις. Συσπειρώνει ως ΠΚΣ σε ένα μεγάλο βαθμό. Συνάμα προωθεί το κομματικό υλικό, βγαίνει ως ΚΝΕ με "Ρ" και προκηρύξεις, μετρά σημαντικά βήματα και στο θέμα της στρατολογίας. Και όλα αυτά χωρίς μαγικό φίλτρο, αλλά με δράση, παρουσία, άνοιγμα πιο πλατύ».

Πλούσιος ήταν ο προβληματισμός στο σώμα της Συνδιάσκεψης για άνοιγμα της Οργάνωσης που θα απλώνεται σε όλα τα μέτωπα που παλεύει η ΚΝΕ. Μεταφέροντας την εμπειρία του Παντείου, ο Βασίλης Μεταξάς είπε για τις συσπειρώσεις στις επιτροπές ετών που συγκροτήθηκαν με βάση τα καθημερινά προβλήματα των φοιτητών, αλλά και την αντιπολεμική επιτροπή στο πλαίσιο της οποίας συσπειρώθηκαν καθηγητές και φοιτητές ενώ τόνισε την ανάγκη παρέμβασης στους εργαζόμενους φοιτητές καθώς σήμερα «όλο και περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να μπουν νωρίτερα στην παραγωγή». Παράλληλα, οι περισσότεροι αντιπρόσωποι αναφέρθηκαν στην ανάγκη παρέμβασης σε θέματα πολιτισμού, ναρκωτικών, ελεύθερου χρόνου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη παρέμβασης στα μαθήματα, που προετοιμάζουν επιστήμονες χωρίς κοινωνική αναφορά, ενώ συχνά παρατηρούνται αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Ολες οι ομιλίες των αντιπροσώπων είχαν αναφορές στις εξορμήσεις με το «Ριζοσπάστη» μέσα στις σχολές και στα θετικά αποτελέσματα αυτών των εξορμήσεων.

Από τη Συνδιάσκεψη εκλέχτηκε το νέο Συμβούλιο της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, που στην πρώτη του συνεδρίαση εξέλεξε γραμματέα το Θανάση Τζίμα.

Με όπλο τη θέση του Κόμματος

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης τοποθετήθηκε, από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΑ και γραμματέας της Αχτίδας ΑΕΙ-ΤΕΙ-Ερευνας, που ξεκίνησε λέγοντας: «Είμαστε αισιόδοξοι, γνωρίζοντας τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας». Στην τοποθέτησή του στάθηκε ιδιαίτερα στο στόχο της συσπείρωσης δυνάμεων στην υπόθεση του Μετώπου, μέσα από τα επιμέρους μέτωπα που παλεύει η Οργάνωση στο πλάι του εργαζόμενου λαού, και στην ιδεολογικοπολιτική θωράκιση της Οργάνωσης γι' αυτό το σκοπό.

Οπλο σ' αυτή τη δράση, τόνισε ο Ν. Καλούτσης, είναι η θέση του ΚΚΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποτελεί πνοή στην καθημερινή δράση των νέων κομμουνιστών στα πανεπιστήμια, βοηθάει στη σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό-λαϊκό κίνημα και, παράλληλα, είναι συνδετικός κρίκος όλων των επιμέρους μετώπων. Ο Ν. Καλούτσης αναφέρθηκε ακόμα στις μορφές, στο πλάτος των συσπειρώσεων και στην πολυμορφία στη δράση της Οργάνωσης.

Στη Συνδιάσκεψη παρενέβη, επίσης, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας, τονίζοντας την ανάγκη ιδεολογικοπολιτικής ενίσχυσης, ώστε «να μπορούμε να λειτουργούμε ως κομμουνιστές κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθερού προσανατολισμού στην ανάπτυξη του μαζικού κινήματος.

Πατώντας στη συζήτηση που έγινε, μίλησε ακόμα ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, ενισχύοντας τον πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδήλωση προς τιμή της 84ης επετείου της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

- Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού σήμερα».

- Αφιέρωμα στην Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με απαγγελίες χρονικών από ηθοποιούς, μουσική και προβολή διαφανειών.

- Ελληνικά επαναστατικά τραγούδια από μουσικό συγκρότημα.

ΝΟΤΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μουσική βραδιά με τον Βασίλη Λέκκα

Η Νότια Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, διοργανώνει μουσική βραδιά με τον Βασίλη Λέκκα στη Μουσική Σκηνή (Λ. Ποσειδώνος 3, παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου, τηλέφωνο 48.13.605-7), την Κυριακή, 9 Δεκέμβρη, στις 8.30 μ.μ.

Το τιμημένο σφυροδρέπανο!

Ξεχωριστή στιγμή στις διδικασίες της Συνδιάσκεψης ήταν όταν το Γραφείο της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ και Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ έκανε δώρο στην Οργάνωση της Σπουδάζουσας: την κόκκινη σημαία με το τιμημένο σφυροδρέπανο και την υπογραφή της Οργάνωσης. «Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική και τώρα και πάντα στην πρώτη τη γραμμή» ήταν τα συνθήματα που δόνησαν την αίθουσα μετά από τη συμβολική κίνηση που συγκίνησε τους αντιπροσώπους.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα στη Νομική

Στο 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας που πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη 4/12, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο Σβώλου της Νομικής Σχολής. Το θέμα της εκδήλωσης αφορά τα Δεκεμβριανά και τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και θα το αναπτύξει ο Χρήστος Τζιτζιλώνης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ