ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, με την παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο, όπου αναμένεται να συζητηθεί το πρόβλημα του Κυπριακού και να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση θα γίνει ανασκόπηση των βασικών θέσεων των δύο πλευρών, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι θα ήταν καλό να συμπληρωθεί η διεργασία αυτή σε μία συνάντηση, διαφορετικά, είπε, δεν αποκλείεται δεύτερη ή και τρίτη συνάντηση. Μόνο δογματικοί άνθρωποι θα απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος. Μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου «Ελ-Τζι-Αρ» ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι τελείως απίθανο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, να προσέλθει στη συνάντηση, για να επαναλάβει τις αρνητικές του θέσεις και να διατυπώσει ένα τελεσίγραφο.

Ακόμη και αν πρόκειται περί ελιγμού, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ο Ραούφ Ντενκτάς θα τον διανθίσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει ελπίδες για συνέχεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι εάν ο Ραούφ Ντενκτάς έχει στόχο να συνεργαστεί εποικοδομητικά, για να αρθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστεί η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στην ίδια βάση και με βάση τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα, τότε θα βρει και την ανάλογη ανταπόκριση.

Εάν, όμως, τόνισε, στις 4 Δεκεμβρίου στόχος του είναι να μπλοφάρει ή να εκτρέψει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από τη σωστή της βάση και πλαίσια, τότε και πάλι θα βρει από τον Πρόεδρο Κληρίδη την ανάλογη απάντηση. Οσον αφορά το θέμα σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών ως βάσης προς συζήτηση μεταξύ των μερών, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι αυτό δεν είναι άμεσο και ότι για να υπάρξει τέτοιο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει αυτές οι διαπραγματεύσεις να πάρουν σάρκα και οστά, γεγονός, είπε, το οποίο δεν μπορεί κανείς να προβλέψει.

Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του ο Ντενκτάς

Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κρατά μεν κλειστά τα χαρτιά του για τη σημερινή συνάντηση, διπλωματικές πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπλήξεις από τουρκικής πλευράς.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ο Ντενκτάς αποφεύγει για λόγους τακτικής τις αναφορές σε συνομοσπονδιακή λύση (μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας), οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το ενδεχόμενο να καταθέσει έγγραφες προτάσεις είναι μεγάλο.

Ενδεικτικό, πάντως, των προθέσεών του, είναι και η επιμονή του χτες να υπογράψουν εν πολλοίς δήλωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους οι εκπρόσωποι των κομμάτων που θα μετέβαιναν στα Κατεχόμενα, για να παραστούν στο συνέδριο του Κινήματος Εθνικής Ενότητας. Σήμερα, ο Ντενκτάς θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τα εντός της ψευδοβουλής κόμματα.

Πάντως, ο Αλβάρο ντε Σότο θα έχει ουσιαστικά ρόλο παρατηρητή στη σημερινή συνάντηση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Παρά τις έντονες παρεμβάσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για το ρόλο του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, τελικά επικράτησε η αμερικανική θέση ότι «η συνάντηση θα υποβοηθηθεί περισσότερο εάν ο κ. ντε Σότο απλώς παρακολουθεί τη συζήτηση». Ο κ. ντε Σότο, ο οποίος χτες είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν αναμένεται να μεταβεί σε Αθήνα και Αγκυρα.

Ο λόγος της ματαίωσης των ταξιδιών του αυτών, οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αποθάρρυνε κάτι τέτοιο, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις συναντήσεις που θα είχε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού.

8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΝΕ - Ερώτηση - Απάντηση

Ερώτηση:

Οι λύσεις που προτείνει το Κόμμα σε διάφορα μέτωπα πάλης (πχ Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση) συνδέονται με τη λαϊκή οικονομία. Πολλοί, ενώ συμφωνούν, μας βάζουν το ερώτημα: Γιατί δεν έχετε προτάσεις που να απαντούν στο σήμερα;

Απάντηση:

Είναι γνωστό ότι οι λύσεις και οι προτάσεις στα διάφορα μέτωπα πάλης, πρέπει να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τις εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, από τη σκοπιά των πραγματικών τους συμφερόντων. Είναι επίσης γνωστό ότι οι λύσεις στα διάφορα προβλήματα, απαιτούν ανάλογη πολιτική. Βεβαίως, το γεγονός ότι δε δίνονται λύσεις προς όφελος του λαού και της νεολαίας σημαίνει ότι στα διάφορα μέτωπα πάλης, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, με τη συμφωνία ή την ανοχή και άλλων κομμάτων, πολιτική που δεν είναι προς όφελός τους. Αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ενιαία. Δεν μπορεί να εφαρμόζεται αντιλαϊκή πολιτική στο αγροτικό ζήτημα και φιλολαϊκή στην εκπαίδευση. Δεν μπορεί να εφαρμόζεται φιλολαϊκή πολιτική στην υγεία και αντιδραστική στην κοινωνική ασφάλιση. Η πολιτική που εφαρμόζεται εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και όχι αυτά των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας.

Αντικειμενικά λοιπόν το πρόβλημα των προβλημάτων είναι η διέξοδος, δηλαδή η πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά, ώστε όλα τα τα λαϊκά προβλήματα να βρουν τη λύση τους. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανατραπεί ο καπιταλισμός και να αρχίσει να οικοδομείται ο σοσιαλισμός. Αυτή η πραγματικότητα που σήμερα βιώνουν η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα η νεολαία, το γεγονός δηλαδή ότι η πολιτική των αναδιαρθρώσεων που είναι στρατηγικής σημασίας για την άρχουσα τάξη, οξύνει τα λαϊκά προβλήματα, είναι μια επίσης απόδειξη για το γεγονός ότι στον καπιταλισμό δεν μπορούν να δοθούν φιλολαϊκές λύσεις, μια απόδειξη για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Τις ανάγκες της εργατικής τάξης, της νεολαίας των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δεν μπορούμε και θα ήταν μεγάλο λάθος να τις αντιμετωπίζουμε από τη σκοπιά του σημερινού κοινωνικοοικονομικού συστήματος, στα πλαίσια δηλαδή της σημερινής κοινωνίας, της σημερινής πολιτικής. Γιατί τότε το περισσότερο που ίσως να κατακτούσε το λαϊκό κίνημα με την πάλη του να ήταν κάποιες λύσεις προσωρινού χαρακτήρα, που δε θα άλλαζαν την ουσία του προβλήματος. Για παράδειγμα να αναρωτηθούμε στην ταξική κοινωνία και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, του ανταγωνισμού των μονοπωλίων και της άκρατης εκμετάλλευσης, εποχή που η άρχουσα τάξη απαιτεί «πολυειδικευμένη», αλλά χωρίς ουσιαστικές γνώσεις εργατική τάξη, μπορεί να υπάρξει εκπαίδευση χωρίς ταξικούς φραγμούς;

Αλλά ακόμη και αν υπάρξουν, που μπορεί και να υπάρξουν, κάποιες λύσεις σε κάποια προβλήματα θα είναι προσωρινές. Αν δούμε στο ζήτημα της αγροτικής οικονομίας το παράδειγμα του καπνού με την παράταση για τρία χρόνια των επιδοτήσεων αλλάζει έστω και στο ελάχιστο το γεγονός ότι οι καπνοπαραγωγοί ξεκληρίζονται; Θα πάρουν μια ανάσα τώρα, αλλά μετά τι θα κάνουν; Το ίδιο ισχύει για όλα τα μέτωπα, πχ ιδιωτικοποιήσεις και δημόσιος λαϊκός τομέας οικονομίας με τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας σε κρατική-κοινωνική ιδιοκτησία, τη δημόσια δωρεάν για όλους εκπαίδευση, υγεία, κοινωνική ασφάλιση κλπ. Δεν υπάρχει λύση σ' αυτό το σύστημα, μ' αυτή την πολιτική. Επομένως τις λύσεις που προτείνει το Κόμμα μας τις προτείνει από τη σκοπιά της λαϊκής οικονομίας, λύσεις όμως που απαντούν στη σημερινή πραγματικότητα με βάση τα πραγματικά συμφέροντα του λαού. Ετσι που να συνδέεται το σήμερα με τη φιλολαϊκή διέξοδο, αλλά και να συνειδητοποιείται η ανάγκη της προοπτικής, της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας. Και ταυτόχρονα να συνειδητοποιείται η ανάγκη της κοινωνικοπολιτικής πάλης, για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και της εξουσίας που την ασκεί.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.10 στην εκπομπή «Προεκτάσεις», μια συζήτηση του δημοσιογράφου Κώστα Καραχάλιου με τους Μανόλη Πατέστο πρόεδρο της ΟΣΠΑ, Πελοπίδα Καλλίρη, πρόεδρο του επιστημονικού προσωπικού της ΟΑ, Στέλιο Μανούσο, αντιπρόεδρο της ΟΣΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στον εθνικό αερομεταφορέα.
  • Στις 19.00 ένα αφιέρωμα στην πραγματική ιστορία του Δεκέμβρη του 1944, που επιμελήθηκε ο Γ. Μηλιώνης.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Οι δρόμοι της λογοτεχνίας» που παρουσιάζει ο Βαγγέλης Κούτας, μια συζήτηση με τους Γιώργο Δαρδανό, εκδότη και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών και τον Δημήτρη Παπαλεωνίδα, διευθύνοντα σύμβουλο της «Σύγχρονης Εποχής» και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας για την κατάσταση στο χώρο του βιβλίου στη χώρα μας.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Αντιθέσεις» μια συζήτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Θερμού με τον Δημήτρη Αγκαβανάκη, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ, με θέμα την επικαιρότητα των θέσεων του ΚΚΕ για την κοινωνική ασφάλιση, ενόψει της έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου» μέσα στο Γενάρη.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Μονόπρακτο» που επιμελείται και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου μια συζήτηση με τον Τίτο Βανδή για τη ζωή του, την καριέρα του στην Ελλάδα και την Αμερική, την πολιτική κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ