ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να σταματήσουμε τον πόλεμο - θάνατο

Οι βάρβαροι και ανελέητοι βομβαρδισμοί του Αφγανιστάν από τους πλανητάρχες Αμερικανούς, με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, παρόλο που «έπεσαν» οι Ταλιμπάν, συνεχίζονται. Η σύλληψη και καταδίκη του Μπιν Λάντεν δεν αποτελεί - παρά τα όσα λένε και κάνουν - άμεση προτεραιότητα. Για να μην πούμε μάλιστα ότι αυτό δεν το επιδιώκουν τελικά, για να μπορούν να έχουν πάντα μια αφορμή να προωθούν τα άμεσα στρατηγικά τους σχέδια, που είναι, μετά την κατάληψη του αφγανικού εδάφους και την ανατροπή των πάλαι ποτέ δικών τους Ταλιμπάν:

Εγκαθίδρυση νέας ελεγχόμενης και απόλυτα υποτακτικής στις εντολές τους κυβέρνησης.

Εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, εφοδιασμένων με τελειότατου τύπου εξοπλισμό και ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο προς τη γειτονική Κίνα.

Αξιοποίηση της κεντρικής ασιατικής αυτής περιοχής και του μεγάλου θησαυρού του υπεδάφους της, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της νέας κυβέρνησης σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να συντρίψει οποιοδήποτε προοδευτικό κίνημα ήθελε δημιουργηθεί, προς όφελος του αφγανικού λαού. Οσο για τον Μπιν Λάντεν, αυτός θα πρέπει να μείνει «άφαντος», έως ότου καμφθεί σ' ολόκληρο τον πλανήτη κάθε μορφή αντίστασης ενάντια στον αμερικανικό πλανηταρχισμό.

Αυτή πιστεύω - και απ' ό,τι δείχνουν τα γεγονότα μέχρι σήμερα - είναι η λογική και πρακτική της πορείας της «νέας τάξης» του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού. Οσο δε αυτή η πορεία θα συνεχίζεται, χωρίς να βρίσκει εμπόδια μπροστά της, οι πόλεμοι καλά θα κρατούν και ο θάνατος θα κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των λαών, χωρίς καμία προοπτική διεξόδου.

Ας αναλογιστούν λοιπόν τις ευθύνες τους απέναντι στην ανθρωπότητα, και όλα εκείνα τα πολιτικά στηρίγματα του πλανητάρχη, με τον κ. Σημίτη να κατέχει αξιοζήλευτη θέση, μαζί με τους Μπλερ - Σρέντερ - Ζοσπέν και άλλους εταίρους.

Ευτυχώς όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι πέραν από τις δυνάμεις αυτές, υπάρχουν και άλλες, και μάλιστα περισσότερες, που αν συσπειρωθούν και κινηθούν αποφασιστικά, μπορούν να ανακόψουν αυτή την πορεία που οδηγεί στον πόλεμο και στο θάνατο και να τη μετατρέψουν σε πορεία Ειρήνης και Ζωής.


ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ
Θέρισσο Ηρακλείου Κρήτης

«Μας κοροϊδεύουν για την Παιδεία τους »

Από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Λυκείου Αθηνών κ. Γιώργο Χουχουλή, πήραμε την παρακάτω επιστολή που αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας κ. Ευθυμίου στο Λύκειο αυτό: «Στις 13-11-01 το απόγευμα, μας ανακοινώθηκε ότι την επομένη ημέρα (14-11) θα επισκεφθεί το σχολείο μας ο υπουργός Παιδείας. Αμέσως μπήκε μπροστά όλος ο μηχανισμός και με θαυμαστή ταχύτητα βάφτηκε σε χρόνο ρεκόρ, η πρόσοψη του σχολείου, ένα γνωστό αίτημά μας, που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Ο κ. υπουργός, όταν ήρθε στο Λύκειο, είχε επιλεκτικά προς ενημέρωση, γνωστό ιδιωτικό κανάλι και δημοσιογράφο, χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν άλλο παριστάμενο των ΜΜΕ να λάβει μέρος. Ομως με την επαφή του με τους μαθητές, δεν έλαβε τις θετικές απαντήσεις που επιθυμούσε, παρ' όλο το έντεχνο «στήσιμο».

Στη συνέχεια υπήρξε συζήτηση με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και απάντησε σε ερωτήσεις μας, χωρίς να μας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε μαγνητόφωνο. Στην ερώτησή μας για το πότε θα ανεγερθεί το κτίριο του 4ου Λύκειου, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο και πως το 2003, θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Για τα εργαστήρια της Χημείας, που εδώ και δυο χρόνια εξοπλίζονται με υλικά, που δυστυχώς, μένουν στα κουτιά και κανείς δεν τα λειτουργεί, γιατί οι αρμόδιες διευθύνσεις, μέχρι τώρα, ρίχνουν η μια στην άλλη την ευθύνη της μη λειτουργίας- η απάντηση του κ. Ευθυμίου ήταν, ότι φταίει το ΑΣΕΠ που δεν προβαίνει έγκαιρα σε προσλήψεις καθηγητών, καθώς και ο ΟΣΚ, που δεν εκδίδει στην ώρα τους τα βιβλία, για διάφορους λόγους! Οσο για την κοινωνική ανάγκη φύλαξης των σχολικών κτιρίων, που θέσαμε στον κ. Υπουργό, μας απάντησε συγκεχυμένα και ότι μάλλον αυτό θα το αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενώ για την αλλαγή κανονισμού στη λειτουργία των κυλικείων, που ζητήσαμε, λάβαμε την απάντηση, ότι αυτό είναι θέμα υπουργείου Υγείας και όχι του Παιδείας.

Στη συζήτησή μας ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, στην ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία και για τα φροντιστήρια. Ο κ. υπουργός, προσπάθησε με μεμονωμένα παραδείγματα να στηρίξει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ενώ κατηγόρησε εμάς(!), ότι σπρώχνουμε τα παιδιά μας σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, για να μορφωθούν με το ζόρι!!

Ταυτόσημες ήταν οι απόψεις και τα αιτήματά μας με τους καθηγητές του Λυκείου, όπως μάθαμε, στην ιδιαίτερη συζήτηση που είχαν με τον υπουργό.»

Τελικά ποιος δίνει τις κατευθύνσεις, ποιανού η πολιτική οδηγεί ώστε τα φροντιστήρια ν' ανθίζουν και η ιδιωτική εκπαίδευση να φουσκώνει και να ληστεύονται οι γονείς, ενώ πολλά Ελληνόπουλα, κυρίως από την επαρχία δε συνεχίζουν στο Λύκειο; Δεν είναι η κυβέρνηση; Μη μας κοροϊδεύουν, λοιπόν.

Θύτες και θύματα

Ο Πάσσαρης επιτέλους συνελήφθη και ξέσπασε ακόμη μια φορά ασυγκράτητος ο πόνος, ο σπαραγμός και η οργή των συγγενών των αστυνομικών, που δολοφονήθηκαν. Των συζύγων που σηκώνουν το σταυρό της χηρείας, των αδελφών, των μανάδων που ορφάνεψαν απ' τα παιδιά τους και των παιδιών που ορφάνεψαν απ' τους πατεράδες τους.

Και το τραγικό αυτό σκηνικό είναι ολόιδιο μ' εκείνο των συγγενών των Τσιγγάνων και των Αλβανών και άλλων... που σκοτώνονται από αστυνομικούς που «παραπατούν», από περίστροφα που «εκπυρσοκροτούν», από σφαίρες που «εξοστρακίζονται»...

Μόνο που τα δεύτερα αυτά περιστατικά φαίνεται να συγκαλύπτονται από κάποιες υπερκείμενες αρχές και εξουσίες, μέχρι του σημείου που οι πρωταγωνιστές - θύτες, να παραμένουν στις θέσεις τους, για την πρόληψη, λέει, και καταστολή του εγκλήματος. Τέτοια, δε, είναι η συγκάλυψη, που προκαλείται βάναυσα το κοινό περί Δικαίου αίσθημα.

Ενδεχομένως, κάποιοι αρμόδιοι να πιστεύουν ότι δεν είναι, δα, και σπουδαίο πράγμα να χρησιμοποιούνται και κάποιοι άνθρωποι ως ανδρείκελα, για να εξασκούνται κάποιοι αστυνομικοί στη σκοποβολή ή για να εκτονώνουν τα ανθρωποκτόνα ένστικτά τους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν συμβαίνει αυτοί οι άνθρωποι να είναι Τσιγγάνοι ή αλλοεθνείς. Αλλά αυτά, φαίνεται, είναι «ψιλά γράμματα» για τους «αρμόδιους», αρκεί που έχουμε μπει στη ζώνη του ευρώ...

Ομως, πιστεύω ότι τελείως διαφορετικά σκέπτεται η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Πιστεύει, δηλαδή, ότι μπορεί οι έχοντες και οι κατέχοντες το χρήμα να έχουν ξεπεράσει την εποχή της ...Ψωροκώσταινας, αλλά κάποιοι από τους έχοντες και κατέχοντες τα όπλα και τους νόμους, μας κρατούν εγκλωβισμένους στο γκέτο των υπανθρώπων και απάνθρωπων διακρίσεων της ...Γυφτοκώσταινας!

Δεν αρκεί δε οι αστυνομικοί να φωνάζουν για τους εαυτούς τους ότι «κι αυτοί είναι λαός», αλλά να καταλάβουν ότι λαός είναι και οι Τσιγγάνοι και οι αλλοεθνείς και όλοι, που κακοποιούνται ή σκοτώνονται. Και είναι άδικο και ντροπή, «να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ», όπως λέει και ο ποιητής.

Και αυτό πρέπει καλά να το καταλάβουν, όλοι αυτοί που οι σφαίρες των όπλων τους «εξοστρακίζονται» και τα περίστροφά τους «εκπυρσοκροτούν» και οι συνάδελφοί τους που «παραπατούν»... αλλά, κυρίως, να το καταλάβει η μαφία του παρακράτους, που συγκαλύπτει και περιθάλπει αυτήν την αθλιότητα!


ΠΑΠΑ - ΗΛΙΑΣ ΥΦΑΝΤΗΣ
Ράινα Αγρινίου

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ν' αντισταθούμε

Νεοκλής Σπυρίδωνος. Νέο Φάληρο. Οι άνθρωποι του σκότους και της σάπιας κοινωνίας, με την υποκουλτούρα που τροφοδοτούν τη νεολαία μας, προσπαθούν να στραγγαλίσουν τα όμορφα ιδανικά, για μια δίκαιη και ειρηνική ζωή. Τις ηθικές ανθρώπινες αξίες, τις έχουν καθίσει στο «σκαμνί» και την πρώτη θέση κατέχουν πια οι τζογαδόροι, κυνηγοί του κέρδους χωρίς καμία ηθική αναστολή, φιλοτομαριστές. Ο τύπος δε του «καλού και φιλήσυχου πολίτη» που προωθείται, είναι αυτός που κάθεται στο σπιτάκι του απαθής και ουδέτερος και δέχεται αδιαμαρτύρητα το σκύψιμο του αυχένα.

Οσο για την αμερικανο-νατοϊκή συμμορία του ολέθρου και της καταστροφής, τι να πρωτοπεί κανείς. Τον Κολοκοτρώνη αν ζούσε σήμερα, θα τον ονόμαζαν αρχιτρομοκράτη, τον στρατηγό Μακρυγιάννη, αρχιληστή και όλους τους αγωνιστές της ελευθερίας, τρομοκράτες.

Ομως όλοι εμείς που θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτικοί άνθρωποι, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να περάσουν τα βρωμερά σχέδιά τους. Από μας το λαό εξαρτάται, να μη σκύψουμε το κεφάλι, αλλά να συσπειρωθούμε κάτω από τις δυνάμεις που αντιστέκονται και αγωνίζονται, για να ανατρέψουμε τους σκοταδιστές.

Να παραλάβουμε τη σκυτάλη

Αμαλία Φραγγεδάκη - Λεβεντάκη, Μοσχάτο. Η γενιά της Εθνικής μας Αντίστασης, αυτή η λεβέντικη και ηρωική γενιά που πολέμησε τον εχθρό και απελευθέρωσε τη χώρα μας από το φασισμό και το γερμανικό ναζισμό, βρίσκεται στη δύση της βιολογικά. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Ηδη έχουν «φύγει» πολλοί... Ποιος λοιπόν θα κρατήσει στη συνέχεια το λάβαρο της τιμής;

Η γενιά η δική μας έχει χρέος να παραλάβει τη σκυτάλη, για να την παραδώσει και αυτή με τη σειρά της στην επερχόμενη γενιά, μεταδίδοντάς της τα ιδανικά και τα οράματα της Εθνικής Αντίστασης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους έχει ιδρυθεί, όπως είναι πλέον γνωστό και ο «Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ». Χρέος λοιπόν όλων μας είναι να τον μαζικοποιήσουμε, σε όποια γωνιά της χώρας μας ζούμε και να τον καταστήσουμε ενεργό και δυναμικό, αντάξιο συνεχιστή των αγώνων των ακατάβλητων αγωνιστών μας αντιστασιακών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ