ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Με νέες δυνάμεις και δυνατότητες στο 8ο Συνέδριό μας

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ξεκινούν οι εργασίες του 8ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, που αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια της Οργάνωσης να γίνει η ίδια αλλά και το νεολαιίστικο κίνημα πιο ικανό στη μάχη για να πάρει τη θέση που του αναλογεί στο μεγάλο λαϊκό Μέτωπο. Μπροστά σ' αυτή τη μεγάλη στιγμή για την Οργάνωση, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ μιλάει στο «Ρ» για τη σημασία του Συνεδρίου, τους στόχους της ΚΝΕ στο κίνημα της νέας γενιάς, την πλούσια δράση που ανέπτυξε η Οργάνωση στα χρόνια που πέρασαν από το 7ο Συνέδριό της.

Ανοδική πορεία

- Τι σηματοδοτεί το 8ο Συνέδριο της ΚΝΕ, που ξεκινάει σε λίγες μέρες, για τη νεολαία και το κίνημά της;

- Το Συνέδριό μας πρώτα απ' όλα σηματοδοτεί την κορύφωση μιας έντονης προσυνεδριακής συζήτησης στις γραμμές της ΚΝΕ, που κατέγραψε τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε από τη δράση μας στο κίνημα της νεολαίας. Πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της Οργάνωσής μας να συμβάλει στην ενίσχυση των διεργασιών που γίνονται μέσα στη νεολαία και το κίνημά της, ώστε οι νέοι όχι μόνο να διεκδικήσουν μαζικά, αγωνιστικά τα δικαιώματά τους απέναντι στην κυρίαρχη αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και μέσα από αυτούς τους αγώνες, μέσα από τη μαζική πολιτική, ιδεολογική δουλιά της Οργάνωσής μας, να συναντήσει η νέα γενιά την εργατική τάξη και το κίνημά της, να συμβάλει και η ίδια στην προσπάθεια οικοδόμησης του Μετώπου.


- Από το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ μέχρι σήμερα υπήρξαν σημαντικές στιγμές για το κίνημα της νεολαίας, στις οποίες συνέβαλε και η Οργάνωση. Τι αποκόμισε από αυτή τη δράση η ΚΝΕ και πώς μετεξελίχθηκε και η σχέση της με τη νέα γενιά μέσα από αυτή τη διαδικασία;

- Τα χρόνια που πέρασαν από το 7ο Συνέδριό μας ήταν γεμάτα από καθημερινή, έντονη, πολιτική, μαζική, ιδεολογική δραστηριότητα που ανέπτυξε η Οργάνωσή μας στις πλατιές μάζες της νεολαίας. Ηταν χρόνια, που μαζί με την ανοδική πορεία της ΚΝΕ εκφράστηκαν σημάδια ανοδικής πορείας και του κινήματος της νεολαίας. Δε θα ήθελα να αναφερθώ αναλυτικά στις σημαντικές αγωνιστικές διεργασίες που είχαμε στους χώρους της εκπαίδευσης, στους χώρους της εργασίας, στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στην εδραίωση σε ολοένα και περισσότερες νεανικές συνειδήσεις του αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική. Αυτό που εμείς κρατάμε, και που πιστεύουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας το αντιλαμβάνεται, είναι ότι η ενίσχυση της ΚΝΕ εκφράζεται και με ώθηση των αγώνων της νέας γενιάς και μέσα από την άνοδο των αγώνων και των συλλογικών διεργασιών της νεολαίας εκφράζεται και η άνοδος της ΚΝΕ. Αυτό υποχρεώνει την Οργάνωσή μας, και με τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου, να δυναμώσει ακόμα πιο αποφασιστικά τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη των αγώνων του κινήματος της νεολαίας, στη δουλιά που πρέπει να κάνει για να αναπτύσσονται τα μέτωπα πάλης του κινήματος.

Επενδύουμε στις αντιιμπεριαλιστικές συνειδήσεις


- Η περίοδος που διεξάγεται το Συνέδριο στιγματίζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την ένταση της επίθεσης της άρχουσας τάξης στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Τι σηματοδοτεί όλη αυτή η κατάσταση για τη διαδικασία του Συνεδρίου και για τη δράση της Οργάνωσης;

- Οι εξελίξεις που έχουμε μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ο πόλεμος που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστές, και δεν έχει στόχο μόνο τις περιοχές όπου διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, έφερε στις προτεραιότητες της δράσης μας την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, να αγκαλιαστεί αυτό το κίνημα από μάζες νεολαίας, να εκφραστεί αγωνιστικά, ζητώντας όχι μόνο την καταδίκη και την αποκάλυψη του χαρακτήρα του πολέμου, αλλά και την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Επιδιώξαμε να επενδύσουμε στις συνειδήσεις της νεολαίας, που σε μεγάλο βαθμό εκφράζονται αντιπολεμικά και κατανοούν ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, να αναδείξουμε τη σχέση που έχει ο πόλεμος με την ακόμα πιο γρήγορη προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εργασίας, της εκπαίδευσης, των κοινωνικών και ιδιαίτερα των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων. Σ' αυτές τις συνθήκες, η Οργάνωσή μας κατόρθωσε να συνδυάσει την εσωοργανωτική συζήτηση στις γραμμές μας για τις Θέσεις του Συνεδρίου, που ενισχύθηκε από τις εξελίξεις, από το χαρακτήρα και τους στόχους της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας, με τη μαζική πρωτοπόρα δράση στους φορείς του νεολαιίστικου κινήματος, στη συμβολή των νεανικών φορέων στο δυνάμωμα του αντιπολεμικού κινήματος, στη συσπείρωση ευρύτερων νεολαιίστικων δυνάμεων στους αντιιμπεριαλιστικούς στόχους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτής της ιμπεριαλιστικής επίθεσης.

- Μιλώντας για αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, τα τρία τελευταία χρόνια η ΚΝΕ έχει την προεδρία της ΠΟΔΝ. Ταυτόχρονα, είδαμε το τελευταίο διάστημα να αναπτύσσονται κινητοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο με αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά και κυρίως με πολύ έντονη και μαζική τη συμμετοχή της νεολαίας σε αυτές. Πώς θα συμβάλει η ΚΝΕ σ' αυτή τη διαδικασία;

- Εκτιμούμε ότι υπάρχουν θετικά σημάδια σε μια διαδικασία αφύπνισης της νεολαίας, που εκφράστηκαν και με τη μαζική συμμετοχή της σε κινητοποιήσεις που γίνονται στην Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου και έχουν στόχο την αντίθεση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στην πολιτική τους. Μαζί μ' αυτά τα θετικά σημάδια που εκφράζονται, με την υιοθέτηση στόχων, αιτημάτων, συνθημάτων που έβαζαν χρόνια οι κομμουνιστές στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, υπάρχουν και δυσκολίες από την προσπάθεια που γίνεται να χειραγωγηθεί αυτό το κίνημα από δυνάμεις αστικές και μικροαστικές, να οδηγηθεί σε μια λογική διαχείρισης, σε μια λογική που περιορίζει την πάλη στα όρια του εφικτού, που στόχο έχει την ενσωμάτωση του ριζοσπαστισμού που αναπτύσσεται.

Θεωρούμε ότι είναι θετική η ακόμα πιο έντονη παρουσία των κομμουνιστών, των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος σ' αυτές τις διεργασίες που γίνονται. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση των αντιπολεμικών διαθέσεων στην Ευρώπη και σε άλλες γωνιές του πλανήτη. Αυτές οι διεργασίες δείχνουν τη σημασία του να δυναμώσει η κοινή δράση των κομμουνιστών, των κομμουνιστικών νεολαιών, η κοινή δράση στο παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, δυναμώνοντας ταυτόχρονα και τη διαπάλη με απόψεις σαν αυτές που προανέφερα.

Μ' ένα τέτοιο σκεπτικό βλέπουμε και την ακόμα πιο έντονη δραστηριοποίηση της ΚΝΕ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικής Νεολαίας, που οι οργανώσεις μέλη της έχουν εμπιστευτεί τη θέση του προέδρου στην Οργάνωσή μας. Σε συνθήκες που το κεφάλαιο κι ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να κάνει επέλαση στα δικαιώματα της νεολαίας και των λαών γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και αναγκαία η ενίσχυση της διεθνιστικής δραστηριότητας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης, αλλά και της κοινής πάλης σε στόχους και αιτήματα που συγκρούονται με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού από το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό, νεολαιίστικο κίνημα.

- Σ' αυτές τις διεργασίες συμμετέχουν από τη χώρα μας κι άλλες νεολαιίστικες δυνάμεις πέρα από τους κομμουνιστές. Παράλληλα υπάρχει η αντίληψη ότι οι πολιτικές νεολαίες έχουν χάσει την αίγλη τους. Τι λέει η ΚΝΕ για όλα αυτά;

- Πιστεύουμε ότι στις σημερινές συνθήκες προώθησης της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στα πλαίσια της ΕΕ και των ανταγωνισμών που υπάρχουν ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αποκτά μεγάλη σημασία η ανάπτυξη της πάλης σε εθνικό πεδίο, η αφύπνιση της εργατικής τάξης και της νεολαίας της κάθε χώρας, με καθαρή στόχευση την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η πάλη σε εθνικό επίπεδο σ' αυτές τις συνθήκες επιδρά και σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή τη σχέση εθνικού - διεθνικού προσπαθεί η Οργάνωσή μας και το Κόμμα μας να την αναδείχνει, επιδιώκοντας την ανάπτυξη του κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και το συντονισμό, την κοινή πάλη και μέσω αυτού του δρόμου και την ενίσχυση του κινήματος σε επίπεδο Ευρώπης και παγκόσμια.

Κρινόμαστε στην ενίσχυση των αγώνων

Εμείς πιστεύουμε ότι μια σειρά δυνάμεις που ενεργοποιούνται στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων χρησιμοποιούν μια διγλωσσία. Δυνάμεις που καλλιεργούν τη συναίνεση και την ευρω-λαγνεία στην Ελλάδα, τις βλέπουμε να δραστηριοποιούνται με αφορμή τη μια ή την άλλη κινητοποίηση. Στα πλαίσια αυτά πιστεύουμε ότι κάθε πολιτική νεολαία, εκφράζοντας στο χώρο της νεολαίας την πολιτική του κόμματός της, δοκιμάζεται με τις θέσεις, την πολιτική της στο νεολαιίστικο κίνημα της κάθε χώρας. Κρίνεται στη δράση που αναπτύσσει στο κίνημα της νεολαίας, στην ικανότητα που έχει με την πολιτική και τις θέσεις της να διευρύνει τις γραμμές της, να δίνει τη δική της συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων και της συλλογικής δραστηριότητας ανάμεσα στους νέους, στην αντιπαράθεση με μια πολιτική εχθρική για την πλειοψηφία των νέων. Στα πλαίσια αυτά, η Οργάνωσή μας και τα προηγούμενα χρόνια, ακολουθώντας μια τριαντατριάχρονη διαδρομή στο κίνημα της νεολαίας, μέσα στη νεολαία, μαζί με τη νεολαία, έχει δείξει τη δυναμική της, το κύρος και την επιρροή που έχει αναπτύξει ανάμεσα στη νεολαία.

- Είναι η ΚΝΕ σήμερα ικανή για να οργανώσει, να συντονίσει την απάντηση της νέας γενιάς στην επίθεση που διεξάγεται;

- Θέλουμε η ΚΝΕ να γίνεται ικανή στην προσπάθειά της να συμβάλλει ώστε να ενισχυθούν οι αγώνες και οι αγωνιστικές διεργασίες στο κίνημα της νεολαίας. Μετράμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σ' αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε και με το Συνέδριό μας να αποκτάμε σταθερά αυτή την ικανότητα, όχι μόνο να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων, αλλά να βγαίνουν από αυτούς τους αγώνες συμπεράσματα πολιτικά, να αναδείχνονται στη σκέψη του νέου οι αιτίες, να προβάλλεται η ανάγκη της πάλης για τη διέξοδο.

- Σε ποιους χώρους και τομείς παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες αδυναμίες της Οργάνωσης και πώς σχεδιάζετε να τις ξεπεράσετε;

- Ενα μεγάλο κομμάτι του προβληματισμού του ΚΣ στις Θέσεις του για το 8ο Συνέδριο στέκεται στις αδύνατες πλευρές της δράσης, της πολιτικής ιδεολογικής παρέμβασης και παρουσίας της ΚΝΕ σε πλατιές μάζες της νεολαίας. Αδυναμίες που έχουν να κάνουν και με τη λειτουργία της Οργάνωσής μας για την εκπλήρωση των στόχων μας. Βλέπουμε αυτές τις αδύνατες πλευρές, μέσα από το πρίσμα της δικής μας ευθύνης, στην αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στην κυβερνητική επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και την απάντηση του κινήματος, καθώς και στην ευθύνη μας για την ανάγκη πιο πλατιάς συσπείρωσης, με σταθερά χαρακτηριστικά, ευρύτερων δυνάμεων της νεολαίας στα μέτωπα πάλης. Μιλάμε πάντα για αδυναμίες και καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με την πιο αποτελεσματική, πιο μαχητική, πιο πειστική προβολή της πολιτικής μας στους νέους.

Παλεύουμε στα μέτωπα για τις ανάγκες της νεολαίας

- Ενα μεγάλο κομμάτι των Θέσεων αναφέρεται στη «νέα βάρδια της εργατικής τάξης» και τη δουλιά στους εργαζόμενους νέους. Εχουμε το δεδομένο ότι πολλοί νέοι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά επαφή με το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Τι θα κάνει η ΚΝΕ σ' αυτό τον τομέα;

- Πιστεύουμε ότι έχουν δημιουργηθεί δυνατότητες, ώστε τα επόμενα χρόνια η Οργάνωσή μας, αξιοποιώντας το δυναμικό που έχει στις γραμμές της, την επιρροή και το κύρος που έχει ανάμεσα και στους νέους εργάτες - εργαζόμενους, να εκφραστεί με άλλους όρους και με μεγαλύτερες απαιτήσεις η δουλιά μας στην εργατική κι εργαζόμενη νεολαία. Υπάρχει σημαντική εμπειρία κυρίως στα βασικά αστικά κέντρα και έχουν φανεί αυτές οι δυνατότητες. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε αποφασιστικά στην άνοδο της οργάνωσης των νέων εργατών - εργαζομένων στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που είναι καθεστώς οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εμποδίζουν την οργάνωση των νέων στα συνδικάτα και που, φυσικά, η πολιτική των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, Ομοσπονδιών και άλλων σωματείων λειτουργεί αποθαρρυντικά στην οργάνωση των νέων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πιστεύουμε ότι, ενισχύοντας τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος με χιλιάδες νέους εργάτες, θα δοθεί μια σημαντική ώθηση και στη συνολικότερη προσπάθεια που γίνεται από το ΠΑΜΕ, ώστε ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα να επιδράσει αποφασιστικά στους αγώνες της εργατικής τάξης, στον προσανατολισμό και στη στόχευση αυτών των αγώνων. Με μια σειρά μορφές και πρωτοβουλίες αυτός ο στόχος, όχι μόνο της εγγραφής, αλλά και της σταθερότερης συσπείρωσης των νέων εργατών στα συνδικάτα, μπορεί να προχωρήσει αγκαλιάζοντας μια σειρά χώρους στους οποίους ο βαθμός οργάνωσης είναι πολύ χαμηλός, τους χώρους της κατάρτισης, που κι εκεί είναι αδύνατη η ένταξη των νέων σε σωματεία, συλλόγους, συνδικάτα, αγκαλιάζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας που βρίσκεται στην περιοδική απασχόληση ή στην ανασφάλιστη εργασία.

- Στα υπόλοιπα μέτωπα του κινήματος της νέας γενιάς ποιοι είναι οι στόχοι της ΚΝΕ;

- Απέναντι στην πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, την πολιτική της ΟΝΕ, της ΝΑΤΟικής τάξης, αντιπαραθέτουμε αιτήματα και στόχους που πιστεύουμε ότι απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας. Στόχους, οι οποίοι υιοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε μικρότερους ή μεγαλύτερους αγώνες. Γύρω από κρίσιμα μέτωπα πάλης που αναδείχνει καθημερινά η ζωή, μπορούν να συναντηθούν οι αγωνίες, οι αναζητήσεις της νεολαίας, η διάθεσή της να παλέψει, η θέλησή της να αλλάξουν τα πράγματα. Μπορούμε μαζί με χιλιάδες νέους, στο δρόμο του αγώνα, να διεκδικήσουμε και να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν. Ξεχωρίζουμε οχτώ βασικά μέτωπα με στόχους που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική, που αναδείχνουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Πάνω σ' αυτά τα μέτωπα πάλης, στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στον αγώνα για μόρφωση, για δουλιά, στον αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων, στην κάθετη εναντίωση σε όλα τα ναρκωτικά, στην προσπάθεια για ελεύθερο δημιουργικό χρόνο, για πρόσβαση στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, στην επιδίωξη για ζωή σε ανθρώπινο περιβάλλον, στην κοινή δράση μαζί με τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην πατρίδα μας, σ' αυτά τα μέτωπα πάλης μπορεί να αναπτυχθεί το κίνημα της νεολαίας, μπορεί να βάλει εμπόδια στην υλοποίηση της κυρίαρχης πολιτικής, να καθυστερήσει την εφαρμογή αντιδραστικών μέτρων ή να αποσπάσει επιμέρους κατακτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι από κάθε μάχη που θα δίνεται, θα ενισχύεται η αυτοπεποίθηση, η δυναμική του αγώνα. Με την πολιτική - ιδεολογική παρέμβαση της οργάνωσής μας στο κίνημα της νεολαίας θα αναδείχνεται η ανάγκη της ρήξης με την πολιτική της ολιγαρχίας και του ιμπεριαλισμού, θα αναδείχνεται η ανάγκη των γενικότερων αλλαγών στους πολιτικούς συσχετισμούς, θα πείθεται η νεολαία με την πρόταση διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ και προπαγανδίζει η ΚΝΕ στη νέα γενιά.

Να μπολιάσουμε τις νεανικές συνειδήσεις με το όραμα του σοσιαλισμού

- Μπορεί αυτή η πρόταση διεξόδου να εμπνεύσει σήμερα τη νέα γενιά;

- Πιστεύουμε ότι αγωνιστική εμπειρία που αποκτά και θα αποκτά η νεολαία, θα αποτελεί ένα γόνιμο έδαφος για να γίνεται συνείδηση η απαίτηση και η πάλη για μια άλλη εξουσία. Πειστικά, δηλαδή, θα προβάλλεται στις νεανικές συνειδήσεις και θα γίνεται κατανοητή η διαχωριστική γραμμή που υπάρχει: Απ' τη μια οι ανάγκες, τα δικαιώματα της πλειοψηφίας της νεολαίας και του λαού κι από την άλλη η κυρίαρχη πολιτική, που είναι ενιαία κι έχει για δίκιο το νόμο του κεφαλαίου, της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Θα επιδιώξουμε να συναντηθεί το κίνημα της νεολαίας με την εργατική τάξη, στη συγκρότηση του Μετώπου. Να παλέψει για μια οικονομία που θα μπορεί να αναπτύσσεται στη βάση των λαϊκών αναγκών. Να αγωνιστεί για να πάρει το Μέτωπο την εξουσία, να υλοποιηθούν και τα δικά της, μαζί με του λαού, δικαιώματα. Σ' αυτό το δρόμο θα περπατήσουμε, έχοντας διανύσει όλο το προηγούμενο διάστημα μια πορεία που μας γεμίζει αισιοδοξία κι αυτοπεποίθηση ότι οι στόχοι μας μπορούν να υλοποιηθούν.

- Είναι σήμερα ζωντανό στη νεολαία το όραμα του σοσιαλισμού;

- Είναι καθήκον δικό μας η προβολή και το μπόλιασμα των νεανικών συνειδήσεων με τις αξίες της εργατικής τάξης, το κέρδισμα της συνείδησης της νέας γενιάς, ώστε να διαμορφωθεί ένα μαζικό ρεύμα, που δε θα συμπορεύεται απλά με την εργατική τάξη και το ΚΚΕ στον αγώνα για το μέτωπο, αλλά θα βλέπει μπροστά τη σοσιαλιστική προοπτική για την πατρίδα μας. Πιστεύουμε ότι η δράση μας, η πολιτικοϊδεολογική δουλιά σε πλατιές μάζες της νεολαίας μπορεί να δώσει ώθηση στη συνειδητοποίηση της νέας γενιάς, να αναδείξει πειστικά τον ένοχο, να προβάλει πειστικά και μαχητικά την προοπτική και τη σοσιαλιστική διέξοδο. Σ' αυτή την πάλη των ιδεών και των αξιών ξεχωρίζουμε και με τις Θέσεις στο Συνέδριό μας, μια σειρά κομβικά ζητήματα, που δουλεύοντας μ' αυτά θα μπορεί η σοσιαλιστική προοπτική να κερδίζει πόντους στη συνείδηση της νέας γενιάς, αποκρούοντας την αντικομμουνιστική κι αντισοσιαλιστική εκστρατεία, υπερασπίζοντας την ιστορική συνεισφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, προβάλλοντας τη ρεαλιστικότητα των αναγκών, των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, που περνάει μέσα από τη σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, μέσα από την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ