ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος των ΕΒΕ

Ενισχύοντας τις δυνάμεις που στηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, μπορούν με την ψήφο τους να μετατρέψουν τα επιμελητήρια σε φορείς διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους

Ξεκίνησαν τις προηγούμενες μέρες και ολοκληρώνονται μέσα στην επόμενη βδομάδα οι εκλογές στα επιμελητήρια όλης της χώρας για την ανάδειξη των νέων διοικήσεων. Ηδη, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε μια σειρά επιμελητήρια, ενώ σήμερα, αύριο και την Τρίτη πραγματοποιούνται οι εκλογές στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, σήμερα και αύριο στο Βιοτεχνικό της Αθήνας, τις ίδιες μέρες στο Επιμελητήριο της Λάρισας και σε εκείνο της Πάτρας, από σήμερα μέχρι και την Τρίτη στο Βιοτεχνικό της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη και την Τετάρτη 11 και 12 του μήνα αντίστοιχα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης.

Η σημασία των εκλογών αυτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια την εξέλιξη των καίριων ζητημάτων που αφορούν τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, με την ίδια την καθημερινότητά τους. Κι αυτό, στο βαθμό που τα Επιμελητήρια σαν θεσμοθετημένοι σύμβουλοι της πολιτείας μπορούν να γνωμοδοτούν και να δραστηριοποιούνται προς όφελός τους.

Σήμερα, τα Επιμελητήρια έχουν μετατραπεί από τις πλειοψηφίες που σχηματίστηκαν στις προηγούμενες εκλογές σε ιμάντες μεταφοράς της κυβερνητικής πολιτικής, σε θερμοκήπιο αυταπατών για την ΕΕ, σε διαχειριστές των κοινοτικών προγραμμάτων, σε διαφθορεία συνειδήσεων των συνδικαλιστών. Διαχειρίζονται τα χρήματα, που έχουν συσσωρευτεί από τις υποχρεωτικές συνδρομές των βιοτεχνών, προς όφελος των συμφερόντων ενός λεπτού στρώματος μεγάλων και το πολύ - πολύ μεσαίων επιχειρήσεων. Την ώρα που οι μικρές επιχειρήσεις των ΕΒΕ συνθλίβονται από τις επιταγές και τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς», από τις πολιτικές ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβέρνηση, οι σημερινές πλειοψηφίες καλλιεργούν αυταπάτες ότι για δήθεν κοινά συμφέροντα μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών. Φραστικά τους βάζουν όλους στον ίδιο παρονομαστή και τους βαφτίζουν γενικώς «επιχειρηματικό κόσμο» και υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές που στηρίζουν και ο τρόπος που διαχειρίζονται τις υποχρεωτικές συνδρομές των μελών τους είναι προς όφελος ολόκληρου αυτού του «επιχειρηματικού κόσμου». Στην πραγματικότητα, βέβαια, υποστηρίζουν μια σειρά από μέτρα της κυβέρνησης που οδηγούν καθημερινά σε αδιέξοδο τους μικρούς ΕΒΕ, διαχειρίζονται ευρωπαϊκά προγράμματα που από την αρχή προορίζονται για τις μεγάλες επιχειρήσεις, και άλλες φορές ζητούν ακόμα και ένταση της «φιλελεύθερης» κυβερνητικής πολιτικής.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα μεικτά επιμελητήρια, η πορεία που έχουν χαράξει δεν είναι ανεξάρτητη από τον αναχρονιστικό και αντιδημοκρατικό κανονισμό που ισχύει και διέπει τον τρόπο που διανέμονται οι έδρες ανάμεσα στους βιομηχάνους και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για έναν κανονισμό που σε κάθε περίπτωση εξυπηρετεί σκοπιμότητες των δυνάμεων του δικομματισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για παράδειγμα στο επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης οι δεκάδες χιλιάδες μικρέμποροι εκλέγουν 32 έδρες στο ΔΣ τη στιγμή που 140 βιομήχανοι μέλη του επιμελητηρίου εκλέγουν 25 έδρες και 60 περίπου εξαγωγείς 4 έδρες. Αυτονόητο είναι από εκεί και πέρα τι είδους συσχετισμοί διαμορφώνονται στις αποφάσεις που παίρνονται για το επιμελητήριο. Ανάλογη είναι και η εικόνα που διαμορφώνεται στα άλλα μεικτά Επιμελητήρια της χώρας, ενώ θα έπρεπε η εκπροσώπηση στις έδρες να είναι ανάλογη με το πλήθος που συγκεντρώνουν οι διαφορετικής δυναμικότητας επιχειρήσεις.

Ο άλλος πόλος

Στον αντίποδα, οι συνδυασμοί που υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ παλεύουν με τις δυνάμεις που έχουν σε κάθε επιμελητήριο να βάλουν ένα διαφορετικό προσανατολισμό στη λειτουργία τους. Για τη μετατροπή τους σε αποτελεσματικά εργαλεία στην πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος σε αντιμονοπωλιακή βάση, για την εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων των μικροβιοτεχνών, των μικρεμπόρων και των επαγγελματιών.

Καλούν τους βιοτέχνες να μην εμπιστεύονται αυτούς που ορκίζονται στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού», γιατί πίσω από τα παχιά λόγια κρύβεται το αποκρουστικό πρόσωπο της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, τις επιδιώξεις των οποίων θελημένα ή αθέλητα εξυπηρετούν. Τους καλούν να υποστηρίξουν με την ψήφο τους την πρόταση που βλέπει ότι μοναδική γραμμή άμυνας στο νόμο της ζούγκλας, που επιβάλλει η ΟΝΕ, είναι η συγκέντρωση των μικρών επιχειρήσεων σε μεγάλες συνεταιριστικές παραγωγικές μονάδες ικανές να αντεπεξέλθουν στον οξύτατο ανταγωνισμό.

Στις εκλογές των επιμελητηρίων οι ΕΒΕ μπορούν να πάρουν στα χέρια τους την τύχη της ψήφου τους, να στηρίξουν τους συνδυασμούς που υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί, υπέρ τους. Για να δυναμώσουν μέσα στα επιμελητήρια οι αγωνιστικές φωνές που διεκδικούν:

  • Θέσπιση πολιτικών υπεράσπισης βιοτεχνικών κλάδων με ευνοϊκή χρηματοδότηση και επιδοτούμενο επιτόκιο.
  • Δίκαιη φορολογική μεταχείριση, που να λαμβάνει υπόψη της την αδύναμη θέση της μικρής επιχείρησης στην αγορά.
  • Μετεγκατάσταση των βιοτεχνιών σε βιοτεχνικά τετράγωνα μέσα στους δήμους, οργανωμένα βιοτεχνικά πάρκα μέσα και έξω από την Αττική, ανάλογα με το μέγεθος και τη ρύπανση που προκαλούν, με ισχυρά κίνητρα και κρατική επιδότηση.
  • Ασφαλιστικό σύστημα που να στηρίζεται οικονομικά κατά το 1/3 από τον ασφαλισμένο και 2/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης κάτω από τα 60 χρόνια, ανάλογα με το είδος της εργασίας, και αξιοπρεπείς συντάξεις με το κατώτερο όριο στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους.
  • Απλή αναλογική στα επιμελητήρια.
  • Συσπείρωση των βιοτεχνών σε ένα λαϊκό αντιπολεμικό κίνημα με στόχο την αποχή της χώρας από κάθε πολεμική ενέργεια, κάθε συμμετοχή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Ο Αλ. Σπύρου, εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Ενότητας - Συνεργασίας, στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων δήλωσε για τη σημασία των εκλογών αυτών στο «Ρ»: «Απευθυνόμαστε στους συναδέλφους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, που καλούνται να εκλέξουν τα νέα ΔΣ των επιμελητηρίων που έχουν διαπιστώσει για άλλη μια φορά ότι τα επιμελητήρια στάθηκαν μακριά και πέρα από τα καθημερινά τους προβλήματα που είναι η μείωση του τζίρου τους, η ακριβή χρηματοδότηση, η βαριά φορολογία, η ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων αλυσίδων. Η ΔΗΚΕΒΕ αυτά τα είχε προβλέψει από την προηγούμενη τετραετία. Το θέμα βέβαια δεν είναι σήμερα να μένουμε στις διαπιστώσεις, αλλά η αγανάκτηση να συνδυαστεί με μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών που υποστηρίζονται από τη ΔΗΚΕΒΕ. Να καταψηφίσουν αυτούς τους συνδυασμούς που θέλουν να τους πείσουν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μικροί και μεγάλοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Οτι τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται. Να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με πλειοψηφίες σαν κι αυτές που επικρατούν σήμερα. Τους καλούμε να κάνουν μια ριζικά διαφορετική επιλογή ψηφίζοντας τους συνδυασμούς που με συνέπεια και συνέχεια αγωνίζονται στο πλευρό και στην υπηρεσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών των επιμελητηρίων που είναι οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ. Η εκλογική ενίσχυση των συνδυασμών της ΔΗΚΕΒΕ θα είναι ένα μήνυμα ότι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ δε συναινεί σ' αυτή την πολιτική. Δε συμβιβάζεται και προετοιμάζεται για την αντεπίθεση, για μια άλλη πορεία των επιμελητηρίων. Για Επιμελητήρια με σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό, που θα έχουν στο κέντρο της προσοχής τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη με κέντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Να κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανατροπή αυτής πολιτικής, και την επιβολή μιας άλλης αυτής της προγραμματισμένης ανάπτυξης που θα στηρίζει τη μαζική συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων, θα βάζει φραγμό στην ασύδοτη δράση των πολυεθνικών και θα ενισχύει το εισόδημα των εργαζομένων και την κοινωνική πολιτική».


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ